FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Δέκα μονοθέσια της F1 που... τράβηξαν τα βλέμματα!

Του ΓΙΑΝΝΗ-ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η Toro Rosso δεν άλλαξε μόνον όνομα, αλλά και εμφάνιση, καθώς εγκατέλειψε τους ασημί, μπλε και κόκκινους τόνους και επικεντρώθηκε στο λευκό. Και μάλιστα απέσπασε πολλά θετικά σχόλια, μιας και η αλλαγή μέχρι στιγμής κρίνεται επιτυχημένη από κάθε άποψη.
Με αφορμή την Alpha Tauri αναζητήσαμε δέκα περιπτώσεις «διαφορετικών» μονοθεσίων, τα οποία έμειναν στην ιστορία της Formula 1. Κάποια εξ’ αυτών συνδύασαν την εμφάνιση με αποτελέσματα. Κάποια άλλα έμειναν στο «φαίνεσθαι», καθώς μέσα στις πίστες ήταν επιεικώς απαράδεκτα…
Ferrari 1964
Υπήρξαν δύο αγώνες στην ιστορία της Formula 1, στους οποίους η Ferrari δεν συμμετείχε με κόκκινα μονοθέσια! Το 1964 ο Enzo Ferrari, με τη σύμφωνη γνώμη της Παγκόσμιας και της Ιταλικής Ομοσπονδίας, εμφάνισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό γαλάζια μονοθέσια!
Hesketh 1976
Η Hesketh έμεινε στην ιστορία της Formula 1 ως η ομάδα που έκανε τα πιο ωραία πάρτι! Και οι χορηγοί της δεν θα μπορούσαν να μην είναι εναρμονισμένοι με το… πνεύμα της ομάδας! Το 1976, λοιπόν, το εμπρόσθιο τμήμα του μονοθεσίου κοσμούσε μία κυρία που κρατούσε ένα πακέτο χαρτάκια για στριφτά τσιγάρα. Εμ, Penthouse και Rizla ήταν οι χορηγοί της ομάδας εκείνη τη σεζόν!
Shadow 1979
Το 1979 η Shadow αποφάσισε να προσφέρει το δεύτερο μονοθέσιό της στον Jan Lammers. Ο Ολλανδός πιλότος, όμως, έφερε μαζί του και μια πολύ μεγάλη χορηγία από την καπνοβιομηχανία Samson, έτσι στο  εμπρόσθιο τμήμα του μονοθεσίου σχηματίστηκε το κεφάλι ενός λιονταριού, δηλαδή το έμβλημα της εν λόγω καπνοβιομηχανίας!
Ligier 1993
Στους δύο τελευταίους αγώνες του 1993, ο Martin Brundle οδήγησε ένα ειδικά σχεδιασμένο, από τον Hugo Pratt, μονοθέσιο της Ligier.
Footwork 1994
Πρωτοποριακό το livery της Footwork το 1994, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε μονοθέσιο με τετράγωνα μοτίβα σε κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα σε λευκό φόντο!
Jordan 1997
Το 1997 οπ Eddie Jordan πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό! Μολονότι απαγορεύονταν οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού πάνω στα μονοθέσια, ο πανούργος Βρετανός βρήκε τον τρόποι να συνεχίσει να υφίσταται η διαφήμιση των τσιγάρων «Benson and Hedges» πάνω στα μονοθέσια της ομάδας του, όμως ως «Bitten and Hisses»!
BAR 1999
Όταν η British American Racing εισήλθε στη Formula 1 το 1999, πρόθεσή της ήταν να συμμετάσχει με δύο διαφορετικού χρωματισμού μονοθέσια. Η άρνηση της FIA οδήγησε τους Αμερικανούς στο να κινηθούν στη λογική του… μισό-μισό, με τον έναν μεγάλο χορηγό στη δεξιά πλευρά και τον δεύτερο στην αριστερή!
Honda 2007
Άφωνο άφησε τον κόσμο της Formula 1 η Honda το 2007, επιλέγοντας να βάψει τα μονοθέσιά της με τα χρώματα της Γης! Δεν υπήρχε κανένας χορηγός, καθώς σκοπός της ιαπωνικής εταιρίας ήταν με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιούσε τον κόσμο της Formula 1 για την ανάγκη πιο «καθαρών» αυτοκινήτων!
Red Bull 2007
Στο βρετανικό γκραν πρι του 2007 η Red Bull αποφάσισε να τιμήσει όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στο φιλανθρωπικό πρόγραμμα «Wings of Life». Έτσι οι φωτογραφίες περισσοτέρων από 25.000 φίλων της ομάδας, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά ένα εκατομμύριο ευρώ για τις ανάγκες του προγράμματος, κόσμησαν τα μονοθέσια των Mark Webber και David Coulthard!
Red Bull 2015
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών του 2015 η Red Bull παρουσίασε για πρώτη φορά το μονοθέσιό της βαμμένο σε χρώματα… παραλλαγής! Από τότες κάθε χρόνο η αυστριακή ομάδα επιλέγει έναν μοναδικό χρωματισμό για τα μονοθέσιά της κατά την επίσημη παρουσίαση της σεζόν! Όπως και φέτος με το κόκκινο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια