Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
dmallas@pegasus.gr
H Plexscape είναι μία εταιρεία, η οποία είναι μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό. Όμως, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στην παγκόσμια κοινότητα των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών μεγάλων έργων.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι το Plex.Earth, μία καινοτόμα εφαρμογή για το AutoCAD, την πιο δημοφιλή εφαρμογή σχεδιασμού παγκοσμίως, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα οτιδήποτε σχεδιάζεται στο συγκεκριμένο περιβάλλον να μπορεί να «τοποθετηθεί» στην πραγματική εικόνα του χώρου για το οποίο προορίζεται.
Το Plex.Earth προέκυψε από την ανάγκη που είχε ο ιδρυτής της Plexscape, Λάμπρος Καλιακάτσος, ο οποίος ως πολιτικός μηχανικός ήθελε να έχει τη δυνατότητα της άμεσης και επακριβούς αντίληψης της γεωμορφίας ή/και ρυμοτομίας του εκάστοτε σημείου, καθώς και του τρόπου με τον οποίον το σχέδιό του ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες συνθήκες και δεδομένα της περιοχής.
Το 2009 η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε, οπότε ο κ. Καλιακάτσος αποφάσισε να δημιουργήσει το Plex.Earth το οποίο με τρόπο εξαιρετικά απλό και ουσιαστικά χρήσιμο, πετυχαίνει τη διασύνδεση του AutoCAD με τα δεδομένα που παρέχουν τα GoogleEarth, BingMaps, ArcGISή οποιοδήποτε άλλο σύστημα γεωγραφικής / γεωλογικής απεικόνισης.
Η Plexscape δημιουργήθηκε το 2009 στο δωμάτιο του σπιτιού του κ. Καλιακάτσο για να μεταφερθεί μερικά χρόνια αργότερα σε ένα μικρό γραφείο στη Νέα Ιωνία. Παρ' όλα αυτά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να γίνεται αρκετά γνωστή στην κοινότητα των πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς το λογισμικό που είχε αναπτύξει ο κ. Καλιακάτσος μείωνε σημαντικά το χρόνο και το κόστος ολοκλήρωσης συγκεκριμένων σχεδιαστικών διαδικασιών.
Όπως επισημαίνει στην «Η» ο κ. Καλιακάτσος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη λήψη και επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης για έργα μικρής κλίμακας (έως 250 εκτάρια). Χωρίς το Plex.Earth απαιτούνται 5 ανθρωποημέρες, ενώ με τη χρήση της εφαρμογής η ίδια διαδικασία γίνεται μέσα σε μόλις 15 λεπτά!
Πρακτικά, το Plex.Earth, ως πρόσθετο στο AutoCAD δίνει σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας δημιουργίας υποβάθρων με αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για έργα μεγάλης κλίμακας, καθώς τρισδιάστατων (3D) φωτορεαλιστικών αναπαραστάσεων μέσα στο Google Earth, με σκοπό τόσο την οπτική επιβεβαίωση της προσαρμογής τους στο χώρο, όσο και τη διαδραστική παρουσίαση στους πελάτες τους.
Διεθνής επέκταση
Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει γνωστή και σε διεθνές επίπεδο και το αποτέλεσμα είναι σήμερα το Plex.Earth να το χρησιμοποιούν περισσότερες από 2.200 εταιρείες παγκοσμίως με τον αριθμό των χρηστών να ξεπερνά τους 6.000.
Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει γνωστή και σε διεθνές επίπεδο και το αποτέλεσμα είναι σήμερα το Plex.Earth να το χρησιμοποιούν περισσότερες από 2.200 εταιρείες παγκοσμίως με τον αριθμό των χρηστών να ξεπερνά τους 6.000.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ποσοστό 96%, η πελατειακή του βάση προέρχεται από το εξωτερικό, με τη σαφή πλειοψηφία αυτής, 60%, να είναι από ΗΠΑ και Καναδά.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι στο πελατολόγιο της Plexscape περιλαμβάνονται κατασκευαστικοί κολοσσοί όπως είναι η Vinci, η AECOM και η Bechtel, επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η GE Power και η ExxonMobile, αλλά και οργανισμοί όπως η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βρετανίας.
Επίσης, χρησιμοποιείται από την ομάδα που σχεδιάζει τα σιρκουί της Φόρμουλα 1 και πάρα πολλά πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη ως υπηρεσία μέσω υποδομών cloud με τον χρήστη να καταβάλλει ετήσια συνδρομή που κινείται μεταξύ 200 και 3000 δολαρίων ανάλογα με τον αριθμό των αδειών που χρησιμοποιούνται.
Η εταιρεία απασχολεί αυτή τη στιγμή οκτώ άτομα, αριθμός, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Καλιακάτσο, θα αυξηθεί σύντομα καθώς τα πλάνα περιλαμβάνουν την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. «Η δυνητική αγορά φθάνει στα 10 εκατ. χρήστες, ενώ, μέχρι στιγμής, ο ανταγωνισμός που προέκυψε αφού ξεκίνησε να διατίθεται το Plex.Earth, δεν έχει ακόμη καταφέρει να φθάσει, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα» σημειώνει ο δημιουργός της Plexscape
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια