FORMULA 1

Column Left

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ VETTEL ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Με ακόμη μια νίκη του Sebastian Vettel ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν στη Formula 1. Τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε επάνω του ο Mark Webber στον τελευταίο του αγώνα στην F1. Ο Αυστραλός πιλότος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ τρίτος ήταν ο Fernando Alonso. 
Η φετινή χρονιά έκλεισε με έναν πολύ ωραίο αγώνα που άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μέχρι το τέλος. Ύστερα από ένα διήμερο καταιγίδων, ο αγώνας ξεκινούσε σε στεγνή πίστα, αλλά η πιθανότητα βροχής έφτανε το 60% σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόβλεψη.
Η μάχη που παρέμενε ανοιχτή ήταν η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, την οποία διεκδικούσαν οι ομάδες της Mercedes, της Ferrari και της Lotus.
Στην εκκίνηση ο N. Rosberg ξεκίνησε πολύ καλά και στην πρώτη στροφή πέρασε πρώτος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον S. Vettel. Kακή εκκίνηση έκανε ο M. Webber χάνοντας τη θέση του από τον L. Hamilton.
Στο τέλος του πρώτου γύρου η εικόνα επέστρεψε στην αρχική της μορφή και οι S. Vettel και M. Webber ανέκτησαν τις θέσεις τους. Ο R. Grosjean στον τέταρτο γύρο εγκατέλειψε από σπασμένο κινητήρα, βγάζοντας τη Lotus εκτός από το κυνήγι της δεύτερης θέσης.
Οι Mercedes φάνηκαν να υστερούν αισθητά σε ρυθμό. Ο F. Alonso καταδίωκε τον N. Rosberg και κατάφερε να τον περάσει. Λίγους γύρους αργότερα το ίδιο έκανε και ο M. Webber. Πιο πίσω, ο F. Massa μάζευε τη διαφορά του από τον L. Hamilton.
Με τις ομάδες να έχουν κάνει δοκιμές μόνο με τα ελαστικά βροχής, το μεγάλο ερώτημα ήταν η αντοχή της μέσης γόμας της Pirelli, με την οποία εκκίνησαν οι περισσότεροι πιλότοι.
Ο M. Webber πλησίαζε τον F. Alonso και η προσπέραση ήταν ζήτημα χρόνου. Τον πιο εντυπωσιακό αγώνα έκαναν οι δύο McLaren. Οι Jenson Button και Sergio Perez με συνεχείς προσπεράσεις ανέβηκαν στην έβδομη και δέκατη θέση αντίστοιχα.

Να σημειωθεί οτι ο Μεξικανός πιλότος εκκίνησε 19ος λόγω ποινής επειδή αναγκάστηκε να αλλάξει κιβώτιο ταχυτήτων.
Ο N. Rosberg μιλώντας με την ομάδα του είπε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα πίσω ελαστικά και ζήτησε pit stop. Του συνέστησαν να συνεχίσει όσο μπορεί αλλά να αφήσει τον team mate του να περάσει, καθώς είχε φτάσει πίσω του. Λίγο πριν, τον είχε περάσει και ο F. Massa.
O Βραζιλιάνος πιλότος της Ferrari, σε μάχη που είχε για να κρατήσει πίσω του τον L. Hamilton, πάτησε τη διακεκομμένη άσπρη γραμμή που οριοθετεί την είσοδο στα pits. Οι αγωνοδίκες τον τιμώρησαν με ποινή διέλευσης από τα pits και οι πιθανότητες της Ferrari να κατακτήσει τη δεύτερη θέση μειώθηκαν σημαντικά.
Ο F. Massa μπήκε στα pits ενώ ήταν στην τέταρτη θέση και βγήκε όγδοος πίσω από τον S. Perez. Εκεί που η κατάσταση έδειχνε να κρίνεται, ξαφνικά ήρθαν τα επάνω-κάτω.
Οι L. Hamilton και V. Bottas είχαν επαφή με αποτέλεσμα διαλυμένο πίσω ελαστικό και εγκατάλειψη για τον Φινλανδό και κλατάρισμα για τον Βρετανό. Η πιθανότητα να βγει αυτοκίνητο ασφαλείας ώθησε την Red Bull να καλέσει αμέσως στα pits τον M. Webber για αλλαγή ελαστικών. 

Αντί του Αυστραλού, πρώτος έφτασε ο S. Vettel, αλλά τα ελαστικά του δεν ήταν έτοιμα. Έμεινε 13 δευτερόλεπτα ακινητοποιημένος, έχοντας ακριβώς πίσω του τον team mate του, που κι αυτός είχε φτάσει, να περιμένει...

Ξαφνικά οι ελπίδες της Ferrari αναπτερώθηκαν καθώς ο L. Hamilton κρίθηκε υπαίτιος για την επαφή με τον V. Bottas και έπρεπε να εκτίσει ποινή διέλευσης.

Όμως, ο Βρετανός κέρδισε αρκετές θέσεις, ενώ ο N. Rosberg κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον S. Perez. Κάποιες σταγόνες βροχής άγχωσαν τους πάντες, όμως τελικά μέχρι και την καρό σημαία δεν άλλαξε κάτι, σηματοδοτώντας μία ολόκληρη χρονιά χωρίς αγώνα υπό βροχή.

Ο J. Button πήρε το καλύτερο αποτέλεσμα της σεζόν με την τέταρτη θέση, ενώ η έκτη θέση του S. Perez σίγουρα θεωρείται άθλος, με δεδομένο του από που εκκίνησε.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τον Γερμανό πιλότο της Red Bull να κάνει τα παραδοσιακά "donuts", και τον M. Webber να αποχαιρετά τον κόσμο και τη Formula 1 κάνοντας έναν γύρο χωρίς το κράνος του.

Grand Prix Βραζιλίας 2013: Τα αποτελέσματα του αγώνα

        Οδηγός                           Ομάδα               Χρόνος

 1.  Sebastian VettelRed Bull 1.32:36.300
 2.  Mark WebberRed Bull +10.452
 3.  Fernando AlonsoFerrari+18.9
 4.  Jenson ButtonMcLaren +37.3
 5.  Nico RosbergMercedes+39.0
 6.  Sergio PerezMcLaren +44.0
 7.  Felipe MassaFerrari+49.1
 8.  Nico HulkenbergSauber +1:04.2
 9.  Lewis HamiltonMercedes +1:12.9
10.  Daniel RicciardoToro Rosso +1 γύρο
11.  Paul Di RestaForce India+1 γύρο
12.  Steban GutierrezSauber +1 γύρο
13.  Adrian SutilForce India+1 γύρο
14.  Heikki KovalainenLotus +1 γύρο
15.  Jean Eric VergneToro Rosso+1 γύρο
16.  Pastor MaldonadoWilliams +1 γύρο
17.  Jules BianchiMarussia +2 γύρους
18.  Giedo van der GardeCaterham +2 γύρους
19.  Max ChiltonMarussia +2 γύρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια