FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τα 900 Γκραν Πρι στη Formula1 συμπλήρωσε η Ferrari

Ούτε Γκραν Πρι δεν έχει χάσει η Ferrari στη Formula1 από το 1950, όταν ξεκίνησε να διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Scuderia έφτασε, με αυτόν τον τρόπο, τα 900 σε αυτό του Βελγίου και απέχει μόνο 100 από τα 1000.
Κατά τη διάρκεια αυτών η ομάδα του Μαρανέλο έχει πανηγυρίσει pole position, νίκες, τίτλους, αλλά και έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Συγκεκριμένα, το... ταμείο μέχρι στιγμής είναι 207 pole, 223 νίκες, 15 πρωταθλήματα οδηγών και 16 κατασκευαστών, με τον τελευταίο να είναι το 2008.Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα στατιστικά του Σπα ο Λιούις Χάμιλτον έπιασε τον Άιρτον Σένα στην τέταρτη θέση της λίστας με τις περισσότερες παρουσίες στο βάθρο όλων των εποχών, καθώς έφτασε τις 80 με τη νίκη του επί βελγικού εδάφους.Ακόμη, η Lotus είδε μονοθέσιό της στο βάθρο για πρώτη φορά μετά τις ΗΠΑ το 2013, τη στιγμή που ο Μαξ Φερσταπεν τερμάτισε εντός των βαθμών σε δύο σερί αγώνες για πρώτη φορά στην καριέρα του.
Αναλυτικά τα στατιστικά μετά το Σπα
Αυτή ήταν η έκτη νίκη στη σεζόν για τον Χάμιλτον, που πανηγύρισε την 39η στην καριέρα του και τη δεύτερη στο Σπα. Έτσι, έφτασε τις 80 παρουσίες στο βάθρο και... ισοφάρισε τον Άιρτον Σένα. Μόνο οι Μίκαελ Σουμάχερ (155), Αλέν Προστ (106) και Φερνάντο Αλόνσο (97) έχουν περισσότερα πόντιουμ.
Έβδομος τερματισμός «1-2» στη σεζόν για τη Mercedes, με τον Ρόσμπεργκ να βλέπει τη διαφορά από τον Χάμιλτον στη βαθμολογία να αυξάνεται κατά εφτά βαθμούς. Ο Γερμανός ανέβηκε για 36η φορά στο βάθρο και έπιασε τον Γκράχαμ Χιλ στην 22η θέση. Επίσης, έκανε τον ταχύτερο γύρο για τρίτη φορά στη σεζόν, κάτι που ο ομόσταυλός του το έχει πράξει τέσσερις φορές μέσα στο 2015.Πρώτος τερματισμός στο βάθρο μετά τις ΗΠΑ το 2013 για τη Lotus, κάτι που πανηγυρίστηκε έξαλλα, μετά το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο εξαιρετικός Ρομάν Γκροζάν ήταν τρίτος στο Σπα και έφτασε τα δέκα πόντιουμ στην καριέρα του.Τα 900 Γκραν Πρι στην ιστορία της στη Formula1 συμπλήρωσε η Ferrari. Η Scuderia είναι η πιο ιστορική ομάδα του σπορ και απέχει πλέον 100 από τη... χιλιάρα! Τις 150 εκκινήσεις έφτασε ο Σεμπάστιαν Φέτελ, το σερί του οποίου σταμάτησε στους 21 αγώνες όσον αφορά τον τερματισμό εντός των βαθμών. Ο Γερμανός δεν κατάφερε να φτάσει το ρεκόρ του Κίμι Ραϊκόνεν, που είναι 27.Για πρώτη φορά στη σεζόν ο Ντανιίλ Κβιάτ προσπέρασε τον Ντάνιελ Ρικιάρντο στη βαθμολογία. Ο Ρώσος έχει τώρα 57 βαθμούς έναντι 51 του Ρικιάρντο με την τέταρτη θέση στο Σπα, που σήμανε τον τρίτο τερματισμό του εντός της πρώτης πεντάδας για φέτος.
Τα καλύτερα αποτελέσματα στη σεζόν είχε ο Σέρχιο Πέρεζ σε κατατακτήριες δοκιμές και αγώνα για φέτος. Ο Μεξικανός κατετάγη πέμπτος και είδε την καρό σημαία από την ίδια θέση.
Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Μαξ Φερστάπεν τερμάτισε εντός των βαθμών σε δύο συνεχόμενους αγώνες. Τέταρτος στην Ουγγαρία, όγδοος στο Σπα ο Ολλανδός, που έχει γεννηθεί στο Βέλγιο. Στους βαθμούς για δύο σερί Γκραν Πρι ήταν και ο Μάρκους Έρικσον, ο οποίος είδε την καρό σημαία δέκατος σε Ουγγαρόρινγκ και Σπα.
Το 1998 ήταν η τελευταία φορά που κανένα μονοθέσιο της McLaren δεν κατάφερε να τερματίσει στους βαθμούς στο Σπα. Φέτος ήταν η τέταρτη στην ιστορία της ομάδας του Γουόκινγκ, που είδε τους Φερνάντο Αλόνσο, Τζένσον Μπάτον να τερματίζουν στην 13η και 14η θέση, αντίστοιχα. Πάντως, στη συγκεκριμένη πίστα οι Βρετανοί μετρούν 12 νίκες, η πρώτη εκ των οποίων ήταν το 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια