FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ρεκόρ των Φέτελ, Αλόνσο και το αυτοκίνητο ασφαλείας στη Σιγκαπούρη

Στη Σιγκαπούρη και τη Μαρίνα Μπέι συνεχίζεται η δράση της Formula1 το προσεχές Σαββατοκύριακο (18-20/9). Η πίστα δρόμου της ασιατικής χώρας έχει μείνει στην ιστορία του σπορ ως αυτή που φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα υπό το φως των προβολέων, κάτι που έγινε το 2008.
Παρά τη σύντομη ιστορίας της, τα στατιστικά στη Σιγκαπούρη είναι πάρα πολλά, με τους Σεμπάστιαν Φέτελ και Φερνάντο Αλόνσο να έχουν αρκετά ρεκόρ εκεί. Εξ' αυτών έχουν από κοινού τις πέντε παρουσίες στο βάθρο και τα γκραν σλαμ.Από εκεί και πέρα, ο Λιούις Χάμιλτον κυνηγάει αυτά του Άιρτον Σένα, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι σε κάθε αγώνα έχουμε δει να εμφανίζεται τουλάχιστον μία φορά το αυτοκίνητο ασφαλείας. Επιπλέον, πιο πετυχημένη ομάδα εκεί είναι η Red Bull με τέσσερις νίκες, τη στιγμή που η Mercedes θέλει να πιάσει τη Williams στις συνεχόμενες pole position.
Αναλυτικά τα στατιστικά της Σιγκαπούρης μέχρι σήμερα
Για όγδοη χρονιά η Σιγκαπούρη θα φιλοξενήσει Γκραν Πρι της Formula1. Το πρώτο ήταν το 2008, που ήταν το παρθενικό στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που διεξήχθη υπό το φως των προβολέων και το οποίο κέρδισε ο Φερνάντο Αλόνσο με τη Renault.
Ο Ισπανός έχει τερματίσει στους βαθμούς και στους εφτά αγώνες στη Μαρίνα Μπέι, ενώ έχει ανέβει στο βάθρο σε πέντε από αυτούς. Ρεκόρ που έχει μόνο ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος μετράει τρεις νίκες έναντι δύο του Αλόνσο. Από τη μεριά του, ο Λιούις Χάμιλτον κυνηγάει το ρεκόρ των περισσότερων pole position εκεί, καθώς έχει δύο στη Σιγκαπούρη και θα φτάσει στις τρεις αν είναι μπροστά στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου (19/9).
Μόνο οι Αλόνσο και Φέτελ έχουν κάνει γκραν σλαμ (pole position, νίκη, ταχύτερο γύρο, να οδηγείς την κούρσα σε κάθε γύρο) στη Μαρίνα Μπέι. Ο Ισπανός το 2010, που ήταν το πρώτο και μοναδικό της καριέρας του, και ο Γερμανός το 2013, που ήταν το τρίτο του.
Μόνο έξι πιλότοι έχουν κερδίσει αγώνα στη Σιγκαπούρη εκκινώντας πιο πίσω από την 15η θέση που είδε να σβήνουν τα κόκκινα φώτα ο Αλόνσο το 2008. Βέβαια, είναι ο περίφημος αγώνας με το crashgate, αφού ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ είχε σκόπιμα ατύχημα για να βγει στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας και να βοηθήσει τον ομόσταυλό του στον δρόμο προς το υψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά από εντολή της Renault.
Σε κάθε αγώνα στη Μαρίνα Μπέι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει τουλάχιστον μία φορά αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Συνολικά, έχει κάνει την παρουσία του δέκα φορές. Ίσως φέτος να... σπάσει η παράδοση, αφού υπάρχει και το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας.
Πιο πετυχημένη ομάδα στη Σιγκαπούρη είναι η Red Bull με τέσσερις νίκες και οχτώ παρουσίες στο βάθρο. Επίσης, είναι η μοναδική ομάδα που τα μονοθέσιά της έχουν οδηγήσει την κούρσα για πάνω από 100 γύρους. Αντίθετα, η Mercedes έχει μόνο ένα πόντιουμ σε πέντε αγώνες στη Μαρίνα Μπέι, με την περσινή νίκη του Χάμιλτον.
Η πίστα δρόμου της Μαρίνα Μπέι έχει τις περισσότερες στροφές από κάθε άλλη πίστα στο καλεντάρι. 23 συνολικά, με 14 αριστερές και 9 δεξιές. Οι περισσότερες είναι πολύ δύσκολες, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα σιρκουί με τον υψηλότερο μέσο όρο στους χρόνους ενός γύρους στο καλεντάρι.
Ο αγώνας της Σιγκαπούρης είναι σχεδόν πάντα ο πιο μεγάλος αγώνας σε διάρκεια της σεζόν. Το μικρότερο χρονικό διάστημα που διήρκεσαν οι προηγούμενοι αγώνες ήταν 1 ώρα και 56 λεπτά.
Η μικρότερη διαφορά νίκης στη Μαρίνα Μπέι ήταν το 2010, όταν ο Αλόνσο κέρδισε τον Φέτελ για 0.239. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε το 2013, όταν ο Φέτελ ήταν μπροστά από τον Αλόνσο με... χάσμα 32.627. Μάλιστα, αυτή ήταν η μία από τις δύο περιπτώσεις η διαφορά νίκης... ξέφυγε πάνω από τα 10 δεύτερα. Η άλλη ήταν πέρυσι όταν ο Χάμιλτον ήταν 13.534 μπροστά από τον Φέτελ.Το ρεκόρ γύρου στη Μαρίνα Μπέι κατέχει ο Σεμπάστιαν Φέτελ από το 2013 με 1:48.574.Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ έχει να θυμάται τον αγώνα της Σιγκαπούρης το 2012, καθώς έκανε τον μοναδικό ταχύτερο γύρο της καριέρας του σε αυτόν.
Η Μαρίνα Μπέι δεν προσφέρεται για πολλές προσπεράσεις, κάτι που κάνει πιο σημαντική την pole position. Στους εφτά προηγούμενους αγώνες ο poleman κέρδισε στους πέντε, που... μεταφράζεται σε 71%.Την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Williams στις συνεχόμενες εκκινήσεις από την πρώτη θέση έχει η Mercedes. Το ρεκόρ... κρατάει από το 1993, ενώ έγινε και το 1992, και έχει σταματήσει στις 24.
Όσο για τον Χάμιλτον, αν βρεθεί και πάλι στην pole, αυτή θα είναι η όγδοη συνεχόμενη, με αποτέλεσμα να πιάσει τον Άιρτον Σένα στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες σερί pole position όλων των εποχών. Ακόμη, αν έρθει αυτή, θα είναι η 20ή συνεχόμενη εκκίνηση από την πρώτη σειρά για τον Βρετανό και θα απέχει μόλις τέσσερις από το αντίστοιχο ρεκόρ, το οποίο επίσης κατέχει ο αείμνηστος Σένα.
Μάλιστα, ο πιλότος της Mercedes έχει την ευκαιρία να πιάσει τον Βραζιλιάνο και στις νίκες, αφού απέχει μία από τις 41, όσες έχει και ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Μάλιστα, ο Σένα το έπραξε αυτό σε 161 αγώνες, και τον ίδιο αριθμό θα φτάσει ο Χάμιλτον με τη συμμετοχή του στη Σιγκαπούρη.
Εφτά νίκες έχει τη φετινή σεζόν ο Χάμιλτον. Αν κερδίσει και τους εφτά εναπομείναντες αγώνες, τότε θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Φέτελ, που πανηγύρισε 13 το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια