FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ Τα μικρά "μυστικά" του Hungaroring

Η Pirelli μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες έκανε 800km ταξίδι από το Hockenheim στο Hungaroring καθώς αυτή η βδομάδα είναι μοναδική με δυο αγώνες επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Το Hungaroring ήταν το πρώτο GP που διοργανώθηκε σε χώρα του πρώην Σιδηρούν Παραπετάσματος το 1986.
Μολονότι πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση έχει πολλά χαρακτηριστικά διαδρομής δημόσιων δρόμων. Οι στροφές είναι αργές και κλειστές, το οδόστρωμα έχει χαμηλή πρόσφυση και πολλά εξαρτώνται από την μηχανικά παραγόμενη πρόσφυση. Στο παρελθόν έχουν επικρατήσει πολύ ζεστές συνθήκες τις μέρες του αγώνα όμως έχει σημειωθεί και βροχή.
H Pirelli επέλεξε τη μέση γόμα P Zero White (λευκό χρώμα) και τη μαλακή γόμα P Zero Yellow (κίτρινο χρώμα) οι οποίες θα δώσουν τον ενδεδειγμένο συμβιβασμό ανάμεσα στην απόδοση και στην ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Μολονότι το Hungaroring δεν είναι τόσο απαιτητικό από τα ελαστικά, οι συνεχόμενες στροφές έχουν ως αποτέλεσμα να μη βρίσκουν χρόνο οι γόμες κατά τη διάρκεια ενός γύρου για απαγωγή θερμότητας.
Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής Pirelli: «Η Ουγγαρία είναι γνωστή για την ιδιαίτερη χάραξή της, είναι δύσκολο να προσπεράσεις εκεί ή να βρεις το ιδανικό στήσιμο για όλο το γύρο. Η στρατηγική έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία καθώς σπάνια δίνεται η ευκαιρία να κερδίσεις θέση στην πίστα. Ο καιρός συνήθως αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Ουγγαρία. Είδαμε όμως πως συμπεριφέρθηκαν τα ελαστικά μας στις πολύ ζεστές συνθήκες του Hockenheim οπότε αισιοδοξούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα ελαστικά που πηγαίνουμε στην Ουγγαρία είναι ένα επίπεδο πιο σκληρά ώστε ν' αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις. Τούτου δοθέντος περιμένουμε στρατηγική 2 pit stop αν και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα μετά από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής».
Jean Alesi, σύμβουλος Pirelli: «Τα τελευταία χρόνια το Hungaroring άλλαξε προς το καλύτερο. Είναι μια πίστα που απαιτεί μέγιστο αεροδυναμικό φορτίο λόγω των αργών στροφών και των βίαιων επιταχύνσεων με μικρή σχέση στο κιβώτιο στην έξοδο αυτών. Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία που μπορείς να πιέσεις στο μέγιστο. Καθοριστική πρόκληση από τεχνικής πλευράς είναι το να έχεις καλή πρόσφυση. Πάνω απ' όλα πρέπει να προσέχεις τα πίσω ελαστικά αλλιώς πολύ σύντομα θα βρεθείς χωρίς πρόσφυση και με αστάθεια στο φρενάρισμα. Υπάρχουν μερικά σημεία κλειδιά σ' αυτή την πίστα. Η δεύτερη στροφή μετά τα pit για παράδειγμα είναι μια κατηφορική αριστερή που μοιάζει γρήγορη αλλά δεν είναι. Πρέπει να κρατηθείς εσωτερικά ώστε να έχεις την καλύτερη έξοδο για τη δεξιά στροφή που ακολουθεί. Αυτό είναι το κλειδί στο Hungaroring η μια στροφή επηρεάζει την επόμενη. Νομίζω θα είναι ακόμη πιο δύσκολο φέτος γιατί οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη δοσολογία γκαζιού. Με την περίσσεια ροπής φέτος δεν θα είναι εύκολο θέμα να παραμείνεις στη σωστή αγωνιστική γραμμή κάθε φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια