FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑΡ ΤΗΣ FORMULA 1

Τι κι αν έχει να γευτεί τη χαρά ενός τίτλου αρκετά χρόνια; Ο Φερνάντο Αλόνσο είναι ο… πιο ακριβοπληρωμένος πιλότος της Formula 1 για το 2013, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes.

Ο 31χρονος Ισπανός κέρδισε την περίοδο Ιουνίου 2012 – Ιουλίου 2013 συνολικά 30 εκατ. δολάρια και βρίσκεται στην 19 θέση της λίστας με τους 100 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, 28 εκατ. δολάρια, προέρχονται από το «χρυσό» συμβόλαιο του με τη Scuderia, το οποίο λήγει στο τέλος του 2016. Τα υπόλοιπα δύο εκατ. δολάρια μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του ισπανού πιλότου από χορηγούς που έχει. Ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πιλότος της F1 για το 2013 είναι ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός βρίσκεται επτά θέσεις πιο κάτω από τον Αλόνσο στη λίστα του Forbes με ετήσιες αποδοχές 27,5 εκατ. δολάρια εκ των οποίων τα 26 εκατ. προέρχονται από το… μισθό του και 1,5 εκατ. δολάρια από χορηγούς. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν το πρόσωπο του καλοκαιριού καθώς αποφάσισε να αφήσει έπειτα από έξι χρόνια τη McLaren, την ομάδα που τον ανέδειξε οδηγικά, πανηγυρίζοντας μαζί της τον έναν και μοναδικό, μέχρι στιγμής, τίτλο του. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Mercedes, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών και αξίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 75 εκατ. ευρώ. Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός λόγος που ώθησε τον Χάμιλτον να αποχωρήσει από τη McLaren ήταν η πολιτική της ομάδας να περιορίζει αρκετά τις προσωπικές συμφωνίες των πιλότων της με εταιρείες διότι δεν επιθυμεί σε έλθει σε ρήξη συμφερόντων με τους δικούς της εμπορικούς συνεργάτες. Τέτοιος περιορισμός δεν ισχύει στη Mercedes κι έτσι ο Βρετανός μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί. Η μετακίνησή του πάντως, στα «ασημένια βέλη» του κόστισε ένα καλό συμβόλαιο που είχε με τη Reebok καθώς η Mercedes συνεργάζεται με την Puma.
89ος ο Φέτελ
Παρά τα τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα ο Σεμπάστιαν Φέτελ δεν είδε τους τραπεζικούς λογαριασμούς να αυξάνονται, όπως οι Αλόνσο και Χάμιλτον, αντίστοιχα. Σε αυτό πάιζει ρόλο το συμβόλαιο του με τη Red Bull που λήγει το 2014. Ο γερμανός πιλότος βρίσκεται στην 89η θέση με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, έχοντας ετήσια έσοδα 18 εκατ. δολάρια. Από αυτά τα 17 εκατ. προέρχονται από το συμβόλαιο του με τη Red Bull και μόλις το ένα εκατ. δολάρια από χορηγίες. Σημαντικό ρόλο στις απολαβές του νεαρού πιλότου από την αυστριακή ομάδα έπαιξαν την περίοδο Ιουνίου 2012-Ιουνίου 2013, οι νίκες και το πρωτάθλημα που κατέκτησε, τα οποία επωφελήθηκε οικονομικά με τη μορφή μπόνους.
51ος ο Ρόσι
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP εκπροσωπείται στη λίστα του Forbes με τον Βαλεντίνο Ρόσι. Ο «γιατρός» βρίσκεται στην 51η θέση έχοντας ετήσιες απολαβές που αγγίζουν τα 22 εκατ. δολάρια. Από αυτά, τα δώδεκα προέρχονται από το συμβόλαιο του και τα υπόλοιπα δέκα από χορηγούς. Ο Ρόσι είναι αδιαμφισβήτητα από τους πιο επιτυχημένους ή καλύτερα ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του αθλήματος με εννέα παγκόσμιους τίτλους (συνολικά) και αυτό έχει καταφέρει να το εκμεταλλευτεί οικονομικά. Με την επιστροφή του φέτος στη Yamaha αποδέχτηκε μείωση στις απολαβές του, έπειτα από δύο δύσκολες χρονιές στη Ducati.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια