FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Formula 1: Ο Βολφ ξεσπά κατά αντίπαλων ομάδων με σκληρά λόγια


 Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο επικεφαλής της Mercedes-AMG F1, Τότο Βολφ, κατηγορώντας τους επικεφαλής ορισμένων ομάδων για χειραγώγηση των όσων λένε οι οδηγοί σχετικά με το φαινόμενο του porpoising.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Formula 1 τις τελευταίες εβδομάδες, με τα εξωαγωνιστικά δρώμενα να είναι ένα από τα κορυφαία θέματα συζήτησης. Η συζήτηση κυρίως περιστρέφεται γύρω από το φαινόμενο του porpoising, που προκαλεί έντονες αναπηδήσεις στα μονοθέσια και ταυτόχρονα έντονες καταπονήσεις στους οδηγούς. Αυτό οδήγησε την FIA να λάβει μέτρα, εκδίδοντας τεχνική ντιρεκτίβα στο πλαίσιο του Grand Prix Καναδά για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Παρά το γεγονός πως δεν εφαρμόστηκε στον αγώνα του Μοντρεάλ, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να λυθεί το πρόβλημα, όπως αναφέρουν οι οδηγοί. Όμως αρκετές ομάδες προσπαθούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε αλλαγή. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξε έντονη λογομαχία ανάμεσα στους Τότο Βολφ της Mercedes και Κρίστιαν Χόρνερ της Red Bull Racing.

Λιούις Χάμιλτον

O επικεφαλής της Mercedes-AMG F1 τόνισε πως το porpoising πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Με δηλώσεις του στο motorsport.com εξαπέλυσε επίθεση προς αντίπαλες ομάδες: «Η Formula 1 είναι ένα σπορ που προσπαθείς να διατηρήσεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή να το αποκτήσεις. Αλλά η κατάσταση με το porpoising έχει ξεφύγει. Όλοι οι οδηγοί, τουλάχιστον ένας από κάθε ομάδα, είπαν πως είχαν έντονους πόνους μετά το Μπακού, είχαν δυσκολία να κρατήσουν το μονοθέσιό τους στην ευθεία ή επηρεάστηκε η όρασή τους. Οι άλλοι επικεφαλής των ομάδων προσπαθούν να χειραγωγήσουν το τι λένε οι οδηγοί ώστε να διατηρήσουν το πλεονέκτημα που έχουν και να παίξουν πολιτικά παιχνίδια ενώ η FIA προσπαθεί να βρει μία λύση, τουλάχιστον για να βελτιώσει την κατάσταση. Είναι διπρόσωποι, αυτό τους είπα. Δεν μιλώ μόνο για τη Mercedes. Όλα τα μονοθέσια υποφέρουν κατά ένα βαθμό, ειδικά στο Μπακού. Τα μονοθέσια είναι πολύ άκαμπτα. Τα μονοθέσια ακόμα και στον Καναδά έχουν αυτές τις αναπηδήσεις. Μιλάμε για μακροπρόθεσμες συνέπειες που δεν μπορούμε ακόμα να τις κρίνουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει θέμα ασφαλείας, ενώ παράλληλα κάποιοι χειραγωγούν καταστάσεις στο παρασκήνιο ή λένε στους οδηγούς τους τι να πουν και αυτό είναι θλιβερό».

Λιούις Χάμιλτον

Είναι γνωστό πως η Mercedes W13 υποφέρει από τις αναπηδήσεις, όμως δεν είναι το μοναδικό μονοθέσιο. Στο Grand Prix Καναδά, είδαμε το μονοθέσιο της Ferrari στα χέρια του Κάρλος Σάινθ να εμφανίζει περισσότερο porpoising απ’ ό,τι το μονοθέσιο της Mercedes, ενώ και άλλες ομάδες αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα.

Ο Βολφ συνέχισε όμως να μιλά για την τωρινή κατάσταση του σπορ και το γεγονός πως αρκετοί οδηγοί έχουν πρόβλημα: «Φυσικά και ο κόσμος θα αναρωτηθεί αν είμαι ή όχι ειλικρινής. Όμως ξαναλέω δεν είναι δικό μας πρόβλημα μόνο. Αλλά αν ένας οδηγός της Red Bull πει πως μπορείς να χάσεις την όρασή σου κατά το φρενάρισμα ή δεν μπορείς να τοποθετήσεις το μονοθέσιό σου στην πίστα όπως θέλεις λόγω των αναπηδήσεων; Αυτό το είπε ο Πέρεζ. Μετά ακούς το τι έχει πει ο Κάρλος Σάινθ, ο Ντάνιελ Ρικάρντο, ο Έστεμπαν Οκόν, ο Κέβιν Μάγκνουσεν και οι οδηγοί μας. Δεν είναι πρόβλημα μόνο μίας ομάδας. Είναι ένα πρόβλημα σχεδιασμού των μονοθεσίων με ground effect που πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού έχουμε κάποια άσχημη κατάσταση. Δεν είναι η λύση να υψώσεις τα μονοθέσια, δεν θα λύσει αυτό την ακαμψία τους που είναι αποτέλεσμα του αεροδυναμικού χαρακτήρα τους».

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια