FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ..

Αριθμολαγνεία... και στη Formula 1!
Του ΓΙΑΝΝΗ-ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μια από τις αλλαγές εικόνας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2014 έχει να κάνει με τους αριθμούς. Αναφερόμαστε, φυσικά, στους «μόνιμους» αριθμούς που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι πιλότοι από τη νέα σεζόν, στα πρότυπα του MotoGP.
Με εξαίρεση το «1», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το επιλέγει ο εκάστοτε παγκόσμιος πρωταθλητής -εν προκειμένω ο Σεμπάστιαν Φέτελ-, όλοι οι πιλότοι του grid θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον αγαπημένο αριθμό τους σε όλη την καριέρα τους στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ.
Ηδη πολλοί πιλότοι έχουν γνωστοποιήσει τις προτιμήσεις τους, με τον επανακάμψαντα στη Ferrari Κίμι Ράικονεν να θέλει το «14», τον Φελίπε Μάσα το «19», τον Βάλτερι Μπότας το «77» (ώστε να γράφει το όνομά του ως «Bo77as»!), τον Σέρχιο Πέρες το «11» και τον Ζεν Ερίκ Βερνιέ ένα εκ των «21», «25» ή «27». Δείτε λοιπόν στο www.f1kart.gr 
Το «26» του Λαφίτ
Ποιοι είναι οι πιο «σημαδιακοί» αριθμοί στην ιστορία του σπορ; Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά, διαπιστώνουμε πως ο Γάλλος Ζακ Λαφίτ είναι ο πιλότος ο οποίος συμμετείχε στα περισσότερα γκραν πρι με το ίδιο νούμερο στο μονοθέσιό του. Ο Λαφίτ χρησιμοποίησε το «26» στους 132 από τους συνολικά 176 αγώνες του στη Formula 1 ως οδηγός της Ligier. Η πρώτη παρουσία του με το «26» ήταν το 1976, ενώ δεν χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο αριθμό μόνον τη διετία 1983-1984, όταν αγωνίστηκε με τη Williams.
Αριθμολαγνεία... και στη Formula 1!
Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως ο πιλότος με τους περισσότερους αγώνες, έχοντας τον ίδιο αριθμό μονοθεσίου, θα ήταν ο Μίχαελ Σουμάχερ. Αλλωστε, τα επτά πρωταθλήματα του Γερμανού σήμαιναν πως τις επόμενες σεζόν θα αγωνιζόταν με το «1». Συνολικά, όμως, ο «Σούμι» έτρεξε σε 120 γκραν πρι με το «1», ενώ ο κάτοχος του τίτλου Σεμπάστιαν Φέτελ έχει ήδη εκκινήσει 58 αγώνες με το «1». Ο Γκέρχαρντ Μπέργκερ έτρεξε σε 112 αγώνες με το «28» είτε οδηγώντας Ferrari είτε McLaren, ενώ ο Ρικάρντο Πατρέζε χρησιμοποίησε το αγαπημένο του «6» σε 111 αγώνες, από το 1983 έως το 1993 που εγκατέλειψε την ενεργό δράση.
Να σημειωθεί πως λόγω συγκυριών ο Φερνάντο Αλόνσο έχει φτάσει αισίως τις 76 εκκινήσεις με το νούμερο «5» στη Ferrari του. Από το 2014, όμως, ο Ισπανός θα χρησιμοποιεί το «γούρικο» γι' αυτόν «14». Αλλωστε, το 1996, σε ηλικία 14 ετών, πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στα καρτ στις 14 Ιουνίου, με το καρτ του να έχει τον αριθμό «14»! Πάντως, το «5» δεν θα μείνει ορφανό το 2014, μιας και είναι ένας εκ των τριών αριθμών (οι άλλοι δύο είναι το «6» και το «8») που δήλωσε πως θα ήθελε ο Νίκο Ρόσμπεργκ.
Τυχεροί και άτυχοι!
Αριθμολαγνεία... και στη Formula 1!
Σε ό,τι αφορά τους πλέον επιτυχημένους αριθμούς της Formula 1, το «1» έχει την τιμητική του, καθώς οι υπερασπιστές των τίτλων έχουν κερδίσει συνολικά 179 γκραν πρι με τον πρώτο αριθμό στα μονοθέσιά τους! Ακολουθεί το «5» με 129 νίκες. Μάλιστα, πιλότοι που είχαν το «1» στα μονοθέσιά τους κατάφεραν σε 12 περιπτώσεις να ξαναπάρουν το πρωτάθλημα, ενώ εννέα φορές πρωταθλητής στέφθηκε ο οδηγός που είχε το «5»!

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι άτυχοι. Για παράδειγμα, πιλότοι που χρησιμοποιούσαν το «22» εγκατέλειψαν έως και φέτος συνολικά 274 φορές, μία περισσότερη από αυτούς που είχαν το «15»! Και κάτι ακόμα. Πιλότοι με το «2» στα μονοθέσιά τους μετρούν συνολικά 221 εγκαταλείψεις λόγω μηχανικών προβλημάτων. Αντίθετα, «μόλις» 163 φορές είδαμε παγκόσμιους πρωταθλητές να αποχαιρετούν ένα γκραν πρι για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια