FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγαλα τα λαθη των Τουρκων για το GP

Η χθεσινή ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος της F1 που έθεσε οριστικά εκτός το Τουρκικό GP ελάχιστα αιφνιδίασε όσους γνωρίζουν σε βάθος τα γεγονότα.
Η «επιτυχία» της Τουρκίας να αναλάβει την οργάνωση GP κόστισε πάνω από 400 εκ. ευρώ. Τα 100 απ’ αυτά δαπανήθηκαν για δικαιώματα οργάνωσης, τα 250εκ. για τη δημιουργία της πίστας και τα υπόλοιπα ήταν χασούρα και πρόστιμα στα επτά χρόνια που οι γείτονες οργάνωναν τον αγώνα.
Προσωπικά είπαμε για πρώτη φορά ότι το Τουρκικό GP δεν έχει μέλλον όταν είδαμε πριν 3 χρόνια τα μαύρα καλύμματα που σκέπαζαν τις άδειες κερκίδες για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που προκαλούσε η έλλειψη θεατών. Μέχρι τότε βέβαια έγιναν λάθη πολλά.
Πρώτον η επιλογή της περιοχής, αναξιοποίητοι βαλτότοποι ήταν και σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν οι εκτάσεις στο Κουρκόιτ. Ένας αγώνας μέσα στους δρόμους της Πόλης πιθανόν θα είχε άλλη δυναμική.
Δεύτερον την πρώτη χρονιά που ο κόσμος κατέκλυσε την πίστα (σ.σ: ανάμεσά τους 60 χιλιάδες Έλληνες) οι εγκαταστάσεις δεν ήταν έτοιμες, ούτε οι δρόμοι με αποτέλεσμα οι θεατές να υποστούν τη Μεγάλη Ταλαιπωρία.
Όντας τότε σε αποστολή για λογαριασμό του Alpha γίναμε μάρτυρες απίστευτων σκηνών που αποτέλεσαν τροχοπέδη στη δυναμική του αγώνα.
Τρίτον την επόμενη χρονιά η ατυχής επιλογή να δοθεί το τρόπαιο στο νικητή Φελίπε Μάσα από εκπρόσωπο του ψευδοκράτους οδήγησε σε εξοντωτικό πρόστιμο (10 εκ. δολάρια) και αρνητική προβολή.
Αυτό αποτέλεσε την αρχή των οικονομικών προβλημάτων των οργανωτών που γρήγορα φαλίρισαν. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης που είναι ο οικονομικός αιμοδότης του εγχειρήματος ζήτησε από τον ισχυρό άντρα της F1, Μπέρνι Έκλεστον βοήθεια και αυτός έναντι αδρού τιμήματος ανέλαβε την οργάνωση.
Όμως παρά τις προσπάθειες η τοπική κοινωνία δεν ενδιαφέρθηκε εκ νέου για το GP ή γενικότερα το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από τη διαχείριση της πίστας είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες δραστηριότητες συμβαίνουν τις υπόλοιπες 362 ημέρες που δεν έχει F1 το πρόγραμμα. Όλα αυτά παρότι οι εγκαταστάσεις είναι άρτιες.
Φέτος το Μάιο που ξαναβρεθήκαμε στο Istanbul Park για να καλύψουμε τον αγώνα για λογαριασμό του Alpha ακούσαμε τον Έκλεστον να λέει: «Εγώ δημιούργησα αυτό το μέρος και δε θέλω να φύγω αλλά πρέπει να τα βρούμε στα λεφτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια