FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ποινες με αναστολη στην McLaren!

Αρχισαν τα όργαναν καθώς με τρεις αγώνες αποκλεισμό με αναστολή για δυσφήμηση του αθλήματος τιμωρήθηκε τελικά η McLaren από την FIA, καθώς κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της παραπλάνησης των αγωνοδικών στα GP Αυστραλίας και Μαλαισίας. Ακολουθώντας την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, η ποινή τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον η βρετανική ομάδα παραβεί ξανά το άρθρο 151c του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (29/4) στο Παρίσι ενώπιον του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Ο επικεφαλής της McLaren, Μάρτιν Γουίτμαρς, μίλησε στους δικαστές χωρίς την βοήθεια νομικού συμβούλου, επιεβεβαιώνοντας τις ευθύνες της ομάδας του και ζητώντας συγγνώμη για όσα διαδραματίστηκαν. Παρότι η βρετανική ομάδα κινδύνεψε με την πιθανότητα αποβολής από το πρωτάθλημα κατασκευαστών, η FIA τελικά αποφάσισε να μην εξαντλήσει την αυστηρότητά της, αποδεχόμενη τον "ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο με τον οποίο ο κ. Μάρτιν Γουίτμαρς απευθύνθηκε στο WMSC και την αλλαγή κουλτούρας που ξεκαθάρισε ότι έγινε στην ομάδα του".
Η McLaren κλήθηκε σε απολογία καθώς ο πρώην αθλητικός διευθυντής της, Ντέιβ Ράιαν, και ο Λιούις Χάμιλτον είχαν πει ψέματα στους αγωνοδίκες για το αν είχε δοθεί εντολή στον νυν παγκόσμιο πρωταθλητή να αφήσει τον Γιάρνο Τρούλι να τον προσπεράσει υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας κατά τη διάρκεια του GP Αυστραλίας. Η παρατυπία τους αποδείχτηκε από τις συνομιλίες του Χάμιλτον με την ομάδα του μέσω του ασυρμάτου και τις δηλώσεις που έκανε ο βρετανός πιλότος σε εκπροσώπους του Τύπου αμέσως μετά τον αγώνα.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Συνωστισμος Ομαδων αναμενουν εισοσο στην F1 το 2010

Επτά νέες ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνεται η αμερικανική USGPE η Aston Martin (Prodrive) και οι Lola και iSport (του GP2), σκέφτονται με τα διοικητικά τους συμβούλια το ενδεχόμενο εισόδου στη Formula 1 το 2010 αν το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport ψηφίσει την Τετάρτη (29/04) να επιβεβαιώσει με νομοθετική πράξη το προαιρετικό όριο προϋπολογισμού που πρότεινε πρόσφατα ο πρόεδρος της FIA, Max Mosley.
Ο Βρετανός πρότεινε αρχικά ως όριο προϋπολογισμού τα 33 εκατομμύρια Ευρώ και οι υπάρχουσες ομάδες του αθλήματος ακόμα δεν έχουν υποβάλλει επίσημη πρόταση. Πάντως, οι ομάδες Williams F1, Red Bull Racing, Brawn GP, Scuderia Toro Rosso και Force India εκτιμούν ότι θα ήταν περισσότερο ρεαλιστικό και εφικτό το όριο 60 εκατομμυρίων Ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μισθοί των οδηγών.
Μάλλον στη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη του Παγκοσμίου Συμβουλίου του Motorsport (όπου θα εκδικαστεί και το σκάνδαλο ψευδούς κατάθεσης της McLaren στους αγωνοδίκες της Μελβούρνης) αναμένεται να αποφασιστεί η εφαρμογή του προαιρετικού ορίου προϋπολογισμού, αλλά όχι και το ακριβές ποσό του ορίου. Εφόσον η πρόταση υλοποιηθεί, όποια ομάδα επιλέξει του χρόνου το όριο προϋπολογισμού θα απολαμβάνει -σε σχέση με τις ομάδες απεριόριστου προϋπολογισμού- τεχνολογικές ελευθερίες όπως κινούμενες πτέρυγες, ανασχεδιασμένο δάπεδο, υψηλότερη περιστροφή του κινητήρα, καθώς και ευχέρεια δοκιμών στη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς.
Καθώς το ενδιαφέρον κορυφώνεται, η FIA όταν αυξήσει το όριο ομάδων της F1 σε 13 έχει σχεδόν αποφασίσει να ενισχύσει τις νέες ομάδες που θα μπουν στο σπορ με δέκα εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς και με κάλυψη αρκετών εξόδων μεταφοράς του εξοπλισμού σε περίπτωση που οι νέες ομάδες υπογράψουν πενταετές συμβόλαιο.

*Πληροφορίες αντλήθηκαν και απο το in.gr

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αποσυρση του KERS επιθυμει η FOTA

ΑΠΟ την μία το υιοθετούν και απο την άλλη το απαξιώνουν. Μιλάμε για την ιδέα του Max Mosley που αφορούσε την τοποθέτηση του KERS στα μονοθέσια προ ετων, έχοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι θα ενισχύσει προς το καλύτερο το μέλλον της Formula 1. Οι ομάδες, με μοναδική εξαίρεση της BMW που στήριξε εξαρχής το εγχείρημα, παρέμειναν επιφυλακτικές. Με την εφαρμογή του συστήματος ανάκτησης κινητικής ενέργειας στους αγώνες, είναι πολύ λίγες οι ομάδες που το χρησιμοποιούν και σε κάθε αγώνα μειώνονται παρά αυξάνονται.
Αυτή την φορά η BMW Sauber, δεν έχει οριστικοποιήσει τις μελλοντικές διαθέσεις και την συμπεριφορά πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν. Η δυσπιστία των ομάδων απέναντι στο KERS εκφράστηκε από τον Flavio Briatore, σε δηλώσεις που έκανε ο Ιταλός στην Gazzetta dello Sport. Ο Briatore ήταν εξαρχής πολέμιος του KERS, υποστηρίζοντας ότι είναι κάτι άχρηστο ουσιαστικά και απλώς αναγκάζει τις ομάδας να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Αποκάλυψε επίσης ότι η FOTA θα ζητήσει από τη FIA όχι μόνο να μη γίνει υποχρεωτική χρήση του από το 2010, όπως είναι η πρόθεση της ομοσπονδίας αλλά να καταργηθεί εντελώς.
«Ναι, η FOTA θέλει την κατάργηση του από το 2010. Εμείς είχαμε καταλάβει από την αρχή ότι το KERS ήταν απλώς μια πολυέξοδη εξυπνάδα και η FIA έπρεπε να το είχε αντιληφθεί. Θα έπρεπε να είχε συζητηθεί πριν από την έναρξη της σεζόν και το ίδιο ισχύει για τους διαχύτες. Το ότι δεν έγιναν αυτά μας έχουν αναγκάσει να κάνουμε άχρηστα τρελά έξοδα», υπογράμμισε ο Briatore.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

GP Μπαχρειν 2009: Αστερια νικης για τον Jenson Button!

Την τρίτη του νίκη σε τέσσερις αγώνες του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1 πέτυχε στο Μπαχρέιν ο Jenson Button, καθώς η Brawn GP οριακά επικράτησε της Red Bull-Renault του Sebastian Vettel και της Toyota του Jarno Trulli. Σοβαρό ρόλο διαδραμάτισε η επιλογή των ελαστικών αλλά και οι στρατηγικές που ακολούθησε η νικηφόρα ομάδα κατά την διάρκεια του αγώνα σε όλη την διάρκειά τoυ. Ο τερματισμός δεν έκρυβε εκπλήξεις τόσο για την ομάδα του Μπάτον όσο και τον ίδιο που είδε την καρριέρα του σε ελάχιστους αγώνες να απογειώνεται προς το καλύτερο καταγράφοντας θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον.
Κατά συνέπειτα, ο Αγγλος αύξησε τη διαφορά τους στην κορυφή της βαθμολογίας στους 12 βαθμούς από τον δεύτερο Rubens Barrichello και στους 13 από τον S. Vettel. H στρατηγική της Brawn και η διαχείριση των ελαστικών της εξασφάλισαν την 3η φετινή νίκη της αγγλικής ομάδας ενώ απο εδώ και πέρα αναμένεται ο ανταγωνισμός να ενταθεί ακόμα περισσότερο μεταξύ των πρώτων ομάδων μετά τις αλλαγές στους κανονισμούς. Η Φερράρι μακράν πίσω και μας προβλημάτισε η σιωπή του Σούμι που αν ήταν στον αγώνα ίσως τα αποτελέσματα να ήταν τελείως διαφορετικά...

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

GP Μπαχρειν: Κυριαρχια Buttom και βαθμοι για Ferrari

Ο Jenson Button είναι ο μεγάλος νικητής ύστερα απο την ανάπαυλα της Κίνας κατακτώντας την κορυφή, εισπράττοντας μια εύστοχη νίκη στο Grand Prix Μπαχρέιν. Στη 2η θέση τερμάτισε ο αρκετά δυναμικός πιλότος Sebastian Vettel με τη Red Bull ενώ ο Jarno Trulli δεν έκανε την έκπληξη παραμένοντας στην 3η θέση, παρά τις μεγάλες προοπτικές της Toyota. Στις επόμενες θέσεις η κατάταξη συμπληρώνεται απο τους Lewis Hamilton, Rubens Barrichello, Kimi Raikkonen, Timo Glock και Fernando Alonso. Η Ferrari επιτέλους έλαβε τους πρώτους της βαθμούς ενώ η McLaren με τον Hamilton έδειξε ότι βρίσκεται σε διαρκή άνοδο.
Εκκίνηση για γερά νεύρα
Τα μονοθέσια ταλαιπωρήθηκαν στη σχάρα της εκκίνησης κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου, που άγγιξετη θερμοκρασία στους 36 βαθμούς στον αέρα και στους 50 στο οδόστρωμα. Οι φόβοι για αμμοθύελλα δεν είχαν βάση και ακόμα και ο άνεμος φυσούσε λιγότερο από τις κατατακτήριες. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, οι δύο Toyota έφυγα μπροστά, με τον Timo Glock όμως να στρίβει πρώτος, μπροστά από τον Trulli. Πιο πίσω, ο Lewis Hamilton ξεκίνησε πάρα πολύ γρήγορα, με τη βοήθεια του KERS, και περνώντας τους Button και Vettel ανέβηκε 3ος. Ο Button πέρασε τον Vettel και πήρε την 4η θέση μπροστά από τον Γερμανό της Red Bull.
Ακολουθώντας, οι δύο Ferrari είχαν τη μάχη τους με τον Barrichello, που έβγαλε προσωρινά νικητή τον Kimi Raikkonen. Ωστόσο η μάχη δεν ήταν ανώδυνη για όλους, καθώς η εμπρός πτέρυγα του Massa έσπασε και ο Βραζιλιάνος αναγκάστηκε να μπει στα pit για να την αλλάξει. Λίγο αργότερα ο σαφώς πιο γρήγορος Barrichello πέρασε τον Raikkonen και ανέβηκε στην 6η θέση. Ατυχήματα είχαμε και πιο πίσω, με τους Kubica, Nakajima και Heidfeld να αναγκάζονται να μπουν επίσης στα pit για νέες πτέρυγες.
Από τις τελευταίες θέσεις ο Mark Webber έκανε εξαιρετική εκκίνηση και στους πρώτους γύρους είχε ήδη ανέβει στην 11η θέση, την ώρα που πιο πίσω γινόταν χαμός. Σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν από τη 10η θέση και πίσω μάχονταν σε κάθε στροφή, χωρίς να λείπουν οι μικροεπαφές. θετικό πρόσημα πήραν αυτή την φορά οι Force India, με τον Fisichella να ανεβαίνει 12ος και τον Sutil 14ος. Νέα ξεκαθαρίσματα στις πρώτες θέσεις
Από τη στιγμή που έκαναν καθαρή εκκίνηση, οι δύο οδηγοί της Toyota έβαλαν το κεφάλι κάτω και προσπάθησαν να ανοίξουν τη διαφορά. Ο Timo Glock από την 1η θέση και ο Jarno Trulli από τη 2η άρχισαν να απομακρύνονται, με μόνο τον Jenson Button να μπορεί να ακολουθήσει την ρυθμική του αγώνα. Ήδη στο 10ο γύρο o Hamilton στηην 4η θέση βρισκόταν πάνω από 12 δευτερόλεπτα πίσω, με τον Vettel να τον ακολουθεί αλλά να πιέζεται από τον Rubens Barrichello. Στο 12ο γύρο ο Timo Glock έκανε τον πρώτο ανεφοδιασμό του, αλλάζοντας από τα μαλακότερα στα σκληρότερα ελαστικά. Στον επόμενο γύρο ήρθε η σειρά του Jarno Trulli, o οποίος ακολούθησε παρόμοια επιλογή αλλά στην έξοδό του βρέθηκε μπροστά από τον Fernando Alonso και φυσικά μπροστά από τον Glock. Λιγο αργότερα οι Alonso και Trulli είχαν μια μάχη, με τον Alonso να περνά τελικά καθώς ήταν σαφώς πιο ελαφρύς.
Οι Button και Hamilton εισήλθαν παράληλλα στο 15ο γύρο, πετυχαίνοντας το ζητούμενο: Ο Button πέρασε μπροστά από τις δύο Toyota ενώ ο Hamilton βρέθηκε ανάμεσά τους όταν επέστρεψαν στην πίστα. Ο Sebastian Vettel κρατήθηκε στην πίστα μέχρι το 19ο γύρο, κινούμενος όσο μπορούσε ταχύτερα για να πάρει το πλεονέκτημα. Κατάφερε τελικά να κερδίσει δύο θέσεις, καθώς επέστρεψε στην πίστα πίσω από τους Button και Trulli. Οι τελευταίοι από τους πρωτοπόρους που έκαναν τον ανεφοδιασμό τους οι Raikkonen και Rosberg, στον 21ό γύρο.

LIVE ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: http://live2.f1-live.com/f1/en/results/live_flash/index.html
*Πληροφορίες αντλήθηκαν απο το msfree.gr

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

F1: Καλο ξεκινημα στη pole position για την Toyota

Οι ατελείωτες ώρες δοκιμών της Toyota πριν από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος στην πίστα Σακχίρ του Μπαχρέιν φαίνεται ότι έφεραν αποτέλεσμα. Τα μονοθέσια της ιαπωνικής εταιρείας με βάση στην Γερμανία, έδειχναν δυνατά σε όλο το φάσμα των ελεύθερων δοκιμών στο Μπαχρέιν. Αρα, η πρώτη και δεύτερη θέση στην αυριανή σειρά εκκίνησης μόνο τυχαία δεν κρίνεται. Η σημερινή πολ ποζίσιον ήταν πρώτη για την καριέρα του Γιάρνο Τρούλι μετά το 2005 και το Grand Prix των ΗΠΑ όπως επίσης και για την Toyota η οποία είχε να ξεκινήσει από την πρώτη θέση του grid το 2005 (επίσης) όταν το τιμόνι της βρισκόταν ο Ραλφ Σουμάχερ στο Ιαπωνικό Grand Prix.
Tα περάσματα του Τρούλι αλλά και του ομόσταυλού του Γλοκ και στα τρία μέρη των σημερινών κατατακτήριων δοκιμών ήταν πολύ γρήγορα. Τελικά ο χρόνος του έμπειρου ιταλού σταμάτησε στο 1:33.431, τρία δέκατα του δευτερολέπτου διαφορά από τον Γερμανό πιλότο της Toyota, o οποίος θα ξεκινήσει από την δεύτερη θέση του grid.
Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το φορτίο καυσίμου που φέρνουν τα δύο μονοθέσια αλλά λέγεται ότι είναι μικρό. Αυτό ισχυρίζεται και ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος αν και ήταν γρήγορος στα δύο πρώτα σκέλη των δοκιμών, στο τρίτο δεν κατάφερε να «πιάσει» τις δύο Toyota. Εντούτοις, ο νικητής του προηγούμενου αγώνα είναι η τέταρτη φορά φέτος που κερδίζει μία θέση στην πρώτη τριάδα που θα ξεκινήσει τον αγώνα.
Οι εξελίξεις δεν ήταν τόσο θετικές για τον δεύτερο οδηγό της Red Bull, Μαρκ Βέμπερ ο οποίος κατά την διάρκεια του ταχύτερου του γύρου παρεμποδίστηκε από τον Αντριαν Σούτιλ της Force India και κατέληξε στην 19η θέση της σειράς εκκίνησης. Ο Αυστραλός δεν κατηγόρησε το νεαρό οδηγό, ο οποίος αν και απολογήθηκε, τιμωρήθηκε με ποινή τριών θέσεων και έτσι από την 16η θέση που τερμάτισε, θα ξεκινήσει τον αγώνα από την 19η.
Από τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης και την τέταρτη θέση θα δούμε τον πρωτοπόρο, μέχρι στιγμής, της βαθμολογίας, Τζένσον Μπάτον που είχε παράπονα με την απόδοση της BGP 001, η οποία όπως δήλωσε, αν και δεν έφερε πολλά καύσιμα δεν ήταν αρκετά γρήγορη. Ο έτερος πιλότος της Brawn GP Ρούμπενς Μπαρικέλο θα ξεκινήσει τον αγώνα από την έκτη θέση. «Σφήνα» ανάμεσά τους ο Λιούς Χάμιλτον με την αναβαθμισμένη MP4-24. Αυτή είναι η καλύτερη θέση που κερδίζει φέτος ο περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής και τα χαμόγελα επανέρχονται δειλά-δειλά στο στρατόπεδο της McLaren. Kαι από την επιτυχία του Χάμιλτον, στην απογοήτευση του δεύτερου πιλότου της ομάδας Χέικι Κοβαλάινεν που τερμάτισε μόλις 11ος.
Πίσω από τον Χάμιλτον θα βρίσκεται ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα όπως και ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ που επιδεινώνει όλο και περισσότερο τη θέση του στην γαλλική ομάδα. Ο Βραζιλιάνος αν και κατάφερε για πρώτη φορά φέτος να πάρει το εισιτήριο για το δεύτερο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών, ένα λάθος στην τελευταία στροφή κατά την διάρκεια του ταχύτερου του γύρου, τον έριξε στην 15η θέση του grid. Η αισιοδοξία, συγκρατημένη μεν, αλλά αισιοδοξία επέστρεψε στον στρατόπεδο της Ferrari. Η ομάδα του Μαρανέλο είδε όχι μόνο τα μονοθέσια της να περνούν στον τρίτο γύρο των κατατακτήριων δοκιμών πρώτη φορά φέτος, αλλά να βρίσκονται και στην πρώτη δεκάδα (επίσης για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα). Αν και η F60 εξακολουθεί να είναι αργή, ο Φελίπε Μάσα θα ξεκινήσει από την όγδοη θέση και ο Κίμι Ραϊκόνεν με περισσότερα καύσιμα από την 10η, αντίστοιχα. Μεταξύ των δύο Ferrari βρέθηκε ο Νίκο Ρόσμπεργκ.

Ο νεαρός πιλότος της Williams, για μία ακόμη φορά δεν τα κατάφερε στις κατατακτήριες δοκιμές αν και αν και ήταν πολύ καλός στα ελεύθερα (όπως το συνηθίζει, άλλωστε). Ο ίδιος χαρακτηρίζει επιτυχία την ένατη θέση καθώς όπως είπε δεν ένιωθε καθόλου άνετα με το στήσιμο της FW31. O δεύτερος πιλότο της Williams, Καζούκι Νακατζίμα θα λάβει εκκίνηση από την 12η θέση.

F1: Ανετος στις δοκιμες ο Rosberg!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και αήττητος δείχνει στις ελεύθερες δοκιμές ο Νίκο Ρόσμπεργκ καθώς έχει κατακτήσει στις επτά από τις έντεκα μέχρι τώρα στο νέο Gp του Μπαχρέιν. Ο Γερμανός πιλότος της Williams απέδωσε εξαιρετικά κατά την διάρκεια των δοκιμών, αλλά στον αγώνα φαίνεται ότι υστερεί προκειμένου να αγγίξει το βάθρο, καθώς την τελευταία στιγμή αποσύρεται. Αυτή την φορά ο Ρόσμπεργκ φορώντας στο μονθέσιο τη μαλακή γόμα ελαστικών για την FW31, κατέληξε σε μία ακόμη περίοδο ελεύθερων δοκιμών ταχύτερος όλων με χρόνο 1:33.339. Η προσπάθειά του ήρθε νικηφόρα σε μια κρίσιμη στιγμή δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος κρίνοντας απο το γεγονός ότι η διαφορά των 13 πρώτων πιλότων κυμαίνεται στο 1 δευτερόλεπτο, ενώ τον πρώτο από τον 20ό χωρίζουν 1,45 δευτερόλεπτα!
Το δεύτερο καλύτερο χρόνο το απόγευμα ολοκλήρωσε εκπληκτικά ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός πρώην παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν εντυπωσίασε στις πρωϊνές δοκιμές καθώς κινηήθηκε σσε χαμηλές επιδόσεις στην πίστα. Απόδοση που συνεχίστηκε και στην αρχή των απογευματινών δοκιμών. Ακολούθως, αφαίρεσε μερικά καύσιμα από το μονοθέσιό του, βρήκε και το κατάλληλο στήσιμο και ανέκαμψε τερματίζοντας πίσω από τον Ρόσμπεργκ με διαφορά μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου.
Τα νέα δεν ήταν τόσο ευχάριστα για τον έτερο οδηγό της γαλλικής ομάδας Νέλσον Πικέ Τζ. καθώς ένα τετ-α-κε κατά την διάρκεια των δοκιμών είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το εμπρός της R29. Ετσι, ο βραζιλιάνος εισήλθε στα πιτς για την αντικατάστασή του με αποτέλεσμα να πέσει στην 15η θέση. Τον τρίτο καλύτερο χρόνο χθες το απόγευμα στο Μπαχρέιν σημείωσε ο Γιάρνο Τρούλι. Και οι δύο Toyota μπήκαν πολύ δυνατά και εκμεταλλευόμενες τη μαλακή γόμα των ελαστικών, γυρνούσαν την πίστα σε πολύ καλούς χρόνους. Λόγω του έντονου ανταγωνισμού μόνο ο Τρούλι κατάφερε να κρατηθεί στην τρίτη θέση ενώ ο Γκλοκ έπεσε στην όγδοη. Αιτία ήταν οι RB5 των Φέτελ και Βέμπερ που ανέβηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα, 15 λεπτά πριν τη λήξη των δοκιμών.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

F1: Η Red Bull φλερτάρει την Mercedes!

Στην Κίνα η Red Bull ήταν η μόνη ομάδα που διαπίστωσε ότι και χωρίς διαχύτη αλλά με ένα άρτια σχεδιασμένο μονοθέσιο εισήλθε άνετα στο κλαμπ των νικητών. Εκτός όμως του πολύ καλού μονοθεσίου, χρειάζεται και ένας εξίσου καλός κινητήρας. Οπότε, οι άνθρωποι της Red Bull φαίνεται να υλοποιούν την παροιμία «όποιος θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει», και αποφάσισαν να προετοιμαστούν για το μέλλον, χτυπώντας την πόρτα της Mercedes.
Ναι, είναι γνωστό ότι η Red Bull συνεργάζεται φέτος με τη Renault και οι γαλλικοί κινητήρες, μέχρι στιγμής, δείχνουν αξιόπιστοι, αλλά το θέμα είναι αλλού. Στην ισχύ, διότι η Mercedes κατασκευάζει τα πιο δυνατά V8 μηχανικά σύνολα στην F1.
Φυσικά ο διευθυντής της ομάδας της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ δηλώνει δημόσια ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, εντούτοις τα πηγαδάκια λένε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει. Το ζήτημα όμως είναι ότι η Mercedes έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παράσχει τους κινητήρες της σε περισσότερες από τρεις ομάδες. Μία σίγουρα είναι η McLaren, η δεύτερη είναι η Force India και αν η τρίτη γίνει η Red Bull, τότε αυτομάτως η Brawn θα ξεκινήσει την αναζήτηση προμηθευτή κινητήρων. Και το παιχνίδι έχει την δική του ιστορία…

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Red Bull: "O Vettel δεν αποχωρει απο την Ομαδα"

ΛΙΓΟ πριν το επόεμνο grand prix είχαμε την δήλωση ότι δεν υφίσταται το ενδεχόμενο αποχώρησης του Sebastian Vettel από τη Red Bull, σύμφωνα με δηλώσεις του ο γενικός αρχηγός της ομάδας Dietrich Mateschitz.
Ο Vettel, που ήταν το μεγάλο αστέρι στο Κινεζικό γκραν πρι, δίνοντας στη Red Bull την πρώτη νίκη της ιστορίας της, ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων όπως η McLaren Mercedes. Ο αρχηγός Mercedes motorsport, Norbert Haug, δήλωσε ότι θα ήθελε στο μέλλον να δεί τον Vettel να αγωνίζεται με τα μονοθέσια της McLaren.
Ωστόσο να τονίσουμε ότι ο Mateschitz μιλώντας στη γερμανική Bild, τόνισε ότι δεν θα αφήσει τις μεγάλες ομάδες να αρπάξουν το ταλαντούχο νεαρό οδηγό: "Αυτή τη στιγμή ο Vettel δεν πωλείται! Με το Sebastian και το Mark Webber, έχουμε το καλύτερο δίδυμο οδηγών στο πρωτάθλημα μετά τη Ferrari".

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

10η χρονια Rotax Max Challenge με αγωνα στα Μεγαρα

Τα γκάζια πήραν τα πάνω τους επιτέλους. Την Κυριακή 12 Απριλίου άνοιξε η αυλαία του Rotax Max Challenge, που πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά και μάλλον πρέπει να γιορταστεί στο χώρο του kart. Ετσι διεξήχθη ο 1ος αγώνας της χρονιάς, στην πίστα των Μεγάρων, την οργάνωση του οποίου είχαν αναλάβει από κοινού η ΣΦΙΚΑ και η Iron Team.
Από την πλευρά της η Rotax Hellas παρότι μας συνήθιζε σε άλλες πίστες φέτος άλλαξε καλεντάρι με αλλαγές στην πίστα που κάποτε βλέπαμε μεγάλες διοργανώσεις. Βελτιώθηκε το χρώμα στα pits και σε ολόκληρη την πίστα αλλά έγιναν και πραγματικά ουσιαστικές παρεμβάσεις οριοθετώντας το χώρο της σχάρας της εκκίνησης, του parc ferme, του χώρου φύλαξης ελαστικών και ρεζερβουάρ βενζίνης.
Ωστόσο δεν έλειψαν και τα προβλήματα όπου από τις ελεύθερες δοκιμές της Κυριακής, φάνηκαν κάποια προβλήματα. Το σύστημα χρονομέτρησης φάνηκε αναξιόπιστο. Διαπιστώθηκαν προβλήματα καταγραφής χρόνων σε πολλά kart, αλλοίωσης χρόνων σε κάποιες περιπτώσεις και αδυναμία εκτύπωσης όσων αποτελεσμάτων υπήρχαν. Η διαδικασία κύλησε με εναλλακτικούς τρόπους χρονομέτρησης, κάτι το οποίο είχε επίπτωση, μεταξύ άλλων, και στο ωράριο του αγώνα προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις. Διαπιστώθηκε επίσης αδυναμία να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα και αξιοπιστία από μέλη της οργάνωσης, κάποια περιστατικά στην πίστα αλλά και στα pits.
Τα γεγονότα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους ανθρώπους της Rotax Hellas οι οποίοι από το βράδυ της Κυριακής επιδόθηκαν σε πραγματικό αγώνα ώστε να εξασφαλίσουν ότι η 2η αγωνιστική συνάντηση του θεσμού, στις 17 Μαΐου, θα κυλήσει ομαλά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Βρέθηκε ήδη, δοκιμασμένη λύση στο θέμα της χρονομέτρησης και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για παρεμβάσεις στην πίστα που θα εξασφαλίσουν αυστηρή τήρηση του ωραρίου, δημιουργία σταθερής ζυγαριάς, νέου χώρου parc ferme και σχάρας εκκίνησης.
Την Κυριακή 12 Απριλίου στα Μέγαρα, οι φίλοι του Κάρτείχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θέαμα υψηλού επιπέδου από τους 47 συνολικά οδηγούς που συμμετείχαν στις 4 κατηγορίες. Στην κατηγορία Mini ο Χρήστος Οικονόμου από την Καλαμάτα πήρε μια πειστική νίκη χωρίς να αφήσει περιθώρια στους αντιπάλους του. Η οδήγηση του ήταν πραγματικά άψογη και εντυπωσίασε τους θεατές που μόνο θετικά σχόλια είχαν να κάνουν. Να σημειώσουμε επίσης πως ο Οικονόμου σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές, κέρδισε και τον ημιτελικό και τον τελικό, κάτι που δε συνέβη σε καμία άλλη κατηγορία. Στη 2η θέση του τελικού τον ακολούθησε ο Χρήστος Ταράτσαλος και την τριάδα συμπλήρωσε ο Γιώργος Κολέζας.
Στην κατηγορία Junior οι Γιάννης Γιαννακαρώνης και Θανάσης Βουλής έδωσαν φοβερές μάχες στον ημιτελικό περνώντας εναλλάξ στην πρώτη θέση με τον Γιαννακαρώνη να βλέπει πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού. Στον τελικό όμως, δεν υπολόγισαν την άνοδο της απόδοσης του Ροβέρτου Van Gilder που κάνοντας την κίνηση του την κατάλληλη στιγμή, πέρασε στην κορυφή. Μέσα σε λίγους γύρους εξασφάλισε τη διαφορά που χρειαζόταν για να κερδίσει τον αγώνα αφήνοντας στη 2η θέση τον Γιαννακαρώνη και στην 3η τον Βουλή.
Η κατηγορία Max ήταν πραγματικά εντυπωσιακή προσφέροντας το πιο δυνατό θέαμα της μέρας. Ο Νίκος Ιωάννου οδήγησε γρήγορα και χωρίς λάθη, άντεξε στην πίεση των αντιπάλων του και κέρδισε τον ημιτελικό. Όμως ο Νικήτας Παύλου, αξιοποίησε την εμπειρία του και οδηγώντας μεθοδικά, περίμενε την εκκίνηση του τελικού για να κάνει την κίνηση του. Πέρασε επικεφαλής για να παραμείνει στην 1η θέση μέχρι και τον τερματισμό του αγώνα πανηγυρίζοντας τη νίκη στον 1ο αγώνα της χρονιάς και ανάμεσα σε πολλούς και όπως αποδείχθηκε, κορυφαίους αντιπάλους. Ο Νίκος Ιωάννου τερμάτισε 2ος και ο Δημήτρης Ζερβός συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα. Στην κατάταξη για οδηγούς άνω των 32 ετών νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Σιαγκρής, 2ος τερμάτισε ο Μάνος Αχλαδής και 3ος ο Κώστας Καλαφατάς. Στον τεχνικό έλεγχο μετά τον ημιτελικό ακυρώθηκαν οι Βασίλης Ζάχος και Στέλιος Στεργίου για παράβαση του τεχνικού κανονισμού. Αυτό τους έφερε στις τελευταίες θέσεις της εκκίνησης του τελικού. Όμως, φάνηκαν ανυπόμονοι ξεκινώντας τα προσπεράσματα πριν ανάψει το πράσινο φανάρι, κάτι που τους επέφερε ποινή 10 δευτερολέπτων στα τελικά αποτελέσματα.
Η κατηγορία DD2 είχε όλες τις προϋποθέσεις να προσφέρει θέαμα αντίστοιχο της κατηγορίας Max. Όμως οι ατυχίες κάποιων οδηγών σε χρονομετρημένα και ημιτελικό και μία συμπλοκή καρτ στον 1ο γύρο του τελικού, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Ο Χάρης Βακιρτζόγλου σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα χρονομετρημένα αλλά εγκατέλειψε στον ημιτελικό. Ξεκινώντας τον τελικό από την τελευταία θέση, έκανε εσφαλμένη εκκίνηση και χρεώθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων. Η προσπάθεια του έληξε άδοξα αφού εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη. Ο Νίκος Κατσιμπέρης κέρδισε τον ημιτελικό, έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση του τελικού αλλά εγκατέλειψε από έξοδο. Πριν ακόμα συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος εγκατέλειψαν αρκετά kart που συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Ο Αλέξανδρος Κινδήρογλου ήταν επικεφαλής για μερικούς γύρους, όμως οι Καλαματιανοί Άρης Γεωργακόπουλος και Ηλίας Δημητρακόπουλος ήταν σε εξαιρετική φόρμα και δεν άργησαν να βρεθούν στην κορυφή. Το πέσιμο της καρό σημαίας ανέδειξε νικητή τον Γεωργακόπουλο με τους Δημητρακόπουλο και Κινδήρογλου να ακολουθούν. Αυτοί ήταν και οι τρεις πρώτοι της κατάταξης για οδηγούς άνω των 32 ετών.

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Λευκο πανι θα παραδωσει φετος η Ferrari;

ΕΙΧΑΜΕ τονίσει ότι όταν λείπει ένας Θρύλος τότε όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και όταν ο Στέφανο Ντομενικάλι παραδέχτηκε θεωρείται άμεσα εφικτό η Ferrari να μείνει μπουκάλα την φετινή αγωνιστική περίοδο και να εστιάσει την προσοχή της στις προετοιμασίες για την επόμενη. Η Scuderia έχει τρομερές απώλειες από το 1981, παραμένοντας χωρίς βαθμό ύστερα από τους τρεις πρώτους αγώνες της χρονιάς.
Τον επόμενο μήνα στην Βαρκελώνη σχεδιάζει να ανεβάσει στροφές χάρις σε έναν καινούργιο διπλό διαχύτη στα μονοθέσιά της, παρόμοιο με των Brawn, Williams και Toyota. Σε περίπτωση που δεν έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα στην απόδοση της F60, είναι πιθανό να στρέψει το ενδιαφέρον της στο 2010. Ερωτώμενος απο τους δημοσιογράφους ο Ντομενικάλι για το πότε η ομάδα του θα αποφάσιζε να αρχίσει να εργάζεταιπάνω στο μονοθέσιο της επόμενης σεζόν, σημείωσε:
«Πιστεύω ότι σίγουρα θα δούμε στην Ισπανία που είμαστε. Εκείνη την περίοδο θα εξετάσουμε ποια πραγματικά είναι η κατάσταση, δηλαδή όταν επιστρέψουμε στην Ευρώπη».
Ωστόσο ο επικεφαλής της Ferrari υπογράμμισε ότι η αντιγραφή και μόνο του πίσω μέρος των μονοθεσίων που πρωταγωνιστούν εφέτος, δεν αποτελεί πανάκεια που θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα της ομάδας. «Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Ο διαχύτης σού δίνει κάποιο όφελος, αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι είναι το μόνο κλειδί. Εχουμε δει για παράδειγμα ότι η Red Bull έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το μονοθέσιό της.
" Είχαν περισσότερο χρόνο και έστρεψαν την προσοχή τους στο φετινό πρότζεκτ πολύ νωρίτερα από εμάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την σκεφτούμε..."

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Mπριατόρε: Εμπαργκο σε τηλεοπτικα δικαιωματα για την Brawn GP

ΤΑ προβλήματα για μια Ομάδα που έκανε την διαφορά συνεχιζονται καθώς ο επικεφαλής της Renault και πρόεδρος του εμπορικού τμήματος της FOTA (σύνδεσμος των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα F1) στα πλαίσια του κινέζικου Grand Prix άρχισε τις διαμάχες με τη Brawn GP. Κύρια αιτία αποτέλεσε η απόφαση της FIA περί μονιμότητας των νέων διαχυτών που έφεραν τα μονοθέσια των Brawn GP, Williams και Toyota
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές η 'έκρηξη' του Ιταλού ισχυρού άδρα, ήταν και η πρότασή του να μην εισπράξει χρήματα η ομάδα του Ρος Μπράουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη σεζόν του 2009 κάνοντας ένα ιδιότυπο Εμπάργκο. Το ποσό αυτό που υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, αναλογούσε στη Honda και όπως αναφέρεται, η Brawn GP, ως διάδοχος της ιαπωνικής ομάδας θεωρητικά έχει το δικαίωμα να το εισπράξει.
Το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο διότι σύμφωνα με τους κανονισμούς, μία νέα ομάδα που εισέρχεται στην χώρο της Φόρμουλα 1 για τρία χρόνια δεν έχει μερίδιο στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Λύση στο ζήτημα αναμένεται να δοθεί από το Μπερνι Εκλεστόουν, ο οποίος επιθυμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθούν τα χρήματα στη Brawn GP.
Ο Μπριατόρε έχει πάρει φόρα. Όπως δήλωσε θα προτείνει στην επόμενη συνεδρίαση της FOTA που διεξάγεται μετά το Grand Prix του Μπαχρέιν, τα χρήματα όχι μόνο να μην δοθούν στη Brawn GP αλλά να μοιραστούν στις υπόλοιπες ομάδες προκειμένου να καλύψουν τα έξοδά τους για την εξέλιξη του νέου διαχύτη!
«Η πρότασή μου είναι η εξής: Ο Μπράουν είναι πλούσιος. Η Honda έχει πληρώσει για τη συμμετοχή του και του έχει δώσει άλλα 130 εκατομμύρια ευρώ. Σίγουρα είναι πλουσιότερος από εμένα. Αυτή τη στιγμή η θέση μου είναι ότι η διανομή των χρημάτων πρέπει να εξεταστεί από την αρχή καθώς εξαναγκάζομαι να βρω χρήματα από κάπου διότι η χρονιά δεν μπορεί να τελειώσει με κανέναν να είναι ένα δευτερόλεπτο πιο αργός από τη Βrawn», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φλάβιο Μπιατόρε.

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ - Σιφουνας Vettel στην πιστα!

ΟΤΙ συνέβη στη Μόντσα πέρυσι, έτσι και στην Κίνα φέτος ο Σεμπάστιαν Φέτελ επιβίωσε της βροχής, απέδειξε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι... σίφουνας και έφτασε στη δεύτερη νίκη της καριέρας του και πρώτη για τη Red Bull Racing! Και τι εμφάνιση ήταν αυτή για τους "Ταύρους", αφού ο Μαρκ Γουέμπερ με τη δεύτερη θέση του συμπλήρωσε μια ιδανική μέρα για την ομάδα του! Έτσι, μετά από καιρό ακούστηκε ξανά στο πόντιουμ ο γερμανικός εθνικός ύμνος, για έναν οδηγό που πολλοί συγκρίνουν με τον μεγάλο Μίκαελ Σουμάχερ, ωστόσο, οι κρίσεις είναι συνήθως βιαστικές σε τέτοιες περιπτώσεις και πάντα ο χρόνος είναι αυτός που βάζει τα πράγματα στη θέση τους...
Η Brawn GP μπορεί αυτή τη φορά να μην κέρδισε, αλλά κατάφερε να καταλάβει στην τρίτη θέση με τον Τζένσον Μπάτον και στην τέταρτη με τον Ρούμπενς Μπαρικέλο. Πόντοι για τη McLaren, με τους Κοβαλάινεν και Χάμιλτον να τερματίζουν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα. Ο Τίμο Γκλοκ με την Toyota πήρε τους βαθμούς της έβδομης θέσης, ενώ ο Σεμπαστιάν Μπουέμι έκλεισε την οκτάδα. Όσο για το που είναι οι Ferrari; Ο Ραϊκόνεν βρέθηκε δέκατος και ο Μάσα εγκατέλειψε... Από το 1981 έχει η ιταλική να μείνει στους τρεις πρώτους αγώνες εκτός βαθμών! Περιθώρια για χαλάρωση δεν υπάρχουν, αφού το προσεχές σαββατοκύριακο έχει ξανά Formula 1, με το σκηνικό να μεταφέρεται στο Μπαχρέιν, 25-26 Απριλίου. Στην κατάταξη των οδηγών ο Τζένσον Μπάτον εξακολουθεί να προηγείται με 21 βαθμούς και ακολουθεί ο Μπαρικέλο με 15. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Φέτελ με τη νίκη του με 10, όσους και ο Γκλοκ. Στους κατασκευαστές η Brawn GP έχει αποσπαστεί με 36 βαθμούς, η Red Bull έχει 19.5, ενώ η Toyota 18,5.
Οι οδηγοί που τερμάτισαν:
1 S. Vettel Red Bull
2 M. Webber Red Bull
3 J. Button Brawn GP
4 R. Barrichello Brawn GP
5 H. Kovalainen McLaren
6 L. Hamilton McLaren
7 T. Glock Toyota
8 S. Buemi Scuderia Toro Rosso
9 F. Alonso Renault
10 K. Räikkönen Ferrari
11 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso
12 N. Heidfeld BMW
13 R. Kubica BMW
14 G. Fisichella Force India F1
15 N. Rosberg Williams
16 N. Piquet jr. Renault

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

GP Kινας: Ο Vettel ηγειται στη Πρωτη pole της Red Bull

O Sebastian Vettel φιλοδώρησε στην Red Bull την πρώτη pole position της ιστορίας της στη Formula 1, σε μια συναρπαστική διαδικασία, στην οποία για πρώτη φορά φέτος, δεν επικράτησαν οι Brawn. O Fernando Alonso αξιοποίησε άμεσα τον καινούργιο διαχύτη της R29 –και την απουσία του KERS- για να μοιραστεί την πρώτη σειρά εκκίνησης με τον νεαρό Γερμανό, ενώ ο Mark Webber συμπλήρωσε με την τρίτη θέση την πολύ καλή σημερινή εμφάνιση της Red Bull, με τη Renault να βλέπει 3 από τα 4 μονοθέσια που χρησιμοποιούν τους κινητήρες της να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.
Οι δυο Brawn ακολουθούν, με τον Rubens Barrichello να βρίσκεται στη κατάταξηγια πρώτη φορά φέτος υψηλότερα από τον νικητή των δυο πρώτων αγώνων, Jenson Button. O Jarno Trulli συμπληρώνει με την Toyota την τρίτη σειρά εκκίνησης, εμπρός από τους Nico Rosberg και Kimi Raikkonen. O Lewis Hamilton κατάφερε για πρώτη φορά φέτος να φτάσει ως το τρίτο σκέλος της διαδικασίας και θα εκκινήσει αύριο από την 9η θέση, ενώ εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε ο πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός της φετινής σεζόν, Sebastien Buemi, ο οποίος κατάφερε και αυτός να μπει στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά στην καριέρα του, εκμεταλλευόμενος τις αεροδυναμικές αναβαθμίσεις που παρουσιάζει στην Κίνα η Toro Rosso, αλλά και το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά της πίστας φαίνεται να ταιριάζουν σε αυτό το μονοθέσιο.

BMW Sauber: Σε σταση αναμονης

Χρήσιμα συμπεράσματα για τα ελαστικά και την συμπεριφορά των μονοθεσίων έβγαλαν οι πιλότοι της BMW Sauber απο τις ελεύθερες δοκιμές για τις διορθώσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε η ομάδα να καταφέρει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα στο μέλλον.
Robert Kubica: Ολοκληρώσαμε το καθιερωμένο πρόγραμμα της Παρασκευής και προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη φύση της πίστας και να κατανοήσουμε τη γόμα των ελαστικών. Ενώ τα πιο μαλακά ελαστικά είναι πολύ ευαίσθητα, είναι δύσκολο να δουλέψεις με τα σκληρά ελαστικά. Επιπλέον, αυτή ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα με KERS. Υπήρξαν πολλές δοκιμές. Τώρα πρέπει να το ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε τα δεδομένα.
Nick Heidfeld: Όπως πάντα τις Παρασκευές επικεντρωθήκαμε στην αξιολόγηση των ελαστικών για τον αγώνα. Δεν δουλεύουν όπως θα θέλαμε. Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ισορροπία του μονοθεσίου.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Εντυπωσιακη η Braun και στη Σανγκαη

Σε αντίθεση με το πρώτο σκέλος, η απογευματινή περίοδος ελεύθερων δοκιμών στην Σανγκάη κύλησε πολύ πιο φυσιολογικά με βάση την εικόνα του φετινού grid, με τον Τζένσον Μπάτον να φέρνει την Brawn GP στην κορυφή της κατάταξης. Ο νικητής των δύο πρώτων αγώνων έγραψε 1:35.679 στον δεύτερο γύρο του με το πολύ μαλακό σετ ελαστικών, χρόνος που είναι περίπου μισό δευτερόλεπτο κάτω από την περσινή pole position του Λιούις Χάμιλτον.
Κι όμως, ο Νίκο Ρόσμπεργκ παραλίγο να αρπάξει από τον Μπάτον την πρώτη θέση στον τελευταίο του γρήγορο γύρο, αλλά ένα μικρό γλίστρημα στο τέρμα της πίσω ευθείας τον άφησε μόλις 0.025' πίσω από τον Βρετανό.
Ο Γερμανός πιλότος της Williams κατάφερε πάντως να χαλάσει το 1-2 της Brawn, ρίχνοντας τον Ρούμπενς Μπαρικέλο στην τρίτη θέση. Οι Μαρκ Ουέμπερ και Σεμπάστιαν Φέτελ ήταν στις δύο πρώτες θέσεις ύστερα από τον πρώτο τους γύρο με τα super-softs της Bridgestone, αλλά στο τέλος υποχώρησαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, περίπου πέντε δέκατα μακριά από τον κορυφαίο ρυθμό της ημέρας. Εκτος ήταν ο Γιάρνο Τρούλι, ακολουθούμενος από τον Καζούκι Νακατζίμα με την δεύτερη Williams και τον team mate του στην Toyota, Τίμο Γκλοκ. Την ώρα που η λεγόμενη «συμμορία του διαχύτη» (δηλαδή οι Brawn, Williams, Toyota) μαζί με την Red Bull κυριαρχούσαν στην πρώτη 8άδα, οι μεγάλοι έμεναν να ψάχνονται στις πίσω θέσεις. Παρά το νέο αεροδυναμικό πακέτο που έχει στη διάθεσή του, ο ταχύτερος του πρώτου σκέλους, Χάμιλτον, δεν κατάφερε να βρει ανάλογα καλό ρυθμό με το πολύ μαλακό λάστιχο και έμεινε μόλις στην 13η θέση.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

GP: "Νoμιμοι οι διαχυτες", αποφανθηκε η FIA!

Νόμιμοι οι διαχύτες», αποφάσισε τελεσίδικα το Διεθνές Εφετείο της FIA. Το αρμόδιο όργανο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου εκτίμησε ότι οι πατέντες της BrawnGP, της Toyota και της Williams είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς. Tις ενστάσεις είχαν καταθέσει η Ferrari, η Renault, η Red Bull και η BMW Sauber.
Μετά από συνεδρίαση που κράτησε 8 ώρες, όπου ακούστηκαν οι εμπλεκόμενες πλευρές κι εξετάστηκαν τα πειστήρια, η ετυμηγορία ήταν υπέρ των τριών. Συνεπώς, η νικήτρια στα δύο πρώτα Γκραν Πρι, σε Μελβούρνη και Μαλαισία, BrawnGP διατηρεί το προβάδισμά της ενώ οι υπόλοιπες ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς για να φτιάξουν παρόμοιους διαχύτες. Ενδεχομένως να προλάβουν να παρουσιάσουν διαμορφωμένους διαχύτες στο Γκραν Πρι της Κίνας το Σαββατοκύριακο, αν και πιθανότερο είναι να κάνουν την εμφάνισή τους στη Βαρκελόνη στις 10 Μαΐου.
Η FIA εξέδωσε σήμερα την παρακάτω επίσημη ανακοίνωση: «Το Διεθνές Δικαστήριο Εφέσεων της FIA αποφάσισε να απορρίψει τις εφέσεις που είχαν κατετεθεί κατά των αποφάσεων υπ’ αριθμόν 16 και 24 της 26ης Μαρτίου από τους αγωνοδίκες του Grand Prix Αυστραλίας του 2009 που έχουν ισχύ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2009. Με βάση τα επιχειρήματα που ακούστηκαν και τις αποδείξεις πριν από αυτά, το Δικαστήριο αποφάσισε πως οι αγωνοδίκες ήταν σωστοί στην κρίση τους ότι τα εν λόγω μονοθέσια είναι σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς». Ικανοποιημένοι από την έκβαση της υπόθεσης δήλωσαν οι επικεφαλής της Brawn GP και της Toyota.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Αλλαγη φιλοσοφιας απο την Ferrari για το επομενο GP

ΚΑΘΩΣ η Ferrari στο ξεκίνημα του Πρωταθλήματος δεν πήγε καθόλου καλά απο βαθμούς και επιδόσεις θυμίζοντας τις ατυχίες της απο το 1992, οι πρώτες αλλαγές νοοτροπίας και φιλοσοφίας έγιναν εν ριπή οφθαλμού μετά από την ανακοίνωση αναδιάρθρωσης της αγωνιστικής ομάδας, αλλά και τεχνικών βελτιώσεων που θα παρουσιαστούν στον αγώνα αυτού του σαββατοκύριακου, στην Κίνα. Εχοντας νωπές τις μνήμες απο την διπλή εγκατάλειψη στο Grand Prix της Κίνας, ακολούθησε η ουσιαστική ανυπαρξία της ομάδας στη Μαλαισία –τόσο στις κατατακτήριες δοκιμές, όσο και στον αγώνα, με τον Kimi Raikkonen να προκαλείεται έντονα απο τα τεχνικά προβλήματα (νερό διείσδυσε στο σύστημα KERS, καταστρέφοντας τη μόνωσή του) και τον Felipe Massa να κατατάσσεται εκτός της βαθμολογούμενης οκτάδας. Ετσι μετά το Grand Prix της Μαλαισίας, ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Stefano Domenicali, επιβεβαίωσε οριστικά ότι η ομάδα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, τόσο στον τομέα της απόδοσης, όσο και σε αυτόν της διοίκησης. Την Τρίτη μετά το Grand Prix της Μαλαισίας μια συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών έλαβε χώρα στο εργοστάσιο της Ferrari στο Maranello, με παρών τον πρόεδρο της ιταλικής εταιρίας, Luca di Montezemolo...
Η αποχώρηση του Baldisserri από την αγωνιστική ομάδα σήμανε την ανακατάταξη του pit wall της, με τον τεχνικό διευθυντή, Aldo Costa να είναι επικεφαλής, ενώ ο πρώην αρχιμηχανικός των Michael Shchumacher και Raikkonen και νυν επικεφαλής μηχανολόγο πίστας, Chris Dyer θα αναλάβει τα καθήκοντα του Baldisserri.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Σε κινητηρες Cosworth βασιζεται η USF1

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ στο επόμενο Πρωτάθλημα αναμένεται να δούμε απο το 2010 αν ολα πάνε καλα με την Οικονομική κρίση. Σηματοδοτώντας την είσοδο της USF1 στη Formula 1, τα νέα καινοτόμα μονοθέσια της αμερικανικής ομάδας θα παρουν μια γερή ώθηση από τους V8 κινητήρες της Cosworth! Μία επιστροφή δυναμική αλλά παράλληλα και ιστορική, γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο όνομα είναι συνδυασμένο με το σπορ. Αναλυτές εκτιμούν ότι, είναι και μία επιστροφή απολύτως λογική μια και μιλάμε για αμιγώς αμερικανική ομάδα αφού η Cosworth ανήκει πλέον σε έναν «γιάνκη», τον Kevin Kalkhoven.
«Η απόφασή μας θα συνδυαστεί με τη γενικότερη αναγέννηση που βιώνει τώρα η Formula 1. Αποτελεί μία δελεαστική πιθανότητα και μην ξεχνάτε ότι η Cosworth έχει ήδη ομολογκαρισμένο κινητήρα τον οποίο χρησιμοποιούσε η Red Bull Racing μέχρι να στραφεί για κάποιο λόγο στη Renault (σ.σ. …και να φάει τα μούτρα της). Από τότε μπορεί να έχουν φύγει πολλοί ικανοί τεχνικοί από την εταιρία, αλλά έχουν μείνει εξίσου πολλοί εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αγωνιστικός διευθυντής της αμερικανικής ομάδας, Peter Windsor.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Φοβουνται τους δρομους και οχι την Πιστα στο Grand Prix Μαλαισιας

Την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα καθώς θα σουβλίζουμε το αρνάκι μας, η μεγάλη μάχη στη Formula 1 θα εδρεύειστην Κίνα και πιο αναλυτικάστη Σαγκάη. Δύσκολη μέρα για τους οδηγούς, η βαρύτητα όλων των μαχών στην πίστα δεν αποτελεί το μεγαλύτερο μελημά τους αφού όλοι γνωρίζουν στη συγκεκριμένη πόλη, ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους στους δρόμους. Ετσι διατείνεται με τις δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, ο Nick Heideld.
«Η κίνηση είναι εφιαλτική και δεν επιτρέπεται σε κανέναν ξένο να οδηγήσει. Πάλι καλά. Πέρυσι ο οδηγός μου είχε ένα ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο ενώ επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο το βράδυ του Σαββάτου. Είναι σύνηθες φαινόμενο να βλέπεις ξαφνικά αυτοκίνητα να σταματούν στη μέση του δρόμου. Προφανώς όταν συνέβη δεν είχε περιθώριο να φρενάρει αλλά ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα. Ωστόσο, οι συνθήκες στους δρόμους της πόλης είναι τραγικές», υπογράμμισε ο οδηγός της BMW-Sauber.
Τι μπορούμε όμως να περιμένουμε απο τον αγώνα; Πέρυσι ο Γερμανός ήρθε μόλις πέμπτος αλλά πιστεύει ότι η αλλαγή στο μήνα διεξαγωγής του Κινέζικου grand prix να του φέρει στο πιάτο τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από το 2004 όταν και έκανε την είσοδο του στο καλεντάρι της Formula 1, o ασιατικός αγώνας διεξαγόταν Οκτώβριο αλλά φέτος λαμβάνει χώρα αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Η Κορεα θα εχει GP το 2010, η Ελλαδα ακομα κοιμαται...

ΤΗΝ ώρα που εμείς στην χώρα μας ασχολούμαστε με σκάνδαλα και Μίζες αντί για άνοδο του Αθλητισμού είδαμε ότι μία από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της αλλά και ένα μεγάλο όραμά της πράξη για αγώνα Formula 1. Στη Νότια Κορέα συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εργασίες για το Korean International Circuit, την πίστα που οι Νοτιοκορεάτες επιβεβαιώνουν ότι τον Οκτώβριο του 2010 θα φιλοξενήσει το πρώτο Grand Prix της χώρας. Η πίστα που κατασκευάζεται είναι ημιμόνιμη και θα έχει μήκος 5,6 χιλιόμετρα και η ευθεία εκκίνησης-τερματισμού θα έχει μήκος 1.100 μέτρα. Οι κερκίδες θα έχουν την δυνατότητα να δεχθούν περισσότερα απο 120.000 άτομα και συνολικά θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες 135.000 θεατές.
Η νέα υπό κατασκευή πίστα βρίσκεται στην περιοχή Jeolla και απέχει μόλις 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεούλ (η οποία θυμίζουμε ότι το 1988 είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Οι διοργανωτές του Grand Prix έχουν σημειωτέον 7ετές συμβόλαιο με τον Bernie Ecclestone και υπολογίζουν οι εργασίες να ολοκληρωθούν στα μέσα του καλοκαιρού του 2010, προκειμένου να διατηρηθεί μια σημαντική ανάσα μερικών μηνών από την παράδοση της πίστας μέχρι το πρώτο Grand Prix. Εμείς απλά εδώ κοιμόμαστε ακόμα...

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Εκκινηση Rotax με τον Πρωτο Αγωνα στα Μεγαρα

ΟΙ ανυπόμονοι οδηγοί ετοιμάζονται για τρελλά γκάζια καθώς επιτέλους ξεκινά για την φετινή σεζόν ο 1ος ΑΓΩΝΑΣ ROTAX MAX CHALLENGE. Ο θεσμός συνεχίζεται για 10η χρονιά οπότε οι διοργανωτές πρέπει να το γιορτάσουν και να κάνουν ειδικό πάρτυ με την διεξαγωγή του 1ου Αγώνα για το 2009 την Κυριακή 12 Απριλίου στην ανανεωμένη πίστα καρτ των Μεγάρων. Υποστηρικτής αυτής της διοργάνωσης είναι η Λέσχη IRON TEAM. Οι συμμετοχές στις κατηγορίες αναμένεται να είναι αρκετές ιδίως απο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μας.
Οι κατηγορίες που θα λάβουν μέρος θα είναι οι εξής:
1) Mini Max
2) Junior Max
3) Senior Max (γενικής κατάταξης και Masters)
4) DD2 Max (γενικής κατάταξης και Masters)
5) DD2 Max Rookies

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

F1- McLaren: Παει για απολογια με 5 κατηγοριες!

ΝΕΑ τροπή λαμβάνει το Πρωτάθλημα καθώς η γνωστή βρετανική ομάδα θα απολογηθεί στην Ολομέλεια της FIA στις 29/4. Στο κατηγορητήριο αναφέρονται συγκεκριμένα πέντε κατηγορίες. Ετσι η McLaren κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της FIΑ για όσα διαδραματίστηκαν στο GP της Αυστραλίας. Η απολογία θα διεξαχθεί στις 29/4 αμέσως μετά το GP του Μπαχρέιν.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η βρετανική ομάδα είναι:
1. Στις 29/3 είπαν ψέματα ότι δεν έδωσαν εντολή στο Χάμιλτον να αφήσει τον Τρούλι να περάσει
2. Κατεύθυναν το Χάμιλτον να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό τους αυτό.
3. Παρότι ήξεραν ότι ένας άλλος οδηγός και μια άλλη ομάδα ζημιώθηκαν από τον ψευδή ισχυρισμό τους δεν έκαναν κάτι για να το διορθώσουν αυτό.
4. Όταν κλήθηκαν στις 2/4 εκ νέου από τους αγωνοδίκες επέμεναν στον αρχικό τους ισχυρισμό.
Ο Χάμιλτον προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση εκ των υστέρων ενώ ο αγ. διευθ. της ομάδας Ντέιβ Ράιαν απολύθηκε ύστερα από 35 χρόνια εμπλοκής. Χαμός θα γίνει...

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Πανελληνιο Πρωταθλημα Καρτ 2ος Γυρος: Κοντρες και θεαμα στη Θεσσαλονικη

Με τον 2ο γύρο της χρονιάς συνεχίστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καρτ στην πίστα Drive Park της Θεσσαλονίκης. Οι μάχες που πρόσφεραν στους πολυάριθμους θεατές οι εξήντα πέντε οδηγοί ήταν χορταστικές ενώ και η οργάνωση της λέσχης ΑΣΠΙΣ ήταν εφάμιλλη των υψηλών δεδομένων που έθεσαν οι άνθρωποί της στο Βαλκανικό Κύπελλο της περσινής χρονιάς.
Στην Μίνι ο Αλέξανδρος Ντριο πέτυχε το απόλυτο και έμεινε χωρίς συγκάτοικο στην κορυφή της βαθμολογίας. Στον πρώτο τελικό ο οδηγός της PRT άφησε άνετα πίσω του τον Χρήστο Σαγανά της Athens Kart Shop που ασχολήθηκε περισσότερο με τον έλεγχο των Ψαλτάκη και Ευμορφόπουλου που τον ακολούθησαν παρά με το κυνήγι του νικητή. Στον δεύτερο τελικό ο Ντριο είχε σαφώς πιο δύσκολο έργο αφού δέχτηκε ασφυκτική πίεση από τον Στέφανο Ευμορφόπουλο. Οι δυο νεαροί άλλαξαν αρκετές φορές θέσεις όμως ο Θεσσαλονικιός οδηγός της Speed Force δεν έμελλε να γευτεί τη χαρά μιας νίκης εντός έδρας. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Σαγανάς που πλέον βρίσκεται οκτώ βαθμούς πίσω από τον Ντριο (57 βαθμοί) στη βαθμολογία. Οι δυο τους βέβαια έχουν αποσπαστεί από τους Μάρκο Ψαλτάκη (35 βαθμοί) και Νίκο Καϊάφα (33 βαθμοί) της Grillakis Racing που ακολουθούν.
Στην KF3 ο Χρήστος Κουτσοδήμος της Grillakis Racing έκλεψε την παράσταση στην πρώτη του εμφάνιση για φέτος. Στον πρώτο τελικό ο πρωταθλητής του 2008 τερμάτισε εμπρός από τον Αλέξανδρο Δαριβιανάκη που δεν έδειξε ικανός να διεκδικήσει την νίκη. Για τον Ηρακλειώτη οδηγό της Zanardi Hellas τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα στον δεύτερο τελικό αφού “λάδωσε” τον κινητήρα του και έτσι τέθηκε εκτός μάχης. Αυτό όχι μόνο επέτρεψε στον Κουτσοδήμο να ζευγαρώσει με ευκολία τις νίκες του αλλά έδωσε βαθμολογική ανάσα στους διώκτες του Δαριβιανάκη που βέβαια εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της βαθμολογίας με 42 βαθμούς. Ακολουθούν ο Γιάννης Κελεσίδης της PRT (35 βαθμοί) και ο Δημήτρης Βασιλέρης της Zanardi Hellas που έφτασε τους 31 βαθμούς χάρη στη δεύτερη θέση που κατέκτησε με πολύ καλή απόδοση στον δεύτερο τελικό. Στα θετικά και η εμφάνιση του Στράτου Κυρλαγκίτση της Grillakis Racing που ανέβηκε δυο φορές στο βάθρο.
Στην KF2 ο Παύλος Ξυνός της Athens Kart Shop και ο Βασίλης Κοτέογλου της PRT μοιράστηκαν τις νίκες σε δυο αγώνες με αρκετό σασπένς και ανατροπές. Στον πρώτο τελικό ο Ξυνός ξεκίνησε δυνατά όμως στο δεύτερο μισό ο τοπικός Αντώνης Μπουραντάς της Grillakis Racing ψαλίδισε τη διαφορά. Η πρώτη θέση δεν άλλαξε χέρια όμως αυτό ήταν μόνο το ορεκτικό στην μάχη των δυο οδηγών. Στον δεύτερο τελικό ο Μπουραντάς τόλμησε την κίνηση που δεν έκανε πιο πριν αλλά δυστυχώς αυτή δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Τα καρτ των δυο μονομάχων ακούμπησαν με αποτέλεσμα ο μεν Ξυνός να βρεθεί εκτός αγώνα, ο δε Μπουραντάς αρκετά πίσω στην κατάταξη. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ιδανικά ο Κοτέογλου που κέρδισε εμπρός από τον Γιώργο Νικητίδη της Speed Force και τον Λευτέρη Κυδωνάκη της MR Karting. Ο τελευταίος είχε επίσης ανέβει στο βάθρο στον πρώτο τελικό και πλέον φιγουράρει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 36 βαθμούς, μόλις 3 μακριά από τον Ξυνό.
Στην ΚΖ2 ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Παπαρέγκας δεν έδωσε κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό κερδίζοντας άνετα τους αγώνες. Ο Μανώλης Τζαμαριαδάκης και ο Μιχάλης Κ. Χαλκιόπουλος συμπλήρωσαν και στις δυο περιπτώσεις το βάθρο, με τον Χανιώτη οδηγό της Zanardi Hellas να τερματίζει δεύτερος στον πρώτο τελικό και τον Ροδίτη της Silk Oil Racing να κατακτά την θέση στον δεύτερο. Τα αποτελέσματα αυτά επέτρεψαν στον Τζαμαριαδάκη να διατηρήσει το προβάδισμά του στη βαθμολογία αφού πλέον έχει 47 βαθμούς, έναντι 34 των Παπαρέγκα και Χαλκιόπουλου που ακολουθούν.
Τέλος, στην Εθνική 125 ο Γιάννης Τζέκος της Thessaloniki Kart Shop επανέλαβε τον περσινό του θρίαμβο κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τους δυο αγώνες. Τον νικητή ακολούθησαν στον πρώτο τελικό ο Μιχάλης Παπαβασιλείου και στον δεύτερο ο Λευτέρης Μυλωνάς της Speed Force, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε σταθερά ο Αναστάσιος Μπέκος της Maranello Kart Hellas. Ο Μπέκος διατήρησε έτσι το προβάδισμά του στη βαθμολογία με 50 βαθμούς, όμως πλέον ο Τζέκος βρίσκεται σε απόσταση βολής με 47 βαθμούς, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Μαρία Ορφανίδου της VK Performance με 42 βαθμούς.
Η συνέχεια του πρωταθλήματος θα δοθεί στης 26 Απριλίου στις Σέρρες για όλες τις κατηγορίες του θεσμού εκτός από την Εθνική 125 που θα έχει τον επόμενο της γύρο στον αγώνα της Πάτρας στις 5 Ιουλίου.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Σε κριση η Ferrari μετα τις απανωτες αποτυχιες!

ΚΑΤΙ συμβαίνει στη Ferrari αποχωρώντας απο τον πρώτο αγώνα της χρονιάς χωρίς κανένα βαθμό και μάλιστα να έχει συνέχεια. Το να αποχωρεί όμως και από τον 2ο με άδεια χέρια είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει και ιδίως οι tifosi. Οι υπεύθυνοι της ομάδας είχαν μεγάλες ατυχίες από τότε που ο Jean Todt άφησε τη θέση του αγωνιστικού διευθυντή, λαμβάνοντας ρίσκα που τους έφεραν σε δύσκολη θέση και ουσιαστικά κατέστρεψαν τον αγώνα του Kimi Raikkonen. Φυσικά εάν η βροχή έφτανε την ώρα που υπολόγιζαν ίσως σήμερα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, ωστόσο η ιστορία της Ferrari δεν είναι κουρέλι και φωνές μέσα στην ομάδα ζητούν ανοικτά το κεφάλι του Stefano Domenicali. Ο Felipe Massa τον στήριξε σήμερα, και ο ίδιος μίλησε για ευθύνες που αναλογούν σε όλους αλλά ένα είναι σίγουρο: Το κλίμα στη Ferrari είναι άσχημο και αναζητούνται άμεσα λύσεις.
Felipe Massa (9ος): Έγινε ένας χαοτικός αγώνας και είναι πολύ εύκολο σε αυτές τις συνθήκες να πάρεις αποφάσεις που στο τέλος αποδεικνύονται λάθος. Όταν βάλαμε τα βρόχινα ελαστικά περιμέναμε έντονη βροχή σύντομα. Δυστυχώς η βροχή ήταν ασθενής. Για το λόγο αυτό μπήκα και πάλι για να βάλω τα ενδιάμεσα και αμέσως μετά άρχισε η καταιγίδα. Είναι κρίμα γιατί θα μπορούσα να βρεθώ στους βαθμούς. Σίγουρα πρέπει να αναλύσουμε τα λάθη μας και να κατανοήσουμε πώς θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε στο μέλλον αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια επαναστατική προσέγγιση όπως απαιτούν οι πιο συναισθηματικοί: Θα ήταν λάθος επειδή εδώ δεν πρόκειται για περίπτωση όπου ξαφνικά γίναμε ηλίθιοι.
Kimi raikkonen (14ος): Ήμασταν σε καλή θέση όταν ήρθε η ώρα για τον πρώτο ανεφοδιασμό και εκεί κάνανε λάθος χρησιμοποιώντας τα βρόχινα ελαστικά ενώ ο καιρός δεν ήταν ακόμα κακός. Ουσιαστικά εκεί περίπου τελείωσε ο αγώνας μου. Όταν τελικά βγήκε η κόκκινη σημαία οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Υπήρχε τόσο πολύ νερό στην πίστα και δεν μπορούσα να οδηγήσω το μονοθέσιο ούτε με 2η ταχύτητα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν. Στη Μελβούρνη έκανα εγώ το λάθος και εδώ η ομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι φτάσαμε εδώ χωρίς βαθμούς .

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Φορμουλα 1: Πλωρη για πρωτια βαζουν οι Βρετανοι

Το δεύτερο γκραν πρι της φετινής σεζόν που διεξήχθη στην πίστα της Μαλαισίας μπορεί να μην ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τζένσον Μπάτον και την «Μπρον GP» να συνεχίσουν την προέλασή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1.
Ο αγώνας διακόπηκε στον 33ο γύρο λόγω έντονης βροχόπτωσης και δεν ξανάρχισε ποτέ. Ετσι μέτρησε η κατάταξη που υπήρχε εκείνη τη στιγμή, με τους οδηγούς και τις ομάδες, όμως, να παίρνουν τους μισούς βαθμούς από τους κανονικούς, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το 75% του αγώνα.
Νικητής, λοιπόν, αναδείχθηκε ο Βρετανός Τζένσον Μπάτον, που ούτε στα όνειρά του δεν πρέπει να είχε φανταστεί τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ δεύτερος ήταν ο Γερμανός Νικ Χάιντφελντ με BMW και τρίτος ο συμπατριώτης του Τίμο Γκλοκ με Τογιότα. Οσο για τη Φεράρι, μετά τη Μελβούρνη τα μονοθέσιά της απογοήτευσαν και στη Μαλαισία, καθώς ο Ραϊκόνεν και ο Μάσα δεν κατάφεραν να μπουν στη βαθμολογούμενη οκτάδα.
Στη βαθμολογία των οδηγών μετά τα δύο πρώτα γκραν πρι της χρονιάς ο Μπάτον έχει 15 βαθμούς, ενώ δεύτερος είναι ο ομόσταβλός του, Ρούμπενς Μπαρικέλο, ο οποίος τερμάτισε πέμπτος χθες με 10. Στην τρίτη θέση είναι ο Ιταλός Γιάρνο Τρούλι με 8,5 βαθμούς, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Γερμανοί Τίμο Γκλοκ και Νικ Χάιντφλεντ με 8 και 4 βαθμούς αντίστοιχα.

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

GP ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ LIVE: Σαρωτικος Button στον αγωνα!

Ο Τζένσον Μπάτον κατέκτησε και το Grand Prix της Formula 1 της Μαλαισίας. Ο Βρετανός οδηγός της Brawn GP, μετά τη νίκη στο προηγούμενο Grand Prix της Μελβούρνης, πήρε την «πρωτιά» και στον δεύτερο αγώνα του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ο οποίος δεν τελείωσε, καθώς διακόπηκε στον 33ο γύρο, λόγω καταρρακτώδους βροχής, και οι αγωνοδίκες αναγόρευσαν ως νικητή τον Μπάτον.
Ο Βρετανός τερμάτισε, λοιπόν, πρώτος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Νικ Χάιντφελντ (BMW Ζάουμπερ) και στην τρίτη θέση τον Τίμο Γκλοκ (Τογιότα). Η διεθνής ομοσπονδία, επειδή δεν ολοκληρώθηκε ο αγώνας, ανακοίνωσε ότι η πρώτη οκτάδα, που βαθμολογείται, θα πάρει τους μισούς βαθμούς. Δηλαδή, ο Μπάτον παίρνει πέντε βαθμούς, αντί των δέκα, που είναι κανονικά το βαθμολογικό μπόνους του νικητή.
Ο αγώνας διεκόπη 24 γύρους πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας και μετά από αρκετή ώρα διαβουλεύσεων και αναμονής, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να τερματίσουν το Grand Prix, με γνώμονα την ασφάλεια των πιλότων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς επειδή δεν είχε συμπληρωθεί 75% των γύρων οι πιλότοι θα πάρουν τους μισούς βαθμούς, κάτι που είχε να γίνει από το 1976.
Όπερ και σημαίνει πως ο πρώτος Μπάτον αντί για 10 θα πάρει 5 βαθμούς, ο δεύτερος Χάιντφελντ αντί για 8 θα πάρει 4, ο τρίτος Γκλοκ αντί για 6 θα πάρει 3, ο τέταρτος Τρούλι αντί για 5 θα πάρει… 2,5 (!!), ο πέμπτος Μπαρικέλο αντί για 4 θα πάρει 2, ο έκτος Γουέμπερ αντί για 3 θα πάρει 1,5, ο έβδομος Χάμιλτον αντί για 2 θα πάρει 1 και ο όγδοος Ρόζμπεργκ αντί για 1 θα πάρει μισό βαθμό!

GP Μαλαισιας: Ανεβαζει στροφες η Ferrari!

Μετά το απογοητευτικό Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία, οι Ferrari πέρασαν στην αντεπίθεση κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών στην πίστα της Sepang στη Μαλαισία. Ταχύτερος όλων ήταν ο Kimi Raikkonen με 1:35.707, σημειώνοντας καλύτερο χρόνο και από την περυσινή pole position του ομόσταυλού του Felipe Massa, o οποίος τερμάτισε πίσω του μόλις 0,125 δευτερόλεπτα (1:35.832).
Ο Kimi Raikkonen ήταν μόλις 9ος στο Q3 αλλά θα ξεκινήσει από την 7η θέση μετά τις ποινές σε Vettel και Barrichello. Ωστόσο, η ιταλική ομάδα τα έκανε θάλασσα με τον Felipe Massa. Ο Βραζιλιάνος έμεινε στη 16η θέση γιατί στο Q1 όλοι στην ιταλική ομάδα πίστευαν ότι ο χρόνος του ήταν αρκετά καλός για να περάσει στο Q2 χωρίς να κάνει άλλη προσπάθεια. Αυτό όμως ήταν λάθος και ο Massa θα εκκινήσει από την 8η σειρά της εκκίνησης.
Δηλώσεις Kimi Raikkonen: «Ειλικρινά, το κυρίως πρόβλημα είναι, προς το παρόν, ότι δεν είμαστε αρκετά γρήγοροι για να παλέψουμε για τις πρώτες θέσεις. Το μονοθέσιο δεν υστερεί σε κανένα τομέα ειδικά, όμως δεν έχουμε αρκετή πρόσφυση ώστε να είμαστε τόσο γρήγοροι όσο αυτοί που τερμάτισαν μπροστά μας σήμερα. Ο αυριανός αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό από την αρχή. Στην Αυστραλία ήταν πολύ καλά αλλά δεν μπορούσες να πας πουθενά, ενώ εδώ, η ευθεία είναι μεγάλη και η πίστα πλατιά. Επιπλέον, όπως είδαμε χθες, η ταχύτητά μας είναι ανταγωνιστική. Πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας αλλά προφανώς, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν οι κανονισμοί όσο το δυνατόν ταχύτερα..».
Felipe Massa: «Είμαι πολύ απογοητευμένος. Αν είχα τερματίσει 16ος λόγω κακής απόδοσης, τότε θα είχα αποδεχτεί το αποτέλεσμα, αλλά όπως έγινε με πειράζει περισσότερο. Η πίστα βελτιωνόταν γύρο με το γύρο τόσο πολύ και η πρώτη μου προσπάθεια δεν ήταν ούτε τέλεια ούτε αρκετή. Δεν αντιδράσαμε εγκαίρως και χάσαμε την ευκαιρία για μία ακόμα προσπάθεια. Δεν κατηγορώ κανένα, είμαστε ομάδα και χάνουμε ή κερδίζουμε μαζί. Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και να μπαίνουμε στις κατατακτήριες με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και πρέπει να τα δίνουμε όλα από την πρώτη κιόλας περίοδο.».
Stefano Domenicali: «Αυτό το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, ακόμη και αν ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολες οι κατατακτήριες. Παρόλα αυτά, το κομμάτι το οποίο μας αφήνει μία πικρή γεύση, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στην πρώτη περίοδο. Κάναμε μία εσφαλμένη υπόθεση η οποία μας κόστισε πολύ με τον Felipe, ο οποίος βγήκε αμέσως εκτός, αποτυχαίνοντας στην πρώτη περίοδο. Αύριο θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας με ερωτηματικό τον καιρό ο οποίος μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητά μας και την εκκίνηση, στην Αυστραλία είδαμε ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε κάθε ευκαιρία..».

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Οδηγειστε μονοθεσιο της F1 απο το κινητο σας!


ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι όταν υπάρχει η τεχνολογία όλα μπορούν να συμβούν όπως η καμπάνια που πραγματοποίησε η Vodafone στα πλαίσια της χορηγίας της στην Formula 1.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο απεικονίζεται ο πιλότος της F1, Lewis Hamilton, να οδηγεί το μονοθέσιο της McLaren Mercedes μέσω Bluetooth από ένα Blackberry Storm.
Ουσιαστικά αυτή την φορά η εταιρεία μετέτρεψε το μονοθέσιο σε τηλακατευθυνόμενο ελέγχοντάς το από απόσταση.
Ο Hamilton ελέγχει το όχημα χάρη στους επιταχυντές που βρίσκονται ενσωματωμένοι στο κινητό τηλέφωνο ενώ ελέγχει το γκάζι ακουμπώντας τα κουμπιά της οθόνης αφής. Κάθε φορά που στρίβει το τηλέφωνο δεξιά η συσκευή αντιλαμβάνεται την κίνηση χάρη στους ενσωματωμένους επιταχυντές και δίνει σήμα στο αυτοκίνητο να στρίψει δεξιά. Μπορείτε να δείτε πως λειτουργεί το σύστημα στο πρώτο μέρος του βίντεο όπου οι δυο νεαροί κάνουν επίδειξη χρησιμοποιώντας ένα πραγματικό τηλεκατευθυνόμενο. Στη συνέχεια εφαρμόζουν το σύστημα στην McLaren Mercedes και δίνουν τα χειριστήρια στον Hamilton. Το βίντεο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, ειδικά μετά το 1’50’’ που τα χειριστήρια αναλαμβάνει ο Hamilton.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ανακαταταξεις στη Βαθμολογια του GP Αυστραλιας

Το ούτως ή άλλως επεισοδιακό grand prix της Αυστραλίας φαίνεται πως δεν τελείωσε ακόμα. Οι προβλέψεις του Lewis Hamilton πως πιθανότατα δεν θα πάρει ούτε βαθμό επιβεβαιώνονται εκ των υστέρων, έστω κι αν μετά από διάφορα ατυχήματα και ποινές, μέχρι πρότινος θεωρούταν πως τερμάτισε στην τρίτη θέση.
Ολα άρχισαν με την τιμωρία του Jarno Trulli, ο οποίος πέρασε τρίτος τη γραμμή του τερματισμού. Η McLaren κατέθεσε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι ο πιλότος της Toyota είχε προσπεράσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε από το βίντεο και γι’ αυτό ο Ιταλός τιμωρήθηκε με ποινή 25 δευτερολέπτων και υποχώρησε στη 12η θέση. Μετά το τέλος του Grand Prix Αυστραλίας, η κατάταξη του αγώνα διαφοροποιήθηκε καθώς ο Jarno Trulli, ο οποίος πέρασε 3ος τη γραμμή του τερματισμού, τιμωρήθηκε από τους αγωνοδίκες. Ο Ιταλός της Toyota πέρασε τον Lewis Hamilton ενώ το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βρισκόταν στην πίστα και για το λόγο αυτόν πήρε ποινή 25 δευτερολέπτων, που αντιστοιχούν σε ποινή διέλευσης από τα pit. Η Toyota αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής γνωστοποίησε την πρόθεσή της να την εφεσιβάλλει, αλλά οι αγωνοδίκες εξήγησαν στους ανθρώπους της ιαπωνικής ομάδας πως οι κανονισμοί αναφέρουν σαφώς ότι η ποινή αυτή δεν είναι εφέσιμη. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και με την αντίστοιχη ποινή που πήρε πέρυσι ο Lewis Hamilton στο Βελγικό Grand Prix.
Η Toyota προφανώς κατάλαβε ότι η έφεσή της δεν θα συζητηθεί καν γιατί βασικά δεν έχει δικαίωμα να την καταθέσει και εξέδωσε μιαν ανακοίνωση στην οποία γράφει ότι δεν θα μπει τελικά στον κόπο: «Μετά την απόφαση των αγωνοδικών του GP Αυστραλίας να επιβάλουν στον Jarno Trulli ποινή 25 δευτερολέπτων, η Toyota Motorsport κατάθεσε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση.
Έχοντας μελετήσει τις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Εφετείου της FIA και ανατρέχοντας στον Αθλητικό Κώδικα, πιστεύουμε οποιαδήποτε έφεση θα απορριφθεί για διαδικαστικούς λόγους, όπως ορίζονται από το Άρθρο 152, παρ. 5 του Αθλητικού Κώδικα. Βασισμένη σε αυτό, η Toyota Motorsport αποφάσισε ότι δεν θα υπήρχε κανένα όφελος να επιδιώξει μια τέτοια ενέργεια».

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Button: Η συνεχεια στο Πρωταθλημα δεν θα ειναι..περιπατος!

ΜΕΤΑ την πρωτόγνωρη νίκη στο γκραν πρι της Αυστραλίας, ο Jenson Button που κάποτε μικρός έτρεξε με Κάρτ στην πίστα της Καλαμάτας, ήταν σίγουρα συντηρητικός σε δηλώσεις του λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός για τη Brawn GP θα είναι περισσότερο δυνατός στη συνέχεια του πρωταθλήματος, καθώς φαίνονται αρκετά περιθώρια βελτίωσης για όλες τις ομάδες.
Μπορει μετά τον κυριακάτικο της θρίαμβο, αρκετοί να πιστεύουν ότι η Brawn GP έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει στο φετινό πρωτάθλημα, όμως ο Βρετανός πιλότος ήταν φειδωλός για το μέλλον και σημείωσε: "Οι νέοι κανονισμοί είναι για όλους πρωτόγνωροι και πιστεύω ότι όλες οι ομάδες έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο ακόμα και θα κάνουν πολλά βήματα προόδου. Όταν αρχίσουν τα γκραν πρι επί ευρωπαϊκού εδάφους πολλές ομάδες θα έχουν βελτιώσει την αεροδυναμική τους και θα μας καταδιώκουν".
Μάλιστα, ο Button υποστήριξε ότι στη Brawn GP δεν παραμένει με σταυρωμένα χέριακαι ήδη ετοιμάζεται για το δεύτερο αγώνα της χρονιάς στη Μαλαισία: "Πρέπει να κοιτάζουμε κάθε γύρο ξεχωριστά. Δεν σκέφτομαι πια τι έγινε την Κυριακή αλλά θέλω να μπω ξανά στο μονοθέσιο μου ώστε να βοηθήσω να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο γιατί έχουμε ακόμα περιθώρια εξέλιξης. Δεν πιστεύω ότι έχει τελειοποιηθεί. Έχουμε εξάλλου αρκετές αδυναμίες γιατί δεν προλάβαμε να κάνουμε και πολλές δοκιμές. Είναι όμως φανταστικό το ότι χωρίς να είμαστε τελείως έτοιμοι πήραμε την pole position και τη νίκη".