FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Εληξε το σηριαλ συμμετοχης Ομαδων για το 2010

ΧΩΡΙΣ αντιθέσεις ολοκληρώθηκε το σήριαλ αποχώρησης των ομάδων από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 το 2010. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις τα μέλη της FOTA εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα αλλά υπό όρους. Τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για το 2010, τα μέλη της Ενωσης ανακοίνωσαν ότι θα οι ομάδες θα πρέπει να γίνουν δεκτές ως σύνολο και όχι η καθεμία ξεχωριστά ενώ τόνισαν ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους.
Η FOTA υποστήριξε ότι η συμμετοχή των μελών της εξαρτάται άμεσα από τη νέα Συνθήκη Ομονοίας η οποία θα υπογραφεί από όλες τις πλευρές πριν από τις 12 Ιουνίου. «Η Συνθήκη Ομόνοιας θα υπογραφεί από όλες τις πλευρές πριν από τις 12 Ιουνίου, βάσει της οποίας όλα τα μέλη της FOTA θα δεσμευτούν να συμμετάσχουν στη Φόρμουλα 1 μέχρι το 2012. Η ανανέωση της Συνθήκης Ομόνοιας θα προσφέρει ασφάλεια στο μέλλον του αθλήματος, δεσμεύοντας όλες τις πλευρές σε μία επίσημη συνεργασία, η οποία θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα μέσω της σωστής διακυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της FOTA.
Η Ενωση εκφράζει την πίστη ότι κριτήριο για τη συμμετοχή των ομάδων είναι οι κανονισμοί του 2009 να αποτελέσουν τη βάση για τη θέσπιση των αντίστοιχων του 2010. Μην ξεχνάμε ότι η FOTA είχε απορρίψει την απόφαση της FIA για το budget cap 40 εκατομμυρίων λιρών αλλά και τις τεχνικές διευκολύνσεις που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε ένα πρωτάθλημα «δύο ταχυτήτων». Με τη σειρά της είχε παρουσιάσει στο Μαξ Μόσλει δικές της προτάσεις που θεωρούσε ότι θα βοηθούσαν στην εξέλιξη του αθλήματος και θα μείωναν σημαντικά το κόστος.
«Η βάση για τους κανονισμούς του 2010 θα είναι οι τρέχοντες του 2009, τροποποιημένοι σύμφωνα με τις προτάσεις της FOTA που παραδόθηκαν στη FIA. Ολες οι συμμετοχές των ομάδων της FOTA για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 κατατέθηκαν σήμερα με την προϋπόθεση ότι α) σε όλες οι ομάδες της FOTA θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα του 2010 σε μία πανομοιότυπη βάση κανονισμών και β) θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως ένα σύνολο», δηλώνει η Ενωση στην ανακοίνωσή της. Καταλήγει δε στην επισήμανση ότι οι ομάδες πιστεύουν σε μία παραγωγική συνεργασία με τη FIA «όλα τα μέλη της FOTA κοιτάζουν μπροστά με αισιοδοξία για να συνεργαστούν θετικά και παραγωγικά με τη FIA, με γνώμονα τη θέσπιση σταθερών βάσεων πάνω στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί το μέλλον μίας υγιούς και επιτυχημένης Φόρμουλα 1, που θα προσφέρει διαρκή σταθερότητα και σωστή διακυβέρνηση». Η ανακοίνωση αναφέρει επανειλημμένα ότι οι όποιες αποφάσεις των ομάδων είναι ομόφωνες. Αυτό σημαίνει ότι και τα εννέα μέλη συμφώνησαν στους τελικούς όρους. Και λέμε εννέα διότι η FOTA απέπεμψε τη Williams από την Ενωση, αμέσως μετά την απόφαση της βρετανικής ομάδας να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα του 2010, σπάζοντας την ενότητα της FOTA.
Το έγγραφο λοιπόν έφερε τη συγκατάθεση τόσο της Ferrari που αντιδρούσε έντονα στους νέους κανονισμούς όσο και της Toyota Για την τελευταία, είχαν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες οι φήμες ότι θα αποχωρούσε από το θεσμό. Όπως και να έχει πάντως, η ανακοίνωση της Ενωσης των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της F1 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της κρίσης, η οποία ταλανίζει το κορυφαίο άθλημα. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει τώρα η FIA και ο πρόεδρός της Μαξ Μόσλει. Ο βρετανός είχε φανεί συγκαταβατικός σε μερικές υποχωρήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Αν αποδεχθεί τους όρους της FOTA τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια