FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Austrian GP Preview

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του αυστριακού Grand Prix. Η Φόρμουλα 1 επέστρεψε το 2014 στο Σπίλμπεργκ μετά από έντεκα χρόνια απουσίας.
 Ιουνίου, Red Bull Ring
Μήκος πίστας: 4,326 χιλιόμετρα
Αριθμός γύρων: 71
Απόσταση αγώνα: 307,020 χιλιόμετρα
Ρεκόρ γύρου: 1:08.337 (Michael Schumacher, 2003)
Πρώτο GP: 1970
Νικητής 2014: Nico Rosberg (Mercedes)
Pole position 2014: Felipe Massa (Williams)
Επίσημο site: http://www.projekt-spielberg.at
Αναλυτικά το πρόγραμμα του αγώνα:
Παρασκευή 19/6
Ελεύθερες δοκιμές - 1ο σκέλος: 11:00 - 12:30GR (OTE TV)
Ελεύθερες δοκιμές - 2ο σκέλος: 15:00 - 16:30GR (OTE TV)
Σάββατο 20/6
Ελεύθερες δοκιμές: 12:00 - 13:00GR (OTE TV)
Κατατακτήριες δοκιμές: 15:00GR (OTE TV)
Κυριακή 21/6
Αγώνας: 15:00GR (Alpha, OTE TV)
Η ανακαινισμένη πίστα του Spielberg επέστρεψε το 2014 στο καλεντάρι της Formula 1 έπειτα από 11 χρόνια απουσίας.
Έχοντας μετονομαστεί πια σε Red Bull Ring, μιας και έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ισχυρού άνδρα της αυστριακής εταιρείας ενεργειακών ποτών, Dietrich Mateschitz, αποτελεί το "σπίτι" της ομώνυμης ομάδας.
Τεχνικές πληροφορίες:
Κατανάλωση καυσίμου: 1.7kg στο γύρο
Οι πιλότοι οδηγούν τέρμα γκάζι στο 70% του γύρου
Φθορά φρένων: Μεσαία
Αλλαγές ταχυτήτων: 54 στο γύρο / 3.834 συνολικά στον αγώνα
Μεγαλύτερη ευθεία: 868m
Μέγιστη ταχύτητα: 330km/h
Δύο ζώνες DRS
Μήκος pitlane: 242m
Η πίστα συνδυάζει πολύ αργές στροφές με πολύ γρήγορα κομμάτια. Η πρόσφυση και τα εγκάρσια φορτία προκαλούν μέσες προς υψηλές καταπονήσεις στα ελαστικά ειδικά στις στροφές πέντε και έξι.
Το Red Bull Ring απαιτεί μέγιστες κλίσεις στις αεροτομές ώστε η αεροδυναμική απόδοση να είναι υψηλή για να βοηθά στο κράτημα η κάθετη δύναμη, σε μια πίστα που έχει χαμηλή μέση ωριαία ταχύτητα.
Η επιφάνεια της πίστας έχει χαμηλή τραχύτητα και χαμηλή πρόσφυση ενώ το οδόστρωμα δίνει γρηγορότερους χρόνους με την πάροδο του Σαββατοκύριακου.
Μολονότι η άσφαλτος είναι καινούργια, η πίστα έχει αρκετές ανομοιομορφίες σε κάποια σημεία, αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εύρεση σταθερής πρόσφυσης.
Ένας καθοριστικός παράγοντας στο Red Bull Ring είναι να βρεις πρόσφυση στην έξοδο καθώς υπάρχουν μερικές αργές στροφές που οδηγούν σε μεγάλες ευθείες. Μια ακριβής προσέγγιση στην κορυφή της στροφής ώστε να επιταχύνεις στην έξοδο νωρίτερα χωρίς σπινάρισμα, είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των ελαστικών.
Η πολύ μαλακή γόμα δουλεύει καλύτερα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να πετύχει τη μέγιστη απόδοση υπό αυτές. Η μαλακή γόμα δουλεύει καλύτερα σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και πιο ακραίες συνθήκες πίστας. Είναι εξίσου πιθανό να έχουμε χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίας στην Αυστρία.
Η πίστα έχει ίδια φορά με αυτή των δεικτών ρολογιού και υπάρχουν δυο συγκεκριμένες διαδοχικές στροφές (η 5 και 6) που φορτίζουν ιδιαίτερα την δεξιά πλευρά ελαστικών του μονοθεσίου.
Ο καιρός στο Spielberg είναι γενικά ευμετάβλητος.
Η άποψη του οδηγού
Daniel Ricciardo: "Είναι μία όμορφη πίστα που όμως δεν μας ευνοεί. Έχει λίγες αλλά καλές στροφές και πολλά σημεία που μπορεί να αιφνιδιαστείς.Η πρώτη στροφή είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί είναι ανηφορική. Δείχνει κλειστή αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι γρήγορη, τρίτης σχέσης, με άνοιγμα στην έξοδό της. Για τη δεύτερη στροφή ανεβαίνουμε ακόμα ψηλότερα κι αυτή είναι μία πολύ αργή, κλειστή δεξιά, με ανάποδη κλήση. Αυτό που μου αρέσει ακόμα περισσότερο είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί τις ημέρες του αγώνα".
Pirelli F1 tyres 2015
Για 3ο συνεχή αγώνα η Pirelli επέλεξε τη μαλακή γόμα P Zero Yellow (κίτρινο σιρίτι) και την πολύ μαλακή γόμα P Zero Red (κόκκινο σιρίτι).
Αναμενόμενη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στις δυο γόμες: 0.7 - 0.9 δευτερόλεπτα ανά γύρο.
Η στρατηγική που έδωσε τη νίκη πέρσι στον Rosberg
Πέρυσι οι περισσότεροι οδηγοί ακολούθησαν στρατηγική δυο pit stop μολονότι τρεις επέλεξαν στρατηγική ενός pit stop. O νικητής του αγώνα Nico Rosberg εκκίνησε με την πολύ μαλακή γόμα, έβαλε τη μαλακή στον 11ο γύρο και ξανά τη μαλακή στον 40στό γύρο. Αυτή η στρατηγική του έδωσε τη νίκη παρότι εκκινούσε 3ος.
Mε τη γλώσσα των αριθμών...
Η Αυστρία έχει φιλοξενήσει συνολικά 27 αγώνες της Formula 1 οι οποίοι έχουν διεξαχθεί σε τρεις πίστες: 18 στο Österreichring, 8 στο Spielberg και ένας στο Zeltweg.
Τις περισσότερες νίκες επί Αυστριακού εδάφους τις έχει σημειώσει η McLaren (6). Πέντε έχει η Ferrari, τέσσερις η Lotus και τρεις η Williams.
Σε ό,τι αφορά στους οδηγούς, ο Alain Prost είναι πιο πετυχημένος οδηγός έχοντας νικήσει τρεις φορές το GP της Αυστρίας. Από δύο νίκες έχουν οι: Ronnie Peterson, Alan Jones, Mika Hakkinen και Michael Schumacher. Από τους εν ενεργεία πιλότους μόνο ο Nico Rosberg έχει νικήσει το GP της Αυστρίας.
Προηγούμενοι νικητές στο Spielberg:
2014: Nico Rosberg (Mercedes)
2003: Michael Schumacher (Ferrari)
2002: Michael Schumacher (Ferrari)
2001: David Coulthard (McLaren)
2000: Mika Hakkinen (McLaren)
1999: Eddie Irvine (Ferrari)
1998: Mika Hakkinen (McLaren)
1997: Jacques Villeneuve (Williams)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια