FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

H FIA υπέγραψε νέους κανονισμούς στη Φόρμουλα 1 για το 2016

Με ένα ακόμα Γκραν Πρι στο πρόγραμμα αγώνων του 2016, περισσότερες επιλογές σε ελαστικά, αυξημένες δυνατότητες εξέλιξης των κινητήρων και «απελευθέρωση» της Ferrari στην παροχή κινητήρων για την Toro Rosso θα πραγματοποιηθεί ο Formula 1 to 2016. Κατ΄ αρχάς η FIA υπέγραψε το πρόγραμμα των 21 αγώνων που είχε ανακοινώσει από τις 30 Σεπτεμβρίου και προσθέτει το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν στο ημερολόγιο, ενώ, ταυτόχρονα, ανακοίνωσε περισσότερη ελευθερία στη χρήση ελαστικών του επίσημου προμηθευτή, της Pirelli, καθώς και περισσότερα tokens, δηλαδή σημεία εξέλιξης του κινητήρα μέσα στη χρονιά. Συγκεκριμένα τρεις αντί για δύο γόμες σλικ ελαστικών θα είναι διαθέσιμες ώστε να επιλέξουν οι ομάδες, ενώ από τα 13 σετ ελαστικών που έχει στη διάθεσή του κάθε οδηγός σε κάθε αγώνα, τα 3 θα επιλέγει η Pirelli και τα υπόλοιπα 10 ο οδηγός.
Στον τομέα των κινητήρων αυξάνονται τα tokens εξέλιξης στα 32 ενώ δίνεται η δυνατότητα να ομολογκαριστούν εκ νέου κινητήρες του 2015. Αυτή η διάταξη ανοίγει το δρόμο στη Ferrari να διαθέσει κινητήρες και σε τέταρτη ομάδα, επιτρέποντας τη συνεργασία της με την Toro Rosso. Αναφορικά με το καθαρά αγωνιστικό πεδίο αποφασίστηκε η πρακτική του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας να χρησιμοποιείται τόσο στις δοκιμές όσο και στον αγώνα, έτσι ώστε να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και να επιταχύνεται η διαδικασία.
Επίσης, αμέσως μετά την αποχώρηση του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ενεργοποίησης του DRS στα μονοθέσια, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Τέλος η αγωνιστική επιτροπή της FIA έδωσε στον πρόεδρό της, τον Ζαν Τοντ, τη δυνατότητα να συναποφασίζει με τον «άρχοντα» της Φόρμουλα 1, τον Μπέρνι Έκλεστοουν, για επείγοντα θέματα που αφορούν τους κινητήρες και τη μείωση του κόστους, χωρίς την ανάγκη επικύρωσης των αποφάσεων από την αγωνιστική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια