FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

F1: Μαγειρευεται νεο συμβολαιο για τον Μπατον

Ο Βρετανός είχε υπογράψει με τη Honda 3τές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 8 εκ. ευρώ. Πρότεινε μείωση για να επιβιώσει η ομάδα όταν αποχώρησε η Honda. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Τζένσον Μπάτον με τη φετινή του όδοση έχει ένα ευχάριστο πονοκέφαλο να αντιμετωπίσει. Ο Βρετανός είχε υπογράψει με τη Honda, λίγο πριν παρθεί η απόφαση για αποχώρηση, τριετές συμβόλαιο έναντι 8 εκ. ευρώ ετησίως. Θέλοντας να βοηθήσει στην επιβίωση της ομάδας που άφησε η Honda, ο Μπάτον πρότεινε από μόνος του μείωση αποδοχών για τον εαυτό του.
Σήμερα όμως δεδομένης της πρωτοπορίας του στο πρωτάθλημα έχουν αρχίσει οι προτάσεις με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων από άλλες ομάδες. Φυσικά από τη Brawn έχουν αναδιπλωθεί θέλοντας να διατηρήσουν το Βρετανό στις τάξεις τους: «Δεν έχουμε πρόβλημα ρευστότητας φέτος. Είμαστε εξασφαλισμένοι, χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας για να βελτιώσουμε την απόδοση του μονοθεσίου και κάνουμε οικονομία σ’ όλα τα άλλα. Για παράδειγμα πετάμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Νικ Φράι. «Θεωρείστε βέβαιο ότι θα κάνουμε αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Μπάτον ώστε τα χρήματα που κερδίζει να είναι ανάλογα των επιτυχιών του» ξεκαθάρισε ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ρος Μπρον.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Εληξε το σηριαλ συμμετοχης Ομαδων για το 2010

ΧΩΡΙΣ αντιθέσεις ολοκληρώθηκε το σήριαλ αποχώρησης των ομάδων από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 το 2010. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις τα μέλη της FOTA εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα αλλά υπό όρους. Τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για το 2010, τα μέλη της Ενωσης ανακοίνωσαν ότι θα οι ομάδες θα πρέπει να γίνουν δεκτές ως σύνολο και όχι η καθεμία ξεχωριστά ενώ τόνισαν ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους.
Η FOTA υποστήριξε ότι η συμμετοχή των μελών της εξαρτάται άμεσα από τη νέα Συνθήκη Ομονοίας η οποία θα υπογραφεί από όλες τις πλευρές πριν από τις 12 Ιουνίου. «Η Συνθήκη Ομόνοιας θα υπογραφεί από όλες τις πλευρές πριν από τις 12 Ιουνίου, βάσει της οποίας όλα τα μέλη της FOTA θα δεσμευτούν να συμμετάσχουν στη Φόρμουλα 1 μέχρι το 2012. Η ανανέωση της Συνθήκης Ομόνοιας θα προσφέρει ασφάλεια στο μέλλον του αθλήματος, δεσμεύοντας όλες τις πλευρές σε μία επίσημη συνεργασία, η οποία θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα μέσω της σωστής διακυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της FOTA.
Η Ενωση εκφράζει την πίστη ότι κριτήριο για τη συμμετοχή των ομάδων είναι οι κανονισμοί του 2009 να αποτελέσουν τη βάση για τη θέσπιση των αντίστοιχων του 2010. Μην ξεχνάμε ότι η FOTA είχε απορρίψει την απόφαση της FIA για το budget cap 40 εκατομμυρίων λιρών αλλά και τις τεχνικές διευκολύνσεις που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε ένα πρωτάθλημα «δύο ταχυτήτων». Με τη σειρά της είχε παρουσιάσει στο Μαξ Μόσλει δικές της προτάσεις που θεωρούσε ότι θα βοηθούσαν στην εξέλιξη του αθλήματος και θα μείωναν σημαντικά το κόστος.
«Η βάση για τους κανονισμούς του 2010 θα είναι οι τρέχοντες του 2009, τροποποιημένοι σύμφωνα με τις προτάσεις της FOTA που παραδόθηκαν στη FIA. Ολες οι συμμετοχές των ομάδων της FOTA για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 κατατέθηκαν σήμερα με την προϋπόθεση ότι α) σε όλες οι ομάδες της FOTA θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα του 2010 σε μία πανομοιότυπη βάση κανονισμών και β) θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως ένα σύνολο», δηλώνει η Ενωση στην ανακοίνωσή της. Καταλήγει δε στην επισήμανση ότι οι ομάδες πιστεύουν σε μία παραγωγική συνεργασία με τη FIA «όλα τα μέλη της FOTA κοιτάζουν μπροστά με αισιοδοξία για να συνεργαστούν θετικά και παραγωγικά με τη FIA, με γνώμονα τη θέσπιση σταθερών βάσεων πάνω στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί το μέλλον μίας υγιούς και επιτυχημένης Φόρμουλα 1, που θα προσφέρει διαρκή σταθερότητα και σωστή διακυβέρνηση». Η ανακοίνωση αναφέρει επανειλημμένα ότι οι όποιες αποφάσεις των ομάδων είναι ομόφωνες. Αυτό σημαίνει ότι και τα εννέα μέλη συμφώνησαν στους τελικούς όρους. Και λέμε εννέα διότι η FOTA απέπεμψε τη Williams από την Ενωση, αμέσως μετά την απόφαση της βρετανικής ομάδας να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα του 2010, σπάζοντας την ενότητα της FOTA.
Το έγγραφο λοιπόν έφερε τη συγκατάθεση τόσο της Ferrari που αντιδρούσε έντονα στους νέους κανονισμούς όσο και της Toyota Για την τελευταία, είχαν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες οι φήμες ότι θα αποχωρούσε από το θεσμό. Όπως και να έχει πάντως, η ανακοίνωση της Ενωσης των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της F1 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της κρίσης, η οποία ταλανίζει το κορυφαίο άθλημα. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει τώρα η FIA και ο πρόεδρός της Μαξ Μόσλει. Ο βρετανός είχε φανεί συγκαταβατικός σε μερικές υποχωρήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Αν αποδεχθεί τους όρους της FOTA τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επίλυση του προβλήματος.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η Mercedes 'φλερταρει' τον Nico Rosberg στη McLaren

Ο "φάκελος" της πιθανής μεταγραφής του Nico Rosberg στη McLaren ανοίγει ξανά, δυόμισι χρόνια μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Τώρα ο αγωνιστικός διευθυντής της Mercedes, Norbert Haug, παραδέχθηκε δημοσίως ότι η εταιρεία της Στουτγάρδης ενδιαφέρεται για τον 23χρονο Γερμανό.
Στο τέλος του 2007 η συμφωνία απέτυχε διότι ο Nico είχε συμβόλαιο με τη Williams. "Έπρεπε να το σεβαστούμε", λέει ο N. Haug. Ωστόσο, η βασικότερη αιτία ήταν ότι ο ίδιος ο Nico και ο manager και πατέρας του, Keke Rosberg, δεν ήθελαν να καταλήξει ο νεαρός πρωταθλητής του GP2 σε μια ομάδα που ξεκάθαρα θα έπρεπε να παίζει το ρόλο του δεύτερου οδηγού, πίσω από τον Lewis Hamilton. Στο τέλος του 2009 το συμβόλαιο λήγει, συνεπώς το μόνο που μπορεί να εμποδίζει την μετακίνηση του Nico στο Woking είναι η παρουσία του Lewis. Για την ακρίβεια, η δύναμη του Lewis μέσα στην ομάδα. Με την αποχώρηση του Ron Dennis και την αύξηση της παρεμβατικότητας της Mercedes, που κατέχει το 40% της McLaren, δεν αποκλείεται η ισορροπία δυνάμεων να μετατοπιστεί προς έναν Γερμανό οδηγό. Ο Nico, γιος του Φινλανδού Keke, έχει γερμανική υπηκοότητα.
"Δεν μπορούμε να συζητήσουμε δημόσια πως εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά γνωρίζουμε καιρό τον Nico και είναι στη λίστα μας. Βεβαίως, είναι ξεκάθαρο ότι είναι στη λίστα πολλών ομάδων", τόνισε ο Norbert Haug.
"Δένοντας" τον J. Button
Στη Brawn GP τώρα, μετά την αποχώρηση της Honda το Δεκέμβριο 2008 -και στην προσπάθεια επιβίωσης της ομάδας του Μπράκλεϊ- ο Jenson Button δέχθηκε να λύσει το συμβόλαιό του με τη Honda περιφρονώντας μια παχυλή αποζημίωση και να υπογράψει μονοετές με τη Brawn GP, με μειωμένες αποδοχές.
Ο μισθός του έπεσε στα δύο εκατομμύρια δολάρια για το 2009, αλλά για εκείνον το βασικό κίνητρο ήταν να έχει στα χέρια του φέτος ένα μονοθέσιο σχεδιασμένο από τον Ross Brawn. "Θα μπορούσα να είχα πάρει τα λεφτά και να το έσκαγα - ήταν πολλά λεφτά" είπε πρόσφατα ο Αγγλος στους "Times" του Λονδίνου. "Αλλά τι νόημα θα είχε; Τι θα έκανα με τα λεφτά;"
Πληροφορίες αντλήθηκαν και απο το in.gr

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Τιμωρηθηκε εκτος FOTA η Williams

ΑΡΧΙΣΑΝ οι πρώτες παρενέργειες στο φετινό Πρωτάθλημα καθώε η Williams ανακοίνωσε προ ολίγων ωρών ότι τιμωρήθηκε με προσωρινό αποκλεισμό από την Ένωση Ομάδων της Φόρμουλα Ένα (FOTA), λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής στην FIA ενόψει 2010. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Williams είναι η μοναδική ομάδα από όσες μετέχουν στο εφετινό πρωτάθλημα της Formula 1 που προέβη σε λάθος κινήσεις παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει με τους νέους κανονισμούς και την απειλή ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ferrari, για αποχώρηση, αν δεν τροποποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί απο την οργάνωση.
Ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Φρανκ Γουίλιαμς, εξέφρασε την άποψηγια το θέμα: «Η απόφαση της FOTA, μολονότι λυπηρή, είναι κατανοητή. Όμως, ως αγωνιστική ομάδα και μια εταιρεία, της οποίας η μόνη δραστηριότητα είναι η Formula 1, με υποχρεώσεις στους συνεταίρους και τους εργαζομένους μας, η υποβολή της αίτησής μας για το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς ήταν αναμφισβήτητη.» Κατέληξε λέγοντας ότι 'είμαστε νομικά υποχρεωμένοι βάσει του συμβολαίου μας με τη FOM (σ.σ. η εταιρεία διαχείρισης της Φόρμουλα Ένα) και τη FIA (σ.σ. η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) να λάβουμε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έως το τέλος του 2012'.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Εντονες...κοντρες στο 2ο αγωνα Rotax Max Challenge

ΧΩΡΙΣ να υπάρχουν ορισμένα απο τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την χρονομέτρηση του πρώτου αγώνα αφήνοντας μέτριες εντυπώσεις στους οδηγούς που εξάλλου πληρώνουν για τον θεσμό, ο δεύτερος αγώνας του Rotax Max Challenge πραγματοποιήθηκε αυτή την φορά ξανά στην πίστα των Μεγάρων αποκομίζοντας αυτή την φορά τις καλύτερες εντυπώσεις έχοντας σαν κυρίαρχο στοιχείο τον έντονο συναγωνισμό σε όλες τις κατηγορίες. Μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ήταν οι ομάδες Arrow και Zanardi που μοιράστηκαν τη νίκη στις τέσσερις κατηγορίες.
Για την ομάδα της Zanardi ο Βασίλης Ζάχος και ο Δημήτρης Βασιλέρης πήραν τη νίκη σε Senior Max και Junior Max αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες δύο κατηγορίες Micro Max και DD2 Max οι Χρήστος Οικονόμου και Νίκος Κατσιμπέρης αντίστοιχα χάρισαν τη νίκη στην ομάδα της Arrow. Ελπίζουμε να βλέπουμε νέα ονόματα στο βάθρο και το άθλημα να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες γιατί έτσι πρέπει.

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τελεσιγραφο ομαδων προς την FIA!

Η κρίση με τους νέους κανονισμούς για το 2010 που ταλανίζει εδώ και αρκετούς μήνες την F1 και κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι συνεχίζεται ακάθεκτη. Στα παρασκήνια του Grand Prix του Μονακό πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις της FIA και της FOTA ώστε να βρεθεί μία λύση στο επίμαχο θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη της FOTA συγκεντρώθηκαν στο motorhome της Renault λίγο πριν τον αγώνα και υπέγραψαν κοινή δήλωση, την οποία παρέδωσαν στο Μαξ Μόσλει. Στο έγγραφο αυτό ζητούσαν από τον πρόεδρο της FIA να καταργηθούν οι νέοι κανονισμοί για το 2010 και να ισχύσουν οι αντίστοιχοι του φετινού πρωταθλήματος. Αυτός ο όρος ίσως αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν και οι δύο πλευρές για τη θέσπιση νέων κοινά αποδεκτών κανονισμών, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους συμμετοχής στο άθλημα. Επιπλέον, οι ομάδες επιθυμούν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του αθλήματος με αντάλλαγμα την προθυμία τους να εμπιστευθούν το μέλλον τους στο σπορ όχι μόνο για την επόμενη χρονιά αλλά έως το 2012. Πρόταση της FOTA είναι επίσης τα μέλη της να δημιουργήσουν ένα «Σύστημα Ελέγχου Κόστους», το οποίο θα εποπτεύει τα οικονομικά και θα διευθύνεται από την Ενωση των ομάδων, όχι από τη FIA. Εν ολίγοις τα μέλη της FOTA επιθυμούν να ελέγχουν μόνοι τα οικονομικά τους και να βρουν οι ίδιοι λύσεις στη μείωση του κόστους.
Ερωτηθείς για αυτή την πρωτοβουλία της Ενωσης ο γενικός διευθυντής της Ferrari Στέφανο Ντομενικάλι παραδέχθηκε την κοινή απόφαση-πρόταση των ομάδων να εξακολούθησαν την επόμενη χρονιά να ισχύσουν οι φετινοί κανονισμοί, σημειώνοντας μάλιστα ότι για οποιεσδήποτε αλλαγές οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αποφασίσουν μαζί.
«Εχετε υπόψη σας ότι σίγουρα το κόστος είναι ένα θέμα που όλες οι ομάδες έχουν δεσμευτεί να δουλέψουν, αλλά συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματικότητα των ομάδων. Ξέρουμε πόσα μπορούμε να επενδύσουμε. Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι κάτι που οι ομάδες συζητούν μεταξύ τους και αποφασίζουν από μόνες τους, πόσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν ώστε να διατηρήσουν την αξία της Φόρμουλα 1 στο επίπεδο που ξέρουμε. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που θεωρούμε ότι θα πρέπει να αφορά κάποιον άλλον», δήλωσε ο κ. Ντομενικάλι, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των ομάδων που συμμετέχουν στην F1.
Όταν ρωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι θα έχει βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση έως την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Μαΐου, όπου και λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για το πρωτάθλημα του 2010, δήλωσε άγνοια. «Πραγματικά δεν γνωρίζω. Νομίζω ότι τα θέματα που θέσαμε στο τραπέζι είναι σαφή και νομίζω ότι θέσαμε κάποια ζητήματα στη συνάντηση που είχαμε», αποκρίθηκε ο γενικός διευθυντής της Scuderia τονίζοντας ότι η εβδομάδα που μπαίνει θα είναι πολύ σημαντική διότι η συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα θα διευκρινιστεί αυτή την Παρασκευή. Προέβλεψε επίσης ότι οι ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι «πολύ μεγάλες».
Πηγές in.gr, f1live.com

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το μονοθεσιο της USGPE ετοιμο τον Οκτωβριο

Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε επίσημα από τους ιθύνοντες της αμερικανικής ομάδας USGPE ότι θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα F1 του 2010. Τεχνικός διευθυντής της ομάδας θα είναι ο Κεν Άντερσον και αγωνιστικός διευθυντής ο Πίτερ Γουίντσορ. Οι δύο τους ήταν αυτοί που εργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο της επιστροφής μιας αμερικανικής ομάδας στη F1. Η τελευταία φορά ήταν το διάστημα 1974-1976 με την Penske και με κινητήρα Cosworth -είχε χρησιμοποιηθεί και σασί από March– χωρίς να πετύχει κάτι αξιόλογο.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα οι απειλές των ομάδων για αποχώρηση από το πρωτάθλημα ίσως να μην επηρεάσουν την απόφαση των ιθυνόντων της, παρότι πριν μερικές μέρες είχαν δηλώσει ότι το «budget cap» είναι εκείνο που τους έδωσε την ώθηση να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Οι δηλώσεις υποβολής των ομάδων για τη συμμετοχή τους στο νέο πρωτάθλημα του 2010 λήγουν στις 29 Μαίου, ενώ σύμφωνα με τη FIA οι συμμετοχές των ομάδων θα γίνουν γνωστές στο κοινό της F1 στις 12 Ιουνίου 2009.
Πάντως, μιλώντας στο Formula1.com και παρά το θολό τοπίο που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Πίτερ Γουίντσορ δήλωσε πως υπολογίζουν ότι το νέο μονοθέσιο της USGPE θα κάνει ντεμπούτο μέσα στο Νοέμβριο: «Δουλεύουμε σκληρά και την ίδια χρονική στιγμή αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις για να δηλωθούμε στη FIA. To μονοθέσιο έχει σχεδιαστεί και ήδη θα ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε κάποια μέρη στα τέλη Ιουνίου, ενώ θα πρέπει να το έχουμε έτοιμο για να πατήσει στο έδαφος προς το τέλος Σεπτεμβρίου».
Οι δοκιμές θα αρχίσουν λίγο αργότερα, αφού όμως λίγο νωρίτερα θα έχουν μπει στο δρόμο των δοκιμών κάποια σημαντικά λειτουργικά μέρη του. «Θα αρχίσουμε κάποιες δοκιμές του μονοθεσίου και του συστήματος ανάρτησης το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Θα το δούμε να δουλεύει μέσα στην πίστα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αν όμως όλα κυλήσουν καλά, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τις δοκιμές το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου» πρόσθεσε ο Γουίντσορ.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

GP Μονακο: Απολυτη κυριαρχια Brawn

Το 67ο GP του Μονακό θα παραμείνει ως στίγμα της ιστορίας αφού τα πάντα ήταν ίδια όπως παλιά. Ο pole man Τζένσον Μπάτον μετέτρεψε την 1η θέση της εκκίνησης, σε νίκη εύκολα ή τουλάχιστον έτσι φαίνονταν απ’ έξω. Γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι εύκολο να γυρνάς στο Μονακό με 1:15 για 78 γύρους ή 260km φλερτάροντας με τις μπαριέρες. Ο Βρετανός για έναν ακόμη αγώνα έδειξε στοιχεία μεγάλου αθλητή, τολμούμε να πούμε πρωταθλητή.
Μετά τη νίκη του σημείωσε: « Πριν από τον αγώνα έλεγα ότι η νίκη εδώ δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με οιαδήποτε άλλη πίστα. Όμως η αλήθεια είναι άλλη, το να κερδίσεις εδώ είναι φανταστικό δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Είναι η πιο σημαντική νίκη έως τώρα».
Μιλώντας για το τι αντιμετώπισε στον αγώνα ο Μπάτον μας ξάφνιασε: «Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα ήταν να διατηρήσω την αυτοσυγκέντρωσή μου. Όσο κι αν προσπαθούσα να μείνω συγκεντρωμένος στην οδήγηση ένα μέρος του μυαλού μου σκεφτόταν άλλα πράγματα».
Στην εκκίνηση ο Μπαρικέλο που βρίσκονταν πίσω από το Μπάτον πέρασε το Ράικονεν και κράτησε τη 2η θέση σ’ όλο τον αγώνα. Οι Brawn σε αντίθεση με την πλειονότητα των ομάδων επέλεξε τα πολύ μαλακά ελαστικά στην αρχή πράγμα που οριοθέτησε το ρυθμό τους στο πρώτο κομμάτι. Ειδικά ο Μπαρικέλο είχε κολλημένη πίσω του τη Ferrari του Ράικονεν. Σ’ αυτή τη φάση και οι δυο οδηγοί της Brawn ιδιαίτερα ο Μπαρικέλο πάλευαν με την υπερστροφή.
O Ράικονεν πίεσε το Μπαρικέλο
Πιο πίσω ο Μάσα δυσκολεύτηκε να περάσει το Φέτελ όταν όμως ο Γερμανός μπήκε για τον πρώτο του ανεφοδιασμό ο Βραζιλιάνος βρήκε κενό δρόμο μπροστά του και έγραψε μερικούς από τους ταχύτερους γύρους στον αγώνα. Επίδοση που δεν καταρρίφθηκε ως το τέλος.
Ο Φέτελ με ελαφρύ φορτίο καυσίμου προσπάθησε χτες στις δοκιμές να κάνει το πυροτέχνημα. Στον αγώνα δεν κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και τον έλεγχο του μονοθεσίου έτσι κατέληξε άδοξα στα προστατευτικά ελαστικά στη Saint Devote.
Ο Φέτελ έχασε τον έλεγχο και κατέστρεψε τη Red Bull στα προστατευτικά λάστιχα. Οι Ferrari επέδειξαν καλό ρυθμό αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κόντραραν στα ίσα της Brawn ίσως με άλλη επιλογή στρατηγικής ο Ράικονεν να είχε ανακτήσει τη 2η θέση από το Μπαρικέλο. Τα χαμόγελα επανήλθαν μετά από καιρό στο motorhome της Ιταλικής ομάδας.
Επόμενος αγώνας το Τουρκικό GP (6-7/6) το Σαββατοκύριακο των Ευρωεκλογών. Συνολικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:
Η κατάταξη στο Μονακό: 1.Τζέησον Μπάτον (Brawn GP),2. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Brawn GP),3. Κίμι Ραϊκόνεν (Ferrari), 4. Φελίπε Μάσα (Ferrari) 5. Μαρκ Ουέμπερ (Red Bull) ,6. Νίκο Ρόσμπεργκ (Williams), 7. Φερνάντο Αλόνσο (Renault), 8. Σεμπαστιάν Μπουρντέ (Toro Rosso).
Στη βαθμολογία των οδηγών, ο Μπάτον έχει φτάσει τους 51 βαθμούς και ακολουθεί οΜπαρικέλο με 35. Τρίτος είναι ο Φετελ με 23 και ακολουθούν, οι Γουέμπερ (19,5), Τρούλι (14,5) και Γκλοκ (12).
Στη βαθμολογία των κατασκευαστών, η Brawn GP, έχει 86 βαθμούς και ακολουθούν: Red Bull με 42.5, Toyota με , 26.5, Ferrari με 17 και
McLaren με 13.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Τεταρτη pole-position σε 6 αγωνες για τον Button

Χτύπησε ξανά ο νέος άσσος της Formula 1, Τζένσον Μπάτον, αναγεννήθηκε μαζί με την Brawn GP και πλέον είναι πρίγκιπας. Και ως πρίγκιπας δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί στο πριγκιπάτο του Μονακό. Ο Βρετανός ήταν ταχύτερος όλων στους δρόμους του Μόντε Κάρλο και θα διεκδικήσει την πέμπη φετινή του νίκη, ξεκινώντας από την πρώτη θέση του γκριντ.
Η μεγάλη έκπληξη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αφού ο Κίμι Ράικονεν, με μία Ferrari να δείχνει ξανά δυνατή, θα εκκινήσει από τη δεύτερη θέση. Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν ελάχιστα αργότερος από τον Μπάτον, που τον πέρασε για μόλις 15 εκατοστά του δευτερολέπτου. Από την τρίτη θέση θα ξεκινήσει τον αγώνα του ο Ρούμπενς Μπαρικέλο, ο οποίος θα έχει στα δεξιά του τον Σεμπάσιταν Φέτελ, που για πρώτη φορά φέτος έμεινε εκτός τριάδας στα κατατακτήρια δοκιμαστικά.
Η σειρά εκκίνησης για τον μεγάλο αγώνα στο Πριγκηπάτο του Μονακό:
1. Τζένσον Μπάτον (Brawn GP)
2. Κίμι Ράικονεν (Ferrari)
3. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Brawn GP)
4. Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull)
5. Φελίπε Μάσα (Ferrari)
6. Νίκο Ρόζμπεργκ (Williams)
7. Έικι Κοβαλάινεν (McLaren)
8. Μαρκ Ουέμπερ (Reb Bull)
9. Φερνάντο Αλόνσο (Renault)
10. Καζούκι Νακατζίμα (Williams)
11. Σεμπαστιάν Μπουεμί (Toro Rosso)
12. Νελσίνιο Πικέ (Renault)
13. Τζανκάρλο Φιζικέλα (Force India)
14. Σεμπαστιάν Μπουρντέ (Toro Rosso)
15. Άντριαν Σούτιλ (Force India)
16. Λιούις Χάμιλτον (McLaren)
17. Νικ Χάιντφελντ (BMW Sauber)
18. Ρόμπερτ Κουμπίτσα (BMW Sauber)
19. Γιάρνο Τρούλι (Toyota)
20. Τίμο Γκλοκ (Toyota)

GP Μονακό: Δοκιμες με ταχυτατο Rubbi..

ΜΙΑ απο τα ίδια στα δοκιμαστικά του GP Monaco καθώε ο Nico Rosberg επικράτησε άνετα στη πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών (στο πριγκηπάτο του Μονακό διεξάγονται την μια μέρα νωρίτερα), καταγράφοντας τον καλύτερο χρόνο στην απογευματινή περίοδο. Το πρωί, δυο Βραζιλιάνοι κυριάρχησαν στα χρονόμετρα, με τον Rubens Barrichello να ηγείται του Felipe Massa.
O Rubens Barrichello έκανε αυτή την φοράτον ταχύτερο χρόνο του το πρωί στα 2/3 της 90λεπτης διαδικασίας και ουδείς οδηγός κατόρθωσε να ξεπεράσει την επίδοσή του στα τελευταία λεπτά, καθώς όλοι οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα με τα πολύ μαλακά ελαστικά (τα οποία τουλάχιστον σήμερα απέδιδαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο δεύτερο γρήγορο γύρο τους), με αρκετά μικροπροβλήματα που απαγόρευαν τη βελτίωση των χρόνων. Τρία δέκατα του δευτερολέπτου αργότερα από την Brawn του συμπατριώτη του κινήθηκε ο Felipe Massa με τη Ferrari, ακολουθούμενος από τις δυο McLaren, με τον Lewis Hamilton εμπρός από τον team mate του, Heikki Kovalainen, ο οποίος κατάφερε να σημειώσει την καλύτερη επίδοσή του στα τελευταία δευτερόλεπτα της διαδικασίας, παρά το μποτιλιάρισμα. H 5η θέση του Kimi Raikkonen μας αφήνει την γεύση ότι οι δυο ομάδες που μάχονταν πέρυσι για τον τίτλο, αλλά φέτος δεν έχουν πλησιάσει την κορυφή, βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα στους δρόμους του πριγκιπάτου.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

FORMULA 1 - Μοσλεϊ λαβρος κατα Ferrari

Με αρκετή και διάχυτη ικανοποίηση βρίσκονται τα στελέχη της Fia την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, το οποίο ως γνωστόν απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που θέλησε να υποδέιξει η Ferrari για το μπάτζετ του επόμενου Πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μαξ Μόσλεϊ, μάλιστα κατηγόρησε την ιταλική ομάδα ότι βάζει τα δικά της συμφέροντα πάνω απο αυτά του αθλήματος.
"Κανένας συμμετέχων δεν πρέπει να βάζει τα δικά του συμφέροντα πάνω από του αθλήματος στο οποίο παίρνει μέρος. Η Fia, οι ομάδες και οι εμπορικοί μας συνεργάτες, θα συνεχίσουμε τη δουλειά για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της Formula 1 από το 2010 και μετά", εξήγησε χαρακτηριστικά και όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά σύμφωνα με ξένες ιστοσελίδες για την πιθανή αποχώρηση της κόκκινης ομάδας.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

F1: Οδυνηρη ηττα για τη Ferrari

ΟΔΥΝΗΡΗ ήττα για τη κόκκινη ομάδα καθώς απορρίφθηκε η αίτηση της Ferrari στην Γαλλική Δικαιοσύνη να μην εφαρμοστεί το ανώτατο όριο προϋπολογισμού στις ομάδες το 2010, που επιχειρεί να θέσει η FIA. Η ωριαία αλλά περιεκτική ακρόαση όπου οι δύο πλευρές εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους, ο δικαστής Ζακ Γκοντράν ντε Ρομπέρ, μετά την διαδικασία, θεώρησε ότι η ιταλική εταιρεία, ως μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου, θα μπορούσε να είχε ήδη ασκήσει το δικαίωμα του βέτο κατά των νέων κανονισμών αντί να προσφεύγει στα γαλλικά δικαστήρια. «Δεν υπάρχει καμία άμεση ζημία που χρειάζεται να προληφθεί ή κάποια ξεκάθαρη παράνομη αναταραχή που θα πρέπει να μπλοκαριστεί», τόνισε σχετικά ο γάλλος δικαστής.
Η νεώτερη απόφαση ταλανίζει την εταιρεία του Μαρανέλο που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βγάλει άκυρο το νέο κανονισμό. Παράλληλα, δεν έχει αλλάξει κάτι στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το πρωτάθλημα του 2010, η οποία και λήγει στις 29 Μαΐου. Κατά συνέπεια, οι ομάδες που εναντιώνονται στο budget cap και τις τεχνικές ελευθερίες που το συνοδεύουν, έχουν στη διάθεσή τους πολύ μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι εκτός της ιταλικής ομάδας, έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους στις προθέσεις της FIA, η Toyota η Renault η Red Bull, η Scuderia Toro Rosso και η BMW Sauber, με τις δύο πρώτες να απειλούν με αποχώρηση από το πρωτάθλημα στο τέλος αυτής της σεζόν.
Και οι έξι θεωρούν ότι με τις τεχνικές ελευθερίες που θα έχουν όσοι αποδεχθούν το budget cap θα δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα «δύο ταχυτήτων». Εκείνοι δηλαδή που θα ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις της FIA, θα έχουν ανώτατο προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων λιρών και θα χαίρουν τεχνικών διευκολύνσεων όπως μεγαλύτερη χρήση αεροδυναμικών βοηθημάτων, ισχυρότερο KERS, απεριόριστο χρόνο δοκιμών (εκτός της σεζόν), κινητήρες χωρίς όριο στροφών, κανέναν περιορισμό στη χρήση της αεροδυναμικής σήραγγας κ.λπ. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους, όσες ομάδες δεν δεχθούν τους κανόνες της FIA, θα αγωνίζονται κάτω από το σκληρό υπάρχον τεχνικό πλαίσιο, ξοδεύοντας, εντούτοις όσα χρήματα επιθυμούν.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

2ος Αγωνας Rotax Challenge στα Μεγαρα

Ετοιμα είναι όλα για τον 2ο Αγώνα του ROTAX MAX CHALLENGE που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Μαϊου στην πίστα καρτ των Μεγάρων. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι "Η Λέσχη ΣΦΙΚΑ έχει αναλάβει την διοργάνωση των αγώνων του RMC 2009 και την χρονομέτρηση η INFOMEGA. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για να γίνει δεκτή η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχετε αποστείλει την "δήλωση συμμετοχής" πλήρως συμπληρωμένη, να έχετε τακτοποιήσει την πληρωμή του παράβολου το οποίο είναι για τις κατηγορίες JUNIOR MAX, SENIOR MAX, DD2 MAX KAI DD2 MAX ROOKIES ανέρχεται στα 160 euro και για την κατηγορία MINI MAX ανέρχεται στα 120 euro.
Επίσης θα πρέπει να έχετε εκδόσει Άδεια Διαγωνιζομένου από την ΕΛΠΑ. Προς ενημέρωση, σας πληροφορούμε ότι για την έκδοση της αγωνιστικής άδειας όσοι οδηγοί έχετε περάσει ιατρούς το 2008 ισχύουν και για το 2009. Σας υπενθυμίζουμε ότι στον Τεχνικό Έλεγχο του Σαββάτου θα πρέπει το κράνος με το οποίο θα αγωνιστείτε να είναι με αγωνιστικές προδιαγραφές για καρτ εγκεκριμμένο από την CIK - FIA."

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ληγουν οι προθεσμιες της FIA για τις ομαδες του 2010

ΤΟ τελεσίγραφο που έχει θέσει η FIA για να δηλώσουν ενδιαφέρον οι ομάδες να συμπεριληφθούν στο πρωτάθλημα του 2010 ολοκληρώνεται. Για την ακρίβεια η προθεσμία εκπνέει (29 Μαΐου). Τι θα γίνει εάν οι «επαναστάτριες» ομάδες δεν δηλώσουν συμμετοχή;
«Εάν δεν μπουν στο πρωτάθλημα της F1, πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα τι θα κάνουν, είτε να ξεκινήσουν το δικό τους πρωτάθλημα, είτε να μπουν σε κάποιο άλλο, είτε να συμμορφωθούν», είπε ο πρόεδρος της FIA, Max Mosley, και συνέχισε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε 3 με 6 συμμετοχές μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Μετά από αυτό θα είναι εκπρόθεσμες και εάν υπάρχει κενή θέση, θα την πάρουν, εάν δεν υπάρχει, τότε δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν». Τόνισε δε ότι η πρόταση της FIA είναι λογική και εάν κάτσουν να σκεφτούν, τότε θα δουν ότι με το ίδιο ποσό εξόδων η απόδοση θα είναι θέμα της εξυπνάδας των μηχανικών.
Από την άλλη λέει ότι εάν πάνε να συζητήσουν με τους κατά τόπους διοργανωτές (με τις πίστες με άλλα λόγια), τότε θα βρουν απέναντί τους τον Bernie Ecclestone. Το Grand Prix στο Μονακό θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, με τις ομάδες να πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη η Ferrari έχει καταφύγει στα γαλλικά δικαστήρια, ώστε να κηρυχτούν παράνομοι οι κανονισμοί του 2010...

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

MOTO GP: Μονος του στο βαθρο o Lorenzo

Συναρπαστικός ήταν ο αγώνας της Γαλλίας, ο οποίος εξελίχθηκε σε αγώνα τακτικής των ομάδων, και σε αυτόν τον τομέα υπερίσχυσε ξεκάθαρα η Fiat Yamaha με τον Jorge Lorenzo να καταλαμβάνει την πρώτη θέση του βάθρου και να ανακαταλαμβάνει τη κορυφή της κατάταξης. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο απίστευτος Marco Melandri με την Kawasaki της Hayate Team, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Dani Pedrosa με την εργοστασιακή Repsol Honda.
SBK
Πρωτιά για το Nori Haga και στα δυο σκέλη των Super Bikes στην Νότια Αφρική. Ο Nori Haga παρότι εκκίνησε από την 4η θέση κατέκτησε μια μεγάλη νίκη, την 4η της φετινής σεζόν, και αύξησε τη διαφορά του στην κορυφή της βαθμολογίας. Στη 2η θέση, επίσης για την Xerox Ducati, βρέθηκε ο Michele Fabrizio, ο οποίος έκανε πολύ καλό και μαχητικό αγώνα. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Ben Spies με τη Yamaha SBK Team, ο οποίος προσπάθησε και έμεινε κοντά στις Ducati αλλά δεν κατάφερε να περάσει μπροστά τους.

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

H Litespeed πανετοιμη για συμμετοχη το 2010

ΜΕΤΑ τη LOLA φαίνεται ότι η F1 αποκτά άλλη δυναμική καθώς και η ομάδα της Litespeed, η οποία συμμετέχει στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Formula 3, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει αίτηση συμμετοχής στο πρωτάθλημα Formula 1 του 2010, υπό τους κανονισμούς του ορίου budget.
H Litespeed συμπορεύεται εδώ και καιρό με την MGI Ltd, της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο πρώην τεχνικός διευθυντής πολυάριθμων ομάδων (Force India, Toyota, Renault, Jordan), Mike Gascoyne και ελπίζει ότι θα αποτελεί μια από τις 13 ομάδες που θα επιλεγούν από τη FIA για να αγωνιστούν την επόμενη σεζόν. Ο διευθυντής της ομάδα, Nino Judge, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν είναι καν σίγουρος ότι οι κανονισμοί που αφορούν το προαιρετικό όριο budget θα παραμείνουν ως έχουν (ή θα ισχύσουν καν…), αλλά πιστεύει ότι αυτή η περίοδος αποτελεί την καλύτερη χρονική στιγμή για να εισέλθει στη Formula 1.
Ο Judge επιβεβαίωσε φυσικά ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί το μονοθέσιο και η ομάδα του θα πρέπει να λάβει κάποια ρίσκα για να εκμεταλλευτεί πλήρως το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να προετοιμαστεί. Το περιθώριο κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής για την επόμενη σεζόν λήγει στις 29 Μαΐου, με τη FIA να ανακοινώνει τις ομάδες που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα του 2010 στις 12 Ιουνίου.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

H Lola γκαζωνει στην F1 από το 2010!

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ τελικά οι φήμες αρκετών οπαδών του αθλήματος και λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά καθώς η Lola ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 το 2010. Η ιστορική ομάδα της F1, η οποία αποχώρησε από το άθλημα το 1997, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μονοθέσιά της θα βρίσκονται στο grid από την επόμενη χρονιά. Το κίνητρο που δελέασε την βρετανική εταιρεία ήταν η επίμαχη απόφαση της FIA να υιοθετήσει από το 2010 το ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό των ομάδων ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών (budget cap) και οι όποιες τεχνικές διευκολύνσεις το συνοδεύουν.
«Μετά από εκτίμηση των τεχνικών κανονισμών για τη μείωση του κόστους στις ομάδες της Φόρμουλα 1 που ανακοινώθηκε από τη FIA στις 29 Απριλίου, το Lola Group βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι θα υποβάλλει αίτηση εισόδου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 το 2010. Το αρχικό budget cap των 30 εκατομμυρίων λιρών, συν τους κινητήρες, κίνησε αρχικά το ενδιαφέρον της Lola. Η απόφαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού να αναθεωρήσει το ποσό αυτό στις 40 εκατομμύρια λίρες συν τους κινητήρες, τα έξοδα μάρκετινγκ, φιλοξενίας και τις αμοιβές των οδηγών, οδήγησαν σε επανεξέταση της πιθανότητας από τη Lola για να ακολουθήσει η επιβεβαίωση συμμετοχής στην F1.
To Lola Group πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού για τη μείωση του κόστους και την υιοθέτηση αναθεωρημένων τεχνικών κανονισμών που διευκολύνουν τη συμμετοχή νέων ομάδων στη Φόρμουλα 1, πρέπει να αγκαλιαστούν. Αυτό είναι το πιο σοφό όχι μόνο λόγω της ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά επειδή λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη των νέων ομάδων να μπορούν να ανταγωνίζονται αξιόπιστα τις υπόλοιπες που έχουν περισσότερα χρόνια στο άθλημα" καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Με νεο KERS στην Πολη η BMW Sauber

H ΒΜW Sauber δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια ενισχυμένη έκδοση του συστήματος KERS στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα, αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις που έγινανα απο τον αγωνιστικό διευθυντή της γερμανικής εταιρίας, Mario Theissen. O Τheissen υποστηρίζει πρός τους εκπροσώπους του Τύπου ότι το καινούργιο σύστημα KERS συνολικά εμφανίζετια με μικρότερο όγκο και θα ενσωματώνεται παράλληλα πιο αποδοτικά στο μονοθέσιο, γεγονός που κάνει την ομάδα να εκτιμά ότι θα βελτιώσει το ζύγισμα της F1.09.
To καινούργιο σύστημα KERS της ομάδας ολοκληρώθηκε απο τα εργαστήρια παράλληλα με το αεροδυναμικό πακέτο που παρουσιάστηκε στο Ισπανικό Grand Prix, αλλά μόλις πρόσφατα η ομάδα πήρε την πρωτοβουλία να μην το χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις αεροδυναμικές αναβαθμίσεις. Φυσικά οι υπόλοιπες ομάδες τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη του συστήματος.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

F1: Κοντραρει με αποχωρηση και η Renault

ΚΑΛΑ μύγα τους τσίμπησε παιδιά; Μετά τη Ferrari και η Renault απειλεί με αποχώρηση από τη Φόρμουλα 1 την επόμενη χρονιά, εάν ισχύσει ο κανονισμός με το ανώτατο όριο προϋπολογισμού ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μετά τη Ferrari και η Renault αντιδρά στον κανονισμό του budget cap. Μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις της πιο ιστορικής ομάδας στην F1, και η γαλλική εταιρεία που επανήλθε στην F1 το 2002, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «επανεξετάζει τη συμμετοχή της» στο πρωτάθλημα του 2010.
Η Renault εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η FIA προσπαθεί να εντάξει στους κανονισμούς το λεγόμενο budget cap δίχως να συμβουλευτεί τις ομάδες, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τέτοιοι νεωτερισμοί θα πρέπει να εξεταστούν με πιο προσεκτική ματιά. «Υπάρχει απογοήτευση διότι οι εποικοδομητικές προτάσεις της FOTA, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη μείωση κόστους που θα ίσχυαν για την περίοδο 2009 – 2012, αν και μελετήθηκαν προσεκτικά από τα μέλη της, έχουν αγνοηθεί παντελώς, χωρίς καμία σύσκεψη της FIA με τις ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της γαλλικής ομάδας.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η FOTA έχει τις ίδιες, εάν όχι χαμηλότερες, οικονομικές επιδιώξεις με τη FIA, αλλά η Renault θεωρεί ότι αυτές θα πρέπει να παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο. «Η Renault πιστεύει ότι είναι απαραίτητο η διοίκηση του σπορ να συνεργάζεται σε ομαδικό πνεύμα με όλα τα μέλη (FIA, FOM, FOTA) ώστε να επιτευχθεί μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις δαπάνες και τα έσοδα. Είναι επίσης ισχυρή άποψη της Renault ότι όσοι εισέλθουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πρέπει να τηρούν και να λειτουργούν κάτω από ίδιους κανονισμούς».

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

F1: Παραμενει εκτος για παντα η Super Aguri

Τέλος στα σενάρια περί επιστροφής της Super Aguri στη F1 έβαλε σήμερα ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας Φούμιο Ακίτα. Ο νέος κανονισμός που αναμένεται να ισχύσει από το 2010 και θέτει όριο στον προϋπολογισμό των ομάδων (budget cap) τα 40 εκατομμύρια λίρες ανά έτος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν.
Πριν από μερικές ημέρες ο ένας εκ των ιδιοκτητών της Super Aguri, και πρώην οδηγός αγώνων, Αγκούρι Σουζούκι αποκάλυψε πως η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής της στη F1, εάν υπήρχαν βέβαια οι κατάλληλες συνθήκες. Σήμερα όμως ο συνιδιοκτήτης της ιαπωνικής εταιρείας Φούμιο Ακίτα αποκλείει αυτή την πιθανότητα διότι πιστεύει ότι ακόμη και με το budget cap, θα ήταν αδύνατο για την ομάδα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να συμμετάσχει. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ακόμη κι αν αυτή δεν είχε επηρεάσει την οικονομία της Ιαπωνίας, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε», σημείωσε ο κ. Ακίτα, συνεχίζοντας: «Ηδη έχουμε αποχωρήσει μία φορά διότι δεν είχαμε τους οικονομικούς πόρους για να συνεχίσουμε. Ακόμη κι αν διαθέταμε 60 εκατομμύρια δολάρια για πέταμα, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή για μία ακόμη φορά».

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Formula 1: H Ferrari αποχωρει το 2010 εαν...

Η πλέον ιστορική ομάδα της Formula 1, η Ferrari ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα του 2010 εφόσον ο Μαξ Μόσλεϊ, πρόεδρος της FIA, κάνει πράξη τα όσα δήλωσε, περί ορίου στα έξοδα της κάθε ομάδας (45 εκατομμύρια ευρώ). Η Scuderia ασκεί έτσι μεγάλη πίεση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, η οποία δεν θα ήθελε με τίποτα να δει το μεγαλύτερό της εμπορικό ατού να αποχωρεί από το πρωτάθλημα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ferrari συνεδρίασε στο Μαρανέλο, με τον πρόεδρο Λούκα Ντι Μοντετζέμολο να δηλώνει ότι αν ισχύσουν οι κανονισμοί που έχουν προταθεί, η Ferrari θα είναι απούσα για πρώτη φορά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Υπενθυμίζουμε ότι η ιταλική ομάδα είναι η μοναδική που έχει πάρει μέρος σε όλες ανεξαιρέτως τις σεζόν, από το 1950 οπότε και θεσπίστηκε η διοργάνωση.
Πάντως ο Ντι Μοντετζέμολο έχει ήδη προειδοποιήσει πως η συμμετοχή της Ferrari δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τον Μόσλεϊ να απαντά απλώς ότι το άθλημα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς αυτήν. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού Γκραν Πρι, ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Μπέρνι Εκλεστοουν, ανέλαβε ρόλο πυροσβέστη στην κόντρα που έχει ξεσπάσει, δηλώνοντας ότι "η Ferrari είναι η Formula 1 και η Formula 1 είναι η Ferrari". Πριν από τους Ιταλούς, είχαν προαναγγείλει αποχώρηση και οι Toyota, Red Bull και Toro Rosso.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Formula BMW Europe - Barcelona με Ελληνκο χρωμα

ΜΕ Ελληνικό χρώμα κύλησε το διήμερο το πλούσιο γκαζάτο πρωτάθλημα της Ευρώπης πήρε ο Γιώργος Κατσίνης αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα της Βαρκελώνης. Ο 17χρονος BMW Junior είχε τις δυσκολίες και ατυχίες του αφού είδε την καρό σημαία μόνο στον αγώνα του Σαββάτου. Παρόλα αυτά αποκόμισε πλούσιες εμπειρίες που σίγουρα θα του φανούν πολύτιμες στην συνέχεια.
Από το μισάωρο των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής ο Κατσίνης κατάλαβε αμέσως ότι ο κινητήρας του δεν ήταν στην ιδανική κατάσταση, γεγονός που σύμφωνα με την τηλεμετρία τον καθυστερούσε στις ευθείες. Για να ισσοροπήσει αυτή την φορά το πρόβλημα η ομάδα της Eifelland Racing επέλεξε πριν τις κατατακτήριες δοκιμές να αφαιρέσει φτερό από την πίσω πτέρυγα, επιλογή που είχε το μειονέκτημα ότι έκανε το μονοθέσιο πιο δύσκολο στην οδήγηση. Δυστυχώς, στις δυο προσπάθειες που ουσιαστικά είχε στη διάθεσή του ο Κατσίνης στο μισάωρο των κατατακτηρίων δεν κατάφερε να συμπληρώσει γύρο χωρίς κάποιο μικρό λάθος. Έτσι παρά το ότι τα καλύτερα sectors του έδιναν ιδανικό γύρο που θα μπορούσε να τον φέρει στην πρώτη 6αδα του grid, τελικά περιορίστηκε στην 20η θέση. Χαρακτηριστικό του αδυσώπητου ανταγωνισμού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Formula BMW είναι ότι οι χρόνοι των 20 πρώτών του grid “στριμώχθηκαν” μέσα σε μόλις 1,1 δευτερόλεπτα!

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

GP Ισπανιας 2009: Η 4η νικη του Jenson Button!

Η στρατηγική της Brawn GP χάρισε στον Τζένσον Μπάτον τη νίκη στο Grand Prix της Ισπανίας. Είναι η τέταρτη φορά στους πέντε αγώνες που ο βρετανός πιλότος περνάει πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Ρούμπενς Μπαρικέλο καθώς σημείωσε μία πολύ επιτυχημένη εκκίνηση και από τρίτη θέση, «πετάχτηκε» μπροστά από όλους. Ο Βραζιλιάνος πιλότος αν και ήταν πολύ σταθερός ακολούθησε την καταστροφική για αυτόν στρατηγική των τριών πιτς στοπ, η οποία του στέρησε τη νίκη, αν και τη δικαιούνταν.
Η απόφαση της Brawn GP να υπάρχει διαφορετική τακτική στους δύο πιλότους της ομάδας δεν βοήθησε καθόλου τον πολύπειρο Μπαρικέλο, ο οποίος έχασε πολύτιμο χρόνο και τερμάτισε τελικά δεύτερος. Αντίθετα, η πολιτική των δύο πιτς στοπ για τον Τζένσον Μπάτον του χάρισε εύκολα την πολυπόθητη τέταρτη φετινή του νίκη και τον απομάκρυνε περισσότερο στην κατάταξη των οδηγών με 41 βαθμούς. Πίσω από τις δύο Brawn GP που για δεύτερη φορά φέτος κάνουν το 1-2 (η πρώτη ήταν στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, στην Αυστραλία) τερμάτισε ο Μάρκ Βέμπερ σε έναν πολύ έξυπνο και αθόρυβο αγώνα με τακτική δύο πιτς στοπ.
Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε κατά την διάρκεια του αγώνα η «μάχη» των Μάσα – Φέτελ για την τέταρτη θέση. Ο γερμανός πιλότος της Red Bull πέρασε τελικά το βραζιλιάνο πιλότο της Ferrari τέσσερις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας πολύ εύκολα, αν και είχε προηγηθεί έντονη μάχη. Η Ferrari του Μάσα έμεινε σχεδόν από καύσιμα και όχι μόνο έχασε την πέμπτη θέση αλλά στον τελευταίο γύρο την πέρασε και ο Φερνάντο Αλόνσο, με αποτέλεσμα να τερματίσει έκτη.
Χαρακτηριστική λεπτομέρεια που αποδεικνύει τους λάθους υπολογισμούς του βραζιλιάνου και της ιταλικής ομάδας είναι πως ο Αλόνσο τρεις γύρους πριν το τέλος ήταν 16 δευτερόλεπτα πίσω από το Μάσα και τον πέρασε με ευκολία στον τελευταίο γύρο. Μάλιστα ο βραζιλιάνος με το πέσιμο της καρό σημαίας, δεν κατάφερε ούτε να φτάσει στα πιτ καθώς έμεινε από καύσιμα. Για έναν ακόμη αγώνα η Ferrari καταποντίζεται από λάθη στην τακτική της. Ο δεύτερος οδηγός της Scuderia, Κίμι Ραικόνεν, εγκατέλειψε στο 18ο γύρο μετά από σκληρή μάχη με το Νικ Χάιντφελντ που τερμάτισε τον αγώνα έβδομος.
Πίσω από το γερμανό πιλότο της BMW Sauber βρέθηκε ο Νίκο Ρόμπεργκ, ο οποίος για μία ακόμη φορά αν και ήταν ταχύτατος την Παρασκευή, δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απουσία από τη βαθμολογούμενη οκτάδα της ΜcLaren καθώς ο Λιούις Χάμιλτον σε έναν αδιάφορο αγώνα τερμάτισε ένατος ενώ ο Χέικι Κοβαλάινεν εγκατέλειψε από βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων μόλις βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας από την πίστα.
Το περιστατικό αυτό συνέβη καθώς στην αρχή του αγώνα σημειώθηκε σύγκρουση μερικών μονοθεσίων με πρωταγωνιστές τους Γιάρνο Τρούλι Toyota , Αντριαλ Σούτιλ (Force India) και τις δύο Toro Rosso των Σεμπαστιέν Μπουρντέ και Σεμπαστιεν Μπουέμι, αντίστοιχα. Η δεύτερη ομάδα της Red Bull έφυγε από την Ισπανία αποδεκατισμένη καθώς και τα δύο μονοθέσια της εγκατέλειψαν.
Την… τιμή της Toyota υπερασπίστηκε ο Τίμο Γκλοκ από τη δέκατη θέση της κατάταξης ενώ τις τέσσερις υπόλοιπες θέσεις κατέλαβαν οι Ρόμπερτ Κούμπιτσα (BMW Sauber), Νέλσον Πικέ τζ. Renault , Καζούκι Νακατζίμα (Williams) και Τζιανκάρλο Φισικέλα με τη Force India
.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Formula 1: 'Καθαρισε' ο Button στα χρονομετρημενα

Ο Τζένσον Μπάτον θα εκκινήσει από την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι της Βαρκελώνης, αφού σε έναν συναρπαστικό τελευταίο γύρο, έκανε το ταχύτερο πέρασμα στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά. Αυτή είναι η τρίτη φορά σε πέντε αγώνες φέτος που ο πιλότος της Brawn GP θα ξεκινήσει την κορυφή του γκριντ και δίκαια του έχει αποδοθεί ο τίτλος του φαβορί.
Ο χρόνος που είχαν οι πιλότοι στη διάθεσή τους τελείωνε και ο Ουέμπερ ήταν πρώτος. Όμως, λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, ο Μπαρικέλο με καταπληκτικό χρόνο βρέθηκε στην πρώτη θέση Ο Μπάτον πέρασε τη γραμμή και 2 δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε η σημαία. Όσοι ήταν στην πίστα είχαν δικαίωμα να ολοκληρώσουν το γύρο τους και έτσι ο Φέτελ έκλεψε την πολ ποζίσιον από την Brawn για να τη χαρίσει στη Red Bull. Και όμως, ο Μπάτον ήρθε με φόρα και ενάμισι λεπτό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έφτασε στον τερματισμό κάνοντας έναν καταπληκτικό χρόνο που τον στέλνει στην κορυφή.
Απογοήτευση της ημέρας αποτέλεσε η παρουσία απο τον Κίμι Ράικονεν. Ο Φινλανδός ήταν κάκιστος στα χρονομετρημένα και έμεινε στη 16η θέση, χάνοντας την είσοδο στον ημιτελικό από τον Μπουεμί.

GP Ισπανιας: Ελευθερες δοκιμες Παρασκευης

H Williams ακολουθεί κατά βήμα την διάθεση για επιτυχίες, με αποτέλεσμα να διατηρεί τους καλύτερους χρόνους στις ελεύθερες δοκιμές, ολοκληρώνοντας το 1-2 στην απογευματινή περίοδο, με τον Nico Rosberg να καταγράφει άνετα τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, ενώ το πρωί, ο Jenson Button είχε επικρατήσει στον πίνακα των χρόνων.
Ο Βρετανός οδηγός της Brawn, που όπως γνωρίζουμε ήδη είναι επικεφαλής στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, επέδειξε ότι η ομάδα έχει φέρει αρκετά αποδοτικές εξελίξεις στην Ισπανία, όπου όλα σχεδόν τα μονοθέσια φέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις, ικανές να τη διατηρήσουν στην κορυφή, αν και αυτές της BGP001 δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά. Ο Button σημείωσε έναν πολύ γρήγορο γύρο στο τέλος της διαδικασίας, κατά 35/100 του δευτερολέπτου ταχύτερο από αυτόν οποιουδήποτε άλλου συνδυασμού. Οι πληροφορίες εστιάζονται στος γεγονός ότι αφορά ένα ελαφρύτερο πλαίσιο, ενώ εμφανής είναι η παρουσία ενός καινούργιου διαχύτη στο μονοθέσιο, μια βελτιωμένη έκδοση της φιλοσοφίας δυο επιπέδων.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Κοντρες FOTA- FIA για το οριο του Προυπολογισμου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας σχετικά με την είδηση ότι η παγκόσμια ομοσπονδία αυτοκινήτου είναι έτοιμη να εφαρμόσει ως Κανονισμό το γνωστό όριο χρηματοδότησης ή αλλιώς budget cap, που αφορά τους προϋπολογισμούς των ομάδων, στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 αποτελώντας έτσι μια ανοικτή διαμάχη ακόμα και στη FOTA. Σύμφωνα με τις σχετικές αποκαλύψεις ο σύνδεσμος των ομάδων επιβάλλει την έναρξη άμεσου διαλόγου για διευθέτηση τουθέματος με τη FIA ώστε να αναζητηθεί η χρυσή τομή στο πρόβλημα.
Οπως επιβεβαιώθηκε τα μεγαλοστελέχη και μέλη της FOTA ήπιαν καφέ και συζήτησαν το θέμα στις 6/5 στο αεροδρόμιο Heathrow στο Λονδίνο τόσο το μέλλον του αθλήματος κάτω απο αυτές τις συνθήκες ωστόσο περισσότερο ασχολήθηκαν με την αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Απο τον καρπό αυτής της συνάντησης, δόθηκε στην δημοσιότητα μιαανακοίνωση που εστίασε στην ομόνοια των μελών του συνδέσμου κόντρα στις όποιες διαφωνίες έχουν προκύψει στους πρώτους αγώνες της σεζόν. Ωστόσο ο κύριος στόχος της ανακοίνωσης κατέθετε ουσιαστικά την διάχυτη αγωνία τους για το θεσπιζόμενο όριο προϋπολογισμού που θέτει η FIA...

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η ΕΘΕΑ ανεβαζει το πηχυ της ενημερωσης χωρις την Πολιτεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις εξελίξεις στο χώρο του Ελληνικού Κάρτινγκ εξέδωσε η ΕΘΕΑ αλλα βλέπουμε να απουσιάζει εκτός απο τις αναφορές η υποστήριξη και η πίεση προς τη Πολιτεία των θεσμών με αποτέλεσμα να συμμετέχουν όσοι έχουν..γερό πορτοφόλι. Ιδού ένα μέρος:
"Λίγο μετά την συμπλήρωση του πρώτου μισού του Πρωταθλήματος Καρτ 2009, εγκαινιάζουμε μια προσπάθεια επικοινωνίας με όλους τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα την συνέχεια και να διορθώσουμε τα όποια σημεία χρειάζονται βελτίωση.
Η επιτροπή κάρτ ΕΘΕΑ υλοποίησε ένα νέο τρόπο βαθμολόγησης των Πρωταθληματικών αγώνων κάρτ μέσα απο τις νέου τύπου έγγραφες εκθέσεις παρατηρητών. Σκοπός των εκθέσεων αυτών, που δίνουν έμφαση στα σημεία ασφαλείας, στον τρόπο προβολής του κάρτ, στον τρόπο παρουσίασης των αγωνιστικών χώρων και στην οργανωτική δομή πρίν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, είναι η εκτίμηση των πεπραγμένων και εν συνεχεία η προσπάθεια αναβάθμισης των αγώνων. Απο την μελέτη των εκθέσεων και την προσωπική μας παρουσία στους (3) τρείς Πρωταθληματικούς αγώνες, βγάλαμε διάφορα συμπεράσματα τα οποία και παραθέτουμε, με σκοπό να πληροφορηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ποιά είναι τα σημεία στα οποία πρέπει στο μέλλον να δοθεί επιπλέον προσοχή.
Ο πρώτος Πρωταθληματικός αγώνας Κάρτ 2009 διεξήχθη στην πίστα ΚΑΡΤΟΔΡΟΜΟ της Αθήνας απο την λέσχη START LINE. Παρά το γεγονός οτι η πίστα έχει κάνει πολλή δουλειά στον τομέα της ασφάλειας, υπήρξαν ελλείψεις στην παρουσίαση της σαν χώρου αφετηρίας του Πρωταθλήματος Κάρτ με σημαντικώτερες την έλλειψη συντήρησης των γραμμών οριοθέτησης εκκινήσεων (τούνελ) και του χώρου προσχάρας εκκινήσεων. Είναι επίσης αναγκαίο να ανακαινιστεί ο τύπος περίφραξης του πάρκ φερμέ, να μεγαλώσει ο χώρος και να τοποθετηθούν οι απαιτούμενες σωστές πόρτες εισόδου και εξόδου, η δε οργάνωση να φροντίσει την φύλαξη με αποτελεσματικότερο τρόπο. Μελετάται ή σχεδίαση των απαραιτήτων καρτών πρόσβασης στο παρκ φερμέ απο την ΕΘΕΑ σε ετήσια βάση ώστε να δίνονται στους οργανωτές και οι χώροι να επιτηρούνται σε όλους τους αγώνες με τον ίδιο τρόπο.
Η επιτροπή καρτ επεξεργάζεται το θέμα και στη συνέχεια εν όψει των υπολοίπων αγώνων και του Βαλκανικού - ΟΡΕΝ Κυπέλλου θα προτείνει συγκεκριμμένες λύσεις. Η διοργάνωση του αγώνα ήταν ικανοποιητική, χωρίς όμως να αποφευχθούν λάθη στις εκκινήσεις, ιδιαίτερα στο Α σκέλος. Ενα επιπλέον πρόβλημα προέκυψε απο την πλημμελή οριοθέτηση των χώρων paddocks με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίνιες απο πολλούς αντιπροσώπους και συμμετέχοντες. Ορθώς η φωτογραφία του σκουριασμένου αεροσυμπιεστού στο Rallygr δεν μας τιμά σαν οργανωτές και δεκτή η κριτική, με την υπόσχεση να επανορθώσουμε...
Στα θετικά της οργάνωσης ήταν η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αγώνων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς παρουσιάστηκε απο την INFOMEGA και λειτούργησε με επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα SPEED TRAP (ελέγχου ταχύτητας σχηματισμού σε συνδιασμό με το σύστημα καμερών επιτήρησης εκκινήσεων).
Ο δεύτερος Πρωταθληματικός αγώνας Κάρτ 2009 διεξήχθη στην πίστα DRIVE PARK της Θεσσαλονίκης απο την λέσχη ΑΣΠΙΣ. Κατά γενική ομολογία ήταν απο τους καλύτερους αγώνες που έχουν διοργανωθεί στη χώρα μας και απέσπασε την καλύτερη βαθμολογία στις μέχρι τώρα εκθέσεις παρατηρητών. Το πρώτο σημαντικά θετικό στοιχείο ήταν οι ενημερώσεις των οδηγών και των διαγωνιζομένων το απόγευμα του Σαββάτου, με προβολή σε power point μέσω υπολογιστή σε μεγάλη επίτοιχη οθόνη, όλου του τρόπου εκκινήσεων.....'

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Αφαιρει προσωρινα το KERS η BMW

ΣΙΓΑ και σταθερά οι ομάδες εγκαταλείπουν όπως φαίνεται το KERS αφού υπάρχει απόφαση για τον επόμενο αγώνα της σεζόν που διεξάγεται αυτό το διήμερο στην Ισπανία τα μονοθέσια της γνωστής μας BMW να εγκαταλείψουν σε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες το σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας. Σύμφωνα με ξένες ιστοσελίδες φαίνεται ότι η BMW θα αφήσει στην μπάντα το KERS ακόμα και στο Μονακό, αλλά υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο GP της Τουρκίας. Ο κ.Theissen απο την πλευρά της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας υποστήριξε πάντως ότι υπάρχει νέα τεχνολογία συμβατή με το πρότυπο KERS απο το εργοστάσιο παραγωγής το οποίο μάλιστα θα έχει την μέγιστη συμβατότητα με το σύστημα.
Η προσωρινή αντικατάσταση του γνωστού μας KERS που έχει προκαλέσει αντιδράσεις με ένα αεροδυναμικό σύστημα πιθανόν να ανατρέψει τα δεδομένα στον αγώνα της Ισπανίας παρά το γεγονός ότι το σύστημα έχει προσφέρει πόντους στην ομάδα της BMW, ωστόσο οι τεχνικοί της υπερτονίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στο σύστημα κίνησης του μονοθεσίου.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Formula 1 χωρις Ferrari υπαρχει αραγε;

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι φέτος η Ferrari έκανε ανασχηματισμό δυνάμεων και ότι δεν τα κατάφερε καλά στους πρώτους αγώνες της σεζόν έχοντας μόλις 2 βαθμούς. Τώρα λάδι στη φωτιά ρίχνει
η απάντηση του Προέδρου της FIA, Max Mosley, σε έγγραφο που απέστειλλε ο Luca di Montezemolo. Στο έγγραφο ο Πρόεδρος της Ferrari αποτυπώνει τους προβληματισμούς του σχετικά με τις αλλαγές στα πλαίσια του πρωταθλήματος όπου τέθηκε το ανώτατο ορίου στους προϋπολογισμούς των ομάδων.
Ο Mosley σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της Μ. Βρετανίας θεώρησε ότι οι περιορισμοί σε προυπολογισμούς υποδαυλίζουν το μέλλον της Formula 1, ιδίως όταν η ομάδα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην υποστήριξη του θεσμού. Μάλιστα σε μια δήλωση έκπληξη στους Financial Times, ο Max Mosley υποστήριξε ότι: "Το σπορ μπορεί να επιζήσει και χωρίς τη Ferrari" εκθιάζοντας το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη Εθνική ιταλική ομάδα αλλά κατέθεσε δικά του επιχειρήματα σχετικά με τους προυπολογισμούς των Ομάδων και τις αποφάσεις της FIA σχετικά με το θέμα. Αλήθεια βρε παιδιά ο Σουμάχερ τι λέει για όλα αυτά που συμβαίνουν;
Πηγή: www.autoracingdaily.com/

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ayrton Senna: 15 χρονια θρυλος!


Η Πρωτομαγιά συνδέθηκε με τους αγώνες των λαών αλλά με αρκετό αίμα. Γνωρίζοντας το γεγονός της διεκδίκησης του οκταώρου από τους εργαζομένους, η μοίρα ήρθε αντιμέτωπη με έναν μύθο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τον Ayrton Senna. Ο Βραζιλιάνος πιλότος, ίσως ο κορυφαίος οδηγός αγώνων στην ιστορία της Formula 1, έχασε την ζωή του μετά από το περίφημο πλέον δυστύχημα στην πίστα της Ιμολα την 1η Μαΐου του 1994 και το f1kart.gr θυμάται...
Η καριέρα του στην Formula 1 διήρκησε μόλις 10 χρόνια και όμως κατάφερε να βρεθεί 80 φορές στο podium, πανηγυρίζοντας 41 νίκες. Αλλαξε 4 ομάδες συνολικά, τρέχοντας κατά σειρά με Toleman, Lotus, McLaren και τη μοιραία Williams. Από το 1984 έως το 1994 κατέκτησε 3 παγκόσμιους τίτλους, συγκεντρώνοντας συνολικά 610 βαθμούς, ενώ βρέθηκε στην pole position σε 65 αγώνες. Ο πρώτος αγώνας της καριέρας του διεξήχθη το 1984 στο Grand Prix της Βραζιλίας, η πρώτη του νίκη ήρθε το 1985 στην πίστα της Πορτογαλίας. Η πορεία του ήταν ανοδική, κερδίζοντας σταδιακά την καταξίωση και την αποδοχή του κόσμου, το τέλος όμως εντελώς απροσδόκητα ήρθε να μπει στην πίστα του Σαν Μαρίνο, την Ιμολα, το 1994.
Ο αγώνας της Ιμολα ήταν ο τρίτος της χρονιάς, αλλά ο Senna δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στους δύο προηγούμενους και πριν την έναρξη του Grand Prix ο Βραζιλιάνος πιλότος είχε ξεκαθαρίσει πως η συγκεκριμένη κούρσα θα αποτελέσει την αρχή για την πορεία προς την διεκδίκηση του τίτλου. Τελικά το μονοθέσιο του Senna τοποθετήθηκε για 65η και… τελευταία φορά στην pole position, αλλά δύο σημαντικά γεγονότα τον έκαναν να είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος.
Οιωνός πρώτος: Ο νέος τότε στην Formula 1 και συμπατριώτης του Senna, Rubens Barrichello, είχε εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, το απόγευμα της Παρασκευής, γεγονός που τον απέτρεψε να συμμετάσχει στον αγώνα.
Οιωνός δεύτερος: Την επόμενη μέρα ο Αυστριακός Roland Ratzenberger, σκοτώθηκε στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο Senna πέρασε το τελευταίο του πρωινό συναντώντας τους υπόλοιπους οδηγούς. Μετά από το δυστύχημα του Ratzenberger, ο 34χρονος οδηγός σαν πιο έμπειρος πήρε την ευθύνη να δημιουργήσει και παράλληλα να ηγηθεί της Grand Prix Driver’s Association, με σκοπό την μεγαλύτερη ασφάλεια των οδηγών. Τελικά, όλοι οι πιλότοι συναποφάσισαν να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας, αλλά σε συνέχεια των οιωνών και των προειδοποιήσεων ο αγώνας διεκόπη λόγω ενός ατυχήματος στη γραμμή εκκίνησης.

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Καθοριστηκε απο την FIA το οριο budget για το 2010

ΜΕΤΑ απο αρκετή σκέψη τελικά η FIA έθεσε ως όριο το προαιρετικό όριο budget που θα εφαρμστεί απο τις ομάδες όλο το 2010, θα ανέρχεται 40 εκατομμύρια βρετανικές στερλίνες και όχι σε Ευρώ. H Διεθνής Ομοσπονδία διεξήγαγε τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού για την υπόθεση της McLaren (σχετικά με την παραπλάνηση των αγωνοδικών του Αυστραλιανού Grand Prix), αλλά ασχολήθηκε και με την ουσιαστική εφαρμογή νέων αγωνιστικών κανονισμών για τη σεζόν του 2010.
Η Διεθνής Ομοσπονδίαυποστήριξε ότι ο περιορισμός στο ποσό που καθορίστηκε είναι σε εφαρμογήαπό την 1η Ιανούαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους καλύπτοντας έτσιόλα τα έξοδα των ομάδων, εκτός του κόστος των κινητήρων (με απώτερο στόχο η FIA να προσελκύσει και Κατασκευαστές), των μισθών των οδηγών και το κόστος προγραμμάτων νέων οδηγών, τα έξοδα μάρκετινγκ, προώθησης και φιλοξενίας, πρόστιμα και ποινές που επιβάλει η FIA και οποιοδήποτε άλλο έξοδο το οποίο οι ομάδες μπορούν να αποδείξουν ότι δεν αποφέρει κέρδη στην απόδοση του μονοθεσίου, καθώς και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Μάλιστα, οι Κατασκευαστές θα είναι σε θέση να μην επηρεαστούν σε ότι αφοράτις ισχύουσες συμφωνίες προμηθειών (κινητήρων, κιβωτίων, KERS κ.α.), καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές οποιοδήποτε στοιχείο επιχορήγησης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συνένωση στην αγορά κινητήρων.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Αγωνας Νο3 ΣΤΙς Σερρες για το Πανελληνιο Πρωταθλημα Καρτ

Στην πίστα καρτ των Σερρών συνεχίστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καρτ με τον 3ο γύρο της χρονιάς. Οι πενήντα ένας οδηγοί που έδωσαν το παρόν προβληματίστηκαν μόνο από τον καιρό που στην αρχή της ημέρας τουλάχιστον ήταν βροχερός. Μάλιστα οι κατατακτήριες δοκιμές έγιναν με αρκετή υγρασία στην πίστα γεγονός που έφερε ανακατατάξεις στα grid των τεσσάρων κατηγοριών δημιουργώντας ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για θέαμα στους αγώνες.
Ένα από τα θύματα των κατατακτηρίων ήταν ο Αλέξανδρος Ντριο της PRT Motorsport που στήθηκε στην 6η θέση του grid του πρώτου αγώνα της Μίνι την στιγμή που ο μεγάλος του αντίπαλος Χρήστος Σαγανάς φιγουράριζε στην pole position. Βέβαια ο οδηγός της Athens Kart Shop κάθε άλλο παρά εύκολο αγώνα είχε αφού κατά διαστήματα έχασε την πρωτοπορία από τον Νίκο Καϊάφα της Team Senna και από τον Θεόδωρο Ζαχαρέλη της Grillakis Racing. Παρόλα αυτά κατάφερε να ανακάμψει και στο τέλος να επιβληθεί του Ντριο που με την σειρά του πέτυχε να σκαρφαλώσει μέχρι τη δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ζαχαρέλης στην καλύτερη του φετινή εμφάνιση. Στον δεύτερο τελικό Σαγανάς και Ντριο έδωσαν για μια ακόμη φορά το δικό τους σόου! Συνεχείς εναλλαγές θέσεων και μάχη που τελικά βρήκε τον Σαγανά θριαμβευτή και τον έφερε με 79 βαθμούς μια ανάσα από τον Ντριο που προηγείται στη βαθμολογία με 81. Πίσω από τους δυο μονομάχους τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Στέγγος της Athens Kart Shop επικρατώντας στο θεαματικό τρενάκι που είχε στήσει παρέα με τους Καϊάφα, Ευμορφόπουλο και Ζαχαρέλη.
Τέσσερις νικητές σε έξι αγώνες και έξι οδηγοί σε απόσταση αναπνοής στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Αυτή είναι η κατάσταση στην πιο αμφίρροπη κατηγορία του φετινού πρωταθλήματος, την KF3. Στα χρονομετρημένα, ο Δημήτρης Βασιλέρης της Zanardi Hellas εξασφάλισε την pole μπροστά από τον αναγεννημένο Φίλιππο Καλέση που πέρασε στην PRT Motorsport. Αντίθετα, ο Χρήστος Κουτσοδήμος της Grillakis Racing ξεκίνησε 9ος αλλά κάνοντας εξαιρετικό αγώνα κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι την πρώτη θέση πριν αντιμετωπίσει προβλήματα και υποχωρήσει. Ανάλογη τύχη είχαν οι Καλέσης(PRT Motorsport), Νίκος Κυδωνάκης (MR Karting) που έχασαν τις ελπίδες τους για νίκη μετά από μια επαφή και ο Αλέξανδρος Δαριβιανάκης (Zanardi Hellas) που εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα. Έτσι ο δρόμος του αλάνθαστου Βασιλέρη προς την καρό σημαία ήταν βατός, ενώ πίσω του βρέθηκαν ο Γιάννης Κελεσίδης της PRT και ο Στράτος Κυρλαγκίτσης της Grillakis Racing. Στον δεύτερο τελικό ήταν η σειρά του Κυρλαγκίτση να λάμψει. Ο Θεσσαλονικιός πήρε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία με άνεση μπροστά από τον Κουτσοδήμο που ανέκαμψε από την 7η θέση του grid. Για το τελευταίο σκαλί του βάθρου δόθηκε μάχη ανάμεσα στους Κυδωνάκη και Βασιλέρη με επικρατέστερο τον πρώτο, ενώ πίσω τους τερμάτισε ο Καλέσης έχοντας ξεκινήσει τελευταίος. Στη βαθμολογία ο Βασιλέρης πέρασε επικεφαλής με 55 βαθμούς όμως πίσω του συνωστίζονται οι Κουτσοδήμος με 48, Κελεσίδης με 47, Κυρλαγκίτσης με 45, Ζερβάκος με 43 και ο Δαριβιανάκης με 42.
Στην KF2 ο Παύλος Ξυνός της Athens Kart Shop άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις κατακτώντας την pole όμως η συνέχεια αποδείχτηκε απογοητευτική για αυτόν. Στην εκκίνηση έστριψε μπροστά από τους Γιώργο Νικητίδη (Speed Force), Βασίλη Κοτέογλου (PRT Motorsport) και Αντώνη Μπουραντά (Grillakis Racing) όμως γρήγορα βρέθηκε εκτός πίστας χάνοντας πολλές θέσεις. Την πρωτοπορία ανέλαβε ο Νικητίδης που έδωσε μάχη με τον Κοτέογλου μέχρι να προδοθεί από την αλυσίδα του αφήνοντας τον νεαρό Σερραίο ανενόχλητο στην πορεία του για την νίκη. Πίσω του τερμάτισε ο Νίκος Κομνός της Grillakis Racing κάνοντας πολύ καλό αγώνα, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Λευτέρης Κυδωνάκης της MR Karting επικρατώντας του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη της PRT Motorsport. Στον δεύτερο τελικό ο Κοτέογλου ανέλαβε από την αρχή τα ηνία μπροστά από τον Παναγιώτη Κυριακού που έκανε εξαιρετική εκκίνηση. Πιο πίσω ο Ξυνός έκανε καλό αγώνα κερδίζοντας θέσεις όμως στην προσπάθεια του να περάσει τον Κυριακού τα δυο καρτ ήρθαν σε επαφή. Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν με μαύρη σημαία τον Ξυνό, ενώ από την πλευρά του ο Κυριακού έχασε έδαφος αφήνοντας την μάχη της δεύτερης θέσης στους Κομνό και Μπουραντά. Ο τελευταίος όμως προδόθηκε από την αλυσίδα του και έτσι το τελευταίο σκαλί του βάθρου πέρασε στον «συνήθη ύποπτο» Κυδωνάκη που διατηρείται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 56 βαθμούς χάρη στην αξιοσημείωτη σταθερότητά του. Στην κορυφή πλέον φιγουράρει ο Κοτέογλου με 64 βαθμούς, ενώ ο Ξυνός υποχώρησε στην τρίτη θέση με 45 βαθμούς.
Τέλος, στην ΚΖ2 ο Γιάννης Παπαρέγκας της Team Senna κατέκτησε δυο φορές το ψηλότερο σκαλί του βάθρου και πλέον βρίσκεται στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Βέβαια, ο Θεσσαλονικιός οδηγός μόχθησε στον πρώτο τελικό να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού Μιχάλη Κ. Χαλκιόπουλου της Silk Oil Racing. Ο νεαρός Ροδίτης διατήρησε το 100% στις pole positions φέτος όμως η νίκη του ξέφυγε και πάλι, αυτή τη φορά δυο γύρους πριν την καρό σημαία. Παπαρέγκας και Χαλκιόπουλος έδωσαν μάχη ρόδα με ρόδα, με τον πρώτο να επικρατεί και τον δεύτερο να καταλήγει εκτός πίστας, χαρίζοντας τη δεύτερη θέση στον Κωνσταντίνο Γκόντζο της VK Performance. Το βάθρο συμπλήρωσε ένας ακόμη οδηγός της Team Senna, ο Στέργιος Σαμαράς. Στον δεύτερο τελικό ο Παπαρέγκας επικράτησε ευκολότερα με τον Χαλκιόπουλο να ανακάμπτει στη δεύτερη θέση και τον Γκόντζο να τον ακολουθεί. Στη βαθμολογία, τον Παπαρέγκα που προηγείται με 64 βαθμούς, ακολουθεί ο Τζαμαριαδάκης της Zanardi Hellas με 56 και ο Χαλκιόπουλος με 53.
Η επόμενη στάση για τους οδηγούς του Πανελλήνιου πρωταθλήματος είναι η πίστα Kartmania στην Πάτρα στις 5 Ιουλίου. Πιο πριν όμως, αρκετοί από αυτούς αναμένεται να εκπροσωπήσουν τα Ελληνικά χρώματα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα λάβει χώρα στις 10 Μαρτίου στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας.
Πληροφορίες προέρχονται και απο το kartingnews.gr