FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ο SENNA ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΤΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΟΛΛΑ...


Το f1kart.gr απευθύνθηκε στον Έλληνα που γνωρίζει (σχεδόν) τα πάντα για τον Σένα. Τον δημοσιογράφο Βασίλη Τσακίρογλου. Η πιο ολοκληρωμένη βιογραφία (και είναι δεκάδες) που έχει γραφτεί για τον Βραζιλιάνο τρις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στη Φόρμουλα 1, είναι γραμμένη στα ελληνικά και έχει την υπογραφή του Βασίλη.
"Ήταν διάφορα πράγματα που με ώθησαν να γράψω αυτό το βιβλίο. Είχαν να κάνουν με την προσωπικότητα του. Υπήρχαν γραμμένα πολλά και υπήρχαν και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αινίγματα θα τα χαρακτήριζα. Δεν υπήρχε τίποτα γραμμένο στα ελληνικά", εξηγεί ο Βασίλης.
Κι άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι, αθλητές και μη, έχουν φύγει νωρίς και απρόσμενα κοντά μας. Όμως αυτή η εμμονή, η λατρεία στον Σένα δεν έχει προηγούμενο. Και όσο περνάει ο καιρός, δυναμώνει ακόμα περισσότερο. Γιατί;
"Ο Σένα ήταν μεγαλύτερος από το σπορ. Όλοι γνώριζαν τον Σένα ακόμα κι αν δεν παρακολουθούσαν Φόρμουλα 1. Στη Βραζιλία ο κόσμος τον λάτρεψε σαν Θεό και μετά θάνατον. Σκοτώθηκε στην αιχμή της δόξας του, την ώρα του αγώνα. Τί πιστεύω εγώ; Γιατί πλέον ο θάνατος δεν ήταν και δεν είναι κάτι αποδεκτό".
Δέκα χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να συγκεντρώσει ο Βασίλης Τσακίρογλου όλο το υλικό και να προχωρήσει στη συγγραφή του "Ayrton Senna adeus" σε δύο μέρη (σ.σ. το προσωπικό και το αγωνιστικό). Φυσικά, ανακάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές του Βραζιλιάνου, πολλά έμειναν εκτός βιβλίων. Έτσι ρωτήσαμε να μάθουμε ποιο στοιχείο απομόνωσε, ποια ανακάλυψη του έκανε εντύπωση για το χαρακτήρα του Σένα.
"Νομίζω πως είναι πραγματικά δύσκολο. Μελέτησα πραγματικά πολύ την προσωπικότητα του. Υπήρξαν αρκετά πράγματα που μου φάνηκαν παράξενα. Όμως, θα αναφερθώ στο βαθμό αυτοσυγκέντρωσης του, ούτε τη μητέρα του θα αναγνώριζε εκείνη την ώρα, αν και δεν πήγαινε στους αγώνες. Είχε την ικανότητα να αναπαραγάγει όσα στοιχεία αφομοίωνε και να τα διηγείται για αρκετά χρόνια. Διέθετε ένα δυναμικό ενδοσκόπησης, ξεχωριστό και σπάνιο να το συναντήσει κανείς".
 
Αν αγωνιζόταν σήμερα εναντίον του Φερνάντο Αλόνσο, της Red Bull, του Κίμι Ράικονεν θεωρείται δεδομένο πως θα πρωταγωνιστούσε. Ο Βασίλης έχει διαφορετική άποψη: "Νομίζω πως δεν έχει νόημα, η Φόρμουλα 1 δεν είναι το ίδιο σπορ. Θεωρητικά ναι θα ξεχώρισε. Υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της φυσικής κατάστασης, ενώ είχε και έναν γκουρού που τον βοηθούσε στην αυτοσυγκέντρωση του".
Αυτό το κομμάτι δεν χώρεσε στο ντοκιμαντέρ "Senna", το οποίο ξεκίνησε να προβάλλεται το 2010 και έχει χαρίσει βραβεία στο δημιουργό του. Όπως και πολλά άλλα.
"Μου άρεσε το φιλμ. Υπήρχαν κάποια πράγματα που δεν τα ήξερα. Όμως ήταν μονόπλευρο αναφορικά με την εικόνα που έδωσε στον Αλέν Προστ. Τον αδίκησε κατάφορα. Δεν υποτιμάς τον αντίπαλο. Δεν φώτισε σωστά τη σχέση τους. Του έλειπε ο Προστ του Σένα όταν εγκατέλειψε ο πρώτος. Ένιωθε χαμένος ανάμεσα σε μια καινούργια γενιά οδηγών. Αποτελεί ελαφρυντικό για τους δημιουργούς το γεγονός πως προβλήθηκε το μισό από ότι είχαν φτιάξει".
Το ντοκιμαντέρ ήρθε να καλύψει το κενό της έλλειψης μιας ταινίας γύρω από τη ζωή του μυστηριώδους οδηγού. Η ταινία... σκάλωσε στην οικογένεια του, η οποία προστατεύει τη μνήμη του.
"Δεν θέλει η οικογένεια του Σένα. Παλιότερα τους είχε παρουσιάσει ένα σενάριο ο Αντόνιο Μπαντέρας που ήθελε να τον υποδυθεί. Ήταν ένα φτηνό ρομάντσο και η οικογένεια απείλησε τον ηθοποιό πως επρόκειτο να κινηθεί νομικά, αν προχωρούσε αυτή η παραγωγή".
 
Και επειδή εμείς οι Έλληνες αναζητούμε μια αναφορά στη χώρα μας, ο Σένα δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα. Και βέβαια η Μύκονος δεν ήταν το αγαπημένο του νησί όπως είχε γραφτεί μετά τη γυμνή φωτογράφηση της τελευταίας συντρόφου του, Αντριάνα Γκαλιστέου στο "νησί των ανέμων" στη μνήμη του αγαπημένου της...
"Ο Σένα είχε έρθει παλιότερα στην Ελλάδα, ήταν σχετικά άγνωστος οδηγός. Έκανε διακοπές στη Μύκονο με την οικογένεια του. Νομίζω πως το 1992 επισκέφτηκε ξανά την Ελλάδα, εντελώς ινκόγκνιτο. Το περιοδικό "4 Τροχοί" τον ανακάλυψε, έκανε μια συνέντευξη, τίποτα περισσότερο. Ο Σένα δεν είχε σχέση με την Ελλάδα, είχε σχέση με τη Μεσόγειο. Ζούσε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, στην Πορτογαλία για να βρίσκεται πιο κοντά στη Βραζιλία".
Και μολονότι ο δημοσιογράφος-συγγραφέας προσπαθεί να απεξαρτητοποιηθεί από τον Σένα, σύμφωνα με τα λόγια του, τονίζει πως η σημερινή επέτειος "όπως και η 21η Μαρτίου που είχε γεννηθεί είναι αδιάφορες μέρες για εμένα".
Τελικά τι ήταν ο Σένα; Άνθρωπος; Θεός για τους Βραζιλιάνους; Για τον Βασίλη Τσακίρογλου αντιπροσωπεύει κάτι άλλο. "Άνθρωποι σαν τον Σένα είναι άγγελοι, μεταφέρουν ένα μήνυμα για να αλλάξει ο κόσμος. Είναι ένα ξεχωριστό χάρισμα. Και το είχε ο μακαρίτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια