FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ F1


Από αγώνα σε αγώνα ο χάρτης των αριθμών και των στατιστικών στη Formula 1 αλλάζει.Διαφοροποιείται πιο γρήγορα απ' ότι τρέχει ένα μονοθέσιο. Μετά το πρώτο Grand Prix της χρονιάς, στο Αλμπερτ Παρκ, είχαμε αρκετές αλλαγές στην ιστορία των αριθμών του κορυφαίου σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Ο Kimi Raikkonen, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, έγινε στην Αυστραλία ο πρώτος νικητής του νέου πρωταθλήματος. Αυτή ήταν η 20ή νίκη για τον Φινλανδό, ο οποίος έφτασε τον συμπατριώτη του Mika Hakkinen. Ο «Iceman» ξεκίνησε να τρέχει στη Formula 1 το 2001, την χρονιά δηλαδή που ο Hakkinen αποχώρησε. Ο Raikkonen πήρε την καρό σημαία, εκκινώντας από την 7η θέση – κάτι που του συνέβη για τρίτη φορά (το έκανε ξανά το 2003 στη Μαλαισία και το 2005 στον Καναδά), ενώ στο σπορ έχει συμβεί αυτό μόλις 21 φορές!
Η νίκη στην Αυστραλία ήρθε ξανά για τον Raikkonen ύστερα από έξι χρόνια, αφού το 2007 είχε νικήσει στην εν λόγω πίστα για τελευταία φορά – τότε δηλαδή που είχε πάρει με τη Ferrari τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο. Για τη Lotus, ήταν η πρώτη νίκη σε εναρκτήριο Grand Prix από το 1978. Τότε, ο Mario Andretti είχε θριαμβεύσει στο Grand Prix της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες.
Από το 2006, κάθε χρόνο έχουμε διαφορετικό κατασκευαστή – νικητή.
ΠίσταΝικητήςΟμάδα
2006, ΜπαχρέινFernando AlonsoRenault
2007, Αλμπερτ ΠαρκKimi RaikkonenFerrari
2008, Αλμπερτ ΠαρκLewis HamiltonMcLaren
2009, Αλμπερτ ΠαρκJenson ButtonBrawn
2010, ΜπαχρέινFernando AlonsoFerrari
2011, Αλμπερτ ΠαρκSebastian VettelRed Bull
2012, Αλμπερτ ΠαρκJenson ButtonMcLaren
2013, Αλμπερτ ΠαρκKimi RaikkonenLotus
Τα σημαντικά επιτεύγματα, ωστόσο, για τον Kimi Raikkonen, δεν σταματούν εκεί, καθώς σημείωσε τον ταχύτερο γύρο για 38η φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Alain Prost, που είναι δεύτερος στη σχετική λίστα. Πρώτος –και με διαφορά – είναι ο Michael Schumacher με 77.
Η… Κυριακή του Vettel
Ο Sebastian Vettel εκκίνησε για 37 φορά στην καριέρα του από την pole position και για δεύτερη φορά σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές τον καλύτερο χρόνο Κυριακή και όχι Σάββατο. Την προηγούμενη φορά είχε γίνει το 2010 στη Σουζούκα, λόγω και τότε της έντονης βροχόπτωσης.
Στην Αυστραλία φέτος το grid είχε το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικία με τον Esteban Gutierrez (21ετών και 230 ημερών) και τον Mark Webber (36 ημερών και 211ημερών) να είναι ο μικρότερος και ο γηραιότερος πιλότος του πρωταθλήματος.
Ο Jenson Button, τερματίζοντας 9ος μπήκε στο κλαμπ των πιλότων που έχουν πάνω από 1.000 βαθμούς. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο μόνο οι Schumacher, Alonso και Vettel έχουν πετύχει πλην του Βρετανού.
Την Κυριακή, είδαμε και κάτι άλλο που είναι άξιο αναφοράς. Την κούρσα οδήγησαν επτά διαφορετικοί πιλότοι, κάτι που έχει γίνει άλλες τρεις φορές, ενώ μόνο το 1971 οκτώ πιλότοι κατάφεραν να δουν το όνομά τους στην πρώτη θέση της κατάταξης.
Αναλυτικά:
- 1971, Ιταλία 8 Clay Regazzoni, Ronnie Peterson, Jackie Stewart, Francois Cevert, Mike Hailwood, Jo Siffert, Chris Amon, Peter Gethin
- 1973, Καναδάς 7 Ronnie Peterson, Niki Lauda, Emerson Fittipaldi, Jackie Stewart, Jean-Pierre Beltoise, Jacky Oliver, Peter Revson
- 1975, Βρετανία 7 Carlos Pace, Clay Regazzoni, Tom Pryce, Jody Scheckter, Jean-Pierre Jarier, James Hunt, Emerson Fittipaldi-
- 2008, Καναδάς 7 Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Rubens Barrichello, David Coulthard, Jarno Trulli, Timo Glock, Robert Kubica,
- 2013,Αυστραλία 7 Sebastian Vettel, Felipe Massa, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Adrian Sutil, Kimi Raikkonen
Η Force India πήρε άρωμα κορυφής με τον Adrian Sutil, για 4η φορά και δεύτερη συνεχόμενη. Οι προηγούμενες φορές είχαν σημειωθεί με τους: Giancarlo Fisichella (Σπα, 2009), Paul di Resta (Μπαχρέιν, 2012) και Nico Hulkenberg (Ιντερλάγκος, 2012).
Μιας και μιλάμε ή γράφουμε αν προτιμάτε για το Nico Hulkenberg, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αυστραλίας δεν τον πάει καθόλου.
Ο Γερμανός δεν κατάφερε να εκκινήσει με τη Sauber λόγω προβλήματος στην πίεση των καυσίμων, ενώ στις προηγούμενες δύο επισκέψεις του στην «χώρα των καγκουρό» αποχώρησε μετά την εμπλοκή του σε ατύχημα στην πρώτη στροφή.
Πηγή: f1fanatic.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια