FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Η ανασκόπηση της χρονιάς στη Formula 1

Χωρίς αντίπαλο η Mercedes

Όσοι περίμεναν ότι η Mercedes θα άφηνε περιθώρια στις άλλες ομάδες το 2015 μάλλον απογοητεύτηκαν. Η χρονιά που πέρασε ανήκε στα "ασημένια βέλη". Είναι γεγονός πως η ψαλίδα ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες και τις μικρότερες άνοιξε, η Ferrari δεν ήταν το ίδιο ανταγωνιστική και η McLaren δεν κατάφερε να κάνει βήματα προόδου.
Φυσικά μέσα στην καθολική κυριαρχία της Mercedes, ξεχώρισε ο Lewis Hamilton. 11 pole positions, 10 νίκες και ο τρίτος τίτλος πρωταθλητή στην καριέρα του ήταν ο απολογισμός της σεζόν που πέρασε για τον Βρετανό, ο οποίος κατάφερε να βάλει το όνομά του δίπλα σε εκείνα των Ayrton Senna και Sir Jackie Stewart. Μπορεί στο φινάλε του πρωταθλήματος να έκανε μια μικρή... κοιλιά, ωστόσο οδήγησε εξαιρετικά όταν έπρεπε και αποδείχθηκε πως ο ομόσταυλός του, Nico Rosberg δεν είχε τις απαντήσεις που χρειαζόταν.


Η χρονιά του Verstappen
Το 2014 έγινε ο νεαρότερος οδηγός που πήρε μέρος στη Formula 1, όταν κάθισε στο τιμόνι της Toro Rosso στα δοκιμαστικά του Grand Prix της Σουζούκα, τρεις ημέρες πριν από τα 17α γενέθλιά του. Το 2015 έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας και κατάφερε να γίνει ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς. Ο λόγος για τον Max Verstappen που απέδειξε ότι δεν ήταν "ανώριμος" ή "ανέτοιμος" για τις μεγάλες πίστες, συγκέντρωσε 49 πόντους, τερμάτισε 12ος στο πρωτάθλημα και σίγουρα αξίζει ένα μπράβο για την οδήγησή του στο δεύτερο μισό της σεζόν.
Χαρακτηριστικό της πολύ καλής χρονιάς που έκανε είναι το γεγονός πως στα βραβεία της FIA κατέκτησε εκείνα για τον ρούκι της χρονιάς, την προσωπικότητα της χρονιάς και την ενέργεια της χρονιάς για την προσπέρασή του στον Felipe Nasr από την εξωτερική στο Grand Prix του Βελγίου. "Χαίρομαι πάρα πολύ για το βραβείο Action of The Year, γιατί μου αρέσει πολύ να προσπερνώ", δήλωσε γι'αυτό κι εμείς ελπίζουμε να τον δούμε να το κάνει συνέχεια πράξη στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει αρκετά.

For Jules...

Στις 5 Οκτωβρίου του 2014, o Jules Bianchi έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του, με αποτέλεσμα αυτό να "καρφωθεί" στο κάτω μέρος του γερανού που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην πίστα, στο σημείο όπου νωρίτερα είχε εγκαταλείψει ο Andrian Sutil.


Για 9 ολόκληρους μήνες βρισκόταν σε κώμα, ωστόσο στις 17 Ιουλίου του 2015, άφησε την τελευταία του πνοή, υποκύπτοντας στους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε υποστεί στο κεφάλι.  Στον πρώτο αγώνα της Formula 1 μετά από το θάνατο του 25χρονου, στο Grand Prix της Ουγγαρίας, οι πιλότοι της Formula 2 τίμησαν τη μνήμη του, κρατώνας ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια σχημάτισαν όλοι μαζί έναν κύκλο και στο κέντρο αυτού τοποθέτησαν τα κράνη τους, τα οποία έφεραν μηνύματα όπως "Ciao Jules" και "JB 17". Μαζί και οι γονείς και τα αδέρφια του Bianchi.

Απογοητευτικός Raikkonen , καλύτερη Ferrari

Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονάς ήταν χωρίς αμφιβολία ο Kimi Raikkonen. Ο Φινλανδός τερμάτισε τέταρτος στο πρωτάθλημα πίσω από τον ομόσταυλό του, Sebastian Vettel και τις δύο Ferrari, ωστόσο αυτό οφείλεται κυρίως στην ανωτερότητα του μονοθεσίου συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Με εξαίρεση δύο καλούς αγώνες του, στο Μπαχρέιν και στο Άμπου Ντάπι, βρισκόταν πάντα πολύ πιο πίσω από τον τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Vettel. Η απόφαση της Ferrari να τον κρατήσει και για το 2016, ήταν μάλλον μια προσπάθεια να διατηρήσει την αρμονία στο Μαρανέλο και όχι να έχει τους δύο καλύτερους διαθέσιμους πιλότους.
Στο σύνολο πάντως η Scuderia, σε αντίθεση με αυτό που κανείς θα περίμενε, ήταν αρκετά ανταγωνιστική το 2015 και κατάφερε να βελτιωθεί πολύ σε σχέση με το 2014, με αποτέλεσμα να ανέβει δύο θέσεις, τερματίζοντας δεύτερη στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

Μια βαρετή Formula 1

 

Τι θέλουν όλοι από τη Formula 1; Μα φυσικά δράση! Και δράση σημαίνει προσπεράσεις, κάτι που δεν είδαμε πολύ το 2015. Σύμφωνα με τα στατιστικά, τη σεζόν που πέρασε είδαμε τις λιγότερες προσπεράσεις των τελευταίων 5 χρόνων. Ο αριθμός πέφτει σταδιακά κάθε χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 2011 οι συνολικές προσπεράσεις άγγιξαν τις 1.152 (60.63 ανά αγώνα), ενώ το 2015 είχαμε μόλις 592 (31.16 ανά αγώνα). Μάλιστα από το 2014 στο 2015, η μείωση άγγιξε το ποσοστό της τάξης του 28.5 %. Ο πιλότος που πραγματοποίησε τις περισσότερες ήταν η έκπληξη της χρονιάς, ο ρούκι Max Verstappen με 49, με τον Fernando Alonso να είναι ο κορυφαίος στις προσπεράσεις κατά την εκκίνηση με 28 στο σύνολο.

O τρελός εισβολέας στη Σιγκαπούρη

Και εκεί που λέγαμε πως τα είχαμε δει όλα στη Formula 1, ήρθε το Grand Prix της Σιγκαπούρης να μας διαψεύσει. Όχι με κάτι... τρελό από τους πιλότους αλλά από έναν θεατή. Κατά τη διάρκεια του αγώνα λοιπόν, ο εν λόγω κύριος αποφάσισε να... ξεμουδιάσει και να κάνει μια βόλτα. Που; Στην πίστα! Ο Sebastian Vettel ήταν εκείνος που τον εντόπισε με αποτέλεσμα να φωνάξει στον ασύρματο και αμέσως το αυτοκίνητο ασφαλείας να τον απομακρύνει. Όσο για τον Γερμανό, ιδού τι είπε για το περιστατικό μετά από το τέλος του αγώνα: "Νομίζω ότι τον είδα να βγάζει φωτογραφία. Ελπίζω τουλάχιστον να ήταν καλή. Ήταν κάπως τρελό. Πλησιάζουμε εκείνη τη στροφή με ταχύτητα 280 χλμ. την ώρα. Δεν θα διέσχιζα την πίστα αν ήμουν στη θέση του". Ούτε εμείς Sebastian.

Νεύρα, νεύρα, νεύρα...

Στην πίστα του Όστιν, ο Lewis Hamilton "κλείδωσε" τον τίτλο του πρωταθλητή για τρίτη φορά στην καριέρα του. Μετά από το τέλος του αγώνα λοιπόν είχε διάθεση για... πλάκα. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τον Nico Rosberg. Λίγο προτού παραλάβει το τρόπαιο, ο Hamilton βρέθηκε στον ίδιο χώρο με τον ομόσταυλό του. Βλέποντάς τον... ξινισμένο τού πέταξε ένα καπέλο, αλλά εκείνος του το επέστρεψε με έναν όχι και τόσο ευγενικό τρόπο. Ο Βρετανός γύρισε προς το μέρος του Γερμανού πιλότου, χωρίς όμως να δώσει συνέχεια. Όταν ο Rosberg κλήθηκε να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους ήταν θυμωμένος με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, απάντησε πως προσπαθούσε να τον σπρώξει εκτός πίστας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

#PlacesAlonsoWouldRatherBe

Φυσικά αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τον Fernando Alonso καθισμένο σε καρέκλα, με τα μάτια κλειστά να κάνει ηλιοθεραπεία όταν η McLaren του χάλασε κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών στο Grand Prix της Βραζιλίας και τότε δημιουργήθηκε το καλύτερο hashtag στη Formula 1.

#PlacesAlonsoWouldRatherBe και το twitter πήρε... φωτιά! Ο Alonso στο διάστημα, ο Alonso στην παραλία και πρόσφατα -ελέω Χριστουγέννων- ο Alonso καθισμένος στα πόδια του Άγιου Βασίλη. Πάρτε μια μικρή γεύση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια