FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

F1 Grand Prix Βρετανίας: Ώρα για τσάι και Formula 1

F1 Grand Prix Βρετανίας: Ώρα για τσάι και Formula 1 (photos)Ο μαγικός κόσμος της Formula 1 μεταφέρεται στην Αγγλία! Στο ιστορικό αλλά και σύγχρονο πλέον σιρκουί του Silverstone, που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους οδηγούς αλλά και το «σπίτι» του ευρωπαϊκού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το Silverstone είναι γνωστό για την αλληλουχία γρήγορων καμπών που φορτίζουν τα ελαστικά με συνδυασμένα φορτία το μέγιστο των οποίων φτάνει τα 5g. Το ότι οι ομάδες χρησιμοποιούν υψηλό αεροδυναμικό φορτίο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες κατακόρυφες αλλά και πλευρικές δυνάμεις που επενεργούν στα ελαστικά την ίδια στιγμή. Οι ευθείες και τα σημεία φρεναρίσματος είναι σχετικά σύντομα, αυτό επιτρέπει στις ομάδες να επιλέγουν μεγάλες κλίσεις στις αεροτομές χωρίς να χάνουν πολύ χρόνο. Η άσφαλτος προσφέρει υψηλό επίπεδο πρόσφυσης που αυξάνει ακόμη περισσότερο το φόρτο των ελαστικών. Οι θερμοκρασίες πέλματος ξεπερνούν τους 110 βαθμούς Κελσίου και αυτό είναι ορατό από τις θερμικές κάμερες που αποτελούν ένα δημοφιλές στοιχείο στην μετάδοση της F1 από το 2013 όταν και υιοθετήθηκαν.
Στο ιστορικό αλλά και σύγχρονο πλέον σιρκουί του Silverstone, που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους οδηγούς αλλά και το «σπίτι» του ευρωπαϊκού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι μια γρήγορη πίστα με συνεχή ροή με υψηλές απαιτήσεις από τα ελαστικά ειδικά στις γρήγορες καμπές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό επίπεδο φθοράς και σημαντική πτώση στην απόδοση των ελαστικών ειδικά εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, πράγμα που το περιμένουμε φέτος. Το Silverstone εκτός από ταχύτατο και ιστορικό GP είναι και ‘εντός έδρας’ για την Pirelli. Το κέντρο μεταφορών της Ιταλικής φίρμας και το κέντρο μηχανολογίας βρίσκονται στο Ντίτκοτ που απέχει λιγότερο από μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Silverstone. Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής Pirelli: «Το Silverstone είναι πάντα μια φανταστική περίπτωση καθώς το Βρετανικό κοινό είναι εξαιρετικά ενημερωμένο και ενθουσιώδες. Πρόκειται για μια από τις λίγες πίστες όπου οι οδηγοί ισχυρίζονται πως ακούν το πλήθος ενώ οδηγούν. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος επιλέξαμε τις δυο πιο σκληρές γόμες της γκάμας μας επειδή στο Silverstone απαντώνται τα υψηλότερα πλευρικά φορτία της σεζόν. Υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις τόσο από το σκελετό όσο και από τη γόμα των ελαστικών. Αναμένουμε να δούμε από ένα μέχρι δυο pit stop στο Silverstone ειδικά εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ζεστό καιρό.
Βέβαια η ίδια πρόβλεψη είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια αλλά καταλήξαμε σε κάποιες περιπτώσεις σε τυπικό Βρετανικό καιρό. Οι ομάδες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα και να σκεφτούν πως θα αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνολικά και όχι αποσπασματικά σε κάθε περίοδο. Το Silverstone είναι μια πίστα που επιβραβεύει τη γενναιότητα και την προσήλωση οπότε αναμένουμε έναν σπουδαίο αγώνα». Πέρυσι ο Lewis Hamilton κέρδισε τον αγώνα των 52 γύρων για τη Mercedes με στρατηγική δυο αλλαγών. Εκκίνησε με τη μέση γόμα, έβαλε τη σκληρή γόμα στον 24ο γύρο και την διατήρησε στη 2η αλλαγή στον 41ο γύρο. Ο αγώνας επηρεάστηκε και από μια κόκκινη σημεία στην αρχή κάτι που έδωσε στους οδηγούς που εκκίνησαν εκ νέου τη δυνατότητα ν’ αλλάξουν ελαστικά στη σχάρα εκκίνησης. Αυτό επέδρασε στην στρατηγική καθώς επτά από τους πρώτους δέκα οδηγούς έκαναν μόνο μια αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια