FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τα σχέδια για αναζωογόνηση της F1

Όλα αυτά έχουν ως στόχο να βελτιωθεί το θέαμα ώστε να σταματήσει η αρνητική κριτική και να συγκρατηθεί η μείωση των θεατών, τόσο στις κερκίδες όσο και στην τηλεόραση.
Γι’ αυτό το σκοπό ψηφίστηκαν κάποιες προτάσεις από την Ομάδα Στρατηγικής, που θα εξεταστούν από τηνΕπιτροπή της F1 και στη συνέχεια από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Μηχανοκίνητων Σπορ.
Το «αδελφό» μας AUTOSPORT παραθέτει τις ιδέες της Ομάδας Στρατηγικής, εκτιμώντας και ποια μπορεί να είναι τα επακόλουθα της εφαρμογής τους.
ΛΑΣΤΙΧΑ
Οι ομάδες ζήτησαν να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα σε κάθε αγώνα δύο γόμες για στεγνό της Pirelli, από τιςτέσσερις που υπάρχουν σήμερα.
Τονίστηκε ότι η επιλογή θα γίνεται μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο ασφάλειας που θα θέτει ο κατασκευαστής των ελαστικών. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε μια ομάδα να επιλέξει την πολύ μαλακή γόμα σε μια πίσταπολύ υψηλών ταχυτήτων, όπως η Monza.
ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ
Πώς; Τα μονοθέσια θα γίνουν 30-50 kg ελαφρύτερα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι οδηγοί θα είναι αναγκασμένοι να χάσουν βάρος. Ούτε θα επιτραπούν ειδικά ελαφρά υλικά που θα αυξήσουν το κόστος.
Τομείς του αυτοκινήτου, όπως το κιβώτιο και τα ηλεκτρονικά, θα αναθεωρηθούν ως μέρη από τα οποία μπορεί να εξοικονομηθεί βάρος.
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΟ
Ο στόχος εδώ είναι να ολοκληρώνονται τα pit-stops –για λάστιχα και καύσιμο– στον ίδιο χρόνο των 3 δευτερολέπτων που απαιτείται σήμερα μόνο για αλλαγή των ελαστικών.
Το κόστος εδώ είναι μια ανησυχία, που θα εξεταστεί πλήρως προτού η αλλαγή επικυρωθεί. Θυμίζουμε ότι ο ανεφοδιασμός καταργήθηκε ακριβώς για να απαλειφθεί το κόστος της μεταφοράς του σχετικού εξοπλισμούαπό πίστα σε πίστα, σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχει επίσης θέμα ασφάλειας που πρέπει να εξεταστεί (θυμηθείτε την πυρκαγιά στο pit-stop του Verstappen [πατρός] το 1994), όπως και θέμα ασυμβατότητας των ανεφοδιασμών με την εικόνα μιας «οικολογικής» F1.
Από την άλλη, τα μονοθέσια θα τρέχουν με λιγότερο καύσιμο, άρα θα είναι ελαφρύτεραταχύτερα και θαταλαιπωρούν λιγότερο τα λάστιχά τους.
ΠΙΟ ΠΟΛΥΣΤΡΟΦΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
Τα κιβώτια θα έχουν μόνο 6 σχέσεις (αντί για 8 σήμερα), πράγμα που θα αυξήσει τις στροφές και κατά συνέπεια και την ταχύτητα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να είναι τα μονοθέσια 5 με 6 δευτερόλεπτα ταχύτερα στο γύρο.
Το 6άρι κιβώτιο θα είναι επίσης ελαφρύτερο από το σημερινό 8άρι.
ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
Η Ομάδα Εργασίας για την Κινητήρια Μονάδα θα μελετήσει πώς να αλλάξει τη μορφή της εξάτμισης καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η waste gate (βαλβίδα ανακούφισης του τούρμπο) έτσι ώστε να δυναμώσει ο ήχος.
Τονίστηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κόλπα (όπως η ηλεκτρονική ενίσχυση ή το «χωνί» που δοκίμασε πέρσι η Mercedes), αλλά θα βρεθεί τεχνική λύση.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Θα μεγαλώσει το φάρδος των πίσω ελαστικών από τα 360 στα 420 mm, πράγμα που θα αυξήσει και την πρόσφυση, άρα και την ταχύτητα του μονοθεσίου στο γύρο.
Επιπλέον, το συνολικό πλάτος των μονοθεσίων θα αυξηθεί στα 2 μέτρα, με φαρδύτερες εμπρός και πίσωπτέρυγες, και διπλά φράγματα στις άκρες τους.
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΔΗΓΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Οι εκκινήσεις στους αγώνες Grand Prix γίνονται σήμερα με ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω λογισμικού. Συνήθως μια κακή εκκίνηση οφείλεται σε λάθος προγραμματισμό μετά τον γύρο εγκατάστασης στη σειρά εκκίνησης.  
Με τον νέο κανονισμό, οι οδηγοί θα εκκινούν χειριζόμενοι οι ίδιοι τον συμπλέκτη.
ΚΙΝΗΤΗΡΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Οι κατασκευαστές δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν τη μορφή των σημερινών κινητήριων μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλα έξοδα επανεξέλιξης.
Γενικά, το θέμα αύξησης του –ήδη δυσβάσταχτου για πολλούς– κόστους είναι ανησυχητικό, καθώς πολλέςμεσαίες ομάδες F1 (οι μικρές ήδη εξέλιπαν πρακτικά) κινδυνεύουν να μην τα βγάζουν πέρα.
Γι’ αυτό το λόγο ο διευθυντής της Mercedes, Toto Wolff, πρότεινε να διαθέτουν οι μεγάλες ομάδες πλήρη «πελατειακά» μονοθέσια στις μικρές ή ακόμα και να τρέχουν οι ίδιες τρίτο ή και τέταρτο μονοθέσιο με νέους οδηγούς στο τιμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια