FORMULA 1

Column Left

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Τεθωρακισμένα με τεχνολογία Formula-1

Όταν ακούει κανείς για τεχνολογία η οποία προέρχεται από τον χώρο της Formula-1 σίγουρα δεν σκέφτεται άρματα μάχης και στρατιωτικά τεθωρακισμένα γενικότερα, ωστόσο στην περίπτωση της BAE Systems αυτό το αξίωμα διαψεύδεται, καθώς τεχνικοί της εταιρείας εισήγαγαν το σύστημα Active Damping σε οχήματα της «οικογένειας» τωνCV90, με αποτέλεσμα το σπάσιμο ρεκόρ ταχύτητας σε ανώμαλο έδαφος και την αύξηση της ευελιξίας τους.
Το σύστημα Active Damping εισήχθη αρχικά στη Formula-1 τη δεκαετία του 1990, και αυτό που κάνει είναι να «διαισθάνεται» την ταχύτητα του οχήματος και τη μορφολογία του εδάφους και να ανταποκρίνεται σε αυτά τα δεδομένα συμπιέζοντας τις αναρτήσεις προκειμένου το όχημα να παραμένει σε οριζόντιο επίπεδο ανά πάσα σιγμή.
Η αυξημένη αυτή σταθερότητα σε κάθε έδαφος, τονίζει η εταιρεία, βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των οχημάτων και κατ'επέκταση στη μείωση του κόστους συντήρησης, ακόμα και αν τα οχήματα μπορούν να κινηθούν 30-40% πιο γρήγορα σε ανώμαλο έδαφος.
Όσον αφορά στο πλήρωμα/ προσωπικό, η εν λόγω τεχνολογία συνεπάγεται μια πιο άνετη διαδρομή, μειώνοντας την καταπόνηση και την κούραση, κάτι εξαιρετικά σημαντικό σε πολεμικές επιχειρήσεις- ενώ παράλληλα διευκολύνεται και η δουλειά των πυροβολητών.
Το σύστημα κανονικά χρησιμοποιείται σε αγωνιστικά οχήματα βάρους που δεν ξεπερνά τα 700 κιλά, ωστόσο οι μηχανικοί της βρετανικής εταιρείας το προσάρμοσαν ανάλογα για τα δεδομένα ερπυστριοφόρων που μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 35 τόννους. Σε πρόσφατες δοκιμές ένα CV90 πέτυχε ρεκόρ, αφήνοντας πίσω του τα κύρια άρματα μάχης (MBT).

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια