FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Red Bull με Vettel έκανε την διάφορα

Από 7ος - 10ος ο Raikkonen, λόγω ποινής!
Πρώτο 1-2 της σεζόν για την Red Bull με τον Vettel να πανηγυρίζει τη νίκη και τον Webber να τερματίζει 2ος. Πρώτο βάθρο για τον Hamilton με τη Mercedes. Εγκατέλειψε μόλις στον 2ο γύρο ο Alonso...
Ο Nico Rosberg τερμάτισε στην 4η θέση, ενώ 5ος ήταν ο Felipe Massa που για πρώτη φορά βρίσκεται ψηλότερα από τον Fernanso Alonso στη βαθμολογία. Ακολούθησαν οι Lotus, με τον Romain Grosjean να είναι 6ος και τον νικητή του πρώτου αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία, Kimi Raikkonen να τερματίζει 7ος. Πρώτοι βαθμοί για τον Nico Hulkenberg με την ομάδα της Sauber F1, όπως επίσης και του Sergio Perez με τη McLaren. Τη βαθμολογούμενη 10άδα συμπλήρωσε ο Jean-Eric Vergne με την Toro Rosso.
Συναρπαστικός όσο και επεισοδιακός ήταν ο 2ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξήχθη στην πίστα της Sepang. Η βροχή που έπεσε μισή ώρα πριν την έναρξη, υποχρέωσε τους πιλότους να ξεκινήσουν με intermidiates, καθώς σε αρκετά κομμάτια της πίστας υπήρχε αρκετό νερό, ενώ σε άλλα η αγωνιστική γραμμή ήταν στεγνή.
Η Infiniti Red Bull και η Mercedes AMG Petronas πρωταγωνίστησαν τόσο εντός πίστας με τις εκπληκτικές μονομαχίες των πιλότων τους, όσο και εκτός, με τα μηνύματα που έστελναν σε αυτούς από τον ασύρματο οι επικεφαλής των ομάδων τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικοί χειρισμοί. H Red Bull μπορεί να έκανε το 1-2, αλλά αν έβλεπε κανείς τα πρόσωπα των πιλότων της αλλά και του Adrian Newey μπορούσε να καταλάβει την ένταση που υπάρχει.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Αιτία ήταν η απόφαση του Γερμανού 3 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή να παραβεί τις εντολές της ομάδας του στον 46ο γύρο και ενώ ήταν πίσω από τον Webber, να επιτεθεί ρισκάροντας επαφή των δύο και να προσπεράσει τον Αυστραλό. Ήταν τότε που έξω φρενών ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner του είπε: «Αυτό που έκανες είναι ανόητο». Εκεί κρίθηκε το παιχνίδι, εκεί αναζωπυρώθηκε η κόντρα ανάμεσα στους δύο πιλότους της ομάδας. Εκνευρισμένος στο τέλος του αγώνα ο Webber είπε: «H ομάδα μου είπε ότι ο αγώνας τελείωσε και θα πάμε με σβηστές μηχανές μέχρι το τέλος. Ο Seb πήρε τη δική του απόφαση και ως συνήθως θα έχει την προστασία της ομάδας».

Το αν έπραξε σωστά ή όχι ο Γερμανός είναι άλλο θέμα το οποίο έγκειται στο κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν team-orders...Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πως είναι δυνατόν να λες σε έναν πιλότο την ώρα που η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο να τρέχει για τη 2η θέση όταν βλέπει ότι μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη;
Από την άλλη, o ίδιος ο Vettel, νωρίτερα στον αγωνα (στον 28ο γύρο), ζήτησε από την ομάδα να βγάλει τον Webber από τη μέση! «O Mark είναι πολύ αργός, βγάλτε τον από το δρόμο μου». Μετά την πτώση της καρό σημαίας θα πει: «Είμαι το μαύρο πρόβατο της ομάδας και το επέλεξα εγώ!».
Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Mercedes, η οποία είδε τους πιλότους της να κάνουν το 3-4, μόνο που εδώ υπήρξε καλύτερος χειρισμός. Από νωρίς οι άνθρωποι της ομάδας είχαν ενημερώσει τον Hamilton ότι πρέπει να κάνει οικονομία στα καύσιμα.
Στον 51ο γύρο και αφού νωρίτερα είχαν προηγηθεί ωραίες μάχες ανάμεσά τους, ο Rosberg που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον ομόσταβλό του και πολύ καλό του φίλο, λέει στην ομάδα: «Μπορώ να πάω γρηγορότερα από τον Lewis, αφήστε με να περάσω». Αμέσως, ο Ross Brawn παρεμβαίνει λέγοντας: «Αρνητικό Nico, αρνητικό. Ο Lewis είναι στο ρυθμό που του ζητήσαμε, μπορεί και αυτός να πάει πιο γρήγορα».
Έναν γύρο πριν την πτώση της καρό σημαίας, ο Γερμανός επιστρέφει. «Πείτε του να πάει πιο γρήγορα, είναι πολύ αργός». Και πάλι, όμως, ο Brawn του κόβει τον αέρα: «Σε παρακαλώ μείνε πίσω, άσε τη διαφορά, πρέπει να προστατεύσουμε τα μονοθέσια». Ο Rosberg συμβιβάστηκε, την ώρα που στο twitter τα σχόλια τύπου «ο Lewis βρήκε τη νέα του... σκύλα», έδιναν και έπαιρναν. Στο τέλος, o Brawn ευχαρίστησε τον Rosberg για τη συμπεριφορά του και το ομαδικό του πνεύμα, με τον ίδιο να απαντά: «Να το θυμάστε αυτό».
Στο βάθρο, ο Hamilton αναγνώρισε τη βοήθεια του φίλου του λέγοντας πως θα έπρεπε αυτός να βρίσκεται στη θέση του καθώς είχε καλύτερο ρυθμό. Στον Βρετανό ανήκει και το highlight της ημέρας, ίσως και της χρονιάς, όταν κατά την πρώτη του επίσκεψη στα pits για αλλαγή ελαστικών, επισκέφθηκε το γκαράζ της McLaren αντί γι' αυτό της Mercedes...
Η 5η θέση του Felipe Massa, με ντεμαράζ προσπεράσεων από το Βραζιλιάνο στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, ήταν το μόνο θετικό για τη Ferrari που έμεινε από πολύ νωρίς με ένα μονοθέσιο στον αγώνα, μετά την εγκατάλειψη του Fernando Alonso. Ο Ισπανός ξεκίνησε καλά το 200ο GP της καριέρας του, βρέθηκε στη 2η θέση, αλλά στην προσπάθειά του να πιέσει τον Vettel για προσπέραση, τον ακούμπησε από πίσω με αποτέλεσμα να σπάσει η εμπρός αεροτομή της F138 και να σέρνεται στο οδόστρωμα. Αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα του, έμεινε στην πίστα για λίγο και στον 2ο γύρο, η αεροτομή ξεκόλλησε, πέρασε κάτω από το πάτωμα και η Ferrari βρέθηκε στα χαλίκια ακινητοποιημένη. Επιπόλαιος χειρισμός από μια ομάδα του επιπέδου της Ferrari (σ.σ. ανέλαβε την ευθύνη η ομάδα μετά το τέλος του αγώνα)...
Για τη Lotus F1, ο αγώνας δεν είχε ανάλογη εξέλιξη με αυτόν της Αυστραλίας. Από την άλλη και τα δύο μονοθέσια τερμάτισαν στους βαθμούς και αυτό αποτελεί καλή είδηση. Ο Romain Grosjean τερμάτισε στην 6η θέση με τον Kimi Raikkonen να είναι 7ος, χωρίς αυτή τη φορά να καταφέρει να κερδίσει θέσεις στην εκκίνηση.
Στον πρώτο του αγώνα με την Sauber F1 (στην Αυστραλία δεν πήρε μέρος λόγω σοβαρού προβλήματος που παρουσίασε το μονοθέσιό του) ο Nico Hulkenberg έφερε τη C31-Ferrari στους βαθμούς, τερματίζοντας 8ος. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν ο Sergio Perez με τη McLaren και ο Jean-Eric Vergne με την Toro Rosso. Σημάδια ανάκαμψης από τη McLaren η οποία μάλιστα σε κάποιο σημείο του αγώνα είδε τον Jenson Button να οδηγεί την κούρσα. Ο Βρετανός είχε καλό ρυθμό και θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλό από αυτόν τον αγώνα, αλλά το καταστροφικό pit-stop στον 35ο γύρο (ο εμπρός δεξιός τροχός δεν κούμπωσε) του κατέστρεψε κάθε ελπίδα που είχε. Στο τέλος η ομάδα τον τράβηξε στα pits για να εγκαταλείψει. Πολλά προβλήματα στα pit-stops για την Sahara Force India, με τους Sutil - di Resta να εγκαταλείπουν αν και είχαν πολύ καλό ρυθμό αγώνα.

Ο επόμενος αγώνας διεξάγεται στις 14 Απριλίου στην Κίνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια