FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Aπαγόρευση της υδραυλικής διασύνδεσης αναρτήσεων εξετάζει η FIA

Formula 1: To ενδεχόμενο απαγόρευσης της υδραυλικής διασύνδεσης αναρτήσεων εξετάζει η FIA
To FRIC εξισορροπεί μέσω ενός υδραυλικού κυκλώματος τις δυνάμεις που ασκούνται στον μπροστινό και τον πίσω άξονα, εξασφαλίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι η απόσταση του μονοθεσίου από το οδόστρωμα θα παραμένει σταθερή   (Φωτογραφία:  EPA pictures )

Μια τεχνική οδηγία που ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του υδραυλικού κυκλώματος διασύνδεσης των αναρτήσεων ενός μονοθεσίου –γνωστού και ως FRIC- έλαβαν οι ομάδες της Formula 1 από την FIA μετά το τέλος του βρετανικού Grand Prix.

Αν και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είχε στα πλάνα της την κατάργηση του εν λόγω συστήματος, με σκοπό τον περιορισμό στο κόστος εξέλιξης ενός μονοθεσίου, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξέπληξε και μάλιστα δυσάρεστα τις περισσότερες ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1.
Οι τελευταίες, θα κληθούν να αποφασίσουν -μετά από ανώνυμη ψηφοφορία- για το αν η συγκεκριμένη απαγόρευση πρόκειται να ισχύσει άμεσα, από το επόμενο Grand Prix που θα φιλοξενήσει η πίστα του Hockenheim ή θα μετατεθεί για το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Το FRIC χρησιμοποιείται από τις ομάδες της Formula 1 από την εποχή των ενεργών αναρτήσεων, ενώ η τελευταία γενιά του συναντάται από το 2008.
Σήμερα, όλες οι ομάδες έχουν ενσωματώσει στα μονοθέσιά τους συστήματα υδραυλικής διασύνδεσης αναρτήσεων, ωστόσο κάποιες από αυτές διαθέτουν πολύ περισσότερη εμπειρία πάνω στη χρήση και τον σχεδιασμό του FRIC.
Το εν λόγω σύστημα διατηρεί -μεταξύ άλλων- την απόσταση που χωρίζει το μονοθέσιο από το οδόστρωμα σταθερή, επιτρέποντας στις ομάδες να αποκομίζουν το μέγιστο αεροδυναμικό όφελος από τον περιορισμό αυτής της απόστασης.Πέρα, λοιπόν, από τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα επιφέρει η απαγόρευση χρήσης του FRIC σε συγκεκριμένα τμήματα της ανάρτησης, οι ομάδες θα κληθούν να αυξήσουν την απόσταση του ρύγχους από την άσφαλτο, ώστε να το προστατεύσουν από πιθανές φθορές, αλλά και να ανασχεδιάσουν αρκετά μέρη του μονοθεσίου ώστε να διατηρήσουν την αεροδυναμική του ισορροπία.
Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει κάποια αλλαγή στους τεχνικούς κανονισμούς, οι ομάδες που κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της δυναμικής του είναι εκείνες που έχουν επενδύσει περισσότερα στο συγκεκριμένο σύστημα αλλά και αυτές που λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια