FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΦΑΒΟΡΙ ΤΗΣ FORMULA 1

Μπορεί να μην υπάρχουν νικητές στην περίοδο των ελεύθερων δοκιμών, πριν από την εκκίνηση του πρωταθλήματος της Formula 1, αλλά ήδη ξεκίνησε ο ανταγωνισμός στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας τους στο Circuit de Catalunya στο Μονμελό.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες ομάδες της Formula 1, η Mercedes, η Ferrari και η Red Bull – παραμένουν τα φαβορί και για το 2018. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μιλάνε για χάσμα μεταξύ των «τριών μεγάλων» και των αμέσως επόμενων ομάδων, πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Όμως μία μόνο ομάδα μπορεί να κερδίσει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στη Μελβούρνη. Ποια ομάδα βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση μετά από τις δεκαπενθήμερες χειμερινές δοκιμές στην Ισπανία;

Στα…ίσα Ferrari και Red Bull

Πριν τις δοκιμές αυτής της εβδομάδας, ο Felipe Massa κατείχε το ρεκόρ πίστας στο Circuit de Catalunya από το 2009  με το ανεπίσημο 1: 18.339. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα η Red Bull με τον Daniel Ricciardo στο τιμόνι της, κατέβασε το χρόνο στο 1: 18.047.
Το νέο ρεκόρ κράτησε μόλις για 24 ώρες πριν ο Sebastian Vettel δώσει τα πρώτα δείγματα ρυθμού της Ferrari, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1: 17.182. Η ιταλική ομάδα επικεντρώθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή σε μια σειρά δοκιμών στα τρία ταχύτερα ελαστικά της Pirelli.
Αποτέλεσμα εικόνας για formula 1 free testing in Montmelo
Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά την διαφορά των 0,9 δευτερολέπτων μεταξύ του Vettel και του Ricciardo, η Red Bull ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο συνολικά στα 16 σημεία της πίστας. Μια καλύτερη ένδειξη του πραγματικού ρυθμού της Red Bull, ήρθε την τελευταία μέρα που ο Ricciardo έγραψε χρόνο στο 1: 18.327 με τα σούπερ-μαλακά ελαστικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για formula 1 free testing in Montmelo
Αλλά ο Ricciardo δεν ήταν μόνος που έκανε έναν γρήγορο γύρο με τα super-softs την τελευταία μέρα. Ο Κίμι Ραϊκόνεν με την δική του Ferrari έκανε έναν εντυπωσιακό γύρο στο 1: 18.238, επίσης με τα  super-softs. Αυτό σημαίνει με μια πρώτη ματιά πως Red Bull και Ferrari  κινούνται σε παραπλήσιους ρυθμούς. Τουλάχιστον με όσα έδειξαν στην Ισπανία. Τα έδειξαν όλα ή κρατάνε κάποιους άσους στο μανίκι τους για την πρεμιέρα της Μελβούρνης;

Παίζει «κρυφτό» η Mercedes

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δεν δοκίμασαν τα πολύ μαλακά ελαστικά κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των δοκιμών. Ο καλύτερος γύρος τους ήταν μόνο το 1: 18.400 από τον Lewis Hamilton στα ultra-softs. Ο πιο γρήγορος γύρος της Mercedes  έγινε με τα μεσαία ελαστικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον Valtteri Bottas την τελευταία ημέρα. Το χρονόμετρο έγραψε 1: 18.825, μόλις τον έκτο ταχύτερο την Παρασκευή το απόγευμα.
Αποτέλεσμα εικόνας για formula 1 free testing in Montmelo-Mercedes
Η Mercedes κατά πολλούς…κρύφτηκε τις τελευταίες μέρες των χειμερινών δοκιμών, θέλοντας να εκπλήξει τους ανταγωνιστές της στην Αυστραλία στις 25 Μαρτίου στην πρεμιέρα της νέας χρονιάς.

Η συμπεριφορά των ελαστικών

Η Mercedes και η Red Bull έμειναν αποκλειστικά στα μεσαία ελαστικά, ενώ η Ferrari χρησιμοποίησε μια πιο ρεαλιστική στρατηγική υπερ-μαλακών, μεσαίων και μεσαίων.
Ο ρυθμός της Ferrari στην εξομοίωση αγώνα, έφτανε στο 1: 21s κατά τη διάρκεια του τελευταίου τρίτου του αγώνα, ενώ ο Bottas ήταν σε θέση να κάνει συνεχείς γύρους στο 1: 19s. Ο Vettel έβγαλε ένα μόνο γρήγορο γύρο στο 1: 19 στον αγωνιστικό γύρο 65 και 66, γεγονός που δείχνει πως η φθορά των ελαστικών περιορίζει τη Ferrari προς το τέλος του αγώνα που επιχείρησαν οι ομάδες στο Μονμελό.
Αποτέλεσμα εικόνας για formula 1 pirelli tires
Ένα άλλο σενάριο λέει πως ο Vettel αναγκάστηκε να σώσει τα καύσιμα προς το τέλος του  αγώνα. Αν αυτό ισχύει, ίσως αποδειχθεί προβληματικό στην Αυστραλία, δεδομένου ότι το Albert Park είναι μία από τις πιο απαιτητικές πίστες σε κατανάλωση καυσίμων.
Η Mercedes πάντως έδειξε να έχει αδυναμία στις μεγαλύτερες διαδρομές. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα υπήρχαν ενδείξεις ότι η W09 στις μεγάλες διαδρομές με τα μαλακά ελαστικά είχε θέματα, καθώς παρουσίαζαν μεγάλη πτώση στην απόδοση τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για formula 1 2018 pirelli tires
Η Ferrari δεν φαίνεται να υποφέρει από την ίδια…ασθένεια, γεγονός που δείχνει ότι η Mercedes θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε μια απόσταση αγώνων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ποιος είναι ο ταχύτερος;

Όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η Mercedes έχει πλεονέκτημα στη Μελβούρνη. Το ερώτημα παραμένει για το αν θα μπορέσει να το διατηρήσει στις μαλακές γόμες της Pirelli, ειδικά σε θερμότερες συνθήκες.
Η Ferrari και η Red Bull φαίνεται να ταιριάζουν καλύτερα μεταξύ τους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Red Bull θα μπορούσε ίσως να πάρει ένα ελάχιστο προβάδισμα, εάν η Renault προλάβει να ενσωματώσει το νέο της, πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα Q3, για τα προκριματικά, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.
Αποτέλεσμα εικόνας για formula 1 melbourne 2018
Όπως και να έχει τα πράσινα φώτα θα σβήσουν για πρώτη φορά στη Μελβούρνη και εκεί…οι μάσκες των τριών διεκδικητών, θα πέσουν.
Mercedes, Ferrari και Red Bull, έχουν δυνατά σημεία αλλά και αδυναμίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες θα εκμεταλλευτούν τις περιόδους αναβάθμισεις των μονοθεσίων και τις διαφορετικές συνθήκες από πίστα σε πίστα.
Όλα συγκλίνουν πως φέτος αναμένεται ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό πρωτάθλημα για τρεις. Ραντεβού στις 25 Μαρτίου στην πίστα της Μελβούρνης για την πρώτη τους μάχη.
Απόστολος Βαξεβανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια