FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

H Renault επιστρέφει στην Formula 1

H Renault επιστρέφει στην Formula 1Η παρουσίαση την προηγούμενη εβδομάδα της R.S. 16, του πρώτου μονοθεσίου της νέας ομάδας Renault Sport Formula 1 Team, με την οποία η Renault επιστρέφει με πλήρη εμπλοκή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, σηματοδοτεί μια σειρά σημαντικών εξελίξεων για την εταιρεία.
Η ιστορία της Renault είναι συνυφασμένη τόσο με την πρωτοπορία στην τεχνολογία όσο και με τις επιτυχίες στους αγώνες αυτοκινήτου. Ήδη με την ίδρυση της το 1898, η Renault είχε και την πρώτη εμπλοκή της στον αγωνιστικό τομέα. Πλέον και με την πλήρη εμπλοκή της στη Formula 1, η γαλλική εταιρία επιδιώκει τόσο τη μέγιστη προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο έντονη και ταχύτερη μεταφορά τεχνολογίας από τους αγώνες στα αυτοκίνητα παραγωγής.
Η Renault Sport, το κομμάτι της εταιρείας που είναι υπεύθυνο για όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες της Renault, αλλά και τα σπορ της μοντέλα, αλλάζει δομή με τη δημιουργία δύο βασικών τμημάτων με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Η Renault Sport Cars θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία, εξέλιξη και προώθηση των σπορ επιβατικών μοντέλων. Έχοντας δημιουργήσει ήδη αυτοκίνητα θρύλους. όπως η σειρά των Clio R.S. και το Renault Megane R.S. 275 Trophy-R το οποίο κρατά τον τίτλο του ταχύτερου προσθιοκίνητου αυτοκινήτου παραγωγής στη θρυλική πίστα του Nurburgring (7’ 54’’ 36), η Renault Sport Cars θα αυξήσει τη γκάμα της με μοντέλα που θα ξεχωρίζουν για την οδική αίσθηση και τις επιδόσεις που προσφέρουν.
Τεχνολογίες που δοκιμάζονται και εξελίσσονται στους αγώνες όπως νέας τεχνολογίας στροβιλοσυμπιεστές, εφαρμογές για τη μείωση των τριβών και ηλεκτρονικά συστήματα θα μεταφέρονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο στα αυτοκίνητα παραγωγής.
Η Renault Sport Racing θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Renault, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής στη Formula 1, η οποία θα συμβάλει στην προβολή της μάρκας σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως εκείνες της Κίνας και της Ινδίας. Η νέα δομή θα δώσει επιπλέον ώθηση στην εμπλοκή της μάρκας με τους αγώνες, όπως για παράδειγμα τη Formula E όπου στην πρώτη χρονιά του θεσμού, η Renault μέσω της ομάδας e.dams κατέκτησε τον τίτλο επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στα ηλεκτρικά οχήματα πέρα από τον τομέα των πωλήσεων και σε επίπεδο αγώνων.
Η ιστορία της φίρμας είναι γεμάτη από ιστορίες τεχνολογικής πρωτοπορίας, αλλά και επιτυχιών στους αγώνες. Η επιστροφή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, όπου έχει κατακτήσει 168 αγώνες και 12 τίτλους, συνεχίζει αυτή τη μακρά παράδοση.
Τα ορόσημα της Renault στους αγώνες αυτοκινήτου, έχουν ως εξής:
1898: Ο Louis Renault στο τιμόνι της Type A Voiturette ανεβαίνει ταχύτερα απ’ όλους το δρόμο (rue Lepic) με την μεγαλύτερη κλίση στο Παρίσι
1902: Η Type K εφοδιασμένη με τον πρώτο 4κυλινδρο κινητήρα της Renault κερδίζει το ράλι Παρίσι – Βιέννη
1906: Πρώτη συμμετοχή και νίκη για τη Renault σε Grand Prix σε δημόσιους δρόμους γύρω από το Le Mans.
1925: Νίκη για τη Renault στο ράλι Monte Carlo
1926: Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε διάρκεια 24 ωρών
1956: Κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ ταχύτητας με το πρωτότυπο Étoile Filante
1971: Ξεκινά το γαλλικό πρωτάθλημα Formula Renault
1973: Κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι
1977: Η Renault παρουσιάζει τον πρώτο υπερτροφοδοτούμενο (Turbo) κινητήρα στην ιστορία της F1
1978: Η Alpine-Renault A442B κατακτά την πρώτη θέση στο Le Mans
1985: O Ayrton Senna κατακτά την πρώτη του νίκη στην F1 χρησιμοποιώντας κινητήρα της Renault
1992: Η Renault ως προμηθευτής κινητήρων κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με ίσως το πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο στην ιστορία της F1
1995-1997: Τη συγκεκριμένη περίοδο οι κινητήρες της Renault κατακτούν την 1η θέση στο 74% των αγώνων της Formula 1.
2005: Η Renault κατακτά ως κατασκευαστής το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1
2007 - 2013: H Renault αποτελεί τον πιο επιτυχημένο κατασκευαστή κινητήρων στην F1 κατά την περίοδο των V8 κινητήρων
2015: Κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula Ε
F1F2F3
F4F5
Νίκος Τσάδαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια