FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Το μεγαλο δωρο στον HAMILTON ΓΙΑ ΤΗΝ POLE!

Σάο Πάολο, Ιντερλάγος. Στη θρυλική πίστα που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες θα κριθεί αύριο το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1. Μονομάχοι, οι Φέτελ και Αλόνσο με το Γερμανό να προηγείται στη βαθμολογία με 13 βαθμούς. Στο Φέτελ αρκεί μια 4η θέση για να διατηρήσει τον τίτλο για 3η συνεχή χρονιά. Για τον Αλόνσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, ο Ισπανός για να ελπίζει πρέπει ν’ ανέβει βάθρο. Αν κερδίσει, θέλει το Φέτελ από την 5η θέση και κάτω. Αν ο Αλόνσο τερματίσει 2ος θέλει το Φέτελ από την 8η θέση και κάτω ενώ αν τερματίσει 3ος θέλει το Φέτελ στη 10η θέση. 
Σήμερα στις κατατακτήριες δοκιμές ο καιρός έδειξε τις προθέσεις του, με τη βροχή να ξεκινά μισή ώρα πριν την έναρξη των δοκιμών. Αυτό ήταν αρκετό ώστε η πίστα να γλιστρά στην αρχή και να έχουμε εντυπωσιακές προσπάθειες από τους πιλότους που έψαχναν να βρουν τα όρια της πρόσφυσης στο ελαφρά βρεγμένο οδόστρωμα. 
Στο ξεκίνημα του Q1 χαρακτηριστική η μονομαχία Κοβαλάινεν- Γκλοκ που μας έκανε να πιστέψουμε ότι παρακολουθούμε δοκιμές και όχι αγώνα. Μέχρι και τα ενδιάμεσα ελαστικά έφτασαν να δοκιμάσουν στη Force India με το Νίκο Χούλκενμπεργκ. Οι περισσότεροι πιλότοι ειδικά των κορυφαίων ομάδων χρησιμοποίησαν τη σκληρή γόμα της Pirelli. Ο Μαλντονάντο πάνω στο νήμα με τη μέση γόμα πήρε την πρόκριση στη 17αδα όπως και ο Ντανιέλ Ρικιάρντο. Μεγάλος χαμένος ο Ρομέν Γκροζάν. Ο θερμοκέφαλος πιλότος της Lotus χτύπησε με τον Πέντρο ντε λα Ρόσα στην είσοδο των πιτ με αποτέλεσμα να σπάσει την εμπρός αεροτομή του. Έτσι βρέθηκε σε δυσχερή θέση και τελικά δεν απέφυγε τον αποκλεισμό από τη συνέχεια. Ο Γκροζάν δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει θέση στη F1 για το 2013. Μαζί του αποκλείστηκαν και οι έξι πιλότοι των τριών μικρών ομάδων.


























Στο Q2 οι συνεχείς διελεύσεις των μονοθεσίων είχαν πλέον στεγνώσει
 την αγωνιστική γραμμή και έτσι οι χρόνοι άρχισαν να κατεβαίνουν. Μέχρι και έξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση της αντίστροφης μέτρησης του 15λεπτου McLaren και Red Bull δεν είχαν βγει στην πίστα με αποτέλεσμα οι Ferrari να βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις. Σ’ αυτό το σημείο ο Χάμιλτον μ’ ένα γρήγορο πέρασμα κινήθηκε 9 δέκατα πιο γρήγορα από τον Αλόνσο και ο Φέτελ 1.1sec ταχύτερα από τον έτερο διεκδικητή του τίτλου. Εκτός 10αδας έμειναν οι ντι Ρέστα, Σένα, Πέρεζ, Σουμάχερ Κομπαγιάσι, Ρικιάρντο, Βερν. Σίγουρα ο Σουμάχερ ήθελε κάτι περισσότερο στις τελευταίες κατατακτήριες δοκιμές της καριέρας του αλλά ένα λάθος στην πρώτη στροφή δεν του επέτρεψε να προκριθεί. 

Στο Q3 ο Φέτελ δεν μπόρεσε να αποδώσει τα συνήθη και περιορίστηκε στην 4η θέση. Όπως αναμένονταν οι McLaren ήταν πολύ δυνατές και κατάφεραν με την ταχύτητά τους να κλειδώσουν την πρώτη σειρά της εκκίνησης ενώ ο Γουέμπερ ήταν ταχύτερος του teammate του που διεκδικεί τίτλο. Ακόμη μια φορά απογοητευτικός ο Αλόνσο όχι μόνο δεν κατάφερε να περάσει τον Μάσα αλλά πλασαρίστηκε στην 8η θέση έχοντας μπροστά του και του Μαλντονάντο, Χούλκενμπεργκ. 

Ο poleman Λιούις Χάμιλτον στη συνέντευξη Τύπου ακούστηκε προετοιμασμένος
 για το τι τους περιμένει αύριο: «Ο καιρός θα είναι άστατος και ο αγώνας θα είναι μια λοταρία. Έχουμε την καλύτερη θέση και θα προσπαθήσουμε σαν ομάδα να κάνουμε την καλύτερη δουλειά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω το 1-2 με τον teammate μου στον τελευταίο μου αγώνα στη McLaren. Το μονοθέσιο μας ήταν στημένο για να πετύχουμε το μέγιστο στις δοκιμές. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο, ελπίζω να διαλέξουμε τα σωστά ελαστικά και να αποφύγουμε τις λιμνούλες». 


O Μαρκ Γουέμπερ από την πλευρά του δεν δείχνει να έχει στο μυαλό του τη μάχη του τίτλου και την όποια πιθανή βοήθεια θα χρειαστεί ο Φέτελ: «Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθώ στο τι θα κάνω εγώ αύριο ώστε να έχω έναν καθαρό αγώνα. Ο καιρός θα είναι άστατος οπότε θα επικεντρωθώ απόλυτα στο δικό μου κόκπιτ. Μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθούν όλα τα ελαστικά στεγνά, ενδιάμεσα και βρόχινα». 

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Σεμπάστιαν Φέτελ τόνισε: «Θα μπορούσα να τα πάω λίγο καλύτερα στις δοκιμές. Θέλω να μελετήσω τα δεδομένα και να δω που υστέρησα. Στο Q3 δεν τα πήγα καλά ενώ στο Q2 ήταν τέλεια για μένα. Στον πρώτο γύρο στο Q3 έκανα λάθος στη στροφή 4 στο δεύτερο γύρο ήμουν ικανοποιημένος αλλά όχι αρκετά γρήγορος. Δεν ανησυχώ για τα μονοθέσια γύρω μου, θα ήταν βαρετό αν ήμουν μόνος μου στο grid. Έχουμε καθρέπτες στο μονοθέσιο αλλά προσπαθούμε να μην τους χρησιμοποιούμε». 

Ο Αλόνσο θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την άσχημη εμφάνισή του στις δοκιμές: «Ήμασταν έβδομοι στο Άμπου Ντάμπι, ένατοι στις ΗΠΑ και όγδοοι εδώ. Οπότε πάνω κάτω είναι αυτό που περιμέναμε. Θα προσπαθήσω αύριο να επαναλάβω την καλή εμφάνιση στους δυο προηγούμενους αγώνες ώστε να βρεθώ και πάλι στο βάθρο. Χρειαζόμαστε έναν χαοτικό αγώνα με βροχή ελπίζω να δούμε κάτι τέτοιο αύριο. Είχαμε τις αεροτομές στη μέγιστη δυνατή διαμόρφωση και δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά αύριο στο βρεγμένο. Δεν νομίζω κανείς να δοκίμασε βρόχινο set – up σήμερα καθότι οι διαφορές είναι ελάχιστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια