FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

BAHREIN: Απευθείας μετάδοση, 1η μέρα δοκιμών

Το BIC (Bahrain International Circuit) μας υποδέχτηκε με μια εντυπωσιακή καλοκαιρία που σίγουρα φτιάχνει τη διάθεση.

Το Μπαχρέιν είναι ένα σύμπλεγμα 33 νησιών στον Περσικό Κόλπο που εκτείνονται από την ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το Κατάρ. Η λέξη "Μπαχρέιν" είναι Αραβική και περιγράφει δυο πηγές νερού μια γλυκού που αναβλύζει στην περιοχή και μια αλμυρού, που περιβάλλει την περιοχή (θάλασσα). 

Φτάσαμε εδώ σχετικά εύκολα, μέσω Κατάρ, και μετά από τις χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες στο τελωνείο βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο δίπλα στην πίστα. Η διακύμανση της θερμοκρασίας από τη νύχτα στη μέρα είναι από τους 18 βαθμούς Κελσίου στους 25 βαθμούς Κελσίου. Προφανώς είναι μια πολύ καλή εποχή για να ζει κανείς στην έρημο με σταθερές σχεδόν ιδανικές καιρικές συνθήκες. Αυτές πιθανότατα ήταν και το σημαντικότερο κίνητρο για τις ομάδες της F1, ώστε να βρεθούν αυτή την εποχή στον Περσικό Κόλπο για τις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης. Σήμερα η θερμοκρασία οδοστρώματος είχε μια διακύμανση από 37 - 41 βαθμούς Κελσίου. Το 4ημερο που ξεκίνησε σήμερα είναι το τελευταίο πριν από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία στις 16 Μαρτίου.

Μέχρι τώρα στις προηγούμενες δοκιμές έχει φανεί μια ξεκάθαρη υπεροχή της Mercedesαλλά και των ομάδων που χρησιμοποιούν τη μονάδα ισχύος της Γερμανικής εταιρείας (McLaren, Force India, Williams) τόσο στο ρυθμό όσο και στην αξιοπιστία. Αυτό δε φαίνεται ν' αλλάζει σήμερα πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου δοκιμών όπου ο Ρόσμπεργκ το πρωί συμπλήρωσε πίσω από το τιμόνι της W05 πάνω από 60 γύρους.  



Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αντιμετώπισε κάποια προβλήματα που δεν του επέτρεψαν να φτάσει σήμερα σε τριψήφιο αριθμό γύρων.


Η πρώτη εντύπωση από την πρώτη επαφή με τα φετινά μονοθέσια είναι ο ήχος
 ή για να ακριβολογούμε η απουσία του. Οι πωλητές ωτοασπίδων στις πίστες της F1, ανά τον κόσμο δεν έχουν πλέον αντικείμενο. Τα νέα μονοθέσια δεν προκαλούν κανέναν πόνο στα αυτιά ενώ περνούν από δίπλα σου. Στεκόμουν δίπλα στη McLaren (σ.σ: πίσω από το φράκτη) όταν ο Μάγκνουσεν έκανε εκκίνηση από στάση στην έξοδο του pitlane. Δε χρειάστηκε καν να καλύψω τα αυτιά μου όταν μέχρι πέρυσι αυτό δεν επαρκούσε. Επιπλέον δεν τρέμει το έδαφος λες και γίνεται μικρός σεισμός. Πέραν τούτου τα φετινά μονοθέσια δείχνουν άσχημα και στην πραγματικότητα εκτός από τις φωτογραφίες. Η σκέψη αυτή αναπήδησε με ορμή στο μυαλό μου βλέποντας  τη Force India στα χέρια του Σέρτζιο Πέρεζ, ο Μεξικάνος με χρόνος 1:35.290 ήταν ταχύτερος στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι ομάδες σήμερα συμπλήρωσαν περισσότερους γύρους από κάθε άλλη μέρα δοκιμών, ενδεικτικό πως είχαμε μόλις 3 κόκκινες σημαίες. 



Oι μηχανικοί της Red Bull σπρώχνουν πίσω στα πιτ την RB10 που μόλις επέστρεψε από την πίστα με τον Ρικιάρντο στο τιμόνι.
Στη Red Bull τα πράγματα ήταν σίγουρα καλύτερα σήμερα, ο Ρικιάρντο βελτίωσε κατά 2 sec το χρόνο που είχε πετύχει το προηγούμενο 4ημερο στην πίστα και ήταν ο κορυφαίος της ομάδας. Όμως προβλήματα απαγωγής θερμότητας συνέχισαν να καθυστερούν τη δουλειά των μηχανικών της ομάδας. O Ρικιάρντο ήταν υποχρεωμένος κάθε φορά που πίεζε το μονοθέσιο σε γρήγορο ρυθμό να επιστρέψει στα πιτ ώστε να μπορέσουν οι μηχανικοί να βγάλουν το πίσω κάλλυμα για να κρυώσει η μονάδα ισχύος της Renault. To πρόβλημα δεν είναι στην Renault αλλά στη ροή αέρα γύρω από την RB10 και την απαγωγή θερμότητας που προσφέρει η διαμόρφωσή της. Ο 25χρονος Αυστραλός περιορίστηκε τελικά σε 32 γύρους, όλους το πρωί χωρίς να χάσει το κέφι του. Νωρίς το απόγευμα και πριν τις καθιερωμένες συνεντεύξεις έκοβε βόλτες ενώ βρήκε χρόνο ακόμη και για προωθητική ενέργεια της ομάδας. 

Μετά το τέλος των δοκιμών ακούσαμε το Ρικιάρντο να λέει προς τους δημοσιογράφους που τον περικύκλωσαν: "Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει από τη Χερέθ και τώρα κάνουμε πράγματα της προηγούμενης βδομάδας. Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε στο πρόγραμμά μας. Απ' έξω το μόνο που βλέπετε εσείς είναι οι χρόνοι των γύρων και ο αριθμός τους. Εμείς όμως ξέρουμε που βρισκόμαστε από πλευράς απόδοσης και τι ζητάμε κάθε φορά από το μονοθέσιο, έχουμε ακόμη αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα γίνει προφανώς δε θα κυριαρχήσουμε στη Μελβούρνη όπως πέρυσι αλλά είναι νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε. Το πρωί δείχναμε πολύ καλά και κάναμε ένα βήμα όσον αφορά στην ισχύ. Θέλω να κάνουμε πολλούς γύρους αυτή τη βδομάδα ώστε να φτάσουμε στη Μελβούρνη με σιγουριά για τον εαυτό μας".


O Ντανιέλ Ρικιάρντο περικυκλωμένος από τους δημοσιογράφους σήμερα στο BIC μετά το τέλος των δοκιμών. 


Στη Ferrari τώρα είναι σίγουρο πως δεν είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή μέρα.
 Ο Ράικονεν έμεινε πάνω από 3 ώρες άπραγος το μεσημέρι αλλά κατάφερε προς το τέλος της ημέρας να δείξει την ταχύτητα της F14T. Μετά το τέλος των δοκιμών είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά, το Ράικονεν ο οποίος απαντώντας σε ερώτησή μας για το τι σχεδιάζει για την τελευταία μέρα δοκιμών (σ.σ: μεθαύριο Σάββατο) πριν μπει στο αεροπλάνο για Αυστραλία ήταν ξεκάθαρος: " Θα προσπαθήσουμε να διανύσουμε την απόσταση ενός αγώνα. Δεν έχω καν προσπαθήσει ακόμη να το κάνω. Νομίζω το έκανε ο Φερνάντο οπότε ελπίζω να τα καταφέρω και να δούμε που πραγματικά βρισκόμαστε. Εκτός αυτού σήμερα δεν ξεφύγαμε από τα συνηθισμένα, δοκιμάσαμε κάποια πράγματα, μάθαμε κάποια άλλα. Προφανώς οι αναβαθμίσεις στο μονοθέσιο είναι αναβαθμίσεις αλλιώς δε θα τις κάναμε. Στο πρώτο αγώνα θα φανεί που βρισκόμαστε. Να είστε σίγουροι πως αν ο στόχος μας ήταν να κάνουμε 100 γύρους σήμερα θα τους κάναμε. Είχαμε άλλα στο πρόγραμμα ώστε να μάθουμε κάποια πράγματα καθώς κατά τη διάρκεια του τριημέρου αγώνα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές. Έχω μια εικόνα τι πρέπει να κάνουμε και δεν ανησυχώ..."



Ο Κίμι Ράικονεν με την F14 T σήμερα στην πίστα του Μπαχρέιν


Εντυπωσιάζει ο αριθμός των γύρων που πέτυχαν οι Μάγκνουσεν και Μπότας με τις McLaren και Williams αντίστοιχα.
 Σημειώστε πως στην πίστα του BIC ένας αγώνας διαρκεί 57 γύρους και οι δυο νεαροί πιλότοι έκαναν σχεδόν τους διπλάσιους αμφότεροι με μονάδα ισχύος Mercedes. 

Στη Lotus αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν νωρίτερα το πρόγραμμα σε μια μέρα με αρκετά προβλήματα. Ο Μαλντονάντο συμπλήρωσε μόνο 31 γύρους και παρέμεινε θεατής το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθώς οι μηχανικοί του προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα που προέκυψε στην εξάτμιση. Τελικά προχώρησαν σε αντικατάσταση όπως και των παρακείμενων μηχανικών μερών. Για τη Βρετανική ομάδα είναι μόλις το δεύτερο τετραήμερο δοκιμών που συμμετέχει και είναι βέβαιο πως έχουν αρκετό έδαφος να καλύψουν. 

Συνολικά οι σημερινοί χρόνοι ήταν:

Θέση Πιλότος            Ομάδα                   Χρόνος     Διαφορά Γύροι
 1. Sergio Perez        Force India-Mercedes    1m35.290s           105
 2. Valtteri Bottas     Williams-Mercedes       1m36.184s  +0.894s  128
 3. Kimi Raikkonen      Ferrari                 1m36.432s  +1.142s  54
 4. Nico Rosberg        Mercedes                1m36.624s  +1.334s  89
 5. Adrian Sutil        Sauber-Ferrari          1m37.700s  +2.410s  89
 6. Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes        1m37.825s  +2.535s  109
 7. Daniel Ricciardo    Red Bull-Renault        1m37.908s  +2.618s  39
 8. Max Chilton         Marussia-Ferrari        1m38.610s  +3.320s  44
 9. Daniil Kvyat        Toro Rosso-Renault      1m39.242s  +3.952s  56
10. Pastor Maldonado    Lotus-Renault           1m40.599s  +5.309s  31
11. Kamui Kobayashi     Caterham-Renault        1m42.285s  +6.995s  19

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια