FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

65 χρόνια από το πρώτο Γκραν Πρι της Formula1


Ήταν 13 Μαΐου 1950, όταν η Formula1 πήρε... σάρκα και οστά και διεξήχθη το πρώτο Γκραν Πρι στην ιστορία του σπορ στο Σίλβερστοουν της Μεγάλης Βρετανίας. Ημέρα σημαντική για τα μηχανοκίνητα σπορ, αφού έγινε το κορυφαίο στον κόσμο και πλέον μετρά εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον πλανήτη. Έτσι, σήμερα συμπληρώνει 65 χρόνια... ζωής και με το πέρασμα αυτών έχουν συμβεί πάρα πολλά.
Νικητές, παγκόσμιοι πρωταθλητές, αμέτρητα ρεκόρ, ονόματα και ομάδες που έχουν μείνει στην ιστορία και ατυχήματα που κόστισαν ζωές. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί αγώνες σε όλες τις Ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Βόρεια & Νότια Αμερική, Αφρική, Ωεκανία) και το... κοντέρ έχει γράψει πολλούς αριθμούς, που είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστούν σ' ένα κείμενο. Συνολικά η F1 έχει μετρήσει 921 Γκραν Πρι έως σήμερα, με τελευταίο αυτό της Ισπανίας στη Βαρκελώνη, όπου κέρδισε ο Νίκο Ρόσμπεργκ με Mercedes, και πρώτο νικητή τον Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo.
Άλλοι 104 πιλότοι έχουν ανέβει έστω και μια φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ 96 έχουν κατακτήσει την pole position και 32 το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρώτος και στις τρεις λίστες είναι φυσικά ο Μίκαελ Σουμάχερ με 91 νίκες, 68 pole και 7 τίτλους. Σε επίπεδο ομάδων η Ferrari είναι η πιο ιστορική της Formula1 έχοντας συμμετάσχει σε κάθε αγώνα από το 1950 μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το διάστημα πανηγύρισε 222 νίκες και 16 τίτλους, με άλλες 33 ομάδες να... γεύονται τη χαρά της νίκης και άλλες 14 να φτάνουν στην κατάκτηση της κορυφής. Τέλος, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός κρύβει κινδύνους και αυτό έχει αποδειχτεί περίτρανα στην F1, όπου 32 πιλότοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πίστες.
Πρώτος ήταν ο Αμερικανός Τσετ Μίλερ στην Ιντιανάπολις το 1953 και τελευταίοι οι Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ, Άιρτον Σένα στην Ίμολα το 1994. Έτσι, η Formula1 είναι πλέον... 65άρα και της ευχόμαστε όχι μόνο να τα εκατοστήσει, αλλά να τα χιλιάσει και συνάμα να βελτιωθεί σε επίπεδο ανταγωνισμού αντί να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο, καθώς και να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες, κάτι που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 21 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια