FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Το... παζλ της Formula1 για το 2017

Η νέα σεζόν της Formula1 είναι προ των πυλών, καθώς τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι χειμερινές δοκιμές εξέλιξης, και η αποχώρηση της Manor σήμανε και τη συμπλήρωση του... παζλ για το 2017. Αυτό έχει αρκετές αλλαγές, σε σύγκριση με το 2016, καθώς είχαμε αποχωρήσεις, «μετακομίσεις», σταθερές αξίες, καθώς και ρούκι, αλλά και τη μεταγραφή της τελευταίας στιγμής. Ας δούμε, όμως, ένα-ένα τα πράγματα.
Οι αποχωρήσεις
Αυτή που άναψε μεγαλύτερες φωτιές ήταν η αποχώρηση του Νίκο Ρόσμπεργκ. Ενώ μέσα στο 2016 είχε υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο, μόλις κατέκτησε τον τίτλο άφησε στα... κρύα του λουτρού τη Mercedes. Ο Γερμανός αποφάσισε ότι δε θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην F1 και να επικεντρωθεί στην οικογένειά του, ώστε να ξεκινήσει ένας... Γολγοθάς για τα «ασημί βέλη».
Όσο για το ποιος είναι ο αντικαταστάτης του, θα αναφερθούμε πιο κάτω. Η δεύτερη αφορά τον Τζένσον Μπάτον. Ο Βρετανός φαίνεται ότι βιάστηκε να πάρει την απόφαση, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος, να μείνει εκτός Formula1 για μία σεζόν, με την προοπτική να επιστρέψει το 2018, κάτι που θα είναι δύσκολο, με δεδομένο ότι θα έχει χάσει τη χρονιά που αλλάζουν οι τεχνικοί κανονισμοί.
Βέβαια, θα έχει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του μονοθεσίου και θα είναι αναπληρωματικός. Από εκεί και πέρα, υπήρξε και η... προσωρινή αποχώρηση του Φελίπε Μάσα, αφού είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του λίγο μετά το καλοκαίρι, όμως οι περιστάσεις έφεραν τον Βραζιλιάνο ξανά πίσω στη Williams.
Οι... μετακομίσεις
Σειρά παίρνουν οι... μετακομίσεις και πιο πάνω αναφερθήκαμε στον... Γολγοθά της Mercedes να βρει τον αντικαταστάτη του Ρόσμπεργκ. Στην ομάδα του Μπράκλεϊ είχαν επιλογές, δε προχώρησαν σε βιαστικές επιλογές, παρά την πίεση του χρόνου, και κατέληξαν στον οδηγό που ήθελαν, τον Βαλτέρι Μπότας.
Αρχικά, υπήρχε εμπόδιο λόγω του συμβολαίου που είχε ο Φινλανδός με τη Williams, με την ομάδα του Γκρόουβ να μην κάνει πίσω, όμως στη συνέχεια άλλαξαν τα δεδομένα και τον άφησε ελεύθερο για να επέλθει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί και τυπικά το... deal, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο ο Μάσα, όπως προαναφέραμε.
Από εκεί και πέρα, πιο ηχηρή από τις υπόλοιπες ήταν του Νίκο Χούλκενμπεργκ στη Renault. Ο Γερμανός έβαλε τέλος στην πολυετή καριέρα του με τη Force India και βρήκε την ευκαιρία να πάει σε εργοστασιακή ομάδα, η οποία πιστεύει ότι θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες, ο Εστεμπάν Οκόν πήρε τη θέση του στην ινδική ομάδα, ο Κέβιν Μάγκνουσεν πήγε στη Haas και ο Πασκάλ Βερλάιν δικαιώθηκε σε δεύτερη φάση για την καλή του απόδοση με τη Manor, αφού δεν ήρθε η προώθηση στη Mercedes, αλλά μία θέση στη Sauber.
Οι σταθερές αξίες
Ακολουθούν οι σταθερές αξίες και πρώτα θα αναφερθούμε στις ομάδες που διατήρησαν τα ίδια οδηγικά δίδυμα. Ο λόγος για τις Ferrari, Red Bull και Toro Rosso. Ήταν οι μοναδικές που δε θέλησαν να αλλάξουν κάτι στο δυναμικό τους, με τη Scuderia να έχει συμβόλαιο με τον Σεμπάστιαν Φέτελ και να διατηρεί για μία ακόμα χρονιά τον Κίμι Ραϊκόνεν, παρά την αμβισβήτηση.
Οι «κόκκινοι ταύροι», εκτός από το ότι έχουν δεσμεύσει με συμβόλαια τους Ντάνιελ Ρικιάρντο και Μαξ Φερστάπεν, έχουν επενδύσει και πολλά πάνω σε δύο πιλότους που έχουν συνεχώς ανοδική πορεία και δείχνουν ολοένα και πιο... διψασμένοι για διακρίσεις.
Όσο για την Toro Rosso, ο Κάρλος Σάινθ προτιμήθηκε για μία περαιτέρω σεζόν, με δεδομένο ότι είναι κλειστή κάθε πόρτα προς τη Red Bull, ενώ δε βρέθηκε καλύτερη λύση από τον Ντανιίλ Κβιάτ, ο οποίος δε διένυσε και την καλύτερη χρονιά του στη Formula1. Από εκεί πέρα, πλην των Λιούις Χάμιλτον, Μάσα, στις ομάδες τους έμειναν και οι Φερνάντο Αλόνσο, Τζόλιον Πάλμερ, Σέρχιο Πέρεζ, Ρομάν Γκροζάν και Μάρκους Έρικσον.
Οι ρούκι
Για το τέλος αφήσαμε τους ρούκι, τους οποίους θα δούμε φέτος στη Formula1 και που δεν είναι και πολλοί για το 2017. Για την ακρίβεια, είναι μόνο δύο και πρόκειται για τους Στόφελ Φαντόρν και Λανς Στρολ.
Ο πρώτος ήταν στο... περίμενε για μία θέση στη McLaren, αυτή έμεινε κενή από τον Μπάτον και ο Βέλγος θα κάνει το ντεμπούτο του σε μία πλήρη σεζόν, καθώς σε Γκραν Πρι έχει γίνει από πέρυσι, όταν αντικατέστησε τον τραυματία Φερνάντο Αλόνσο και πήρε τον πρώτο βαθμό της ομάδας του Γουόκινγκ στη σεζόν. Όσον αφορά τον Στρολ, βίωσε μία περίεργη κατάσταση στη Williams.
Στο Γκρόουβ τον επέλεξαν για να αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Μάσα, αλλά τον Βραζιλιάνο θα έχει στο πλευρό του, με δεδομένο ότι ο Μπότας την... έκανε για τη Mercedes, ενώ θα γίνει ο πρώτος Καναδός που θα λάβει μέρος στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μετά τον Ζακ Βιλνέβ.
Αυτά, λοιπόν, σε ό,τι έχει να κάνει με το γκριντ της νέας χρονιάς στην F1 και περισσότερα θα έχουμε σ' ένα μήνα, όταν θα ξεκινήσουν οι χειμερινές δοκιμές εξέλιξης, καθώς θα έχουν παρουσιαστεί και τα νέα μονοθέσια.
Αναλυτικά το γκριντ του 2017
Mercedes
Λιούις Χάμιλτον
Βαλτέρι Μπότας
Ferrari
Σεμπάστιαν Φέτελ
Κίμι Ραϊκόνεν
Red Bull
Ντάνιελ Ρικιάρντο
Μαξ Φερστάπεν
Williams
Φελίπε Μάσα
Λανς Στρολ
McLaren
Φερνάντο Αλόνσο
Στόφελ Φαντόρν
Renault
Νίκο Χούλκενμπεργκ
Τζόλιον Πάλμερ
Force India
Σέρχιο Πέρεζ
Εστεμπάν Οκόν
Haas
Ρομάν Γκροζάν
Κέβιν Μάγκνουσεν
Toro Rosso
Κάρλος Σάινθ
Ντανιίλ Κβιάτ
Sauber
Μάρκους Έρικσον
Πασκάλ Βερλάιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια