FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η Ferrari απειλεί με αποχώρηση από τη Formula 1

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Formula 1 η Ferrari, με τον πρόεδρό της, Sergio Marchionne, να κατηγορεί τις αλλαγές που προωθούνται από τη FIA στους κανονισμούς των κινητήρων.
Ο πρόεδρος της σκουντερία χαρακτήρισε "δυνατό, αλλά πολύ πολύ απίθανο" αυτό το σενάριο, προσθέτοντας ότι "η Ferrari θα βρει άλλους τρόπους για να εκφράσει την ικανότητά της να αγωνίζεται και να νικάει. Δεν μπορεί, πάντως, να βρεθεί σε μία γωνία στα γόνατα και να μην πει τίποτα".Η ιταλική ομάδα αντιδρά στις αλλαγές που επιδιώκουν να φέρουν ο εμπορικός διευθυντής του αθλήματος, Bernie Ecclestone, και η FIA διαμέσου του προέδρου της, Jean Todt, οι οποίοι πήραν την έγκριση της Ομοσπονδίας για "προτάσεις και αποφάσεις σχετικά με εξέχοντα ζητήματα της F1".
Η Ferrari απάντησε με επιστολή στην οποία αντιδρά σε αυτήν την εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η FIA δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει τέτοια εξουσία και για κάθε αλλαγή, πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
"Είναι μία επιλογή στην οποία δεν συναινούμε, επειδή πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των κανονισμών πρέπει να γίνεται με συνεννόηση. Αυτή η άποψη υιοθετείται και από τις Mercedes και Renault. Δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οπότε μιλάμε για αποφάσεις που δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία", πρόσθεσε ο Marchionne.
Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ Ecclestone και Todt με τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Formula 1 έχει να κάνει με την πρόθεση των διοικούντων για εισαγωγή φθηνότερων κινητήρων για διευκόλυνση των υπολοίπων ομάδων πελατών τους.
"Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργώντας μία πιο προσιτή μονάδα για μικρότερες ομάδες, με έναν τρόπο μπαίνουμε εμπόδιο σε αυτές και την ικανότητά ανάπτυξής τους. Παρότι αυτός είναι ο σκοπός που τρέχουμε. Βρισκόμαστε στην πίστα για να δείξουμε στους εαυτούς μας και σε όλους την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τον κινητήρια. Εάν αρχίσουμε να υποβαθμίζουμε αυτό το πλεονέκτημα, η Ferrari δεν έχει πρόθεση να τρέχει".
Ο Marchionne πρόσθεσε ότι η απλοποίηση της τεχνολογίας στην F1 θα προκαλέσει προβλήματα και στην καθημερινότητα των οδηγών, αφού"θα χάσουμε το πλεονέκτημα της πείρας σε καταστάσεις πίστας, που μπορούν να έχουν ακολούθως αντίκτυπο στην παραγωγική γραμμή".
Όσο για τα οικονομικά προβλήματα των μικρότερων ομάδων που θα μπορούσαν να επιλυθούν κατά ένα μέρος με φθηνότερους κινητήρες, σημείωσε: "Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λύσει η FOM (σ.σ. η εταιρία εμπορικών δικαιωμάτων του Ecclestone), όχι κάτι που πρέπει να λύσει η Ferrari".
Μάλιστα, χαρακτήρισε "προσβολή" την πρόταση Ecclestone να αφήσει τους τούρμπο υβριδικούς κινητήρες για να επιστρέψει η Formula 1 στους V8 που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 2013: "Η σύσκεψη κορυφής στο Παρίσι κατέδειξε σε όλους που οδηγεί ο δρόμος. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την τεχνολογία που είναι σχετική με την παραγωγή οχημάτων. Σε 5-10 χρόνια, η πλειονότητα όλων των οχημάτων θα είναι εξοπλισμένη στον δρόμο με υβριδική τεχνολογία".
Τέλος, σχολιάζοντας την αιτία που έθεσε βέτο τον Οκτώβριο στην πρόταση για ένα όριο στην τιμή πώλησης των κινητήρων (κοστίζει περίπου 20.000.000 ευρώ στις μικρές ομάδες αυτήν τη στιγμή και πρόθεση της FIA ήταν να μειωθεί στα 12.000.000 ευρώ), ο Marchionne υποστηρίζει ότι η Ferrari αντέδρασε διότι δεν ήταν δουλειά της FIA.
"Το πρόβλημα στο άθλημα είναι ότι η ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να επιβάλει συνθήκες στην οικονομική διαχείριση μιας ομάδας. Όταν μας λένε ότι πρέπει να παρασκευάσουμε κινητήρες και στη συνέχεια να τους διαθέσουμε για δύο λίρες, δεν μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο επειδή θα αλλάξει τη δυναμική της επιχείρησής μας. Οι οικονομικές συνθήκες που ένας κινητήρας Ferrari διατίθεται σε έναν πελάτη δεν μπορούν να καθοριστούν από την Κομισιόν της F1".

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια