FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Formula 1: Ξεκίνησε η δίκη του Έκλστοουν για δωροδοκία


EPA/SVEN HOPPE

«Είμαι αισιόδοξος, ο ήλιος λάμπει», είπε ο Έκλστοουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν ο εμπορικός διευθυντής της Φόρμουλα Ένα, Μπέρνι Έκλστοουν, του οποίου άρχισε σήμερα στη
 Γερμανία η δίκη για δωροδοκία, σε μια υπόθεση που ενδέχεται να βάλει τέλος στην... ηγεμονία του στο πρωτάθλημα.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου έχουν απαγγείλει εναντίον του 83χρονου Βρετανού την κατηγορία ότι δωροδόκησε τον φυλακισμένο τραπεζίτη, Γκέρχαρντ Γκριμπκόφσκι, στο περιθώριο της πώλησης μεριδίου των δικαιωμάτων της Φόρμουλα Ένα στην εταιρεία CVC. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Έκλστοουν ευνόησε την CVC, επειδή οι άνθρωποί της είχαν δεσμευθεί ότι θα τον διατηρούσαν στη θέση του εμπορικού διευθυντή.
«Είμαι αισιόδοξος, ο ήλιος λάμπει», είπε ο Έκλστοουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραφαν την είσοδό του στο δικαστήριο του Μονάχου. Ο Βρετανός δίνει μάχη για να σώσει τη θέση και τη φήμη του, καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί κάθειρξη 10 ετών, εάν καταδικαστεί.
Με την έναρξη της δίκης, οι δικηγόροι του εξέδωσαν μια σύντομη δήλωση, στην οποία ο Έκλστοουν επιβεβαιώνει ότι αρνείται τις κατηγορίες και πως θα παλέψει για να «καθαρίσει» το όνομά του: «Η καταγγελλόμενη δωροδοκία δεν συνέβη ποτέ. Οι ισχυρισμοί της εισαγγελίας βασίζονται σε δηλώσεις του δρ. Γκριμπκόφσκι, οι οποίες είναι λανθασμένες, παραπλανητικές και όχι πειστικές». Οι εισαγγελικές αρχές, σε μια αναφορά 24 σελίδων, ενημέρωσαν την κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου ότι ο Έκλστοουν έδωσε 44 εκατομμύρια δολάρια στον -πρώην τραπεζίτη της BayernLB- Γκριμπκόφσκι, ο οποίος τον βοήθησε να προστατεύσει τη θέση του ως εμπορικού διευθυντή της Φόρμουλα Ένα.
Η CVC παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Φόρμουλα Ένα, τα ετήσια έσοδα της οποίας από τα γκραν πρι σε ολοκλήρο τον κόσμο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο εκ των προέδρων της CVC, Ντόναλντ ΜακΚένζι, έχει δηλώσει ότι θα απολύσει τον Έκλστοουν, εάν κριθεί ένοχος για δωροδοκία.
Παρά την ηλικία του, ο Έκλστοουν δίνει το «παρών» σχεδόν σε όλους τους αγώνες της Φόρμουλα Ένα και παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπορική επιτυχία του πρωταθλήματος, ενώ δεν υπάρχει κάποιος προφανής αντικαταστάτης, όταν αποχωρήσει από τη θέση του ή υποχρεωθεί να παραιτηθεί. Ο Έκλστοουν άκουγε μέσω διερμηνέα τη μακροσκελή αναφορά που ανέγνωσε στα γερμανικά ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, με την οποία εξιστορούσε τη δική του εκδοχή των γεγονότων γύρω από την πώληση των δικαιωμάτων της Φόρμουλα Ένα το 2005-06.
Στην αναφορά του Έκλστοουν υπήρχε αναδρομή στην παιδική ηλικία του στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις γερμανικές επιδρομές βομβαρδιστικών αεροπλάνων στην πόλη Ντάρτφορντ, κοντά στο Λονδίνο, προτού αναφερθεί στην επιχειρηματική καριέρα του και τη συμφωνία με τη CVC.
Η CVC κατέβαλε περίπου 830 εκατομμύρια δολάρια για ένα μερίδιο της τάξης του 47% της Φόρμουλα Ένα, το οποίο η BayernLB κατείχε το διάστημα 2002-06, όταν οι τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχο του αθλήματος, μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ του Κιρχ. Στον Γκριμπκόφσκι, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει αποδείξεις σ' αυτή τη δίκη, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των οκτώ ετών το 2012 στο Μόναχο για φοροδιαφυγή και διαφθορά σχετικά με τις πληρωμές που έλαβε από τον Εκλστόουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια