Ο Βρετανός ενδέχεται να αντικατασταθεί ακόμη και στη διάρκεια της εφετινής σεζόν, ενώ δεν έχει κανένα μέλλον στη γαλλική ομάδα, όπως και ο Χαριάντο στη Manor. Τα λεφτά των χορηγών του Ινδονήσιου πιλότου στέρεψαν και αν βρεθεί κάποιος άλλος οδηγός με μερικά εκατομμύρια ευρώ προίκα, τότε θα κουνήσει ο Χαριάντο μαντίλι. Εδώ να πούμε ότι και ο άλλος οδηγός της Manor, Πασκάλ Βερλάιν, έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα, στηρίζεται όμως από τη Mercedes, οπότε δεν αμφισβητείται προς το παρόν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποκαλύψεις του Ρον Ντένις στο περιθώριο του Γκραν Πρι στο Μονακό. Ο Βρετανός ρωτήθηκε, ποιους πιλότους θα ήθελε να είχε στην ομάδα της McLaren και απάντησε «τον Ζιλ Βιλνέβ και τον Μίκαελ Σουμάχερ», οι οποίοι έγραψαν ωστόσο χρυσές σελίδες με την ιταλική Ferrari. Απωθημένα είναι αυτά!
Δευτέρα 30 Μαΐου 2016
NEA FORMULA 1 TO 2016
Ο Βρετανός ενδέχεται να αντικατασταθεί ακόμη και στη διάρκεια της εφετινής σεζόν, ενώ δεν έχει κανένα μέλλον στη γαλλική ομάδα, όπως και ο Χαριάντο στη Manor. Τα λεφτά των χορηγών του Ινδονήσιου πιλότου στέρεψαν και αν βρεθεί κάποιος άλλος οδηγός με μερικά εκατομμύρια ευρώ προίκα, τότε θα κουνήσει ο Χαριάντο μαντίλι. Εδώ να πούμε ότι και ο άλλος οδηγός της Manor, Πασκάλ Βερλάιν, έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα, στηρίζεται όμως από τη Mercedes, οπότε δεν αμφισβητείται προς το παρόν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποκαλύψεις του Ρον Ντένις στο περιθώριο του Γκραν Πρι στο Μονακό. Ο Βρετανός ρωτήθηκε, ποιους πιλότους θα ήθελε να είχε στην ομάδα της McLaren και απάντησε «τον Ζιλ Βιλνέβ και τον Μίκαελ Σουμάχερ», οι οποίοι έγραψαν ωστόσο χρυσές σελίδες με την ιταλική Ferrari. Απωθημένα είναι αυτά!
Formula 1: POWER ON ο Hamilton
Ο πιλότος της Mercedes πανηγύρισε την πρώτη του φετινή νίκη καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να μειώσει την διαφορά από τον ομοσταυλό του, Nico Rosberg ο οποίος συνεχίζει να προηγείται στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Γερμανός τερμάτισε στην 7η θέση έχοντας χάσει την... 6η από τον Hulkenberg λίγο πριν το πέσιμο της καρό σημαίας.
Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Poleman του αγώνα Daniel Ricciardo με Red Bull ενώ το βάθρο στο Μονακό συμπλήρωσε ο Perez με μονοθέσιο της Force India. Η πρώτη Ferrari, αυτή του Vettel τερμάτισε στην 4η θέση και ακολούθησε ο Alonso με McLaren. Οι Sainz, Button και Massa τερμάτισαν στις θέσεις 8,9 και 10.
Ο θίασος της Formula 1 μεταφέρεται στις 12 Ιουνίου στον Καναδά.
Σάββατο 28 Μαΐου 2016
FP1 & FP2: SUPER O Ricciardo
ETOIMH η Red Bull που μετά την -ανέλπιστη είναι η αλήθεια- νίκη του Max Verstappen στην Catalunya παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική και στο Monaco. Στη διαδρομή του Πριγκιπάτου ο Daniel Ricciardo ήταν εντυπωσιακός σημειώνοντας κατά τη διάρκεια του FP2 τον καλύτερο χρόνο των ελεύθερων δοκιμών της Πέμπτης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ
Οι πιλότοι της Mercedes δεν φάνηκε να πιέζουν ιδιαίτερα με την ultra-soft, ενώ οι Ferrari προβλημάτισαν με την απόδοσή τους στα δύο 90λεπτα sessions. Ήταν μια δύσκολη μέρα για αρκετούς πιλότους που δεν μπόρεσαν να μείνουν μακριά από τις μπαριέρες...
FP1 Report
Έχοντας αφήσει πίσω τους το συμβάν του πρώτου γύρου στην Catalunya, που τους έθεσε εκτός αγώνα, οι πιλότοι της Mercedes γυρίζουν σελίδα και δηλώνουν έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη πρόκληση που ξεδιπλώνεται μπροστά τους: το Grand Prix του Monaco.
Στο πρώτο 90λεπτο ελεύθερων δοκιμών οι πιλότοι της Mercedes έκαναν το 1-2 με τον Βρετανό τρεις φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να πετυχαίνει τον καλύτερο χρόνο με 1:15.537 χρησιμοποιώντας την ultra soft γόμα της Pirelli.
Μόλις ένα δέκατο πιο αργός ήταν ο Γερμανός, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία με κλαταρισμένο πίσω ελαστικό. Το κλατάρισμα προκλήθηκε από κάλυμμα φρεατίου το οποίο προκάλεσε ζημιά στην εμπρός αεροτομή της McLaren του Jenson Button που ακολουθούσε.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο σοβαρά για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2009 αν το κάλυμμα κατέληγε στο σημείο του κόκπιτ... Το περιστατικό αυτό επέσπευσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρισκόταν λίγο πριν το τέλος της.
Τρίτος, τέσσερα δέκατα πιο αργός από τον Hamilton, ήταν ο Sebastian Vettel, επίσης με την ultra-soft η οποία σύμφωνα με την Pirelli είναι κατά ένα δευτερόλεπτο στο γύρο ταχύτερη από την πολύ μαλακή γόμα (supersoft).
Ακολούθησαν οι Red Bull. O Daniel Ricciardo έχει στη διάθεσή του μια αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα της Renault (αυτός και ο Kevin Magnussen έχουν τον νέο κινητήρα στο Monaco) που σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία προσφέρει βελτιωμένη απόδοση που κυμαίνεται από δύο έως πέντε δέκατα στο γύρο.
Πίσω του, με διαφορά που δεν ξεπερνά το ένα δέκατο, βρέθηκε ο νικητής της Catalunya, Max Verstappen που δεν έχει στη διάθεσή του τη νέα κινητήρια μονάδα. Και οι δυο πιλότοι της Red Bull σημείωσαν τους καλύτερους χρόνους τους με την ultra-soft γόμα.
Στην έκτη θέση πλασαρίστηκε ο Daniil Kvyat με την Toro Rosso που ήταν ελάχιστα χιλιοστά πιο αργός από τον Ολλανδό. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι: Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Kimi Raikkonen και Carlos Sainz Jr.
Απογοητευτική η παρουσία της McLaren σε αυτό το session με τον Fernando Alonso να μένει στη 13η θέση (+2,3" από Hamilton) και τον Button να είναι 15ος. Και μάλιστα σε έναν αγώνα ιδιαίτερο, ξεχωριστό για την ομάδα καθώς συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το ντεμπούτο της στην F1, στους δρόμους του Πριγκιπάτου, τον Μαϊο του 1966.Σε χαμηλούς ρυθμούς και οι Williams με τον Bottas να μένει στην 11η θέση (+2,0") και τον Felipe Massa να ολοκληρώνει πρόωρα τη διαδικασία μετά την επαφή που είχε με τις μπαριέρες στην St Devote. "Εξοδούχος" και ο Jolyon Palmer που προκάλεσε ζημιές στη Renault του στην έξοδο της Tabac.
FP2 Report
Φουλ επίθεση από την Red Bull που στη στενή διαδρομή του Πριγκιπάτου ξεδιπλώνει τις αρετές του σασί της. Ο Daniel Ricciardo ήταν αυτός που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας με 1:14.607 χρησιμοποιώντας την ultra-soft γόμα της Pirelli.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος του ήταν κατά τέσσερα δέκατα καλύτερος από αυτόν (1:15.098) που έδωσε πέρσι την pole position στον Lewis Hamilton.
Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο ρυθμός αγώνα του Αυστραλού που θυμίζουμε πως έχει στη διάθεσή του τον αναβαθμισμένο κινητήρα της Renault.
Πίσω του πλασαρίστηκαν οι δύο Mercedes, με τον Lewis Hamilton να είναι έξι δέκατα πιο αργός και τον Rosberg να ακολουθεί άλλα τρρία δέκατα πιο πίσω. Κανείς από τους δύο ωστόσο δεν έκανε έναν "καθαρό" γύρο με την ultra-soft, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στην προετοιμασία για τον αγώνα.
Σύμφωνα με ανθρώπους της Mercedes η ultra-soft γόμα μπορεί άνετα να "βγάλει" μισό αγώνα -ο αγώνας στο Monaco έχει διάρκεια 78 γύρους- χωρίς να μειωθεί σημαντικά η απόδοσή της.
Τη δυναμική της Red Bull έρχεται να επιβεβαιώσει και η παρουσία του Max Verstappen στην τέταρτη θέση. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι δύο Toro Rosso με τους Daniil Kvyat - Carlos Sainz Jr. να πλασάρονται στην πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα.
Προβλημάτισαν με τις επιδόσεις τους οι Ferrari με τους πιλότους της να δοκιμάζουν και τις τρεις διαθέσιμες γόμες (μαλακή, πολύ μαλακή και ultra-soft). Ο Kimi Raikkonen έκανε τον ένατο καλύτερο χρόνο, με τον Vettel που δυο φορές κατά τη διάρκεια του FP2 ήρθε σε επαφή με τις μπαριέρες προκαλώντας μικροζημιές στη Ferrari του, να κλείνει την ημέρα στην ένατη θέση. Ανάμεσά τους βρέθηκε ο Sergio Perez με την Force India. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Jenson Button με την McLaren. O Alonso ήταν μόλις 12ος, αρκετά πίσω από την κορυφή (+2,1").
Απογοητευτική η παρουσία των Williams με τον Bottas να είναι 14ος και τον Massa να αρκείται στη 16η θέση.
Και σε αυτό το session δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις οδηγών που δεν κατάφεραν να αποφύγουν την επαφή με τις μπαριέρες. Μεταξύ αυτών και οι Grosjean, Haryanto, Vettel, Magnussen...
Με την σπέσιαλ MV Agusta Dragster 800 RR LH44 κυκλοφορεί στο Πριγκιπάτο ο Hamilton...
OI NEOI ME NIKH KAI TA OFF GRANDPRIX
Ο Μαξ Φερστάπεν ήρθε για να μείνει. Πολλοί ειδικοί βλέπουν μάλιστα σε αυτόν έναν μελλοντικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί αιφνιδιάστηκαν από τη νίκη του νεαρότερου οδηγού στην ιστορία της Formula 1, που ήρθε όντως πολύ νωρίς, αν και για να επιτευχθεί, χρειάστηκε να βγουν εκτός αγώνα οι δύο Mercedes.
Ο 18χρονος Ολλανδός δεν αποτελεί ωστόσο τη μοναδική έκπληξη, αφού τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξαν και άλλοι νικητές σε Γκραν Πρι της Formula 1, τους οποίους δεν τους υπολόγιζε κανένας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γάλλου Ολιβιέ Πανί με Ligier, που θριάμβευσε το 1996 ανέλπιστα στο Μονακό κατακτώντας έτσι τη μία και μοναδική νίκη της καριέρας του στη Formula 1.Τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1999, έκανε την έκπληξη ο Βρετανός Τζόνι Χέρμπερτ με Stewart – Ford στο απαιτητικό Νίρμπουργκρινγκ της Γερμανίας. Ο Χέρμπερτ συμμετείχε από το 1989 έως το 2000 στη Formula 1 και πέτυχε συνολικά τρεις νίκες.
Το 2003 είχαμε και πάλι έναν…απρόσμενο νικητή με τον Ιταλό Τζιανκάρλο Φιζικέλα στο τιμόνι ενός μονοθεσίου της Jordan. Σε δεκατρία χρόνια, κατέφερε να δει ο Ιταλός τρεις φορές πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού.
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ αιφνιδίασε τους ειδήμονες το 2008, όταν ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Γκραν Πρι της Μόντσα, παρόλον ότι οδηγούσε μία δευτεροκλασάτη Toro Rosso. Πάντως ο Γερμανός απέδειξε, ότι δεν ήταν κομήτης, αφού στη συνέχεια κατέκτησε πολύ περισσότερες νίκες, όπως επίσης τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Formula 1.Ποιος περίμενε εξάλλου να δει τον Πάστορ Μαλντονάντο στη λίστα των νικητών σε αγώνα της Formula 1; Και όμως, ο Βενεζουαλός τα κατάφερε το 2012 στη Βαρκελώνη με την ομάδα της Williams. Hταν η μοναδική νίκη του Μαλντονάντο στη Formula 1, από την οποία αποχώρησε μετά την περυσινή σεζόν.
Για να δούμε λοιπόν, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Πάντως ο Μαξ Φερστάπεν θα μας απασχολήσει σίγουρα πολύ!
Διάβασε περισσότερα στο: Οι πιο απίθανοι νικητές της Formula 1 | Formula 1 | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
KATA FIA, Marussia και Formula One Group
«Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζιλ και θέλουμε να εξακριβώσουμε την αλήθεια για τις αποφάσεις που οδήγησαν στο ατύχημα του γιού μας στο ιαπωνικό γκραν πρι του 2014» είναι η δήλωση του πατέρα,Φιλίπ Μπιανκί, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό δικηγορικό γραφείο "Stewarts Law". «Ως οικογένεια, έχουμε τόσα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και αισθανόμαστε ότι το ατύχημα και ο θάνατος του Ζιλ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν δεν είχε γίνει μια σειρά λαθών» πρόσθεσε.
Ο Μπιανκί πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε νοσοκομείο της Νίκαιας στη Γαλλία, από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι μετά τη σύγκρουση του αυτοκινήτου του με γερανό στην πίστα της Σουζούκα, στη διάρκεια του Grand Prix της Ιαπωνίας, στις 5 Οκτωβρίου 2014.
Το γραφείο "Stewarts Law" ανακοίνωσε ότι επίσημες ενημερωτικές επιστολές για τις αξιώσεις της οικογένειας εστάλησαν μέσα στην εβδομάδα με παραλήπτες τη FIA, τη Marussia, που δεν υπάρχει πια και η οποία αγωνίζεται με νέα ιδιοκτησία ως Manor και τον όμιλο εταιρειών Formula One Group. Όπως αναφέρεται σε αυτές, έγιναν λάθη στον προγραμματισμό, το χρονοδιάγραμμα, την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αγώνα και η οικογένεια αισθάνεται ότι οι ενέργειες ενός ή περισσοτέρων από τα αναφερόμενα μέρη ενδέχεται να έχουν συμβάλει στο δυστύχημα.
ETOIMO TO video game της Formula1
Με τίτλο «F1 2016» θα κυκλοφορήσει το επίσημο video game της Formula1 για τη φετινή σεζόν. Αυτό θα είναι διαθεσιμο για PlayStation 4, Xbox One και PC με Windows, ωστόσο έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Αυτό είναι το career mode δεκαετίας! Μέσα σε δέκα χρόνια οι gamers θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα avatar, να επιλέξουν αριθμό και ομάδα, με την οποία θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους.
Βέβαια, θα έχουν τη δυνατότητα να επικέξουν όποια ομάδα θέλουν από τις 11 που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους μπορούν να κερδίσουν συμβόλαια σε μεγαλύτερες ομάδες ή να παραμείνουν σε μία συγκεκριμένη με σκοπό να τη μετατρέψουν σε παγκόσμια πρωταθλήτρια. «Η F1 2016 είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για το franchise. Το νέο career mode κάθεται στην καρδιά του παιχνιδιού και επιτρέπει στους gamers να δημιουργήσουν τον δικό τους θρύλο σε μία καριέρα που μπορεί να διαρκέσει για δέκα σεζόν. Πέρα από τη βελτίωση στην εμπειρία των αγώνων στο gaming, η F1 2016 προσφέρει το δράμα και την εξέλιξη του μονοθεσίου που γίνεται στα παρασκήνια.
Ένα πλούσιο αναβαθμισμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο σ' ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα εξέλιξης, που κατοπτρίζει τις δοκιμές που κάνουν οι ομάδες στην πραγματική ζωή», είπε ο επικεφαλής σχεδιασμού παιχνιδιών της Codemasters, από την οποία θα κυκλοφορήσει και φέτος το video game, Λι Μάθερ.
Επίσης, το νέο video game της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού περιλαμβάνει και τους 21 αγώνες που βρίσκονται στο καλεντάρι, ενώ για πρώτη φορά θα δούμε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας (Virtual Safety Car), ενώ θα έχουμε την επαναφορά του αυτοκινήτου ασφαλείας (Safety Car). «Το career mode μαζί με την επαναφορά του αυτοκινήτου ασφαλείας, την πρώτη του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας και έναν αριθμό άλλων βελτιώσεων, που δεν έχουν ανακοινωθεί, σημαίνει ότι η F1 2016 θα έχει περισσότερα νέα χαρακτηριστικά από κάθε άλλη χρονιά του franchise», πρόσθεσε ο Μάθερ. Όσο για την ημερομηνία κυκλοφορίας της F1 2016, αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Διάβασε περισσότερα στο: Έρχεται το καλοκαίρι το επίσημο video game της Formula1 (pics) | Formula 1 | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook
MCLAREN ME FORMULA KAI 50 YEARS!!!!
Στις 22 Μαίου του 1966, πριν από μισό αιώνα δηλαδή, ο Bruce McLaren βρέθηκε στην εκκίνηση του Γκραν Πρι του Μονακό με ένα μονοθέσιο του πλαίσιο του οποίου είχε το όνομά του. Τώρα, έγκαιρα για το φετινό αγώνα, η McLaren έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που περιγράφει στην πορεία της ομάδας από την ίδρυσή της σε ένα συνεργείου στο Νότιο Λονδίνο μέχρι την καταξίωση στην F1, ενώ στέκεται φυσικά στο θάνατο του ιδρυτή της το 1970
Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
Giulia στην επιστροφή της Alfa Romeo
Τι σχέση μπορεί να έχει η νέα Giulia με τη Formula 1 και την ενδεχόμενη επιστροφή της Alfa Romeo στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ; Κι όμως έχει και μάλιστα πολύ μεγάλη.
Προ ημερών στο Balocco, κατά την παρουσίαση της νέας Giulia, την οποία μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε, ο Sergio Marchionne ρωτήθηκε για πολλοστή φορά σχετικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην F1 η ιταλική φίρμα.
«Από την Giulia θα εξαρτηθεί», απάντησε ο CEO της FCA και πρόσθεσε αναλύοντας το σκεπτικό του: «Δεν ξέρω αν η Alfa θα μπει στην F1, αλλά αν το πράξει θα είναι ως κατασκευαστής, με δική της ομάδας και όχι απλά ως προμηθευτής κινητήρων. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις πωλήσεις που θα κάνει η Giulia. Για να χρηματοδοτήσεις αγωνιστικές δραστηριότητες χρειάζεται να πουλάς αυτοκίνητα».
Ο 64χρονος Ιταλο-Καναδός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στη νέα πολυαναμενόμενη κατασκευή της alfa Romeo λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι το πιο όμορφο αυτοκίνητο που κατασκεύασε το Gruppo τα τελευταία 12 χρόνια. Είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο το οποίο οδήγησα και με εντυπωσίασε».
Ο στόχος που έχει θέσει ο Marchionne είναι μέχρι το 2018 οι ετήσιες πωλήσεις της Alfa να φτάσουν δηλαδή τις 400 χιλιάδες οχήματα παγκοσμίως.
Η Giulia είναι το μεγάλο στοίχημα της φίρμας, καθώς προέρχεται μέσα από μια επένδυση της τάξης των 5 δισ. ευρώ, χρήματα που διατέθηκαν για τη δημιουργία 7 νέων μοντέλων μέχρι το 2017 για να χτυπήσει η ιταλική εταιρία κατηγορίες οχημάτων από τις οποίες –κραυγαλέα- απουσίαζε εδώ και χρόνια.
Η Alfa Romeo πρωταγωνίστησε στα πρώτα χρόνια της Formula 1, με τους Nino Farina (1950) και Juan Manuel Fangio (1951) να στέφονται Πρωταθλητές.
Οι δύο τίτλοι που κατέκτησε η στις αρχές του '50 οπότε και θεσπίστηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1, είναι ό,τι καλύτερο έχει πετύχει η εταιρεία από το Μιλάνο στο σπορ.
Τις δεκαετίες του '60 και του '70 βρισκόταν στο χώρο ως προμηθευτής κινητήρων, ενώ το 1979 επέστρεψε με δική της ομάδας αποχωρώντας οριστικά στα τέλη του 1985.
«Από την Giulia θα εξαρτηθεί», απάντησε ο CEO της FCA και πρόσθεσε αναλύοντας το σκεπτικό του: «Δεν ξέρω αν η Alfa θα μπει στην F1, αλλά αν το πράξει θα είναι ως κατασκευαστής, με δική της ομάδας και όχι απλά ως προμηθευτής κινητήρων. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις πωλήσεις που θα κάνει η Giulia. Για να χρηματοδοτήσεις αγωνιστικές δραστηριότητες χρειάζεται να πουλάς αυτοκίνητα».
Ο 64χρονος Ιταλο-Καναδός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στη νέα πολυαναμενόμενη κατασκευή της alfa Romeo λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι το πιο όμορφο αυτοκίνητο που κατασκεύασε το Gruppo τα τελευταία 12 χρόνια. Είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο το οποίο οδήγησα και με εντυπωσίασε».
Ο στόχος που έχει θέσει ο Marchionne είναι μέχρι το 2018 οι ετήσιες πωλήσεις της Alfa να φτάσουν δηλαδή τις 400 χιλιάδες οχήματα παγκοσμίως.
Η Giulia είναι το μεγάλο στοίχημα της φίρμας, καθώς προέρχεται μέσα από μια επένδυση της τάξης των 5 δισ. ευρώ, χρήματα που διατέθηκαν για τη δημιουργία 7 νέων μοντέλων μέχρι το 2017 για να χτυπήσει η ιταλική εταιρία κατηγορίες οχημάτων από τις οποίες –κραυγαλέα- απουσίαζε εδώ και χρόνια.
Η Alfa Romeo πρωταγωνίστησε στα πρώτα χρόνια της Formula 1, με τους Nino Farina (1950) και Juan Manuel Fangio (1951) να στέφονται Πρωταθλητές.
Οι δύο τίτλοι που κατέκτησε η στις αρχές του '50 οπότε και θεσπίστηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1, είναι ό,τι καλύτερο έχει πετύχει η εταιρεία από το Μιλάνο στο σπορ.
Τις δεκαετίες του '60 και του '70 βρισκόταν στο χώρο ως προμηθευτής κινητήρων, ενώ το 1979 επέστρεψε με δική της ομάδας αποχωρώντας οριστικά στα τέλη του 1985.
NEO GRANDPRIX ME MONAKO
Πόσες κινήσεις κάνει ένας πιλότος της Formula 1 κατά τη διάρκεια ενός γύρου στο Πριγκιπάτο; Οι πιλότοι θα έχουν δύσκολο έργο καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να οδηγήσουν οριακά και χωρίς λάθη, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και στο τιμόνι.
Στους στενούς δημόσιους δρόμους του Monaco, όπου τα μονοθέσια "φλερτάρουν" με τις μπαριέρες, θα πρέπει όλες οι αισθήσεις να δουλεύουν... υπερωρίες αφού ο κίνδυνος καραδοκεί σε κάθε στροφή, σε κάθε χιλιοστό του δρόμου.
Στο Πριγκιπάτο, όπου διεξάγεται το 4ήμερο 26 - 29 Μαϊου ο 6ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1, οι πιλότοι θα έχουν δύσκολο έργο καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να οδηγήσουν οριακά και χωρίς λάθη, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και στο τιμόνι αλλάζοντας διάφορες ρυθμίσεις στο μονοθέσιο.
Στη μήκους 3,340 km διαδρομή γίνονται κατά μέσο σε σε έναν γύρο 55 αλλαγές ταχυτήτων -σχεδόν κάθε 50 μέτρα οι πιλότοι αλλάζουν σχέση, σύμφωνα με την Pirelli- πράγμα που σημαίνει ότι στους 78 γύρους που έχει ο αγώνας οι αλλαγές φτάνουν τις 4.300! Οι κινήσεις που κάνει με τα χέρια του κατά μέσο όρο ένας πιλότος σε έναν γύρο στο Πριγκιπάτο φτάνουν σύμφωνα με υπολογισμούς τις 200! Ο αριθμός αυτός όσο κι αν δείχνει υπερβολικός δεν είναι. Τουναντίον είναι πέρα για πέρα αληθινός. Kαι εξηγούμαστε: Οι αλλαγές στην κατεύθυνση του τιμονιού υπολογίζονται σε 130, ενώ οι αλλαγές των ταχυτήτων που γίνονται μέσω των paddles κυμαίνονται στις 55.
Σημειώστε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια ενός γύρου οι οδηγοί κάνουν τουλάχιστον 20 ρυθμίσεις στο τιμόνι (το οποίο διαθέτει περί τους 32 διακόπτες και κουμπιά) στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση του ERS και του DRS... "Από πολλές απόψεις το Monaco έχει όλα όσα γυρεύει κανείς στη Formula 1. Έχει πολύ γκλάμουρ και λαμπερή ατμόσφαιρα, ενώ είναι μια από τις πιο απαιτητικές πίστες του προγράμματος. Κάθε στροφή αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και αυτό είναι που το κάνει τόσο συναρπαστικό για έναν πιλότο", σχολιάζει ο Jenson Button που έχει σημειώσει την μία και μοναδική νίκη του στο Πριγκιπάτο το 2009, τη χρονιά δηλαδή που στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την ομάδα της Brawn GP (μετέπειτα Mercedes).
Στη μήκους 3,340 km διαδρομή γίνονται κατά μέσο σε σε έναν γύρο 55 αλλαγές ταχυτήτων -σχεδόν κάθε 50 μέτρα οι πιλότοι αλλάζουν σχέση, σύμφωνα με την Pirelli- πράγμα που σημαίνει ότι στους 78 γύρους που έχει ο αγώνας οι αλλαγές φτάνουν τις 4.300! Οι κινήσεις που κάνει με τα χέρια του κατά μέσο όρο ένας πιλότος σε έναν γύρο στο Πριγκιπάτο φτάνουν σύμφωνα με υπολογισμούς τις 200! Ο αριθμός αυτός όσο κι αν δείχνει υπερβολικός δεν είναι. Τουναντίον είναι πέρα για πέρα αληθινός. Kαι εξηγούμαστε: Οι αλλαγές στην κατεύθυνση του τιμονιού υπολογίζονται σε 130, ενώ οι αλλαγές των ταχυτήτων που γίνονται μέσω των paddles κυμαίνονται στις 55.
Σημειώστε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια ενός γύρου οι οδηγοί κάνουν τουλάχιστον 20 ρυθμίσεις στο τιμόνι (το οποίο διαθέτει περί τους 32 διακόπτες και κουμπιά) στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση του ERS και του DRS... "Από πολλές απόψεις το Monaco έχει όλα όσα γυρεύει κανείς στη Formula 1. Έχει πολύ γκλάμουρ και λαμπερή ατμόσφαιρα, ενώ είναι μια από τις πιο απαιτητικές πίστες του προγράμματος. Κάθε στροφή αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και αυτό είναι που το κάνει τόσο συναρπαστικό για έναν πιλότο", σχολιάζει ο Jenson Button που έχει σημειώσει την μία και μοναδική νίκη του στο Πριγκιπάτο το 2009, τη χρονιά δηλαδή που στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την ομάδα της Brawn GP (μετέπειτα Mercedes).
Τρίτη 24 Μαΐου 2016
O VERSBATTEN EXEI ETOIMO TO CHAMPIONSHIP..
Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί στο επίπεδο οδηγών-θρύλων του σπορ, όπως οι Μίκαελ Σουμάχερ, Άιρτον Σένα, τόνισε ότι ακόμα είναι δύσκολο να πει κάτι τέτοιο. «Δε θα έλεγα στο ίδιο επίπεδο ακόμα επειδή είναι δύσκολο να πω σε αυτό το στάδιο. Όμως, δε θα έλεγα όχι. Είναι καλό για τη Formula1 να έχει έναν 18χρονο να κάνει ό,τι κάνει αυτή τη στιγμή. Είναι καλό και για τη Red Bull, που αποδεικνύει ότι ήταν σωστό να τον φέρει τόσο νωρίς στην F1 και να τον βάλει στην άλλη ομάδα. Είναι ωραία η όλη ιστορία», πρόσθεσε.
NEA PIT ME FORMULA 1 KAI GP...
Κυριακή 22 Μαΐου 2016
Renault ME NEO COCKPIT VS Mercedes -TI EXEI H Red Bull.
Η Renault επισπεύδει τη χρήση του νέου κινητήρα κατά έναν αγώνα, ύστερα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών της Βαρκελώνης.
Η Renault ετοιμάζει εδώ και βδομάδες έναν αναβαθμισμένο κινητήρα τόσο για την εργοστασιακή της ομάδα όσο και για τη Red Bull. Η βελτίωση είναι σημαντική, όπως δήλωσαν τόσο ο Ricciardo όσο και ο Verstappen, αλλά και τα δεδομένα της τηλεμετρίας της εργοστασιακής ομάδας.

Ο νέος κινητήρας προσφέρει περισσότερη ισχύ, αλλά και καλύτερη οικονομία και ανάκτηση ενέργειας. Με το πλεονέκτημα να υπολογίζεται σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή Remi Taffin στο μισό δευτερόλεπτο. Χωρίς μάλιστα να έχει χρειαστεί η Renault να ξοδέψει πολλά από τα tokens εξέλιξης που έχει στη διάθεσή της. Το τούρμπο είναι κατά δήλωση του Taffin ένας τομέας που τους απασχόλησε.
Ο κινητήρας αυτός είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην Καναδά, αλλά οι θετικές εντυπώσεις των οδηγών της Red Bull στην περίοδο δοκιμών της Βαρκελώνης που ακολούθησε αμέσως μετά το επεισοδιακό Grand Prix του περασμένου Σαββατοκύριακου, έκανε τελικά τους ανθρώπους της Renault να τον φέρουν νωρίτερα σε GP. Οπότε το ντεμπούτο θα γίνει στο Μονακό.
Η βιασύνη αυτή όμως δημιουργεί ένα πρόβλημα. Η Renault μπορεί να έχει έτοιμη μία κινητήρια μονάδα για κάθε μία από τις ομάδες που προμηθεύει, μέχρι το Montreal. Αυτό σημαίνει ότι στη Red Bull θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον από τους δύο οδηγούς θα δώσουν το πλεονέκτημα: Στο φλεγόμενο Max Verstappen που έχει την ορμή από την πρόσφατη πρώτη μεγάλη νίκη του και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο; Ή στο θεωρούμενο ως τώρα βασικό οδηγό της ομάδας, τον πιο έμπειρο Daniel Ricciardo, η αξία και η ταχύτητα του οποίου είναι δεδομένα;
Η επιλογή δεν έχει μόνο θετική πλευρά. Υπάρχει και το ρίσκο. Διότι μπορεί η απόδοση να είναι υποσχόμενη, η αξιοπιστία του νέου συνόλου ωστόσο είναι ακόμη ερωτηματικό. Ο χειρισμός πάντως θέλει προσοχή, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη στις σχέσεις των οδηγών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ομάδα. Και να βάλει την Red Bull σε μπελάδες, πράγμα που σαφώς δεν θέλουν αυτή τη στιγμή που θέλουν να δείξουν ότι η νίκη της Ισπανίας δεν είναι τυχαία και ότι βρίσκονται πραγματικά σε ανοδική τροχιά, ειδικά σε σχέση με τη Ferrari.
Για τη Renault τα πράγματα είναι πιο απλά. Αφού ο Magnussen ήταν αυτός που δοκίμασε τον κινητήρα στη Βαρκελώνη κι έτσι κι αλλιώς προηγείται στη βαθμολογία του Palmer.
Ο νέος κινητήρας προσφέρει περισσότερη ισχύ, αλλά και καλύτερη οικονομία και ανάκτηση ενέργειας. Με το πλεονέκτημα να υπολογίζεται σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή Remi Taffin στο μισό δευτερόλεπτο. Χωρίς μάλιστα να έχει χρειαστεί η Renault να ξοδέψει πολλά από τα tokens εξέλιξης που έχει στη διάθεσή της. Το τούρμπο είναι κατά δήλωση του Taffin ένας τομέας που τους απασχόλησε.
Ο κινητήρας αυτός είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην Καναδά, αλλά οι θετικές εντυπώσεις των οδηγών της Red Bull στην περίοδο δοκιμών της Βαρκελώνης που ακολούθησε αμέσως μετά το επεισοδιακό Grand Prix του περασμένου Σαββατοκύριακου, έκανε τελικά τους ανθρώπους της Renault να τον φέρουν νωρίτερα σε GP. Οπότε το ντεμπούτο θα γίνει στο Μονακό.
Η βιασύνη αυτή όμως δημιουργεί ένα πρόβλημα. Η Renault μπορεί να έχει έτοιμη μία κινητήρια μονάδα για κάθε μία από τις ομάδες που προμηθεύει, μέχρι το Montreal. Αυτό σημαίνει ότι στη Red Bull θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον από τους δύο οδηγούς θα δώσουν το πλεονέκτημα: Στο φλεγόμενο Max Verstappen που έχει την ορμή από την πρόσφατη πρώτη μεγάλη νίκη του και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο; Ή στο θεωρούμενο ως τώρα βασικό οδηγό της ομάδας, τον πιο έμπειρο Daniel Ricciardo, η αξία και η ταχύτητα του οποίου είναι δεδομένα;
Η επιλογή δεν έχει μόνο θετική πλευρά. Υπάρχει και το ρίσκο. Διότι μπορεί η απόδοση να είναι υποσχόμενη, η αξιοπιστία του νέου συνόλου ωστόσο είναι ακόμη ερωτηματικό. Ο χειρισμός πάντως θέλει προσοχή, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη στις σχέσεις των οδηγών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ομάδα. Και να βάλει την Red Bull σε μπελάδες, πράγμα που σαφώς δεν θέλουν αυτή τη στιγμή που θέλουν να δείξουν ότι η νίκη της Ισπανίας δεν είναι τυχαία και ότι βρίσκονται πραγματικά σε ανοδική τροχιά, ειδικά σε σχέση με τη Ferrari.
Για τη Renault τα πράγματα είναι πιο απλά. Αφού ο Magnussen ήταν αυτός που δοκίμασε τον κινητήρα στη Βαρκελώνη κι έτσι κι αλλιώς προηγείται στη βαθμολογία του Palmer.
Paul Hembery ME NEA TEST GRANDPRIX
Παράλληλα η Pirelli έδωσε στην δημοσιότητα αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις γόμες και τους χρόνους που καταγράφηκαν στην ισπανική πίστα.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΟΥ ΤΕΣΤ
Vettel Ferrari SOFT 1:23.200 1 μέρα
Verstappen Red Bull SOFT 1:23.267 2 μέρα
Rosberg Mercedes SOFT 1:23.337 1 μέρα
Button McLaren SUPERSOFT 1:23.753 1 μέρα
Grosjean Haas ULTRASOFT 1:23.882 1 μέρα
Vandoorne McLaren SUPERSOFT 1:24.006 2 μέρα
Wehrlein Mercedes SOFT 1:24.145 2 μέρα
Wehrlein Manor SUPERSOFT 1:24.297 1 μέρα
Ricciardo Red Bull SOFT 1:24.307 1 μέρα
Gutierrez Haas SUPERSOFT 1:24.592 1 μέρα
Fuoco Ferrari SOFT 1:24.720 2 μέρα
Kvyat Toro Rosso SOFT 1:24.737 2 μέρα
Gasly Toro Rosso SOFT 1:24.821 1 μέρα
Celis Force India SUPERSOFT 1:25.016 2 μέρα
Magnussen Renault SOFT 1:25.133 2 μέρα
Lynn Williams MEDIUM 1:26.100 1 μέρα
Ocon Renault MEDIUM 1:26.530 1 μέρα
Massa Williams MEDIUM 1:27.167 2 μέρα
King Manor SOFT 1:27.615 2 μέρα
ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΝΑ ΓΟΜΑ
SOFT Vettel Ferrari 1:23.200 1 μέρα
ULTRASOFT Grosjean Haas 1:23.882 1 μέρα
HARD Gasly Toro Rosso 1:27.795 1 μέρα
MEDIUM Rosberg Mercedes 1:24.384 1 μέρα
SUPERSOFT Button McLaren 1:23.753 1 μέρα
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑ ΓΟΜΑ
MEDIUM Verstappen Red Bull 18γύροι 2 μέρα
SOFT Button McLaren 10 1 μέρα
SOFT Ricciardo Red Bull 10 1 μέρα
SOFT Magnussen Renault 10 2 μέρα
SUPERSOFT Gutierrez Haas 10 2 μέρα
ULTRASOFT Grosjean Haas 8 1 μέρα
HARD Gasly Toro Rosso 8 1 μέρα
ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ 1 MEΡΑΣ
Vettel Ferrari SOFT 1:23.200
Rosberg Mercedes SOFT 1:23.337
Button McLaren SUPERSOFT 1:23.753
Grosjean Haas ULTRASOFT 1:23.882
Wehrlein Manor SUPERSOFT 1:24.297
Ricciardo Red Bull SOFT 1:24.307
Gasly Toro Rosso SOFT 1:24.821
Celis Force India SUPERSOFT 1:25.467
Lynn Williams MEDIUM 1:26.100
Ocon Renault MEDIUM 1:26.530
ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ 2 MEΡΑΣ
Verstappen Red Bull SOFT 1:23.267
Vandoorne McLaren SUPERSOFT 1:24.006
Wehrlein Mercedes SOFT 1:24.145
Gutierrez Haas SUPERSOFT 1:24.592
Fuoco Ferrari SOFT 1:24.720
Kvyat Toro Rosso SOFT 1:24.737
Celis Force India SUPERSOFT 1:25.016
Magnussen Renault SOFT 1:25.133
Massa Williams MEDIUM 1:27.167
King Manor SOFT 1:27.615