FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΚΑΙ Η F1 εχει τελικα σκανδαλα...

Για δωροδοκία υψηλόβαθμου στελέχους γερμανικής τράπεζας προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεταπώληση των δικαιωμάτων της Φόρμουλα 1 σε εταιρεία διαχείρισης επενδυτικού κεφαλαίου, κατηγορείται ο Μπέρνι Εκλστοουν.
Ο ισχυρός άνδρας της Φόρμουλα 1 φέρεται να δωροδόκησε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας BayernLB Γκέρχαρντ Γκριμπκόφσκι με 44 εκατ. δολάρια την περίοδο που του είχε ανατεθεί η πώληση του ποσοστού που κατείχε η τράπεζα στη Φόρμουλα 1 στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.
Ο Γκριμπκόφσκι ήταν επικεφαλής του τομέα επενδύσεων υψηλού ρίσκου όταν του ανατέθηκε από την τράπεζα να αναλάβει την πώληση ποσοστού 48% που κατείχε η BayernLB στη Φόρμουλα 1 σε ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο. Στις διαπραγματεύσεις δεν προσάρμοσε την αξία των μετοχών στις τρέχουσες τιμές. Φυσικά με το αζημίωτο.
Σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας Μονάχου αναφέρεται πως το 2006 ο Γκριμπκόσφκι πήρε προσωπικά τα χρήματα από τον «διευθύνοντα σύμβουλο της Φόρμουλα 1» ο οποίος αναφέρεται ως «Μπέρναρντ Ε.», χωρίς όμως να αναφέρεται ο λόγος της συναλλαγής.
Αργότερα ο Γκριμπκόφσκι χρησιμοποιώντας χρήματα της BayernLB πλήρωσε στον Εκλστοουν προμήθεια 41,4 εκατ. δολάρια και στην εταιρεία του Βρετανού Bambino Trust επιπλέον 25 εκατ. δολάρια!
Εκείνη την περίοδο ο Εκλστοουν κατείχε ποσοστό 25% επί των δικαιωμάτων της Φόρμουλα 1 τα οποία πουλήθηκαν, όπως και το ποσοστό που κατείχε η BayernLB στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC.
Η συναλλαγή ανάμεσα στον Γκριμπκόφσκι και τον Εκλστοουν έγινε μέσω δύο παράκτιων εταιρειών στον Μαυρίκιο και στις βρετανικές Παρθένους Νήσους και τα χρήματα κατατέθηκαν σε εταιρεία με έδρα την Αυστρία που είχε ιδρύσει το στέλεχος της τράπεζας για τον σκοπό αυτό. Ο Εκλστοουν έχει καταθέσει στους εισαγγελείς για την υπόθεση και δηλώνει βέβαιος πως θα απαλλαγεί από οποιαδήποτε κατηγορία.
Αν ο Γκριμπκόφσκι ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων και για φοροδιαφυγή για τα χρήματα που έλαβε από τον Εκλστοουν καθήσει τελικά το εδώλιο του κατηγορουμένου θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια