FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

F1 2016: POWER STAR FOR ALL PILOTS- LIVE NEWS

H νέα σαιζόν της Φόρμουλα 1 είναι έτοιμη να ξεκινήσει, καθώς την ερχόμενη Κυριακή θα πέσει η καρό σημεία στο πρώτο Γκραν Πρι, που παραδοσιακά είναι αυτό της Αυστραλίας. Πρωταγωνιστές στην κορυφαία έκφραση του μηχανοκίνητου αθλητισμού η υψηλή τεχνολογία, οι ομάδες και η τακτική τους και βέβαια, πάνω και πρώτα από όλους οι οδηγοί. Οι ελάχιστοι που κατέχουν τη σούπερ λισάνς που τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα Γκραν Πρι και οι οποίοι ρισκάρουν συνεχώς, οδηγώντας τα μονοθέσιά τους στο όριο, είτε είναι ανταγωνιστικά είτε όχι. Σε ένα σπορ σαν τη Φόρμουλα 1 που είναι εντάσεως κεφαλαίου είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο οι αμοιβές των οδηγών να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Φυσικά υπάρχουν και εδώ διαβαθμίσεις, με τους σταρ να είναι σε δική τους κλάση, που τους κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερα αμοιβόμενους αθλητές παγκοσμίως, ενώ πέρα από τα έσοδά τους από την ομάδα έχουν και έσοδα μέσω των προσωπικών τους χορηγών. Εννοείται πως τα ακριβή νούμερα δεν δημοσιοποιούνται ποτέ και πως όλες οι αναφορές είναι κατ΄εκτίμηση.
Έτσι λοιπόν και με βάση τις παραπάνω παραδοχές οι τρεις καλύτερα αμοιβόμενοι πιλότοι είναι ο νυν παγκόσμιος πρωταθλητής Louis Hamilton, ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastian Vettel και ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Fernando Alonso.
Ο Hamilton, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε νέο συμβόλαιο 3ετούς διάρκειας με τη Mercedes έχει εγγυημένες ετήσιες αποδοχές από τη γερμανική ομάδα ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην περίπτωση επίτευξης των στόχων, που μάλλον θα είναι τόσο το πρωτάθλημα των οδηγών όσο και αυτό των κατασκευαστών, θα πάρει μέχρι και 10 εκατομμύρια δολάρια ως bonus, το σύνολο 40.
MERCEDES F1 
Η ομάδα της Mercedes, με οδηγούς τους Hamilton και Rosberg είναι και φέρος φαβορί. Πηγή: Mercedes
Αυτή είναι και η μέγιστη ετήσια αμοιβή του Fernando Alonso από τη McLaren Honda. Ο Ισπανός θέλει να πιστεύει πως έπειτα από την απογοητευτική περσινή χρονιά η φετινή σαιζόν θα είναι καλύτερη και η McLaren Honda πιο ανταγωνιστική.
Σε περίπτωση που η Ferrari είναι ανταγωνιστική και κατακτήσει τίτλους ο Sebastian Vettel θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος οδηγός. Κι αυτό γιατί η στάνταρ αμοιβή του από τη Scuderia είναι 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ απλά αναφέρουμε, ενδεικτικό για το που θα φτάσει σε περίπτση κατάκτησης τίτλου ή τίτλων, είναι πως πέρυσι, στην πρώτη του χρονιά στην ιταλική ομάδα εισέπραξε πάνω από 50 εκατομμμύρια δολάρια.
Μια ακόμα ένδειξη είναι πως το προβλεπόμενο πρίμ για το δεύτερο οδηγό της Ferrari, τον Kimi Raikkonen είναι 10 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από τις βασικές του αποδοχές, οι οποίες προκειμένου να ανανεώσει το συμβόλαιό του και για φέτος μειώθηκαν στα 7 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Nico Rosberg, ο ομόσταβλος του Hamilton στη Mercedes, θα εισπράξει από την τελευταία για το τριετές συμβόλαιό του που λήγει το 2017 το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων τουλάχιστον, ενώ η ομάδα των οδηγών με τα (πολύ) υψηλά κασέ κλείνει με τον Jenson Buttonτης McLaren Honda, που λαμβάνει μίνιμουμ 11,6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Περίπου τα μισά, για την ακρίβεια 5,5 εκατομμύρια, εισπράττει μετά την πρόσφατη αναπροσαρμογή του συμβολαίου του ο Daniel Ricciardo από την Red Bull, ενώ ο άλλος οδηγός της ομάδας, o Ρώσος Daniil Kvyat, ελπίζει ότι θα πάρει κάτι παραπάνω από τις 750.000 δολάρια που ήταν η αμοιβή του πέρυσι.
Η Williams Martini πληρώνει για τις υπηρεσίες του Βραζιλιάνου Felipe Massa και του Φινλανδού Valtteri Bottas 4,45 και 3,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ 4,0 εκατομμύρια είναι ο ετήσιος μισθός του Γερμανού Nico Huelkenberg από τη Force India. O Sergio Perez, δεύτερος οδηγός τηςτελευταίας, αρκείται σε 3,2 εκατομμύρια, ενώ αυτό είναι και το ποσό που λαμβάνει από τη νεοσύσταση Αμερικάνικη Haas F1 ο Romain Grosjean.
FERRARI F1
Oι πιλότοι της Ferrari, Vettel και Raikkonen θέλουν φέτος να διεκδικήσουν περισσότερα. Πηγή: Ferrari
O ομόσταβλός του Esteban Gutierrez θα προσθέσει φέτος στον τραπεζικό του λογαριασμό 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ λιγότερα από τα μισά αντιστοιχούν στο Jolyon Palmer, τον οδηγό της Renault.
Οι δύο νεαροί πιλότοι της θυγατρικής της Red Bull, της Toro Rosso, οι Max Verstappen και Carlos Sainz Jr, λέγεται ότι εισπράττουν από 650.000 δολάρια, αν και άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 512.000 δολάρια για τον Verstappen που έχει πολυετές συμβόλαιο με τη Red Bull και 370.000 για τον Sainz.
Οι δύο της Sauber, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οι Ericsson και Nasr αμοίβονται με βάση το καλό, για αυτούς, σενάριο με 450.000 δολάρια ο καθένας ετησίως και με βάση το κακό με 185.000, ενώ άγνωστες είναι οι αποδοχές των οδηγών της Manor, των Wehrleinκαι Haryanto.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως στη Manor έχει πάει ο Έλληνας Νικόλας Τομπάζης, ως υπεύθυνος για την αεροδυναμική του μονοθεσίου της, έπειτα από μια μακρόχρονη παρουσία στη Ferrari
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια