FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

BUZINESS ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η F1 ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ...ΦΙΛΟΥΣ

«Τόσο στενή επαφή όπως στο Μόντε Κάρλο, δεν υπάρχει πουθενά»Το Γκραν-πρι του Μονακό είναι διάσημο για την ατμόσφαιρά του. Ολόκληρη η πόλη, ολόκληρη η χώρα, οι κάτοικοι της και οι επισκέπτες, ζουν και αναπνέουν τις μέρες αυτές μόνο για την κούρσα. Η Formula 1 κατακλύζει όλο τον τόπο. Και ολόγυρα, ένας κόσμος πολυτέλειας, τεράστιος αριθμός από γιοτ και ακριβά αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα όμως, όλοι ξέρουν ότι το Γκραν πρι του Μονακό δεν είναι η ιδανική πίστα για Formula 1. Το παραμικρό λάθος ή ακόμη και μια κηλίδα λαδιού μπορεί να στείλει τον οδηγό κατευθείαν πάνω στο φράχτη ασφαλείας. Αυτός είναι και ο λόγος που το Γκραν πρι του Μονακό δεν αρέσει σε πάρα πολλούς πιλότους, όπως λέγει και η πασίγνωστη διαφημίστρια αγώνων αυτοκινήτου και εμπορική διευθύντρια της ομάδας F1 «Caterham», Οξάνα Κοσατσένκο. Για αυτούς, η συγκεκριμένη πίστα, είναι η ώρα της αλήθειας.
Το Γκραν πρι του Μονακό σύμφωνα με το www.f1kart.gr είναι και για μας, τους οργανωτές, μια πολύ δύσκολη κούρσα. Σε όλες τις άλλες πίστες έχουν δημιουργηθεί για τις ομάδες ειδικές συνθήκες, διάδρομοι μέσω των οποίων μπορείς να περάσεις μέχρι τα πιτς χωρίς να φρακάρεις. Ενώ εδώ, είσαι αναγκασμένος να πηγαίνεις με τα πόδια, ή στην καλύτερη περίπτωση να μετακινηθείς με σκούτερ. Και η ζωή γύρω σου βράζει: Παντού σκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας. Στο Μονακό, τα πιτς και ο χώρος στάθμευσης είναι διαχωρισμένα μεταξύ τους και για να πας από το ένα στο άλλο, είσαι υποχρεωμένος στην κυριολεξία να ανοίγεις δρόμο μέσα από το πλήθος. Τόσο στενή επαφή των ομάδων με τους θεατές δεν υπάρχει πουθενά. Γι’ αυτό και στις πιο πολλές ομάδες δεν αρέσει αυτή η κούρσα. Είναι πολύ δύσκολη από χωροταξική και οργανωτική άποψη.
«Εδώ, κανείς δεν πρόκειται να συζητήσει για την προσωπική του ζωή»
Η Formula 1 δεν είναι το μέρος όπου αυτοί που εργάζονται θα αρχίσουν να κάνουν φιλίες δεξιά και αριστερά. Εδώ, κανείς δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα της προσωπικής του ζωής. Οι πιλότοι συνήθως συνομιλούν μόνο με τους αθλητικούς συντάκτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κούρσα, και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αντικειμένου. Οι δημοσιογράφοι του lifestyle που έρχονται στο Γκραν πρι, έχουν επαφές μόνο με τους επικεφαλής της ομάδας, ή τους μηχανικούς.
«Μη χαλαρώνεις, σε παρακολουθούν!»
Όλες οι ομάδες, δίχως αμφιβολία, κατασκοπεύουν. Η πιο εύκολη περίπτωση, είναι όταν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα βρίσκονται στη γραμμή της εκκίνησης και μέλη των ομάδων πλησιάζουν να τα δουν. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη και μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν με την άνεσή τους το αυτοκίνητο του αντιπάλου ώστε να καταλάβουν αν εμφανίστηκε κάτι νέο σε αυτό. Κανείς δεν πηγαίνει στο γκαράζ του άλλου, απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Ό,τι υπάρχει έξω από τα όρια της δικής σου περιοχής, είναι εμπιστευτικό και προορίζεται μόνο για τα μέλη της ομάδας που είναι εγκατεστημένη εκεί. Ο έλεγχος για την τήρηση αυτού του κανόνα, είναι αυστηρός. Σε κάθε γκαράζ, σε κάθε συνεργείο, υπάρχει πλήθος από κάμερες που καταγράφουν την κάθε κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια