Ο Φερνάντο Αλόνσο δεν πιστεύει κατά κανένα τρόπο, ότι η Formula 1 ήταν συναρπαστική τη δεκαετία του 80, όταν μονομαχούσαν για το στέμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή ημίθεοι του αθλήματος, όπως ο Σένα και ο Προστ. «Η Formula 1 ήταν εκείνη την εποχή πολύ βαρετή. Αν παρακολουθήσεις σήμερα έναν αγώνα του 1985, 1988 ή του 1992, θα κοιμάσαι σε όλη τη διάρκεια, γιατί υπήρχαν μόνον οι δύο McLaren. Ο τέταρτος βρισκόταν έναν γύρο πίσω και μεταξύ των αυτοκινήτων υπήρχε μία διαφορά 25 δευτερολέπτων. Δέκα αυτοκίνητα δεν τερμάτιζαν, επειδή δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή η αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισπανός.
Πάντως ο Αλόνσο πιστεύει, ότι και τα σύγχρονα πρωταθλήματα της Formula 1 είναι εξίσου πληκτικά, γιαυτό και κατά την άποψή του μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των θεατών στα Γκραν Πρι, αλλά και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αιρετικές απόψεις εξέφρασε ο πιλότος της McLaren-Honda και για τους παλαιότερους οδηγούς σε σχέση με τους σύγχρονους λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «οι οδηγοί της δεκαετίας του 80 είναι σπουδαίοι πρωταθλητές και είδωλα.
Στη σημερινή γενιά θα γίνουν ο Χάμιλτον και ο Φέτελ είδωλα των παιδιών, που τρέχουν τώρα καρτ».
Ο Ισπανός πιλότος δεν έμεινε ωστόσο μόνον στην κριτική, αλλά αποκάλυψε και ποια ήταν κατά τη γνώμη του η καλύτερη περίοδος στη σύγχρονη ιστορία της Formula 1. Σύμφωνα με τον Αλόνσο το άθλημα βρέθηκε στο ζενίθ του εκεί γύρω στο 2000, οπότε μπήκαν σε αυτό πολλοί κατασκευαστές, όπως η BMW και η Toyota, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και εντάχθηκαν στο αγωνιστικό ημερολόγιο πολλές νέες χώρες. Όπως υπογράμμισε ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, «Οι τηλεθεάσεις και οι αριθμοί των θεατών βρίσκονταν στο μάξιμουμ. Όμως τα κόστη ήταν τεράστια, η τεχνολογία περίπλοκη και ορισμένα εργοστάσια αποσύρθηκαν».
Το γεγονός, ότι η Formula 1 δεν είναι σήμερα τόσο διασκεδαστική, οφείλεται κατά την άποψη του Αλόνσο στους περιορισμούς και στις δεσμεύσεις των κανονισμών. «Με τους σημερινούς πόρους, τους προϋπολογισμούς και τις τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι τα αυτοκίνητα φανταστικά μηχανήματα, που θα ήταν σε θέση να τινάξουν στον αέρα τα όρια της φυσικής για τους ανθρώπους. Αντί γιαυτό καθόμαστε σε ένα μονοθέσιο με την αίσθηση ενός μοντέλου GT».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια