FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ RED BULL

F1: Πιθανή αποχώρηση της Red Bull (photos)Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Red Bull από τη Formula 1, εάν δεν γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς που ισχύουν αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα, άφησε ο σύμβουλος μηχανοκίνητου αθλητισμού της ομάδας, Helmut Marko.
Η αυστριακή ομάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που είναι... εκνευρισμένες από την αδυναμία τους να συμβαδίσουν με τη Mercedes, η οποία κυριάρχησε στο περυσινό πρωτάθλημα της F1, ενώ ξεκίνησε την εφετινή σεζόν με μια νίκη και ένα άνετο «1-2» στο Grand Prix της Αυστραλίας.
Οι οδηγοί των ομάδων που ανταγωνίζονται τη Mercedes χαρακτήρισαν «βαρετό» τον αγώνα στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης και ο Marko εξέφρασε την άποψη ότι, εάν αυτή η κατάσταση μείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει άλλες ομάδες μακριά και να μειώσει το ενδιαφέρον για το άθλημα. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Red Bull, η οποία κατέκτησε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα στους κατασκευαστές, προτού μείνει πέρυσι στη... σκιά της Μερτσέντες, να αποχωρήσει από τη F1, εάν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ομάδας, Dietrich Mateschitz, χάσει το ενδιαφέρον του. Μιλώντας σε γερμανόφωνα ΜΜΕ, ο Marko φέρεται να δήλωσε: «Θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση, όπως κάθε χρόνο, και θα εξετάσουμε το κόστος και τα έσοδα. Εάν είμαστε απόλυτα δυσαρεστημένοι, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Formula 1. Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος ο κ. Mateschitz να χάσει το πάθος του για την F1».

Τα σχόλια του Marko ακολούθησαν τις δήλωσεις του γενικού διευθυντή της Red Bull, Christian Horner, ο οποίος τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της F1 πρέπει να πάρουν μέτρα για να εξισωθεί η απόδοση των μονάδων ισχύος κάθε ομάδας, προκειμένου να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Το ξεκίνημα της Red Bull στη νέα σεζόν ήταν καταστροφικό, καθώς ο Daniel Ricciardo τερμάτισε έκτος στον αγώνα της πατρίδας του, μένοντας ένα γύρο πίσω από τις δύο Mercedes, ενώ o Daniil Kvyat δεν έλαβε μέρος στον αγώνα, λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων«Όταν κερδίζαμε (και όχι με τη διαφορά που κερδίζει η Mercedes) γίνονταν τα πάντα για να μας τραβήξουν πίσω. Δεν ήμασταν μόνο εμείς, άλλα το ίδιο έγινε και με την McLaren και τη Williams. Η FIA, εντός των κανονισμών, έχει έναν μηχανισμό εξίσωσης. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να δουν».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Mercedes, Toto Wolf, απάντησε στη Red Bull, κατηγορώντας τους ανθρώπους της ότι γκρινιάζουν επειδή χάνουν. «Εάν προσπαθείτε να νικήσετε ο ένας τον άλλον και αποδίδετε στο υψηλότερο επίπεδο και στη συνέχεια χρειάζεστε εξίσωση μετά τον πρώτο αγώνα και κλαίτε για αυτό, κάνετε λάθος. Δεν γίνονταν έτσι τα πράγματα στο παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θέση στο θέμα πήρε και ο εμπορικός διευθυντής της Formula 1, Bernie Ecclestone, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Red Bull για μέτρα που θα «χαλιναγωγήσουν» το πλεονέκτημα της μονάδας ισχύος της Mercedes και θα κάνουν τα Grand Prix πιο ανταγωνιστικά, ωστόσο υποβάθμισε το σενάριο της αποχώρησης της αυστριακής ομάδας από το πρωτάθλημα. «Είναι 100% σωστοί» δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο 84χρονος, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Horner περί της εφαρμογής από τη FIA του «μηχανισμού εξίωσης», προκειμένου να περιοριστεί το χάσμα, και συνέχισε: «Υπάρχει ένας κανόνας που νομίζω ότι (ο πρώην πρόεδρος)Max (Mosley) θέσπισε όταν ήταν εκεί, ότι σε περίπτωση που μια συγκεκριμένη ομάδα ή πάροχος κινητήρων έκανε κάτι μαγικό, το οποίο έχει κάνει η Mercedes, η FIA μπορεί να εξισώσει τα πράγματα. Αυτοί (σ.σ. η Mercedes) έχουν κάνει πρώτης τάξης δουλειά, την οποία αναγνωρίζουν όλοι. Πρέπει τώρα να αλλάξουμε λίγο τα πράγματα και να προσπαθήσουμε να τα εξισώσουμε λίγο. Αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει είναι να «παγώσουμε» τον κινητήρα τους και να αφήσουμε όλους τους υπόλοιπους να κάνουν αυτό που ήθελαν, προκειμένου να τη φτάσουν. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη FIA να κάνει αλλαγές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές μπορούν να κάνουν περιορισμένες αλλαγές στις μονάδες ισχύος τους στη διάρκεια μιας σεζόν, αλλά όχι πλήρεις αναθεωρήσεις.
Τέλος, ο Ecclestone επισήμανε ότι η Red Bull έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στη Formula 1 τουλάχιστον έως το 2020, αλλά αναγνώρισε τον κίνδυνο αποχώρησης, λέγοντας: «Αν θα το κάνουν, ποιός ξέρει; Ο Mateschitz είναι ένας αθλητικός τύπος και δεν νομίζω ότι θα σταματήσει, επειδή τον κερδίζουν. Είναι πιο πιθανό να σταματήσει, αν νικά αυτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια