FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

The sound of... silence f1 power...

The sound of... silence (VIDEO)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ
Ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνουν τη Formula 1 ξεχωριστή, είναι ο ήχος που παράγουν τα μονοθέσια. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της, έναν από τους πιο βασικούς λόγους που οι φίλοι του σπορ πληρώνουν αδρά πολλές φορές για να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς κάποιο Grand Prix.

«
Μιλούν για οικονομία καυσίμου. Δεν χρειάζονται νέους κινητήρες για να πετύχουν κάτι τέτοιο. Να πάρουν μικρότερα motorhomes. Έπειτα δεν χρειάζεται να γυρνάνε με τόσα φορτηγά όλη την Ευρώπη! Ο κόσμος θέλει δυνατό ήχο, κάτι ιδιαίτερο, αυτή είναι η ουσία της F1. Τώρα έχουμε ήσυχους κινητήρες και κανέναν στην πίστα (σ.σ. αναφέρεται στα προβλήματα αξιοπιστίας που έχουν παρουσιαστεί στις πρώτες χειμερινές δοκιμές, στη Jerez)», λέει χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας του σπορ.Το πέρασμα στη νέα εποχή, την υβριδική, με τους υπερτροφοδοτούμενους V6 κινητήρες των 1,6 λίτρων και τα πολύπλοκα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν έντονα αυτήν την νέα εποχή που ανατέλλει στο σπορ, με πρώτο και καλύτερο τον Bernie Ecclestone που εξ' αρχής ήταν (και παραμένει) αντίθετος με όλες αυτές τις αλλαγές που προώθησε η FIA.
Πλέον, οι αλλαγές που έχουν υποστεί οι μονάδες ισχύος έχουν μετατρέψει την Formula 1 σε ένα σαφώς πιο ήσυχο σπορ σε σχέση πάντα με το ένδοξο και ιδιαίτερα θορυβώδες παρελθόν. Ξεχάστε πια τα ουρλιαχτά των V8 ή V10 που μπορεί να ανέβαζαν μέχρι και 19-19.500 στροφές το λεπτό.
Διαγράψτε πια από το μυαλό σας τα 130 ντεσιμπέλ που παρήγαγε για παράδειγμα ένας 3λιτρος V10 του 2005 ή τα 125 ντεσιμπέλ των V8 των 2,4 λίτρων. Τώρα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Jerez που μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν τη σύγκριση, οι κινητήρες είναι πολύ πιο ήσυχοι. Οι μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των πρώτων χειμερινών δοκιμών εξέλιξης απογοητεύουν. Τα ντεσιμπέλ που παράγει ο V6 της Ferrari F14 T για παράδειγμα δεν ξεπερνούν τα 102. Στο ίδιο επίπεδο θορύβου και το μοτέρ της Mercedes, με τον γερμανικό V6 να είναι ελάχιστα πιο θορυβώδης - στα 105 ντεσιμπέλ.
«Πιστεύουμε ότι τα μονοθέσια του World Series ακούγονται περισσότερο», σχολιάζει κάποιος από τους εργαζόμενους στην πανέμορφη πίστα της Ανδαλουσίας, που πλέον δε χρειάζονται ωτοασπίδες κάθε φορά που περνά από μπροστά τους ένα μονοθέσιο. «Το 2013 δεν υπήρχε περίπτωση να πλησιάσει μονοθέσιο στα 10 μέτρα και να μην αισθανόσουν πόνο στα αυτιά», συμπληρώνει.
«Ο κόσμος έχει συνδέσει την Formula 1 με τον ήχο των V8 και τον V10. Ας ελπίσουμε ότι οι σημερινοί κινητήρες ακούγονται καλύτερα και ο κόσμος θα συνδεθεί με αυτόν τον ήχο», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Ferrari, James Allison.
«Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψουμε στους V10...», λέει από την πλευρά του ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Sebastian Vettel.
«Για να είμαι ειλικρινής, έχω απογοητευτεί», είπε ο Nico Hulkenberg για να προσθέσει: «Δεν είναι ο ίδιος ήχος όπως των V8... Ας περιμένουμε λίγο όμως, ίσως βελτιωθεί η κατάσταση... Σίγουρα όμως δεν υπάρχει το παλιό ουρλιαχτό των V8».
Διαφορετική προσέγγιση από τον επικεφαλής εξέλιξης του κινητήρα της Renault, Rob White, που λέει χαρακτηριστικά: «Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα νοσταλγήσουν τον ήχο που παρήγαγαν οι κινητήρες προηγούμενων εποχών, συμπεριλαμβανομένων και των V8 που είχαμε μέχρι το 2013, αλλά ο ήχος των νέων μοτέρ είναι απλά διαφορετικός. Είναι σα να σε ρωτούν αν σου αρέσουν οι Motorhead ή οι AC/DC. Είναι θέμα γούστου. Και οι δύο στις συναυλίες είναι αρκετά θορυβώδεις».
Mέχρι τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, στην πίστα του Albert Park της Μελβούρνης, στις 16/3, τα πράγματα ίσως έχουν βελτιωθεί μιας και προς το παρόν στις δοκιμές, οι πιλότοι δεν ζορίζουν ιδιαίτερα τους κινητήρες. Το μέγιστο όριο στροφών των νέων μοτέρ είναι οι 15.000 στροφές το λεπτό, τη στιγμή που λέγεται ότι στη Jerez, δεν ξεπερνούν τις 13.000 σ.α.λ. για λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά με την αξιοπιστία, αφού οι δοκιμές των νέων κινητήριων μονάδων μαζί με τα πολύπλοκα συστήματα ανάκτησης ενέργειας σε πραγματικές συνθήκες, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο «γαργαλητό» στα αυτιά, όταν με το καλό τα μοτέρ «πιάσουν» το όριο των 15.000 σ.α.λ. Και πάλι όμως η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν θα είναι σημαντική. Ακόμα και κόφτη να «πιάσουν» τα ντεσιμπέλ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 110 - 112 ντεσιμπέλ, μένοντας αρκετά μακριά από τα 125+ των V8, αλλά και των μοτοσυκλετών των MotoGP που παράγουν και αυτές εκπληκτικό ήχο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια