FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η Formula 1 και οι ΗΠΑ

Το Γκραν Πρι στο Ωστιν του Τέξας κατάφερε να κερδίσει μέσα σε λίγα χρόνια τις εντυπώσεις και να γίνει σημείο αναφοράς για τη Formula 1 στις ΗΠΑ. Κάτι, που δεν είναι διόλου αυτονόητο, καθώς το συναρπαστικότερο μηχανοκίνητο άθλημα έχει περάσει από σαράντα κύματα στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμη όμως και έτσι, υπάρχουν αρκετές αμερικανικές πινελιές στην ιστορία της Formula 1.
Εντός έδρας νίκη
Μόνον ένας Αμερικανός έχει καταφέρει να νικήσει στη χώρα του σε Γκραν Πρι της Formula 1. Πρόκειται για τον Μάριο Αντρέτι (βλέπε φωτογραφία), ο οποίος είχε θριαμβεύσει το 1977 στο Λονγκ Μπιτς. Πάντως, ο συγκεκριμένος αγώνας δεν ονομαζόταν τότε Γκραν Πρι των ΗΠΑ, αλλά Γκραν Πρι των Δυτικών ΗΠΑ (USA West).
Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Ο Μάριο Αντρέτι είναι και ο μοναδικός Αμερικανός, που έχει χριστεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1. Ο ‘’σούπερ Μάριο’’ κατέκτησε αυτόν τον τίτλο το 1978, στις ΗΠΑ είναι πάντως διάσημος κυρίως χάρη στις επιτυχίες του στο πρωτάθλημα των Indy – Cars και στα θρυλικά ‘’500 Μίλια της Ινδιανάπολης’’.
Σημερινός εκπρόσωπος
Στο…ρόστερ των εφετινών οδηγών της Formula 1 περιλαμβάνεται ένας Αμερικανός, ο Αλεξάντερ Ρόσι. Ο 24χρονος πιλότος θα λάβει εφέτος μέρος συνολικά σε πέντε Γκραν Πρι με τα χρώματα της Manor. Εννοείται, ότι το Γκραν Πρι των ΗΠΑ περιλαμβάνεται σε αυτήν την πεντάδα.
Αμερικανική ομάδα
Στο παρελθόν έγιναν αρκετές προσπάθειες, όμως τελικά απέτυχαν όλες. Από το 2016 θα συμμετέχει πάντως στο πρωτάθλημα της Formula 1 η αμερικανική ομάδα Haas F1 Racing, που θα χρησιμοποιεί κινητήρες Ferrari. Ο ένας οδηγός της Haas F1 θα είναι ο Ρομέν Γκρόσιαν, ενώ φαβορί για τη θέση του δεύτερου πιλότου είναι ο Εστεμπάν Γκουτιέρεζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια