FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

GP Αυστραλίας: Mercedes το 1-2 ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Lewis Hamilton ξεκίνησε την υπεράσπιση του τίτλου του με τον καλύτερο τρόπο, κυριαρχώντας στοGP της Αυστραλίας, ενώ ο Sebastian Vettel ανέβηκε στο βάθρο στον πρώτο του αγώνα με τη Ferrari.
Hamilton, ξεκινώντας από την pole position, μπήκε εξαρχής επικεφαλής και έχασε την πρώτη θέση στον αγώνα μόνο για λίγο από τον team-mate του, τον Nico Rosberg, όταν σταμάτησε για λάστιχα. Ήταν η 34η νίκητου Βρετανού στη Formula 1.
Ο Rosberg τερμάτισε δεύτερος, 1,3” πίσω, καθώς η Mercedes συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει πέρσι,κυριαρχώντας απόλυτα και αφήνοντας τους άλλους 33 δευτερόλεπτα πίσω.
Ο Vettel περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να περάσει τον Felipe Massa (Williams) κατά τη διάρκεια των pit-stops στα μέσα του αγώνα, αφού κατάφερε να μείνει για περισσότερους γύρους με το πρώτο του σετ ελαστικών, πιστοποιώντας έτσι την πρόοδο της Ferrari σε ρυθμό αγώνα..
Μόνο 15 μονοθέσια ξεκίνησαν το πρώτο GP της χρονιάς, αφού τόσο η McLaren του Kevin Magnussen όσο και η Red Bull του Daniil Kvyat εγκατέλειψαν πριν στηθούν για το γύρο προθέρμανσης, λόγω μηχανικών προβλημάτων (στον κινητήρα και τη μετάδοση αντίστοιχα).
Ο Valtteri Bottas είχε ήδη αποκλειστεί από τους γιατρούς, λόγω προβλήματος στη μέση που εμφανίστηκε στις κατατακτήριες, ενώ κανένα από τα δύο μονοθέσια της Manor GP δεν κατάφερε να τρέξει στις δοκιμές, οπότε δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει και στον αγώνα.
Οι συμμετέχοντες μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στα πρώτα μέτρα του αγώνα, όταν η Ferrari του Kimi Raikkonen σπρώχτηκε από την Toro Rosso του Carlos Sainz Jr στην πρώτη στροφή. Ο Φιλανδός βρέθηκε στην πορεία της Sauber του Felipe Nasr, η οποία χτύπησε με τη σειρά της τη Lotus του Pastro Maldonado, στέλνοντας τον Βενεζουελάνο στην μπαριέρα και στην εγκατάλειψη.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει το Safety Car, ενώ ο εφιάλτης για τη Lotus συνεχίστηκε με τον RomainGrosjean να εγκαταλείπει στα pits έχοντας πρόβλημα με το κινητήριο σύστημά του από τον γύρο προθέρμανσης.
Ο νεοφώτιστος στην F1, Felipe Nasr, χάρισε στη Sauber ένα μεγάλο δώρο μετά από ένα δύσκολο διήμερο για την ομάδα που ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη με τον πρώην δοκιμαστή της, Giedo van der Garde. Ο Nasrτερμάτισε 5ος στο ντεμπούτο του στην F1, αφήνοντας 12” πίσω τον τοπικό ήρωα, Daniel Ricciardo, με τη Red Bull.
O team-mate του Βραζιλιάνου, ο Marcus Ericsson, που ξεκίνησε από τη 16η θέση, πέρασε τον Sainz στο τέλος του αγώνα, για να τερματίσει 8ος και να δώσει κι άλλους βαθμούς στην ελβετική ομάδα, που δεν είχε πάρειούτε έναν πέρσι.
Βαθμούς χάρισε και ο Nico Hulkenberg στη Force India, τερματίζοντας στην  θέση με ένα μονοθέσιο που είχε κάνει μόλις δυόμιση μέρες δοκιμών εξέλιξης πριν την Αυστραλία.
Ο Sainz πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στην 9η θέση για να βαθμολογηθεί και αυτός στο ντεμπούτο του, παρότι έχασε πολύ χρόνο με ένα αργό pit-stop. O Sergio Perez (Force India), που είχε έναν αγώνα όλο προβλήματα, έκλεισε τη βαθμολογούμενη δεκάδα.
Ο Μεξικάνος είχε μια έξοδο, πέφτοντας στην τελευταία θέση, και στη συνέχεια έκανε τετ-α-κέ αφού ακούμπησε με τη McLaren του Jenson Button επιχειρώντας να περάσει τον Άγγλο στη Στροφή 3
Ο Button παρά λίγο να δώσει έναν ανέλπιστο βαθμό στην πολύπαθη McLaren-Honda, τερματίζοντας 11ος – αλλά και τελευταίος. Πάντως ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα κατάφερε να καλύψει την απόσταση ενός αγώνα με το νέο της μονοθέσιο, μετά τα μύρια προβλήματα που αντιμετώπισε στις δοκιμές εξέλιξης.
Ο Raikkonen έδειχνε ότι θα τερμάτιζε 4ος, αλλά στο δεύτερο pit-stop του η ομάδα δεν κατέφερε να στερεώσει καλά τον πίσω αριστερό τροχό της Ferrari, που είχε παρουσιάσει πρόβλημα από την πρώτη στάση για λάστιχα. Ο Φιλανδός ξαναμπήκε στην πίστα, αλλά σταμάτησε μετά από λίγο και εγκατέλειψε, ενώ ο μηχανικός του, του ζητούσε συγνώμη από τον ασύρματο.
Ο Max Verstappen της Toro Rosso έγινε ο νεότερος οδηγός που εκκίνησε αγώνα στην ιστορία της F1, αλλάεγκατέλειψε κι αυτός ενώ ήταν στην 9η θέση, με καπνούς να βγαίνουν από το πίσω μέρος του μονοθεσίου του.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα του αυστραλέζικου Grand Prix
 ΘέσηΠιλότος ΟμάδαΓύροιΧρόνος 
1Hamilton FLGBRMercedes581h 31' 54" 067 
2RosbergGERMercedes58+1" 360 
3VettelGERFerrari58+34" 523 
4MassaBRAWilliams58+38" 196 
5NasrBRASauber58+95" 149 
6RicciardoAUSRed Bull57+1 γύρος 
7HülkenbergGERForce India57+1 γύρος 
8EricssonSWESauber57+1 γύρος 
9SainzESPToro Rosso57+1 γύρος 
10PerezMEXForce India57+1 γύρος 
11ButtonGBRMcLaren56+2 γύροι 
Εγκαταλείψεις
 RäikkönenFINFerrari402 
 VerstappenNEDToro Rosso321 
 GrosjeanFRALotus11 
 MaldonadoVENLotus00 
 KvyatRUSRed Bull00 
 MagnussenDENMcLaren00 
Δεν εκκίνησαν
 BottasFINWilliams0  
 StevensGBRManor Marussia0  
 MerhiESPManor Marussia0  

Βαθμολογία πιλότων
ΘέσηΠιλότος ΣήμεραΣυνολική βαθμολογία 
1.Lewis HamiltonGBR2525 
2.Nico RosbergGER1818 
3.Sebastian VettelGER1515 
4.Felipe MassaBRA1212 
5.Felipe NasrBRA1010 
6.Daniel RicciardoAUS88 
7.Nico HülkenbergGER66 
8.Marcus EricssonSWE44 
9.Carlos Sainz JrESP22 
10.Sergio PerezMEX11 
 Jenson ButtonGBR [11] 
 Valtteri BottasFIN -- 
 Romain GrosjeanFRA -- 
 Daniil KvyatRUS -- 
 Kevin MagnussenDEN -- 
 Pastor MaldonadoVEN -- 
 Roberto MerhiESP -- 
 Kimi RäikkönenFIN -- 
 Will StevensGBR -- 
 Max VerstappenNED -- 

Βαθμολογία κατασκευαστών
ΘέσηΚατασκευαστήςΣήμεραΣυνολική βαθμολογία 
1.Mercedes4343 
2.Ferrari1515 
3.Sauber / Ferrari1414 
4.Williams / Mercedes1212 
5.Red Bull / Renault88 
6.Force India / Mercedes77 
7.Toro Rosso / Renault22 
 McLaren / Honda [11] 
 Lotus / Mercedes -- 
 Manor Marussia / Ferrari --

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια