FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ F1: HAMILTON O STAR ΤΩΝ GRAND PRIX

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1: Hamilton o star των Grand Prix
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:
Ο Lewis Hamilton κέρδισε την 11η νίκη της χρονιάς. Ο Βρετανός είναι ο νέος πρωταθλητής της Formula 1 για το 2014. Ξανά στην κορυφή του κόσμου για δεύτερη φορά στην καριέρα του.
Έντεκα νίκες και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 στην F1 κατέκτησε στο Grand Prix του Abu Dhabi ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός έγινε ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής για την Mercedes-Benz μετά τον J.M.Fangio.
Με αυτό τον τίτλο ο Βρετανός μπαίνει στο πάνθεον των οδηγών που έχουν δύο Παγκόσμιους τίτλους και είναι οι: Alberto Ascari; Jim Clark; Graham Hill; Emerson Fittipaldi; Mika Hakkinen και Fernando Alonso.
Για πολλούς ο Βρετανός δεν άξιζε τον τίτλο. Ήταν περισσότερο star από όσο έπρεπε, είχε ένα πιο... έντονο στυλ από το χαμηλό προφίλ του Nico Rosberg και φαινόταν να δουλεύει λιγότερο από ότι απασχολούσε τα media.Όμως τελικά δεν ήταν έτσι και το απέδειξε.
Ο 29χρονος κέρδισε ένα δύσκολο τίτλο, μετά από πολυ έντονο συναγωνισμό με τον συναθλητή του Nico Rosberg. Για όσους δεν τον γνωρίζουν να δούμε την πορεία του στην F1.
Αν νομίζεται πως ο Lewis Carl Davidson Hamilton από το Stevenage, του Hertfordshire, είχε την πρώτη του επαφή με τον κόσμο των Grand Prix το 2007 κάνετε λάθος. Η πρώτη του καταγεγραμένη «συνάντηση» με την F1 έγινε το Δεκέμβριο του 1995 όταν ήταν 10 ετών. Τότε πλησίασε τον γενικό διευθυντή της McLaren, Ron Dennis στο περιθώριο της απονομής των βραβείων Autosport Awards και του είπε: « Θέλω να αγωνιστώ για την ομάδα σας και κάποια ημέρα και θα το πετF1 konenAlonsoατικ πορεύχω. Τρία χρόνια μετά υπέγραψε για τo Mercedes-Benz Young Driver Support Programme.
Ας δούμε όμως την καριέρα του επιγραμματικά:
2002: Μεταπηδά από τους αγώνες καρτ στα μονοθέσια, κατακτώντας την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα Formula Renault.
2003: Κατακτά τον τίτλο στο πρωτάθλημα Formula Renault, δύο αγώνες πριν από την ολοκλήρωσή του, με απολογισμό 10 νίκες, εννέα ταχύτερους γύρους και 11 pole positions.
2004: Μετέχει στο πρωτάθλημα Formula 3 Euroseries. Κατακτά την πέμπτη θέση στη διοργάνωση, έχοντας μία νίκη και άλλες δύο ανόδους στο βάθρο.
2005: Κυριαρχεί στο πρωτάθλημα Formula Three Euroseries, όπου κατακτά τον τίτλο με 15 νίκες, 10 ταχύτερους γύρους και 13 pole positions.
2006: Ο επί μακρόν προστατευόμενος της McLaren κατακτά τον τίτλο στο πρωτάθλημα GP2, στην πρώτη προσπάθειά του. Ετσι, «αποκτά» τη δυνατότητα να δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην F1 και να πάρει τη μία από τις δύο θέσεις οδηγών στη McLarenγια το 2007.
2007: Εξαιρετικός στη χρονιά-ντεμπούτο του, όπου ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών στους πρώτους εννέα αγώνες της σεζόν. Παίρνει τέσσερις νίκες και έξι pole positions, καθώς ξεπερνά σε απόδοση τον συναθλητή του και παγκόσμιο πρωταθλητή, Fernando Alonso. Είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο λάθη στα τελευταία δύο γκραν πρι της σεζόν τον «ρίχνουν» στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας των οδηγών, πίσω από τον Kimi Raikkonen.
2008: Σε ηλικία 23 ετών, γίνεται ο νεώτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1. Ο απολογισμός των πέντε νικών και άλλων πέντε ανόδων στο podium του χαρίζει τον τίτλο -στη δεύτερη χρονιά του στο πρωτάθλημα- με διαφορά μόλις ενός βαθμού από τον Felipe Massa. Φτάνει σε συμφωνία με τους ανθρώπους της McLaren, προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους έως το 2012.
2009: Ακυρώνεται στο Grand Prix Αυστραλίας, όπου κατέκτησε την τέταρτη θέση, αφού κρίνεται ένοχος για παραπλάνηση των αγωνοδικών. Συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα βαθμό ανά αγώνα έως το δέκατο γκραν πρι της σεζόν, όπου κατακτά τη νίκη στην Ουγγαρία. Τέσσερις πρώτες θέσεις στην εκκίνηση και άλλες τέσσερις άνοδοι στο βάθρο των νικητών, συμπεριλαμβανομένης της «πρωτιάς» στη Σιγκαπούρη, έχουν ως αποτέλεσμα να τελειώσει πολύ καλά τη χρονιά.
2010: Κάνει στους πρώτους αγώνες καλές εμφανίσεις, τις οποίες ωστόσο δυσκολεύουν οι αβέβαιης έκβασης αποφάσεις στρατηγικής των ανθρώπων της ομάδας, ωστόσο μπαίνει στη «μάχη» της διεκδίκησης του τίτλου στους οδηγούς, ύστερα από τις διαδοχικές νίκες του σε Τουρκία και Καναδά. Χάνει στην Ουγγαρία το προβάδισμα στη βαθμολογία των οδηγών, καθώς τα μονοθέσια της Red Bull και της Ferrari είναι ολοένα και πιο γρήγορα από την MP4-25. Παίρνει τη νίκη στο βελγικό αγώνα και κατακτά την τέταρτη θέση στην κατάταξη των οδηγών.
2011: Δεν καταφέρνει να παλέψει για τον τίτλο, αλλά ούτε και με τον Button, καθώς βρίσκεται συνεχώς σε μπελάδες, άλλες φορές με δική του υπαιτιότητα και άλλες χωρίς. Παίρνει όμως τρεις νίκες και ολοκληρώνει τη σεζόν στην 5η θέση της βαθμολογίας.
2012:Έχει μια πολύ δυνατή σεζόν, παρόλα αυτά τερματίζει 4ος, καθώς έχασε πολλούς βαθμούς από μηχανικά προβλήματα. Παίρνει 4 νίκες, αλλά οι υπόλοιπες φορές που ανέβηκε στο podium περιορίζονται στις τρεις και μάλιστα στους τρεις πρώτους αγώνες.
2013: Φεύγει από την McLaren για να πάει στη Mercedes. Η προσαρμογή είναι κάπως δύσκολη, αλλά ο Hamilton ανεβάζει την απόδοσή του, παίρνοντας πέντε poles, αλλά μία μόνο νίκη στο δρόμο για την τέταρτη θέση στη βαθμολογία.
Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Το 2008 ξεκινά με πολλές ελπίδες, το νούμερο 22 στο ρύγχος του μονοθεσίου του, λόγω τιμωρίας της McLaren από τη FIA για το σκάνδαλο Stepneygate, και νέο Team mate τον Heikki Kovalainen. Ο Ron Dennis αποφασίζει πως είναι έτοιμος να κουβαλήσει το φορτίο του πρώτου πιλότου της αγαπημένης του ομάδας, το βάρος του οποίου φαίνεται να αποδέχεται με ευχαρίστηση ο Hamilton. Μάλιστα, το ηθικό του γίνεται ακόμα πιο ακμαίο καθώς υπογράφει νέο πενταετές συμβόλαιο με τη McLaren, κάτι που θα τον κρατήσει στην ίδια ομάδα μέχρι το τέλος του 2012.
Το περιστατικό στον αγώνα του Βελγίου ήταν ένα από τα σημαντικότερα της σεζόν
Κερδίζει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς αλλά τα ανεπιτυχή αποτέλεσματα σε Μαλαισία και Μπαχρέιν τον απομακρύνουν από την κορυφή. Όμως, επιστρέφει δυναμικά και μετά από τη νίκη στο Μονακό φιγουράρει στη πρώτη θέση του πρωταθλήματος. Τρεις νίκες ακόμα μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος είναι αρκετές για να τον φέρουν στην κορυφή της βαθμολογίας, με επτά βαθμούς διαφορά από τον Felipe Massa, με έναν αγώνα να απομένει: το Grand Prix της Βραζιλίας. Εκεί, καταφέρνει με συγκλονιστικό τρόπο να πάρει την πολυπόθητη πέμπτη θέση η οποία του χαρίζει τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του με έναν βαθμό διαφορά από τον αντίπαλό του.
Οι εντάσεις βέβαια δεν έλλειψαν και από αυτή τη χρονιά καθώς ακόμα και από τις χειμερινές δοκιμές αντιμετωπίζει ρατσιστικά συνθήματα στην πίστα της Βαρκελώνης, όπου έχουν συγκεντρωθεί Ισπανοί φίλοι του Fernando Alonso. Η FIA επεμβαίνει υπέρ του και προειδοποιεί για αυτή τη συμπεριφορά και ξεκινάει μία προσπάθεια κατά του ρατσισμού στους αγώνες αυτοκινήτων. Εντός των πιστών, τη μεγαλύτερη συζήτηση συγκεντρώνει η ποινή που δέχεται ο Hamilton στο Grand Prix του Βελγίου για το προσπέρασμά του στον Felipe Massa. Δίκαιη ή μη, η συγκεκριμένη ποινή του στερεί τη νίκη και αλλάζει, προσωρινά, τα δεδομένα στην υπόθεση τίτλος. Ακόμη, ο τρόπος οδήγησής του σχολιάζεται αρνητικά ακόμα και από τους συναδέλφους του, ιδιαίτερα μετά τον αγώνα της Ιταλίας, καθώς θεωρούν ότι οι κινήσεις του εντός πίστας είναι προκλητικές.
Lewis Hamilton
Ομάδα: Mercedes
Χώρα: Βρετανία
Ημερομηνία γέννησης : 07/01/1985
Τόπος γέννησης : Στιβενέιτζ
Συμμετοχές σε Grand Prix: 148
Παγκόσμια πρωταθλήματα : 2 (2008-2014)
Υψηλότερη θέση στον τερματισμό: 1η (33 φορές)
Υψηλότερη θέση στην εκκίνηση : 1η (38 φορές)
Τερματισμοί στο Podium:70
Βαθμοί : 1486
Η καριέρα του Lewis Hamilton
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Formula A (TeamMBM.com (CRG/Parilla) 1ος
Παγκόσμιο Κύπελλο Formula A(TeamMBM.com (CRG/Parilla) 1ος
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula Super A TeamMBM.com (Parolin/Parilla) 15ος
Formula Renault Μ. Βρετανίας (Manor Motorsport) 3ος
Formula Renault Μ. Βρετανίας (Manor Motorsport) 1ος
Formula 3 Euroseries (Manor Motorsport) 5ος
Formula 3 Euroseries (ASM Formule 3)1ος
GP2 Series (ART Grand Prix) 1ος
Formula 1 McLaren – Mercedes 2ος
Formula 1 McLaren – Mercedes 1ος
Formula 1McLaren – Mercedes 5ος
Formula 1 McLaren – Mercedes 4ος
Formula 1 McLaren – Mercedes 5ος
Formula 1 McLaren – Mercedes 4ος
Formula 1 Mercedes AMG F1 Team 4ος
Formula 1 Mercedes AMG F1 Team 1ος


Read more: http://www.newsbomb.gr/bombplus/aytokinhto/agwnes/story/525242/pagkosmio-prtathlima-f1-lewis-hamilton-o-star-ton-grand-prix#ixzz3MhXDjGt1

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια