FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

4 σημαντικά στοιχεία για το ρωσικό Grand Prix της Formula 1

Όταν πριν από ένα χρόνο η Ρωσία πραγματοποίησε το επιτυχημένο ντεμπούτο της στη Formula 1 με το δικό της ετάπ στο Σότσι, οι δημοσιογράφοι μετέδιδαν ακούραστα τα εγκώμια των «αφεντικών» των «αγώνων των βασιλιάδων», όπως και των οδηγών και των θεατών. Η δυνατότητα παρακολούθησης της κούρσας από 55 χιλιάδες θεατές, οι άνετες ζώνες για την εργασία των ομάδων που συμμετέχουν, τα μεγάλα πιτς, το θαυμάσιο κέντρο Τύπου και η άριστη οργάνωση, έκαναν την πρεμιέρα του νέου ρωσικού αθλητικού πρότζεκτ απόλυτα επιτυχημένη. Ωστόσο, να εκπλήξεις για δεύτερη χρονιά τους θεατές με κάτι νέο, είναι πολύ πιο δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει αναμφίβολα να παρακολουθήσει κανείς άλλη μια φορά τη Formula 1 στη Ρωσία.

Ολυμπιακό πάρκο, θάλασσα και βουνά

Η Sochi Autodrom είναι η μοναδική στον κόσμο πίστα της Formula 1 που έχει κατασκευαστεί απευθείας στο Ολυμπιακό πάρκο. Κι ενώ οι πιλότοι στη διάρκεια της κούρσας είναι απίθανο να έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν τα σύγχρονα αθλητικά μέγαρα όπου πρόσφατα διεξήχθησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, τους θεατές πάντως περιμένουν υπέροχα τοπία. Εκτός από τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες, στο οπτικό πεδίο των επισκεπτών θα βρίσκονται και η θάλασσα, και τα κοντινά Καυκάσια όρη.

Ταχύτατη πίστα

Η πίστα ταχύτητας δίπλα από τη Μαύρη θάλασσα, είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ο γνωστός γερμανός σχεδιαστής Γκέρμαν Τίλκε κατάφερε να χωρέσει 5.853 μέτρα ασφαλτόστρωσης με 19 στροφές, μέσα σ’ ένα αρκετά συμπαγές κομμάτι γης μεταξύ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για αστικό δρόμο, η πίστα Σότσι είναι εξαιρετικά ταχεία. Στην πρώτη στροφή υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για προσπέρασμα. Στατική εικόνα της κούρσας με ελάχιστες ευκαιρίες προσπέρασης όπως στο γκραν πρι του Μονακό, εδώ δεν υπάρχει.  
Ο Αλεξέι Ποπόφ, σχολιαστής της Formula 1 εδώ και πολλά χρόνια στη ρωσική τηλεόραση, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή αθλητική πύλη championat.com, ανέφερε πως, «όταν λένε ότι στην πίστα του Σότσι είναι αρκετές οι αργές στροφές, πρέπει να δοθεί η απάντηση πως οι στροφές είναι αυτές που είναι. Δεδομένου του τι θα μπορούσε να υπάρχει και του τι προέκυψε τελικά, το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό. Η Sochi Autodrom είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από απόψεως διαμόρφωσης απ’ ότι οι άλλες πίστες πόλεων του Τίλκε. Η Σιγκαπούρη και η Βαλένθια, είναι πολύ κατώτερές της».    

Αγώνες με αναπηρικά καροτσάκια και η νοσταλγία των σοβιετικών αυτοκινήτων

Πολλές μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο υποχρεώνονται να μένουν άπρακτες στο μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Ωστόσο, οι διευθύνοντες τη Sochi Autodrom επέλεξαν μια σταθερή κατασκευή αντί εκείνης που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί. Προς το παρόν αυτή η απόφαση δικαιώθηκε. Παράλληλα με τους αγώνες των αυτοκινήτων τουρισμού TCR και εκείνους του drag racing (επιτάχυνσης), η πίστα υποδέχτηκε και ένα μεγάλο αεροπορικό σόου με τις καλύτερες ρωσικές ακροβατικές αεροπορικές ομάδες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου πραγματοποιηθήκαν αγώνες μεταξύ ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, με αναπηρικά καροτσάκια.
Τις πιο ήσυχες μέρες, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να νοικιάσει «αγωνιστικό ταξί». Ο γύρος των 5 χιλιομέτρων με ένα Mazda MX5 Aori, Ferrari F430 ή Lamborghini Gallardo Superleggera, με επαγγελματία οδηγό, θα στοιχίσει 30 δολάρια. Η ανάλογη διαδρομή με το ιδιωτικό σας αυτοκίνητο, τα διπλάσια. Εκείνοι που προτιμούν απλώς να παρατηρήσουν, μπορούν να πάνε στο Μουσείο αυτοκινήτων του Σότσι για να δουν τη συλλογή σοβιετικών ρετρό αυτοκινήτων.

Οι Mercedes δεν είναι παντοδύναμες

Αν και τον περσινό Οκτώβριο τη νίκη κατέκτησαν όπως αναμενόταν οι πιλότοι της Mercedes AMG, Λούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ, φέτος η υπεροχή της γερμανικής αρμάδας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τη θέση στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μπορούν να διεκδικήσουν με καλές πιθανότητες οι οδηγοί της Scuderia Ferrari, Σεμπάστιαν Φέτελ και Κίμι Ραϊκόνεν. Δεν υπολείπονται και οι Φελίπε Μάσα και Βαλτέρι Μπότας από τη Williams. Αλλά και ο Ντανίλ Κβατ της Red Bull Racing, θα θελήσει φυσικά να λάμψει μπροστά από τις εξέδρες στην έδρα του. το κοινό μπορεί να αναμένει ένα συναρπαστικό αγωνιστικό σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια