FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

H FERRARI ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


REUTERS/MAX ROSSI

Η Φεράρι κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών στην πρώτη χρονιά ηγεσίας του Ντομενικάλι, ωστόσο από τότε δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τίτλο στους οδηγούς, παρότι αρκετές φορές έφτασε κοντά (φωτογραφία αρχείου).

Παρελθόν από τη θέση του αγωνιστικού διευθυντή της Φεράρι αποτελεί ο Στέφανο Ντομενικάλι, καθώς υπέβαλε την παραίτησή του από την ιταλική ομάδα, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Η «σκουντερία» ανακοίνωσε πως θα τον διαδεχθεί στο συγκεκριμένο πόστο ο Μάρκο Ματιάτσι, νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Ferrari North America". 
Το ξεκίνημα της Φεράρι στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα για το 2014 είναι απογοητευτικό, καθώς οι Φερνάντο Αλόνσο και Κίμι Ραϊκόνεν δεν έχουν ανέβει στο βάθρο των νικητών στους πρώτους τρεις αγώνες. Σε δήλωσή του, ο Ντομενικάλι τόνισε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» για την «κατάσταση που βιώνει η Φεράρι».

Ο Ντομενικάλι εντάχθηκε στο δυναμικό των «κόκκινων» το 1991 και, ύστερα από μια σειρά προαγωγών, τοποθετήθηκε στη θέση του αθλητικού διευθυντή το 2003, όταν ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέκτησε τον τέταρτο από τους πέντε διαδοχικούς τίτλους του στους οδηγούς με τη Φεράρι. Στη συνέχεια διαδέχθηκε τον Ζαν Τοντ ως αγωνιστικός διευθυντής της «σκουντερία» ενόψει της σεζόν του 2008.Η Φεράρι κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών στην πρώτη χρονιά ηγεσίας του Ντομενικάλι, ωστόσο από τότε δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τίτλο στους οδηγούς, παρότι αρκετές φορές έφτασε κοντά.
Αυτό που έχει μείνει στην ιστορία είναι το πρωτάθλημα του 2008, όταν ο Φελίπε Μάσα έχασε τον τίτλο από τον Λιούις Χάμιλτον στην τελευταία στροφή του γκραν πρι της Βραζιλίας, με το οποίο «έπεσε η αυλαία» της σεζόν, ενώ ο Αλόνσο ηττήθηκε από τον Σεμπάστιαν Φέτελ στις «μονομαχίες» τους στους τελευταίους αγώνες της χρονιάς για τον τίτλο το 2010 και το 2012.
Η αλλαγή των κανονισμών στο φετινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα έδινε στη Φεράρι την ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή, ωστόσο το κακό ξεκίνημα της ομάδας στη σεζόν επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι οι Αλόνσο και Ραϊκόνεν έδωσαν μάχη για να πλασαριστούν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογούμενης δεκάδας στο γκραν πρι του Μπαχρέιν, την ώρα που η μονάδα ισχύος της Φεράρι δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί αυτή της Μερτσέντες.
Ο 42χρονος Ματιάτσι εντάχθηκε στη Φεράρι το 1999 και ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Ferrari Asia Pacific" για τέσσερα χρόνια, πριν από τη μετακίνησή του στην αντίστοιχη θέση για την αγορά της Βόρειας Αμερικής.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια