FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΜΟΝΑΚΟ

Ένας αγώνας, με λάμψη, το Πριγκιπάτο αποτελεί το σημείο της ένδοξης ιστορίας της F1. Βέβαια φέτος τρέχουν έντεκα ομάδες και κερδίζει η Mercedes με τη Ferrari ν' ακολουθεί.

Η αυτοκινητική λέσχη του Μονακό που διοργανώνει το σημερινό αγώνα ιδρύθηκε πριν 125 χρόνια. Στις 14/4/1929 διεξήχθη το πρώτο GP Μονακό, ενώ στη σύγχρονη ιστορία της F1 που μετρά από το 1950 το φετινό GP είναι το 62ο. Το πρώτο στις 21/5 του 1950 το είχε κερδίσει ο Φάτζιο με Alfa Romeo. Το 62ο θα το κερδίσει ο Ρόσμπεργκ με Mercedes. Ο μόνος που μπορεί να μας διαψεύσει είναι ο Χάμιλτον που οδηγεί επίσης ίδιο μονοθέσιο. Οτιδήποτε άλλο θ’ αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Η φετινή εξέλιξη του πρωταθλήματος δεν αντέχει σε σοβαρό σχολιασμό και το αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε ρίχνοντας μια ματιά στο βάθρο, στους πέντε πρώτους αγώνες είχαμε δυο Mercedes και μια Ferrari. 






Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Ρόσμπεργκ θα είναι ο νικητής για 3η σερί χρονιά στο Μονακό την Κυριακή.


Το πετράδι του πρωταθλήματος βρίσκεται στη Κυανή Ακτή και το κοσμοπολίτικο Μόντε Κάρλο
. Παραδοσιακά η ολοκλήρωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών συμπίπτει με το GP στο Μονακό. Τα φώτα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην περιοχή και όλοι θέλουν να δουν και να ειδωθούν. Τα δρώμενα εκτός πίστας πολλές φορές επισκιάζουν τα αγωνιστικά, αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί φέτος. Το Grand Prix ξεκινάει αύριο με τις ελεύθερες δοκιμές και θα είναι ο 6ος φετινός αγώνας. Στο Μονακό κατοικούν 36 χιλιάδες άνθρωποι, οι 8 χιλιάδες είναι γηγενείς. Η συνολική έκταση του Πριγκιπάτου είναι 195 εκτάρια, τα 40 απ’ αυτά είναι κατασκευές μέσα στη θάλασσα που προστέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η διαδρομή στο Μονακό είναι μια από τις τέσσερις ιστορικές πίστες (σ.σ: Μόντσα, Σπα και Σίλβερστον οι άλλες 3) που από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στο καλεντάρι του πρωταθλήματος. Πολυνίκης και θρύλος στη συγκεκριμένη διαδρομή όπου ο οδηγός κάνει τη διαφορά, είναι ο αδικοχαμένος Άιρτον Σένα. Ο Βραζιλιάνος έχει κερδίσει εκεί 6 φορές η πρώτη ήταν το 1987 στο τιμόνι μιας Lotus 99T. Στη συνέχεια κέρδισε 5 φορές συνεχόμενες από το 1989 έως το 1993. 



Ο Μίκαελ Σουμάχερ κέρδισε το 1994 του Σένα απόντος
, ο Γερμανός έχει κερδίσει 5 φορές δυο με Benetton (1994, 1995) και τρεις με Ferrari (1997, 1999, 2001). Πέντε νίκες στους δρόμους του Πριγκιπάτου έχει επίσης ο Γκράχαμ Χιλ (1963, 1964, 1965, 1968, 1969). Ο Αλέν Προστ έπεται στη σχετική λίστα με 4 νίκες (1984, 1985, 1986, 1988). 

Η διαδρομή έχει αλλάξει ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια μόνο η διαμόρφωση του σικέιν μετά την έξοδο του τούνελ είναι διαφορετική σήμερα. Στο πρώτο αγώνα το 1929 η μέση ωριαία ταχύτητα ήταν 84.8km/h, το 1955 ο Φάντζιο γύριζε με 110km/h, το 1964 ο Χιλ με 120km/h, το 1985 ο Αλμπορέρο με 144km/h ενώ μετά την διαμόρφωση του σικέιν ο Σουμάχερ έφτασε τα 161km/h το 2004. 

Αντίστοιχα οι χρόνοι για την pole όλα αυτά τα χρόνια μεταβλήθηκαν ως εξής: 

POLE POSITIONS
- 1933  Βάρζι              2’02
- 1937 Καρατσιόλα     1’47’’5
- 1972  Φιτιπάλντι       1’21’’4
- 1974  Λάουντα         1’26’’3
- 1980 Πιρονί             1’24’’813
- 1985  Σένα               1’20’’450 πριν το νέο σικέιν
- 1994 Σουμάχερ        1’18’’560 υπό το νέο σικέιν
- 2011  Φέτελ              1’13’’556 αλλαγή στη Πισίνα

Ο Σένα έχει και το ρεκόρ pole position με 5 στο Μονακό
 (1985, 1988, 1989, 1990, 1991). 
Τα τελευταία 10 χρόνια κερδίζει ο poleman, εκτός από το 2008 που κέρδισε ο Χάμιλτον από την 3η θέση. Ο Ολιβιέ Πανίς έγραψε ιστορία το 1996 όταν κέρδισε από την 14η θέση, σ’ έναν αγώνα που τερμάτισαν μόλις 4 μονοθέσια. Φέτος συμπληρώνονται 31 χρόνια από την πρώτη νίκη της McLaren στο Πριγκιπάτο, την είχε πετύχει ο Προστ. Η βρετανική ομάδα έχει κερδίσει συνολικά 14 φορές εκεί και είναι η πιο πετυχημένη στην ιστορία του αγώνα. Βέβαια φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ψάχνουν ακόμη τον πρώτο τους βαθμό. Ακολουθεί η Ferrari με 8 νίκες. 

Στους στενούς γλιστερούς δρόμους σπάνια βρίσκεται ο οδηγός με το γκάζι πατημένο τέρμα. Οπότε η μονάδα ισχύος της Mercedes δεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Οι μηχανικοί ειδικά γι’ αυτόν τον αγώνα θυσιάζουν τη μέγιστη ισχύ στο βωμό της ομοιογενούς καμπύλης ροπής στις μέσες στροφές που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο των αργών στροφών. Αεροδυναμικά οι κλίσεις στις αεροτομές είναι οι μέγιστες δυνατές, παρόλα αυτά η αεροδυναμική δεν παίζει σημαντικό ρόλο σε μια πίστα με χαμηλή μ.ω.τ. Σημαντικό ρόλο παίζει η μηχανική πρόσφυση, αυτός είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των τεχνικών. Απ’ τη μια πρέπει τα μονοθέσια να ψηλώσουν γιατί το οδόστρωμα έχει πολλές ανωμαλίες απ’ την άλλη πρέπει να μην γέρνουν – ταλαντώνονται γιατί χαλά η ισορροπία κρατήματος. 



Η πολύ μαλακή γόμα με το κόκκινο χρώμα έχει νέα σύνθεση και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος.


Η Pirelli θα έχει στη διάθεση των ομάδων τις δυο πιο μαλακές γόμες της γκάμας της. 
Η αναμενόμενη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στις δυο γόμες είναι 1.0  – 1.1 δευτερόλεπτα ανά γύρο. Η πολύ μαλακή γόμα έχει νέα σύνθεση που προσφέρει τη μεγαλύτερη πρόσφυση και την υψηλότερη απόδοση απ’ όλη τη γκάμα F1, της Pirelli. Πρόκειται για μια γόμα σχεδιασμένη ν’ αποδίδει καλύτερα σε χαμηλό εύρος θερμοκρασιών ενώ ζεσταίνεται πολύ γρήγορα ώστε να εξυπηρετεί σε δημόσιους δρόμους. Στόχος της νέας σύνθεσης είναι να προσφέρει μεγαλύτερη αντίσταση στην τοπική παραμόρφωση λόγω υπερθέρμανσης (graining) αλλά και στην μερική αποκόλληση (blistering). Ένας από τους παράγοντες κλειδιά στην εξέλιξη όλων των ελαστικών φέτος είναι η βελτιστοποίηση της πίεσης στην επιφάνεια επαφής και της θερμοκρασιακής κατανομής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ομοιόμορφη επαφή με την άσφαλτο και βελτιώνει την πρόσφυση και το κράτημα, καθοριστικούς παράγοντες στους δρόμους του Μονακό. 



Στο Μονακό υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστες παράμετροι. 
Είναι ο αγώνας με τη χαμηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα και έχει την πιο αργή στροφή του πρωταθλήματος. Αυτό δίνει έμφαση στη μηχανική πρόσφυση των ελαστικών και όχι στην αεροδυναμική απόδοση που επίσης δημιουργεί πρόσφυση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη συγκεκριμένη διαδρομή ως ιδανικό πεδίο για την πολύ μαλακή γόμα που προσφέρει την καλύτερη πρόσφυση αλλά και το ταχύτερο ζέσταμα απ’ όλα τα ελαστικά της γκάμας. Επίσης το Μονακό είναι ο μόνος αγώνας που δεν ολοκληρώνεται μετά το ελάχιστο των 305km που έχει θεσπίσει η FIA. Η επιφάνεια του οδοστρώματος στο Μονακό είναι η πιο λεία που απαντάται όλη τη χρονιά. Δεδομένου ότι τα σημεία διαφυγής είναι ελάχιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για συμβάντα που θα προκαλέσουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας και αυτό πρέπει να υπολογιστεί στις επιλογές στρατηγικής. Καθότι η φθορά των ελαστικών και η πτώση στην απόδοσή τους αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του Grand Prix στο Μονακό πολύ συχνά η στρατηγική ενός pit stop αποδεικνύεται αποτελεσματική. 

Μιλώντας σχετικά ο αγ. διευθ. της Ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών, Πωλ Χέμπερι τόνισε μεταξύ άλλων:
 "Όλοι ανυπομονούν για τον αγώνα στο Μονακό. Υπάρχουν πολύ λίγες λέξεις που μπορούν να αποδώσουν το θέαμα. Για πρώτη φορά φέτος θα χρησιμοποιήσουμε την ολοκαίνουργια πολύ μαλακή γόμα μας μαζί με τη μαλακή όπως γίνεται στο συγκεκριμένο αγώνα από το 2011 που ξεκίνησε η σύγχρονη εποχή μας στη Formula 1. Το Μονακό συχνά περιγράφεται ως μια διαδρομή όπου είναι αδύνατον να προσπεράσεις. Έχουμε όμως δει στο παρελθόν πολλές περιπτώσεις όπου η στρατηγική διαχείρισης των ελαστικών και η πτώση στην απόδοσή τους έχει οδηγήσει σε ανακατατάξεις ακόμη και σε προσπεράσματα στην πίστα. Ειδικότερα ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί την πολύ μαλακή γόμα που έχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση θα είναι κρίσιμος. Υπάρχουν κάποιοι ασυνήθιστοι παράμετροι στο Μονακό όπως ο χρόνος που γίνονται οι ελεύθερες δοκιμές πράγμα που προσθέτει στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του αγώνα. Οι συγκρίσεις με την ρόδα της ρουλέτας είναι αναπόφευκτες. Όπως πάντα η σωστή προετοιμασία και συλλογή δεδομένων για τα ελαστικά στα ελεύθερα θα δώσει στους οδηγούς τη δυνατότητα να βρεθούν σε καλή θέση και να μεγιστοποιήσουν τη δυναμική τους στον αγώνα αλλά και στις καθοριστικές κατατακτήριες δοκιμές".

Το Μονακό έχει μοναδική διαμόρφωση με τις ελεύθερες δοκιμές να διεξάγονται την Πέμπτη και να μην υπάρχει δράση για τη F1, ξανά έως το Σάββατο ενώ την Παρασκευή το απόγευμα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στην κυκλοφορία. Αυτό επηρεάζει τη συνήθη βελτίωση της διαδρομής όσον αφορά στο κράτημα, καθώς η γόμα που στρώνεται την Πέμπτη εξαφανίζεται λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων την Παρασκευή. Επιπλέον προστίθενται ακαθαρσίες και θραύσματα στο οδόστρωμα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια