FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Formula 1: Ξεκιναει με Μασα η Ferrari

Απών από τις πρώτες δοκιμές της Ferrari στην πίστα της Χερέθ, στις 5-8 Φεβρουαρίου, θα είναι ο Φερνάντο Αλόνσο. Όπως ανακοίνωσε η Scuderia, το βάρος της εξέλιξης του ιταλικού μονοθέσιου αναμένεται να αναλάβουν, εκείνο το τετραήμερο, οι Φελίπε Μάσα και Πέδρο Ντε Λα Ρόσα. Ο Βραζιλιάνος θα έχει στα χέρια του τη νέα Ferrari τις πρώτες τρεις ημέρες των δοκιμών ενώ την τελευταία θα αναλάβει δράση ο ισπανός δοκιμαστής της Scuderia.
Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση του 42χρονου πιλότου με μονοθέσιο της Ferrari. Εν τω μεταξύ, ο Αλόνσο θα συνεχίσει το πρόγραμμα εντατικής εκγύμνασης ώστε να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και να είναι έτοιμος για την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής που φέτος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στη Ferrari, θα πάρει μία πρώτη γεύση του νέου ιταλικού μονοθέσιου στις δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 22 Φεβρουαρίου στην πίστα της Καταλούνια (Βαρκελώνη). Πιο συγκεκριμένα, θα αναλάβει δράση τις πρώτες τρεις ημέρες της διαδικασίας ενώ την τελευταία θα δώσει τη θέση του στο Φελίπε Μάσα. Οι δύο πιλότοι της Ferrari θα βρεθούν μαζί στην ίδια πίστα, έξι ημέρες αργότερα, για την τρίτη και τελευταία περίοδο δοκιμών πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ferrari, ο χρόνος τους στην πίστα θα μοιραστεί εξίσου καθώς ο Μάσα θα οδηγήσει τις δύο πρώτες ημέρες και ο Αλόνσο τις δύο τελευταίες. Συνολικά, ο Βραζιλιάνος θα έχει δοκιμάσει το νέο ιταλικό μονοθέσιο έξι ημέρες με τον ισπανό teammate του να φτάνει τις πέντε.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΝΕΑ FERRARI OLE..

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση, και ενώ ακόμη δεν έχει όνομα, το μονοθέσιο της Ferrari για το 2013 (ή "Project 664" ) αποκαλύφθηκε στην εφημερίδα “Marca”. Υπεύθυνος της… πρόωρης παρουσίασης είναι ο Pedro De la Rosa.
 Ο 41 ετών δοκιμαστής της εταιρίας μίλησε για το νέο του αυτοκίνητο και οι σκιτσογράφοι της εφημερίδας δημιούργησαν την εικόνα. Μη νομίζετε πως τώρα έγιναν γνωστά τα μυστικά του "Project". Να είστε βέβαιοι πως η ομάδα ήταν ενήμερη για το πόσα πράγματα βγήκαν προς τα έξω, πως αυτά ειπώθηκαν και θα απεικονίστηκαν. Έχουν γνώση οι υπεύθυνοι του marketing. Αυτά που μάθαμε ή καλύτερα επιβεβαιώσαμε από το δισέλιδο της "Marca" είναι ότι το "Project 664" έχει: Ανανεωμένη υψηλή εμπρός αεροτομή με διαφορετική εσωτερική σχεδίαση. "Σκαλοπάτι" το οποίο δεν είναι τόσο έντονο ώστε να ξεχωρίζει στο σχήμα του εμπρός τμήματος. Ανάρτηση, που είναι σχεδιασμένη ξανά με νέα διάταξη στους βραχίονες. Τα ψυγεία τοποθετημένα σε πλάγια θέση (γέρνουν προς τα εμπρός) ώστε να εκμεταλλεύονται καλύτερα τη ροή του αέρα και αλλά και να μειωθεί το ύψος των πλαϊνών κομματιών στο αμάξωμα. Νέο κιβώτιο ταχυτήτων με μικρότερες διαστάσεις, που επιτρέπει τη χρήση πιο λεπτής κεντρικής αεροδυναμικής πτέρυγας. Διπλό DRS. Αεραγωγούς που κατευθύνουν τον αέρα στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Εδώ οι Ιταλοί μπορούν να παίξουν με τους κανονισμούς και να εκμεταλλευτούν αυτά τα κανάλια αέρα ώστε να περνούν από εκεί μία ποσότητα καυσαερίων από τις εξατμίσεις.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΝΕΑ Lotus F1!

Η βρετανική ομάδα είναι η πρώτη από τις έντεκα που αποκαλύπτει το νέο της μονοθέσιο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην έδρα της ομάδας στο Έστον και μεταδόθηκαν διαδικτυακά. Η ομάδα που ανήκει στο επενδυτικό fund Genii Capital πανηγύρισε πέρυσι στο Άμπου Ντάμπι την πρώτη της νίκη από την Ιαπωνία το 2008. Τότε ο Αλόνσο με τα χρώματα της Renault είχε δώσει δυο νίκες (Σιγκαπούρη και Ιαπωνία) στην γαλλική ομάδα που προήρθε από την εξαγορά της Benetton. Σήμερα η Renault παραμένει στη F1 ως προμηθευτής κινητήρων που χρησιμοποιούνται τόσο από τη Lotus όσο και από τις Red Bull, Williams και Caterham. Η Lotus E21 όπως είναι ο κωδικός του νέου μονοθεσίου της Βρετανικής ομάδας θα χρησιμοποιεί φέτος κινητήρες Renault, ελαστικά Pirelli ενώ για λογαριασμό της θα οδηγούν όπως και πέρυσι οι Κίμι Ράικονεν και Ρομέν Γκροζάν. Μιλώντας σχετικά ο Iceman τόνισε μεταξύ άλλων: «Προφανώς δεν έχω οδηγήσει ακόμα την E21 άρα είναι δύσκολο να πω τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο ενόψει της σεζόν που έρχεται. Ξέρουμε πως πέρυσι είχαμε ένα καλό μονοθέσιο αλλά όλοι δουλεύουν σκληρά ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό πακέτο. Θα συνεργαστώ με την ομάδα ώστε να βοηθήσω να έχουμε το καλύτερο δυνατό μονοθέσιο και στη Μελβούρνη θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Θα είναι μία μεγάλη σε διάρκεια σεζόν από εκεί και πέρα. Το 2012 κάναμε καλό ξεκίνημα, ας δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε το 2013». Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Τζέιμς Άλισον – κάποιες φήμες τον ήθελαν να φλερτάρει με τη McLaren – μιλώντας για το νέο δημιούργημα της ομάδας τόνισε μεταξύ άλλων: «Παρότι εξωτερικά μπορεί να θυμίζει κάπως την Ε 20 στην πραγματικότητα έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μονοθέσιο. Οι κανονισμοί του 2013 είναι σχεδόν ίδιοι μ’ αυτούς του 2012 οπότε χρησιμοποιήσαμε όλα τα πλεονεκτήματα του περσινού μονοθεσίου. Όμως όπως ξέρετε ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην απόδοση. Παρότι δουλεύουμε το ίδιο κόνσεπτ τόσα χρόνια υπάρχουν πολλές διαφορετικές νέες ιδέες και προσεγγίσεις».
O πολύπειρος Βρετανός μηχανικός δε δίστασε να παραδεχτεί πως κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης η Lotus θα συνεχίσει να δουλεύει εντατικά πάνω στο σύστημα παθητικού DRS με στόχο να το χρησιμοποιήσει στους αγώνες φέτος. Πρόκειται για διάταξη που οδηγεί σε στολάρισμα της πίσω αεροτομής από μια ταχύτητα και πάνω. Δεν μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε πίστα με γρήγορες καμπές όπως το Σίλβερστον αλλά μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο σε πίστες όπως η Σεπάνγκ, η Σαγκάη και η Μόντσα. Ο Άλλισον τόνισε σχετικά: «Δεν πρόκειται για την ασημί σφαίρα που θα μεταμορφώσει το μονοθέσιο απλά για μια διάταξη που μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση».

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΟΘΕΣΙΩΝ


Η δράση στην Formula 1 αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο 24ωρα με τις παρουσιάσεις των μονοθεσίων. Τον... χορό ανοίγει πρώτη η Lotus που θα αποκαλύψει την Ε21 από τις εγκαταστάσεις της στο Ενστοουν και μέσω του λογαριασμού της στο YouTube.
Συνολικά, οι δέκα από τις 11 ομάδες φέτος έχουν ανακοινώσει τις ημερομηνίες παρουσίασης των μονοθεσίων τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Marussia, η οποία ακόμη κρατάει «κλειστά τα χαρτιά της». Για λόγους οικονομίας όλες οι ομάδες επέλεξαν να κάνουν τις αποκαλύψεις τους είτε στις εγκαταστάσεις τους είτε την περίοδο των πρώτων δοκιμών στην πίστα της Χερέθ, στην Ισπανία. Μόνο η Williams αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις δεύτερες δοκιμές στην Βαρκελώνη για να παρουσιάσει την FW35. Ηδη, αρκετοί πιλότοι έχουν ξεκινήσει το sit fitting προκειμένου να φέρουν στα μέτρα τους τα νέα μονοθέσια. Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου και τις δοκιμές στην Ισπανία είναι λίγος και οι ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς για να φέρουν τα νέα τους μονοθέσια στην πίστα.
Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τις παρουσιάσεις των μονοθέσιων:
Lotus – Δευτέρα 28 Ιανουαρίου - Ενστοουν
McLaren – Πέμπτη 31 Ιανουαρίου - Γουόκινγκ
Ferrari - Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου - Μαρανέλο
Force India – Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου - Σίλβερστοουν
Sauber – Σάββατο 2 Φεβρουαρίου - Χίνγουιλ
Red Bull - Κυριακή 3 Φεβρουαρίου – Μίλτον Κέινς
Mercedes – Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου - Χερέθ
Toro Rosso – Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου - Χερέθ
Caterham – Τρίτη 5 Φεβρουαρίου - Χερέθ
Williams – Τρίτη 19 Φεβρουαρίου – Βαρκελώνη
Marussia  - δεν έχει ανακοινωθεί

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ F1...

Μπορεί σε λίγες ημέρες να ξεκινούν οι χειμερινές δοκιμές για το 2013 αλλά το καλεντάρι της νέας χρονιάς φαίνεται πως ακόμα είναι ανοιχτό. Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 αγώνες και όχι 20, όπως ήταν από την αρχή ... προγραμματισμένο, λόγω του ότι η Νέα Υόρκη δεν ήταν έτοιμη και έμεινε εκτός παιχνιδιού.
Λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς η Τουρκία και η Αυστρία ήταν δύο χώρες που ακούστηκαν για την κάλυψη του «κενού», αλλά ο Bernie Ecclestone τις απέρριψε και τις δύο λέγοντας πως θα έχουμε πρωτάθλημα με 19 αγώνες. Ο Βρετανός μας τα αλλάζει τώρα λέγοντας πως στο παιχνίδι - για την 21η Ιουλίου- έχουν μπει η Γαλλία, η οποία πάντα ήθελε την επιστροφή της στην F1, αλλά και η Πορτογαλία με τη νέα πίστα στο Algarve. «Για να είμαι ειλικρινείς δεν γνωρίζω τι θα γίνει τελικά. Υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον από την Γαλλία και πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και από την Πορτογαλία. Οι Πορτογάλοι θέλουν να κάνουν αγώνα στη νέα πίστα στο Algarve. Όσον αφορά τη Γερμανία θα είναι στο Nurburgring αλλά πρέπει να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Αν κάποιος θέλει την 20η θέση στο καλεντάρι, θα την πάρει αν υπάρχει πίστα και είναι εντάξει. Ωστόσο οι ομάδες δεν φαίνεται να είναι υπέρ του επιπλέον αγώνα», δήλωσε ο Ecclestone.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ WEBBER...

Ο Μαρκ Γουέμπερ θα έχει την τιμή να δοκιμάσει πρώτος το νέο μονοθέσιο της Red Bull στην πίστα της Χερέθ. Η αυστριακή ομάδα αναμένεται να αποκαλύψει την RB9 στις εγκαταστάσεις της στο Milton Keynes, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα, ο Γουέμπερ θα αναλάβει να οδηγήσει το νέο μονοθέσιο επί ισπανικού εδάφους κατά την διάρκεια των πρώτων χειμερινών δοκιμών. Ο Αυστραλός θα έχει στη διάθεσή του την RB9 και την επόμενη ημέρα, 6 Φεβρουαρίου, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να αναλαμβάνει δράση στην ισπανική πίστα στις 7 και 8 του ίδιου μήνα. Το πρόγραμμα των δοκιμών πριν την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος περιλαμβάνει δύο ακόμη τετραήμερα για τις ομάδες στην Ισπανία και την πίστα της Βαρκελώνης, από τις 19 έως τις 22 Φεβρουαρίου και από τις 28 του ίδιου μήνα έως τις 3 Μαρτίου, αντίστοιχ

Φόρμουλα 1: Γκραν πρι στη Ρωσία το 2014!

Στο Σότσι, τον Νοέμβριο του 2014, θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας της Φόρμουλα 1 στη Ρωσία, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. «Θα διεξαχθεί το Νοέμβριο, μετά τους (Χειμερινούς) Ολυμπιακούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανατόλι Παχόμοφ και πρόσθεσε: «Η κατασκευή της πίστας παρακολουθείται στενά από την τοπική κυβέρνηση. Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Εάν είχαμε κάποια προβλήματα, θα ζητούσαμε βοήθεια από άλλες περιφέρειες». Το 2010 είχε υπογραφεί συμφωνία με το αφεντικό της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Έκλεστοουν να γίνει ένας αγώνας του πρωταθλήματος εκεί από το 2014 έως το 2020 και φαίνεται πως το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή. Το Σότσι φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 το διάστημα 7-23 Φεβρουαρίου.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Η LOTUS...

Από το Ένστοουν σε ολόκληρο τον κόσμο! Στις 28 Ιανουαρίου ο Κίμι Ράικονεν και ο Ρομαίν Γκροζάν θα παρουσιάσουν το καινούργιο μονοθέσιο της Lotus με τους απανταχού φιλάθλους της Φόρμουλα 1 να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια. Live στο ίντερνετ θα γίνει η παρουσίαση του μονοθεσίου με το... κωδικό όνομα E21. Η Lotus είναι η πρώτη ομάδα που θα παρουσιάσει το νέο της όπλο. Το ντεμπούτο της E21 στην πίστα θα γίνει στις πρώτες δοκιμές της σεζόν τον Φεβρουάριο στη Χερέθ. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως η McLaren θα ήταν η πρώτη ομάδα που θα έκανε τα αποκαλυπτήρια του καινούργιου μονοθεσίου της, στις 31 Ιανουαρίου.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Mercedes-Benz:ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ....

Η Daimler AG σχεδιάζει να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητες της στην Formula 1. Στο πλαίσιο αυτό, η Mercedes-Benz ξεκίνησε συνεργασία με τον Αυστριακό επενδυτή και πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Williams- Renault Toto Wolff. Με αυτή τη συνεργασία ο Τ. Wolff θα αποκτήσει, σημαντικό μερίδιο (μειοψηφίας) στη θυγατρική της Daimler Mercedes-Benz Grand Prix Ltd και θα ηγηθεί της εταιρείας ως εκτελεστικός διευθυντής της.
Επιπλέον, ο Niki Lauda, επί του παρόντος μη-εκτελεστικός πρόεδρος της Mercedes GP, θα αποκτήσει επίσης ένα μερίδιο στην εταιρεία. Μαζί με τον Ross Brawn, οι Ν. Lauda και Τ. Wolff θα ολοκληρώσουν την ομάδα η οποία θα διαχειρίζεται την Mercedes AMG F1 Team. "Ως διευθυντής επιχειρηματίας, επενδυτής και φίλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Toto Wolff έχει αποδείξει ότι αυτό το άθλημα τρέχει στο αίμα του. Την ίδια στιγμή, είναι επίσης πολύ καλός σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ανάγκες της επιχείρησης", δήλωσε ο Δρ. Dieter Zetsche, επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και πρόσθεσε: "O Toto Wolff, μαζί με τον Niki Lauda, θα αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού για την ομάδα μας και θα οδηγήσουν τα Ασημένια Βέλη στην επόμενη εποχή. " Εκτός από την F1 o 41χρονος Αυστριακός θα αναλάβει τον πλήρη συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων της Mercedes-Benz στo μηχανοκίνητο αθλητισμό. "Η Mercedes είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των motorsports σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο T. Wolff και πρόσθεσε: "Είμαι ένας μακροχρόνια ενθουσιώδης φίλος της μάρκας. Ανυπομονώ για την πρόκληση της αγωνιστικής σεζόν. Θέλω επίσης να επικεντρωθώ στην στοχευόμενη προώθηση νέων ταλέντων".

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Formula 1: Στις 5 Φεβρουαριου η νέα Caterham

Σιγά- σιγά ολοκληρώνονται οι παρουσιάσεις των νέων μονοθέσιων των ομάδων. Μετά τις McLaren, Force India, Sauber, Ferrari, Red Bull και Williams, στη σχετικά λίστα προστέθηκε και η Caterham, η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα αποκαλύψει τη CT03 το πρωΐ της Τρίτης, 5 Φεβρουαρίου, στην πίστα της Χερέθ. Αυτό σημαίνει ότι η Αγγλομαλαισιανή εταιρεία θα παρουσιάσει το νέο της μονοθέσιο λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρώτες χειμερινές δοκιμές των ομάδων επί ισπανικού εδάφους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πρόγραμμα δοκιμών που έχει ήδη αποφασιστεί. Αυτό όμως, που απομένει είναι να γίνει γνωστό το όνομα του δεύτερου πιλότου της ομάδας καθώς μόνο ο Τσαρλς Πικ έχει ήδη συμφωνήσει να οδηγεί το ένα από τα δύο μονοθέσια της το 2013. Πέρυσι η ομάδα είχε καταφέρει να κατακτήσει στον τελευταίο αγώνα τη δέκατη θέση, μπροστά από τις Marussia και HRT.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η Force India περιμενει την καταλληλη στιγμη...

Ιταλικά δημοσιεύματα προκάλεσαν αναστάτωση στη Force India! Γράφτηκε πως η ομάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται πολυ κοντά στο να ακολουθήσει την HRT και πως προσπαθεί ο Μπέρνι Έκλεστοουν να τη σώσει.
 Λίγες ώρες μετά η Force India, όπως περίμεναν όλοι, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διέψευσε πως αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα καθυστερήσει κι άλλο η ανακοίνωση του ονόματος του δεύτερου οδηγού της ομάδας το 2013, εκείνου που θα πλαισιώσει τον Πολ ντι Ρέστα. Ο Ζουλ Μπανσί και ο Άντριαν Σούτιλ είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι. Τα αποκαλυπτήρια του νέου μονοθεσίου θα γίνουν την 1η Φεβρουαρίου στη Χερέθ, ωστόσο σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής Μπομπ Φέρνλεϊ στη Χερέθ δεν θα ανακοινωθεί το όνομα του δεύτερου οδηγού.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ WILLIAMS..

Tην Τρίτη 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει η Williams το νέο της μονοθέσιο ενόψει του επερχόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1. Η αποκάλυψη της FW35 θα γίνει κατά την διάρκεια των δεύτερων επίσημων χειμερινών δοκιμών των ομάδων και πιο συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα, στην πίστα της Καταλούνια, στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανική ομάδα θα συμμετάσχει στις πρώτες χειμερινές δοκιμές στην Χερέθ με το περυσινό μονοθέσιο, την FW34. Σκοπός της θα είναι να δοκιμάσει μερικά σημαντικά εξαρτήματα που θα χρησιμοποιήσει αργότερα στην FW35. Τόσο στις δοκιμές όσο και στην παρουσίαση του νέου μονοθέσιου θα παραστούν και οι δύο πιλότοι της Williams, ο Παστόρ Μαλντονάτο και ο Βάλτερι Μπότας, αντίστοιχα

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Formula 1: 19 Φεβρουαρίου η νέα Williams

Tην Τρίτη 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει η Williams το νέο της μονοθέσιο ενόψει του επερχόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1. Η αποκάλυψη της FW35 θα γίνει κατά την διάρκεια των δεύτερων επίσημων χειμερινών δοκιμών των ομάδων και πιο συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα, στην πίστα της Καταλούνια, στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανική ομάδα θα συμμετάσχει στις πρώτες χειμερινές δοκιμές στην Χερέθ με το περυσινό μονοθέσιο, την FW34. Σκοπός της θα είναι να δοκιμάσει μερικά σημαντικά εξαρτήματα που θα χρησιμοποιήσει αργότερα στην FW35. Τόσο στις δοκιμές όσο και στην παρουσίαση του νέου μονοθέσιου θα παραστούν και οι δύο πιλότοι της Williams, ο Παστόρ Μαλντονάτο και ο Βάλτερι Μπότας, αντίστοιχα.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της Mercedes AMG F1

Η πίστα της Jerez είναι ο τόπος και η τέταρτη ημέρα του Φεβρουαρίου η ημερομηνία της παρουσίασης, της F1W04 της Mercedes AMG F1. Μία ημέρα πριν την έναρξη των χειμερινών δοκιμών η παρουσίαση της νέας Mercedes θα τραβήξει σίγουρα πάνω της την προσοχή καθώς είναι και ο Lewis Hamilton, ο οποίος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ομάδα. Επίσης η F1W04 αναμένεται διαφορετική από την περσινή καθώς έχει τροποποιηθεί τόσο το πίσω μέρος όσο και τα sidepod για χάρη των εξατμίσεων.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

1η Φεβρουαριου η παρουσιαση της Ferrari

Ο Στέφανο Ντομενικάλι με τους οδηγούς της Ferrari έχουν ανέβει στη Μαντόνα ντι Καμπίλιο για να συμμετάσχουν στις ετήσεις εκδηλώσεις του Wroom. O επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Ferrari ανακοίνωσε πως το καινούργιο μονοθέσιο θα παρουσιαστεί την 1η Φεβρουαρίου (στις 11.30) στο Μαρανέλο. Νέο μέλος στην οικογένεια της Ferrari είναι ο Πέδρο ντε λα Ρόσα. Ο Ισπανός οδηγός της HRT δεν θα έχει ρόλο οδηγού δοκιμών, αλλά θα ασχοληθεί με τη δουλειά που γίνεται στον προσομοιωτή. Οδηγός δοκιμών είναι ένας άλλος Ισπανός, ο Μαρκ Τζενέ. Ωστόσο η παρουσία του ντε λα Ρόσα στη Scuderia θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εξέλιξη του μονοθεσίου, αν κρίνουμε από τη δουλειά που έκανε τα χρόνια που βρισκόταν στη McLaren. Αυτά δεν είναι τα μοναδικά νέα από τη Scuderia, αφού ο διευθυντής επικοινωνίας τα τελευταία έντεκα χρόνια, Λούκα Κολατζάνι πήρε προαγωγή, αναλαμβάνοντας επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας στη θέση του τον Ρενάτο Μπισινιάνι, πρώην μέλος του διαφημιστικού τμήματος της Renault. Θυμίζουμε πως η Red Bull θα παρουσιάσει το καινούργιο της μονοθέσιο στις 3 Φεβρουαρίου. Η McLaren θα ανοίξει το χορό στις 31 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν εκτός από τη Ferrari και η Force India την 1η Φεβρουαρίου με τη Sauber να ακολουθεί στις 2 του μήνα.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Mercedes: Ο κινητηρας F1 του 2014!

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από τον κινητήρα που κατασκευάζει για το 2014 και τη συμμετοχή της στη F1. Σήμερα εκτός από την εργοστασιακή ομάδα της Mercedes, τους γερμανικούς κινητήρες χρησιμοποιούν επίσης οι McLaren, Force India.
Όπως ίσως γνωρίζετε φέτος είναι η τελευταία χρονιά των ατμοσφαιρικών V8 κινητήρων με χωρητικότητα 2.4lt. Από του χρόνου τα μονοθέσια της F1 θα χρησιμοποιούν κινητήρες V6 με χωρητικότητα μόλις 1.6lt υπερτροφοδοτούμενους. Στο Μπριξουόρθ της Βρετανίας όπου κατασκευάζονται οι κινητήρες Mercedes F1 (σ.σ: πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της Ilmor) αυτή την εποχή δεν ησυχάζουν λεπτό καθώς ο ολοκαίνουργιος V6 βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησής του στο δυναμόμετρο. Ο επικεφαλής του εγχειρήματος Άντι Κόγουελ, αναφερόμενος στο θέμα που απασχολεί αρκετούς από τους φιλάθλους της F1, τον ήχο των κινητήρων, ξεκαθάρισε: «Οι κινητήρες θα ακούγονται καθαρά, δυνατά και ο ήχος τους θα είναι πιο γλυκός. Η συχνότητα περιστροφής θα είναι ψηλότερη και με την πτερωτή του υπερσυμπιεστή να γυρίζει στις 125.000 rpm θα υπάρχει φασαρία. Δεν μπορείς να σταθείς δίπλα στον κινητήρα όταν λειτουργεί στο δυναμόμετρο χωρίς ωτοασπίδες. Επιπλέον θα δώσει μια νέα διάσταση στον ανταγωνισμό καθώς οι οδηγοί θα κρίνονται και από την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν καλύτερα την διαθέσιμη ενέργεια. Οι κινητήρες θα έχουν πολύ περισσότερη ροπή στην έξοδο των στροφών, η ισχύς θα ξεπερνά την πρόσφυση και αυτό είναι κάτι που όλοι θα το απολαμβάνουμε. Τέλος θα επιστρέψει η τεχνολογία αιχμής στους κινητήρες της F1. Οι κινητήρες θα αποκτήσουν και πάλι σημαίνοντα ρόλο στους αγώνες, μένει να δούμε πόσο».

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΚΑΡΤ ΑΛΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ..

O πιο διάσημος αγώνας καρτ στη Βραζιλία, το Granja 500, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο , στην πίστα του Beto Carrero, στην πόλη Penha κοντά στην ακτή της Santa Catarina 650 γύρους και σχεδόν 12 ώρες περιελάμβανε ο συναρπαστικός αυτός αγώνας που κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλα ονόματα του μηχανοκίνητου σπορ ανά τον κόσμο όπως οι Rubens Barrichello, ο Tony Kanaan, Lucas Di Grassi, Jaime Alguersuari. Μετά από 650 γύρους, η ομάδα Spirit Sport team, που ιδρύθηκε από τους Alexandre Ruiz, Ernani Kuhn και John Pretto, κέρδισε το μαραθώνιο. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Η βροχή και τα pit stop έκριναν τους νικητές. Η ομάδα Itaipava / Caras, με επικεφαλής τον Rubens Barrichello (οκτώ φορές νικητής του αγώνα), είχε προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα και δεν έφτασε στο βάθρο. Ο αγώνας ξεκίνησε με στεγνό οδόστρωμα, στη δέκατη ώρα του αγώνα όμως και ενώ είχε πέσει η νύχτα η βροχή έκανε την εμφάνιση της κρίνοντας ουσιαστικά τους νικητές. Ο Alexandre Ruiz, εκ’ των νικητών και δύο φορές πρωταθλητής Βραζιλίας δήλωσε. "Αποφασίσαμε να μην σταματήσουμε να αλλάξουν ελαστικά όταν η βροχή ήρθε. Πήραμε το ρίσκο και στο τέλος όλα πήγαν καλά. Ήταν δύσκολο στην οδήγηση, αλλά ξέραμε ότι θα μπορούσε να κερδίσουμε με αυτή τη στρατηγική όπως και έγινε".

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

19 αγωνες και χωρις Τουρκικα το Πρωταθλημα 2013

Δεκαεννέα αγώνες περιλαμβάνει τελικά το καλεντάρι του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1 καθώς «κόπηκε» τα Grand Prix της Πόλης. Το τελευταίο διάστημα, ο Μπέρνι Έκλεστοουν έδωσε μεγάλο… αγώνα προκειμένου η Τουρκία να επιστρέψει στον… χάρτη της Formula 1, ωστόσο, όπως υποστήριξε με νέες του δηλώσεις, η γειτονική χώρα δεν κατάφερε να επιστρέψει… «Το καλεντάρι του 2013 θα έχει 19 αγώνες, αφού η Τουρκία απέτυχε στην απόπειρα να επιστρέψει», ήταν αρχικά τα λόγια του και συνέχισε για το γερμανικό Grand Prix: «Θα είναι μέσα το Νίρμπουργκρινγκ και προσπαθούμε να το κάνουμε να συμβεί. Θα μιλήσω μαζί τους». Πάντως, ο εκπρόσωπος της πίστας του Νίρμπουργκρινγ έσπευσε να… διαψεύσει την συμφωνία με τον επικεφαλής της F1: «Το γερμανικό Γκραν Πρι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις και τώρα περιμένουμε για μια απάντηση στην πρότασή μας».

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΜΕΓΛΑΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ..

Το 2013 είναι μια μεταβατική χρονιά για τη F1. Ομάδες πιλότοι και μηχανικοί έχουν σαφώς επικεντρωμένο το βλέμμα τους στο 2014 εκεί όπου οι μεγάλες αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς δημιουργούν μια δυναμική ανατροπών αλλά η φετινή χρονιά έχει και αυτή τις αλλαγές της. Μπορεί στο φετινό πρόγραμμα αγώνων να μην υπάρχει νέο GP και ακόμη να μην έχει οριστικοποιηθεί ένας αγώνας στα μέσα Ιουλίου (σ.σ: μην εκπλαγείτε αν μείνει στα αζήτητα) αλλά αρκετά πράγματα είναι νέα.
Σε επίπεδο οδηγών ο Πέρεζ στη McLaren και ο Χάμιλτον στη Mercedes αποτελούν την είδηση στις μεγάλες ομάδες. Σε επίπεδο ομάδων η πτώχευση της HRT οδηγεί σε συρρίκνωση του grid, φέτος θα εκκινούν 22 οδηγοί. Σε επίπεδο κανονισμών πιο σημαντική ίσως αλλαγή είναι αυτή στη χρήση του DRS. Μέχρι και πέρυσι η χρήση του ήταν ελεύθερη στις δοκιμές από φέτος οριοθετείται στα σημεία που επιτρέπεται και στον αγώνα. Σ’ αυτά και μόνο τα σημεία οι οδηγοί θα μπορούν να το ενεργοποιούν κατά το δοκούν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Επιπλέον απαγορεύονται οι διατάξεις διπλού DRS δηλαδή το στολάρισμα και του εμπρός φτερού που πέρυσι πρώτη παρουσίασε η Mercedes και υιοθέτησαν και άλλες ομάδες όπως η Lotus. Βέβαια αρκετές είναι οι ομάδες που δουλεύουν πάνω σε διατάξεις παθητικού DRS. Απαγορεύονται τα σκαλοπάτια στο ρύγχος των μονοθεσίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον πέρυσι και δεν ήταν ότι πιο καλαίσθητο. Γίνονται πιο αυστηρά τα όρια των crash test και υπόκεινται σ’ αυτά όλα τα σασί που κατασκευάζουν οι ομάδες της F1 και όχι μόνο ένα εξ’ αυτών. Το όριο ελάχιστου βάρους αυξάνεται από τα 640 – 642 kg για να εξισορροπηθεί η αντίστοιχη αύξηση στο βάρος των φετινών ελαστικών της Pirelli. Εάν ένα μονοθέσιο σταματήσει στην πίστα θα πρέπει κατ’ ελάχιστο στο ρεζερβουάρ του να βρίσκεται καύσιμο ικανό για να φτάσει στα πιτ και επιπλέον ένα λίτρο καυσίμου για δείγμα.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Formula 1: Στις 3 Φεβρουαριου η νέα Red Bull

Ο παζλ των παρουσιάσεων των μονοθείων για το 2013 σιγά-σιγά ολοκληρώνεται. Μετά τις Sauber, Force India και McLaren, ήρθε η σειρά της Red Bull να αποκαλύψει την ημερομηνία όπου θα δώσει παρουσιάσει το νέο της μονοθέσιο. Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Μίλτον Κέινς, 72 χλμ. βορειοδυτικά του Λονδίνου, η νέα RB9 θα δει για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας. Κατά συνέπεια η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν θα περιμένει τις πρώτες χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Χερέθ, αλλά θα κάνει την παρουσίαση νωρίτερα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω λογαριασμού που διαθέτει η Red Bull σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Τον χορό ανοίγει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, η McLaren στις 31 Ιανουαρίου με την παρουσίαση του μονοθεσίου της στις εγκαταστάσεις της στο Γουόκινγκ. Ακολουθεί η Force India, μία ημέρα αργότερα και η Sauber στις 2 του Φεβρουαρίου.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ..

Μια μετά την άλλη οι ομάδες της F1 ανακοινώνουν τις μέρες παρουσιάσεων των νέων τους μονοθεσίων ενόψει των δοκιμών εξέλιξης της νέας χρονιάς.
Οι δοκιμές εξέλιξης ξεκινούν στη Χερέθ στις 5 του Φλεβάρη και θα ολοκληρωθούν στη Βαρκελώνη στις 3 του Μάρτη. Παραμένοντας αποκλειστικά επί Ισπανικού εδάφους η F1 θα κάνει δοκιμές 5-8 Φεβρουαρίου στη Χερέθ, 19-22 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη και 28/2-3/3 επίσης στην ίδια πίστα στο Μοντμελό.
Στο εύλογο ερώτημα γιατί μόνο στην Ισπανία η απάντηση δίνεται από την σχετικά εύκολη αεροπορική πρόσβαση και τον καλό καιρό.

Όσον αφορά στις παρουσιάσεις των νέων μονοθεσίων που θα γίνουν στις έδρες των ομάδων οι ημερομηνίες που έχουν ήδη προσδιορισθεί είναι:

Παρουσιάσεις νέων μονοθεσίων
McLaren       31 Ιανουαρίου
Force India   1 Φεβρουαρίου
Sauber        2 Φεβρουαρίου
Red Bull      3 Φεβρουαρίου

Επίσης η Ferrari έχει ανακοινώσει πως θα παρουσιάσει το νέο της μονοθέσιο πριν το πρώτο τεστ στη Χερέθ στις 5/2. Όλες οι ομάδες δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν ώστε να έχουν τα νέα τους μονοθέσια από το πρώτο κιόλας τεστ.
 Μιλώντας σχετικά ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull, Άντριαν Νιούι τόνισε μεταξύ άλλων: «Μείναμε πίσω στην εξέλιξη του νέου μονοθεσίου εξελίσσοντας το περσινό μέχρι την τελευταία στιγμή λόγω της μάχης του πρωταθλήματος. Πιεστήκαμε στο κενό διάστημα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα χρονοδιαγράμματα»

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

19 αγωνες στο καλενταρι στις πιστες

Επανέρχεται στο καλεντάρι το γκραν πρι του Νίρμπουργκρινγκ... Σε αντίθεση με τη φετινή σεζόν, στην οποία το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 αποτελούνταν από 20 γκραν πρι, την επόμενη χρονιά ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί ύστερα από 19 αγώνες, όπως ανακοίνωσε ο Μπέρνι Έκλεστοουν. Ο υπεύθυνος των εμπορικών δικαιωμάτων τόνισε πως το 2013 το καλεντάρι θα αποτελείται από 19 γκραν πρι, ενώ μέσα σε αυτά θα υπάρχει και το Νίρμπουργκρινγκ. Στο καλεντάρι που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εκκρεμούν ακόμη δύο πίστες, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο σιρκουί θα γίνει ο αγώνας της Γερμανίας και που θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό γκραν πρι με την Τουρκία να έχε πιθαν

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το μεταγραφικο παζαρι του 2013 στη Formula 1

Δυο θέσεις έχουν μείνει για να κλείσει το μεταγραφικό παζάρι του 2013 στην Formula 1. Οι ομάδες της Caterham και της Force India δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το ποιος θα καλύψει την κενή θέση που έχουν διαθέσιμη. Και οι δυο ομάδες έχουν αρκετές εναλλακτικές αφού υπάρχουν πολλοί και καλοί οδηγοί που δεν έχουν βρει ακόμα θέση.
Στην ομάδα της Force India τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα. Η θέση φαίνεται ότι παίζεται ανάμεσα στους Sutil και Bianchi και έχουμε ήδη αναφερθεί εκτενώς στο θέμα. Στην Caterham τα πράγματα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η κενή θέση φαίνεται ότι παίζεται ανάμεσα στους Petrov, Senna και van der Garde. Ο Petrov δείχνει ότι έχει το πάνω χέρι από την στιγμή που ήταν αυτός που έφερε την ομάδα στην 10η και πολύτιμη θέση του πρωταθλήματος, φέρνοντας και χρήμα από τον Bernie Ecclestone (οι πρώτες 10 ομάδες πριμοδοτούνται βάσει του Concorde Agreement). Ο Senna εκτός από το όνομα και την όποια εμπειρία του στην F1, φέρνει και ένα υγιές πορτοφόλι από χορηγούς. Τέλος ο van der Garde είναι αυτός με τις λιγότερες ελπίδες, αφού ναι μεν έχει το χορηγικό πακέτο, αλλά δεν έχει την εμπειρία των δυο αντιπάλων του. Η απόφαση στην Caterham θα αργήσει να πέσει. Αυτό δείχνουν οι πληροφορίες που έχει το GoCar από αξιόπιστες πηγές. Πέρσι άλλωστε η Caterham παρόλο που είχε συμβόλαιο με τον Jarno Trulli άλλαξε τελευταία στιγμή την σύνθεσή της προσλαμβάνοντας τον Vitaly Petrov. Οπότε ας μην βιαζόμαστε να ακούσουμε νεα από την ομάδα.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1


Δυο θέσεις έχουν μείνει για να κλείσει το μεταγραφικό παζάρι του 2013 στην Formula 1. Οι ομάδες της Caterham και της Force India δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το ποιος θα καλύψει την κενή θέση που έχουν διαθέσιμη. Και οι δυο ομάδες έχουν αρκετές εναλλακτικές αφού υπάρχουν πολλοί και καλοί οδηγοί που δεν έχουν βρει ακόμα θέση.
Στην ομάδα της Force India τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα. Η θέση φαίνεται ότι παίζεται ανάμεσα στους Sutil και Bianchi και έχουμε ήδη αναφερθεί εκτενώς στο θέμα. Στην Caterham τα πράγματα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η κενή θέση φαίνεται ότι παίζεται ανάμεσα στους Petrov, Senna και van der Garde. Ο Petrov δείχνει ότι έχει το πάνω χέρι από την στιγμή που ήταν αυτός που έφερε την ομάδα στην 10η και πολύτιμη θέση του πρωταθλήματος, φέρνοντας και χρήμα από τον Bernie Ecclestone (οι πρώτες 10 ομάδες πριμοδοτούνται βάσει του Concorde Agreement). Ο Senna εκτός από το όνομα και την όποια εμπειρία του στην F1, φέρνει και ένα υγιές πορτοφόλι από χορηγούς. Τέλος ο van der Garde είναι αυτός με τις λιγότερες ελπίδες, αφού ναι μεν έχει το χορηγικό πακέτο, αλλά δεν έχει την εμπειρία των δυο αντιπάλων του.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΙΕ...

Δεν είναι η πρώτη, ούτε πιθανότατα η τελευταία φορά που κατέφτασε η νέα χρονιά και δεν γνωρίζουμε το οριστικό αγωνιστικό πρόγραμμα της Φόρμουλα 1. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τη ματαίωση του Grand Prix του Νιου Τζέρσεϊ ή καλύτερα την αναβολή της διεξαγωγής του για το 2014 και ακόμα να μάθουμε το GP που θα αντικαταστήσει τον αμερικάνικο αγώνα. Η Κωνσταντινούπολη προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να φιλοξενήσει τον αγώνα της 21ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από το ουγγρικό GP.
"Προς το παρόν, σκέφτομαι περισσότερο την Τουρκία και μια επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη", δήλωσε ο Μπέρνι Έκλεστοουν που απέρριψε την πιθανότητα ενός αγώνα στην Αυστρία και στην ιδιόκτητη πλέον πίστα της Red Bull. "Βέβαια σκέφτομαι πως μπορεί να έχουμε και μόλις 19 αγώνες φέτος. Αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τη Φόρμουλα 1. Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια απόφαση την επόμενη εβδομάδα". Το Istanbul Park τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε άσχημη εικόνα με τις άδειες εξέδρες, για να μη θυμηθούμε το αδέσποτο σκυλί που λίγο έλειψε να έρθει τετ α τετ με τον Μπρούνο Σένα. Οι Τούρκοι δεν διατήρησαν τη θέση τους στη Φόρμουλα 1 εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζαν στη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ FORMULA 1

Με την Red Bull και τον Sebastian Vettel να έχουν κυριαρχήσει στη Formula 1 την τελευταία 3ετία, θυμίζοντας την εποχή της... δικτατορίας της Ferrari και του Michael Schumacher, πολλοί είναι αυτοί που επιζητούν την αλλαγή, που θέλουν να δουν κάποιον άλλο στην κορυφή.
Με την Red Bull και τον Sebastian Vettel να έχουν κυριαρχήσει στη Formula 1 την τελευταία 3ετία, θυμίζοντας την εποχή της... δικτατορίας της Ferrari και του Michael Schumacher, πολλοί είναι αυτοί που επιζητούν την αλλαγή, που θέλουν να δουν κάποιον άλλο στην κορυφή. Ένας από αυτούς είναι και o Bernie Ecclestone. «O Vettel είναι ένας μεγάλος Πρωταθλητής, αλλά είναι ακόμα νέος και θα βελτιωθεί ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα. Όσο για τον Alonso, μετά από 3 χρόνια κυριαρχίας της Red Bull, δεν θα είναι άσχημα να έχουμε κάποια αλλαγή στην κορυφή, με τη Ferrari να παίρνει και πάλι τα ηνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Formula 1 σε ιταλική εφημερίδα.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Formula 1: Στις 2/2 η νέα Sauber

Στις 2 Φεβρoυαρίου θα γίνει η παρουσίαση του νέου μονοθεσίου της Sauber. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της Ελβετικής ομάδας, στο Hinwil.
H C32 είναι το πρώτο μονοθέσιο που είχε περάσει τα crash τεστ της FIA και είχε πάρει έγκριση να συμμετάσχει κανονικά στις πρώτες χειμερινές δοκιμές που θα διεξαχθούν στην πίστα της Χερέθ, στις 5 Φεβρουαρίου. Αν και πέρυσι, η Sauber είχε παρουσιάσει το μονοθέσιο της την πρώτη ημέρα των δοκιμών, φέτος αποφάσισε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Hinwil, στην Ελβετία «Η Sauber με βάση τα γερά θεμέλια από την πορεία του 2012 και μετά από σκληρή δουλειά κατά την διάρκεια του χειμώνα, είναι σχεδόν έτοιμη να παρουσιάσει το νέο της μονοθέσιο», ανέφερε το δελτίο Τύπου της Ελβετικής ομάδας. Πέυσι χάρη στην προσπάθεια των Καμούι Κομπαγιάσι και Σέρζιο Πέρεθ κατάφερε να κατακτήσει την πέμπτη θέση στους κατασκευαστές. Φέτος θα παρουσιαστεί με νέο οδηγικό δίδυμο καθώς τη θέση του Πέρεθ πήρε ο Νίκο Χούλκενμπεργκ και του Κομπαγιάσι ο Γκουτιέρεζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία από τις λίγες ομάδες που αποφάσισε να αλλάξει και τους δύο πιλότους της για το 2013.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Alonso για πρωταθλητης βλεπει και επιμενει ο Μπερνι


Ο Μπέρνι Εκλεστοουν θα ήθελε να δει τη Ferrari και τον Φερνάντο Αλόνσο στην κορυφή το 2013, έτσι για αλλαγή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.
Μετά την καθολική υπεροχή της Red Bull και του Σεμπάστιαν Φέτελ τα τρία τελευταία χρόνια, ο 82χρονος Βρετανός θα ήθελε κάποιον άλλον να παίρνει τα ηνία του αθλήματος.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία και το ταλέντο του Σεμπάστιαν Φέτελ αλλά και στο πόσο η Red Bull έχει βοηθήσει τη Formula 1. Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να δηλώσει την προτίμησή του στον Φερνάντο Αλόνσο.
«Εξήγησα ότι ο Φέτελ είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής, αλλά είναι νέος ακόμη και μπορεί να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς μέσα στο άθλημα. Σε ό,τι αφορά στον Αλόνσο, μετά από τρία χρόνια υπεροχή της Red Bull, δεν θα ήταν τόσο άσχημο να είχαμε μία αλλαγή στην κορυφή, ίσως αν η Ferrari έπαιρνε και πάλι τα ηνία», δήλωσε ο Εκλεστοουν στην Ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport.
Για την ιστορία, ο Αλόνσο στέφθηκε τελευταία φορά παγκόσμιος πρωταθλητής το 2006 ενώ η Ferrari κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο στους κατασκευαστές δύο χρόνια αργότερα (το 2008).

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΓΕΜΙΣΕ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η F1 ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ

Τρεις θέσεις έχουν μείνει ακόμα κενές στη Formula1, με τη Force India να μην έχει ανακοινώσει τους πιλότους της και την Caterham να αναζητεί τον δεύτερο. Τρεις θέσεις έχουν μείνει ακόμα κενές στη Formula1, με τη Force India να μην έχει ανακοινώσει τους πιλότους της και την Caterham να αναζητεί τον δεύτερο. Το 2012 έφυγε, το 2013 μπήκε, όμως στο γκριντ της προσεχούς σεζόν της Formula1 έχουν μείνει τρεις θέσεις κενές.
Οι δυο εξ' αυτών είναι στη Force India, που ακόμα δεν έχει προβεί στην ανακοίνωση του οδηγικού της διδύμου, παρά το γεγονός ότι είχε γνωστοποιήσει πως οι ανακοινώσεις θα έρθουν με το πέρας της περσινής σεζόν. Η τρίτη θέση είναι στην Caterham, η οποία αναζητεί τον δεύτερο πιλότο της, έπειτα από την επιβεβαίωση του Σαρλ Πικ. Βέβαια, μέχρι πρότινος οι κενές θέσεις ήταν τέσσερις, καθώς δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Ναράιν Καρθικέγιαν θα συνέχιζε στην Hispania Racing. Όμως, η ισπανική ομάδα δε θα δώσει το παρών στο επερχόμενο πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, υπενθυμίζουμε ότι το... μπαμ έγινε από τη Mercedes με την απόκτηση του Λιούις Χάμιλτον, τη θέση του οποίου στη McLaren πήρε ο Σέρχιο Πέρεζ. Τέλος, Red Bull, Ferrari, Lotus F1 και Toro Rosso διατήρησαν το περσινό... ρόστερ, ενώ δίνεται η ευκαιρία και σε τρεις νέους πιλότους να πάρουν... γεύση από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τους Εστεμπάν Γκουτιέρεζ, Βαλτέρι Μπότας, Μαξ Τσίλτον να κερδίζουν από μια θέση σε Sauber, Williams και Marussia, αντιστοίχως.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ F1

Ανήσυχος για την ηχητική τους «απόδοση» ο Ecclestone Την πεποίθησή του ότι η έλευση των νέων -μικρότερου κυβισμού- κινητήρων, το 2014, όχι μόνο δεν θα μειώσει το ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος, αλλά θα γίνουν γρήγορα «αποδεκτοί», εξέφρασε ο Charlie Whiting.
Ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της FIA, τόνισε ότι οι νέοι V6 Turbo κινητήρες δεν πρόκειται να... βλάψουν το δημοφιλές σπορ, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Bernie Ecclestone. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους κατασκευαστές. Ανυπομονώ να δω αυτούς τους κινητήρες σε δράση και είμαι βέβαιος ότι θα πρόκειται για πολύ προηγμένα, τεχνολογικά, μηχανικά σύνολα. Ο ήχος τους θα είναι διαφορετικός, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα τους συνηθίσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε ο Charlie Whiting. Μάλιστα, ο έμπειρος τεχνικός θυμήθηκε τις ημέρες της Brabham και έναν 4κύλινδρο κινητήρα της BMW, που «ακουγόταν περίφημα», όπως τόνισε. Τόσο ο Whiting, όσο και εκπρόσωποι των κατασκευαστών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τους νέους κινητήρες, σε αντίθεση με τον Ecclestone, που θεωρεί ότι ο ήχος τους, δεν θα έχει καμία σχέση με τη Formula 1.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Υπεγραψε τελικα ο Πετροβ στην Caterham

"Ρωσικές πηγές" αναφέρουν πως ο Βιτάλι Πετρόβ θα διατηρήσει τη θέση του στην Caterham το 2013, σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη φινλανδική εφημερίδα "Turun Sanomat". Ήδη αυτή την εβδομάδα η μάνατζερ του 28χρονου Ρώσου οδηγού, Οξάνα Κοσατσένκο αποκάλυψε πως "έχει γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά από το μέρος μας και πλέον η Caterham θα αποφασίσει". Φέρε το παιχνίδι στην έδρα σου με τις υψηλότερες αποδόσεις!
Η "Turun Sanomat" φιλοξενεί δήλωση της Κοσατσένκο, αναφέροντας "νομίζω πως ο αγώνας του Βιτάλι όταν και εξασφάλισε στην ομάδα την 10η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε εδώ που βρισκόμαστε". Υπέρ της παραμονής του Πετρόβ είναι και ο Μπέρνι Έκλεστοουν, ο οποίος θέλει έναν Ρώσο οδηγό να αγωνίζεται στη Φόρμουλα 1 το 2014 που θα διεξαχθεί το πρώτο Grand Prix στο Σότσι. Επίσης ένας εκ των χορηγών του Πετρόβ, η κρατική εταιρεία που κατασκευάζει ελικόπτερα, ενδιαφέρεται να διαφημιστεί στην Caterham.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ FORMULA 1

 φετινός Γολγοθάς των 20 αγώνων ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου από το Albert Park της Αυστραλία και ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο Interlagos της Βραζιλίας, σε έναν συναρπαστικό αγώνα στον οποίο στέφθηκε Πρωταλητής ο Sebastian Vettel για 3η συνεχή χρονιά. Λίγο νωρίτερα, στο Austin, η Red Bull είχε εξασφαλίσει το 3ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα στους κατασκευαστές.
Με 8 διαφορετικούς νικητές, η φετινή μάχη περνάει στην 63χρονη ιστορία ως μια από τις πλέον συναρπαστικές της Formula 1.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά του φετινού Πρωταθλήματος...
Νίκες - Oδηγοί
  • Sebastian Vettel - 5
  • Lewis Hamilton - 4
  • Fernando Alonso - 3
  • Jenson Button - 3
  • Mark Webber - 2
  • Nico Rosberg - 1
  • Pastor Maldonado - 1
  • Kimi Raikkonen - 1
Νίκες - Kατασκευαστές
F1 Interactive: Αναδρομή στη συναρπαστική σεζόν του 2012
  • Red Bull - 7
  • McLaren - 7
  • Ferrari - 3
  • Mercedes - 1
  • Williams - 1
  • Lotus F1 - 1
Nίκες - Κινητήρες
  • Renault - 9
  • Mercedes - 8
  • Ferrari - 3
Pole positions - Oδηγοί
  • Lewis Hamilton - 7
  • Sebastian Vettel - 6
  • Fernando Alonso - 2
  • Mark Webber - 2
  • Nico Rosberg - 1
  • Pastor Maldonado - 1
  • Jenson Button - 1
Pole positions - Kατασκευαστές
  • Red Bull - 8
  • McLaren - 8
  • Ferrari - 2
  • Mercedes - 1
  • Williams - 1
Pole positions - Κινητήρες
  • Renault - 9
  • Mercedes - 9
  • Ferrari - 2
Ταχύτεροι γύροι αγώνα - Oδηγοί
F1 2012: Ο απολογισμός της Pirelli
διαβάστε επίσης:

F1 2012: Ο απολογισμός της Pirelli

  • Sebastian Vettel - 6
  • Κimi Raikkonen - 2
  • Nico Rosberg - 2
  • Jenson Button - 2
  • Kamui Kobayashi - 1
  • Romain Grosjean - 1
  • Sergio Perez - 1
  • Michael Schumacher - 1
  • Bruno Senna - 1
  • Nico Hulkenberg - 1
  • Mark Webber - 1
  • Lewis Hamilton - 1
Ταχύτεροι γύροι αγώνα - Kατασκευαστές
  • Red Bull - 7
  • Lotus F1 - 3
  • Mercedes - 3
  • McLaren - 3
  • Sauber - 2
  • Williams - 1
  • Force India - 1
Ταχύτεροι γύροι αγώνα - Κινητήρες
  • Renault - 11
  • Mercedes - 7
  • Ferrari - 2
Παρουσίες στο βάθρο - Oδηγοί
  • Fernando Alonso - 13
  • Sebastian Vettel - 10
  • Kimi Raikkonen - 7
  • Lewis Hamilton - 7
  • Jenson Button - 6
  • Mark Webber - 4
  • Romain Grosjean - 3
  • Sergio Perez - 3
  • Nico Rosberg - 2
  • Felipe Massa - 2
  • Pastor Maldonado - 1
  • Michael Schumacher - 1
  • Kamui Kobayashi - 1
Παρουσίες στο βάθρο - Κατασκευαστές
  • Ferrari - 15
  • Red Bull - 14
  • McLaren - 13
  • Lotus F1 - 10
  • Sauber - 4
  • Mercedes - 3
  • Williams - 1
Παρουσίες στο βάθρο - Κινητήρες
  • Renault - 25
  • Ferrari - 19
  • Mercedes - 16
Γύροι επικεφαλής - Οδηγοί
  • Sebastian Vettel - 368
  • Lewis Hamilton - 229
  • Fernando Alonso - 216
  • Jenson Button - 136
  • Mark Webber - 66
  • Nico Rosberg - 48
  • Kimi Raikkonen - 44
  • Pastor Maldonado - 37
  • Nico Hulkenberg - 30
  • Sergio Perez - 12
  • Romain Grosjean - 4
  • Paul di Resta - 1
  • Felipe Massa - 1
Γύροι επικεφαλής - Κατασκευαστές
  • Red Bull - 434
  • McLaren - 365
  • Ferrari - 217
  • Mercedes - 48
  • Lotus F1 - 48
  • Williams - 37
  • Force India - 31
  • Sauber - 12
Γύροι επικεφαλής - Κινητήρες
  • Renault - 519
  • Mercedes - 444
  • Ferrari - 229
Xιλιόμετρα επικεφαλής - Οδηγοί
  • Sebastian Vettel - 1.949
  • Lewis Hamilton - 1.142
  • Fernando Alonso - 1.101
  • Jenson Button - 768
  • Nico Rosberg - 262
  • Kimi Raikkonen - 236
  • Mark Webber - 233
  • Pastor Maldonado - 172
  • Nico Hulkenberg - 129
  • Sergio Perez - 67
  • Romain Grosjean - 19
  • Paul di Resta - 5
  • Felipe Massa - 3
Xιλιόμετρα επικεφαλής - Κατασκευαστές
  • Red Bull - 2.182
  • McLaren - 1.911
  • Ferrari - 1.105
  • Mercedes - 262
  • Lotus F1 - 254
  • Williams - 172
  • Force India - 135
  • Sauber - 67
Xιλιόμετρα επικεφαλής - Κινητήρες
  • Renault - 2.608
  • Mercedes - 2.307
  • Ferrari - 1.172
Eγκαταλείψεις - Οδηγοί (των σημαντικότερων ομάδων)
  • Sebastian Vettel - 1 (τεχνικό πρόβλημα)
  • Μark Webber - 2 (1 ατύχημα - 1 τεχνικό πρόβλημα)
  • Jenson Button - 2 (1 ατύχημα - 1 τεχνικό πρόβλημα)
  • Lewis Hamilton - 5 (2 ατυχήματα - 3 τεχνικό πρόβλημα)
  • Fernando Alonso - 2 (ατυχήματα)
  • Felipe Massa - 1 (ατύχημα)
  • Michael Schumacher - 7 (2 ατυχήματα - 5 τεχνικό πρόβλημα)
  • Nico Rosberg - 3 (ατυχήματα)
  • Romain Grosjean - 7 (6 ατυχήματα - 1 τεχνικό πρόβλημα)
  • Kimi Raikkonen - 0
  • Paul di Resta - 1 (τεχνικό πρόβλημα)
  • Nico Hulkenberg - 2 (1 ατύχημα - 1 τεχνικό πρόβλημα)
  • Kamui Kobayashi - 4 (2 ατυχήματα - 2 τεχνικό πρόβλημα)
  • Sergio Perez - 6 (4 ατυχήματα - 2 τεχνικό πρόβλημα)
  • Pastor Maldonado - 5 (3 ατυχήματα - 2 τεχνικό πρόβλημα)
  • Bruno Senna - 2 (ατυχήματα)
Ποινές - Οδηγοί*
  • Pastor Maldonado - 10
  • Sergio Perez - 5
  • Michael Schumacher - 4
  • Sebastian Vettel - 4
  • Mark Webber - 3
  • Romain Grosjean - 3
  • Nico Hulkenberg - 3
  • Bruno Senna - 3
  • Lewis Hamilton - 2
  • Nico Rosberg - 2
  • Felipe Massa - 2
  • Kamui Kobayashi - 2
  • Kimi Raikkonen - 1
  • Jenson Button - 1
  • Paul di Resta - 1
  • Fernando Alonso - 0
  • Pastor Maldonado - 14
  • Michael Schumacher - 9
  • Sergio Perez - 9
  • Sebastian Vettel - 8
  • Charles Pic - 7
  • Mark Webber - 5
  • Romain Grosjean - 5
  • Nico Hulkenberg - 5
  • Jean-Eric Vergne - 5
  • Kimi Raikkonen - 4
  • Kamui Kobayashi - 3
  • Bruno Senna - 3
  • Heikki Kovalainen - 3
  • Vitaly Petrov - 3
  • Pedro de la Rosa - 3
  • Lewis Hamilton - 2
  • Jenson Button - 2
  • Felipe Massa - 2
  • Nico Rosberg - 2
  • Narain Karthikeyan - 2
  • Paul di Resta - 1
  • Daniel Ricciardo - 1
  • Fernando Alonso - 0
  • Timo Glock - 0
  • Jerome d'Ambrosio - 0
*Υπολογίζονται όλες οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν είτε στον αγώνα είτε κατά τη διάρκεια του 3ημέρου (αποκλεισμοί από session, ποινές στο γκριντ, ποινές διέλευσης από τα pits, stop/go κ.α).