FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

TI EXEI TO Grand Prix του Monaco;

Η Formula 1 έχει απωλέσει αδιαμφισβήτητα μεγάλο μέρος της αίγλης της τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου.
Εξέλιξη δυσμενής για το βασιλιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού που φαίνεται με τη σειρά του να έχει απωλέσειτην πρωτοκαθεδρία και στο ενδιαφέρον του ανδρικού πληθυσμού. Το μόνο που του έλειπε είναι να φύγει από το καλαντάρι του το ιστορικό Grand Prix του Monaco. Και μάλιστα για ποιο λόγο! Για την κατασκευή κτιρίων.

Ο ιστορικός αγώνας που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1929 ενδέχεται να μη βγάλει το τέλος της δεκαετίας. Και τούτο εξαιτίας ενός κατασκευαστικού πρότζεκτ, ιδιαίτερα μεγάλου και σοβαρού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξημια μελέτη για την κατασκευή πολλών κτιρίων στο λιμάνι του Monaco. Στην περίπτωση που αυτή εγκριθεί και αρχίσουν οι εργασίες, το Gran Prix της Formula 1 θα μπορούσε να εξαφανιστεί. Μια προοπτική που τέθηκεξεκάθαρα από τον Michel Boeri, πρόεδρο του l’Automobile Club de Monaco (ACM). «Το πρότζεκτ, αν εγκριθεί, θα σημάνει ταυτόχρονα και το τέλος του Gran Prix της Formula 1. Σας το υπογράφω, κιόλας», δήλωσε ο άνθρωπος που διαχειρίζεται κάθε φορά τη διοργάνωση του GP, αλλά επίσης και αυτή του Rallyeτου Monte-Carlo.

Αλλά αλήθεια, τι είναι αυτό το πρότζεκτ και πώς επηρεάζει και τις δύο διοργανώσεις; Πρόκειται για έναφιλόδοξο κατασκευαστικό σχέδιο που εκπονήθηκε από τον Όμιλο Caroli, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πάνω στην αποβάθρα του Αλβέρτου του 1ου, κοντά στο μουσείο Grimaldi και στο Κέντρο του Ανθρώπου και της Θάλασσας, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μιας πολυκατοικίας, γραφείων, εμπορικών και εστιατορίων. Στη περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως, οι εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου και να παραδώσουν στην πόλη μια καινούργια συνοικία το 2021. Ένα πρότζεκτ που θα καταλάβει 9.000 τ.μ.

Και αυτό το εμβαδό είναι που κάνει την όλη ζημιά. Ο διατιθέμενος χώρος είναι στο Βράχο του Monaco και τα μέτρα αυτά θα λείψουν από τον απαιτούμενο χώρο του «Τηλεοπτικού Συγκροτήματος». Αυτός ο χώρος καταλαμβάνεται από τις τηλεοπτικές ομάδες και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για τη μετάδοση του αγώνα. Οι κανονισμοί της FIA είναι απαράκαμπτοι πάνω σε αυτό το θέμα: Ο χώρος οφείλει να έχει εμβαδό 4.000 τ.μ. για να επιτρέπει στα μεγάλα καμιόνια να μπορούν να μανουβράρουν και να πάρουν θέση. Ο όμιλος αφήνει ελεύθερα 2.500 τ.μ. Και, «χωρίς Τηλεοπτικό Συγκρότημα δεν υπάρχει Grand Prix», προειδοποιεί ο Boeri που βεβαιώνει ότι για τους ίδιους λόγους δεν θα μπορεί πλέον να διοργανωθεί το Rallye του Monte Carlo. Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να βρουν λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια