FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

GP ΑυστραλΙας 2009, ελευθερες δοκιμες: Πιο δυνατα μονοθεσια

Ο Nico Rosberg της Williams ήτνα ο απόλυτος ηγέτηςκαι στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix Αυστραλίας, το οποίο ανοίγει αυλαία αύριο Κυριακή (29/03) την το φετινό Παγκόσμιο Πρωταθλήμα της Formula 1.
Αν και οι περισσότερες ομάδες δεν αποκάλυψαν την στρατηγική τους, από τις δοκιμές μπορούν να βγουν δύο ασφαλή συμπεράσματα: Πρώτον, ότι οι ενστάσεις τεσσάρων ομάδων για τη νομιμότητα του αεροδυναμικού διαχύτη των Williams, Brawn και Toyota μόνο τυχαίες δεν ήταν. Οι γνωστές ομάδες σημείωσαν τους έξι ταχύτερους χρόνους της πρώτης επτάδας στη δεύτερη περίοδο, αποδεικνύοντας τη σημασία του ζητήματος και μαζί ότι οι ενστάσεις των άλλων ομάδων ήταν κινήσεις απελπισίας, για ένα "παράθυρο" των κανονισμών που δεν ανακάλυψαν οι ίδιες.
Το δεύτερο συμπέρασμα δείχνουν ότι τα φετινά μονοθέσια είναι ταχύτερα των περσινών. Παρότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε μείωση της αρνητικής άντωσης κατά 50%, με τις δοκιμές εξέλιξης, το KERS και τα ελαστικά slicks οι ομάδες κάλυψαν αυτή την υστέρηση.
Ο χρόνος του N. Rosberg στην πρώτη περίοδο ήταν ένα δέκατο ταχύτερος από την περσινή pole position του Lewis Hamilton και στη δεύτερη περίοδο ήταν επτά (!) δέκατα ταχύτερος. Κι ακόμα οι ομάδες δεν έχουν ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική τους, ενώ και η πρόσφυση της πίστας θα βελτιωθεί όσο εξελίσσεται το τριήμερο. Εκτός από τις Williams, Brawn και Toyota, στην κορυφή των δοκιμών της πρώτης περιόδου εναλλασσόταν και ο Kimi Raikkonen (Ferrari) που έκανε χρόνο 1:26.750 με μαλακά ελαστικά, πριν ο Nico Rosberg και ο Kazuki Nakajima της Williams βελτιώσουν ελάχιστα, με σκληρή όμως γόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια