FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η κυριαρχία της Mercedes βλάπτει τη Formula 1


Η Mercedes κέρδισε τα 16 από τα 19 Grand Prix τα δύο τελευταία χρόνια και έκανε το «ένα-δύο» 23 φορές την ίδια περίοδο. Η Red Bull είχε πάρει τέσσερις στη σειρά τίτλους με τον Sebastian Vettel, το 2010-’13.
«Τα προβλέψιμα, κατ’ επανάληψη αποτελέσματα και οι κατά συρροή νίκες είναι κάτι που φέρνει δυσκολίες σε κάθε σπορ», δηλώνει ο Horner. «Κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό, όμως δεν επηρεάσαμε την επιτυχία και τη μακροβιότητα της F1.
«Δύο από τα πρωταθλήματά μας κρίθηκαν στον τελευταίο αγώνα και ποτέ δεν πήραμε και τις δύο πρώτες θέσεις στη βαθμολογία.
«Αναπόφευκτα, με την προβλεψιμότητα ο κόσμος απωθείται από το σπορ και χρειάζεται ριζική αναθεώρησηγια να επανέλθει ο ανταγωνισμός.
«Δεν νομίζω πως θέλει κανείς να βλέπει τον Fernando Alonso απλώς να συμμετέχει, όλοι τον θέλουμεανταγωνιστικό. Θέλουμε τον Daniel Ricciardo να διεκδικεί και τον Sebastian Vettel να συναγωνίζεται τον Lewis Hamilton και τον Nico Rosberg.
«Δεν μπορείς να περιμένεις να το πετύχουν αυτό οι ομάδες. Πρέπει ο νομοθέτης και η διοικούσα Αρχή να φέρουν κανονισμούς που να πετύχουν αυτό το στόχο».
Ο Horner πιστεύει πως είναι ώρα ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt (κάτω, με τον ίδιο), και ο ισχυρός άνδρας της F1, Bernie Ecclestone, να επιβληθούν και να τερματίσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, κατά τις οποίες η πρόοδος εμποδίζεται από το «ίδιο συμφέρον» των ομάδων και των κατασκευαστών κινητήρων.
«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν για το μέλλον», προσθέτει ο Horner. «Έχει κρίσιμη σημασία, οπότε χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία από πλευράς του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων και της διοικούσας Αρχής, για να χαράξουν μια πορεία προς το μέλλον που να οδηγεί σε αυτό που οι φαν χρειάζονται και αυτό που θέλουν να βλέπουν.
«Χωρίς αυτούς, δεν υπάρχει Formula 1, η οποία τελικά πρέπει να είναι θέαμα, πρέπει να είναι ψυχαγωγία και πρέπει να ενδιαφέρει ένα ευρύ φάσμα φαν και θεατών.
«Οι κανονισμοί παραμένουν απόλυτα σταθεροί για του χρόνου, οπότε η Mercedes αναπόφευκτα θα συνεχίσει να κυριαρχεί – τέτοιο είναι το περιθώριο υπεροχής της.
«Θα προοδεύσει κι άλλο το χειμώνα και θα είναι αναμφισβήτητα κοντά στην κορυφή της καμπύλης. Δεν ξέρω τιπιθανότητες θα έδιναν τα γραφεία στοιχημάτων για μια μεγάλη ανατροπή στην ανταγωνιστικότητα του χρόνου, όμως δεν νομίζω πως θα ήταν πολύ μεγάλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια