FORMULA 1

Column Left

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ FORMULA 1 ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΠΟΡ ΠΡΟΣΙΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η Liberty Media, η οποία ανήκει στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Μαλλόουν σκέφτεται να ορίσει στις ομάδες το μέγιστο ποσό ετήσιας δαπάνης, ώστε να υπάρξει μια νέα αρχή στο σπορ και με αυτόν τον τρόπο να κάνει την Formula 1 πιο οικονομικά βιώσιμη για τις μικρότερες ομάδες. Φυσικά αυτοί οι εμπορικοί ελιγμοί, που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι.
Οι προηγούμενες προσπάθειες να επιβληθούν ανώτατα όρια στον προϋπολογισμό των ομάδων, είχαν προκαλέσει μεγάλη εξέγερση από τις κορυφαίες ομάδες, οι οποίες το 2009 απείλησαν να σχηματίσουν ένα «εναλλακτικό» πρωτάθλημα. Βεβαίως αυτές οι αλλαγές, θα αναζωογονήσουν τον ανταγωνισμό στην πίστα. Σύμφωνα με την Telegraph, η Liberty θα προσπαθήσει να μετριάσει τις οικονομικές ανισορροπίες του αθλήματος, ώστε αυτό να κερδίσει νέους οπαδούς. Ο ίδιος ο Τζον Μαλλόουν αναφέρει: «Δεν έχει νόημα να έχουμε ομάδες να δαπανούν μέχρι και 400.000.000 δολλάρια! Τα χρήματα αυτά δεν προσφέρουν κάτι στους οπαδούς ή την τηλεθέαση. Είναι απλώς σπατάλες σε τεχνολογικό ανταγωνισμό. Αυτό δεν έχει λογική και έχει δημιουργήσει μια κατάσταση δύο ταχυτήτων στο σπορ, τις ομάδες που έχουν χρήμα και πρωταγωνιστούν και τις ομάδες που δεν έχουν χρήματα και είναι στις πίσω θέσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μια ευκαιρία για να κερδίσει και το αουτσάιντερ, ώστε να έχει ενδιαφέρον το άθλημα.»
Στην Formula 1 κυριάρχησαν την προηγούμενη δεκαετία, μόλις δύο ομάδες, η Red Bull και η Mercedes. Εν τω μεταξύ, μια σειρά μικρών ομάδων που δεν διακρίθηκαν οδηγήθηκαν στην χρεοκοπία, ενώ και ομάδες που συμμετέχουν και σήμερα όπως η Force India έχουν έναν εκνευρισμό και μια ανησυχία. Οι λεπτομέρειες των πιθανών περιορισμών στις δαπάνες, είναι ακόμα υπό σκέψη και δεν μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο ένα ανώτατο όριο για το ετήσιο κόστος. Το νέο σύστημα είναι πιθανό να απαιτήσει προσεκτική διαπραγμάτευση με τις μεγάλες ομάδες, καθώς η Liberty θα θέλει την υποστήριξή τους για να γίνουν οι αλλαγές πραγματικότητα. «Το μεγαλύτερο πράγμα που έχουμε να αλλάξουμε είναι ο «πολιτισμός» και η ευγένεια μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν» ανέφερε κάποιος υψηλά ιστάμενος της Liberty δίχως να γίνει το όνομά του γνωστό. Ως γνωστό, ο γίγαντας των μέσων ενημέρωσης πήρε τον έλεγχο της Formula 1, το Σεπτέμβριο, αγοράζοντας μερίδιο ελέγχου από την εταιρεία CVC για 3,3 δις λίρες Αγγλίας, ενώ η συμφωνία είναι προγραμματισμένη να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο του 2017. Ο Τσέϊς Κάρεϊ, ένα έμπειρο στέλεχος από την αυτοκρατορία Μέρντοχ, πήρε τον τίτλο του πρόεδρου στην Formula 1, με σκοπό να να κατευθύνει το άθλημα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Ο Τσέϊς Κάρεϊ, σχεδιάζει μια σειρά από συναντήσεις με τους αρχηγούς των ομάδων για να συζητήσουν μια σειρά από αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης των κανόνων και να θέσει τέρμα στους συνεχείς πειραματισμούς.
Σκοπός του είναι να εργαστεί και με τον Μπέρνι Έκλεστον, τον 86χρονο καταφερτζή που παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1. Επί του παρόντος, το άθλημα διοικείται από μια μικρή ομάδα με έδρα ένα παλιό αρχοντικό στην πολυτελή περιοχή Knightsbridge, στο Λονδίνο. Η Liberty θέλει να σχεδιάσουν νέα εντυπωσιακά γραφεία στο Λονδίνο, ώστε να χωρέσουν τα περισσότερα άτομα που σκοπεύει να προσλάβει στην προσπάθεια επέκτασής της. Όπως και να έχει το ζητούμενο είναι να αρχίσει πάλι να παίζει ρόλο ο οδηγός και οι ικανότητές του και όχι τόσο η προχωρημένη τεχνολογία των αυτοκινήτων των ισχυρών ομάδων, ώστε να επιστρέψει το ενδιαφέρον των οπαδών, που τα τελευταία χρόνια φθίνει και έτσι να δούμε πάλι κανονικές μάχες στη Formula 1._

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια