FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Δέκα χρόνια από τη "ντροπή" της Ιντιανάπολις

NAI, η Φόρμουλα 1 θυμούνται κάθε επέτειο, αλλά στην Αυστρία που βρίσκεται αυτές τις μέρες το "καραβάνι" των ταχύτερων οδηγών στον κόσμο, κανείς δεν θα θέλει να μιλήσει για τη συγκεκριμένη ημερομηνία: 18 Ιουνίου 2015. Την ημέρα του αγώνα του Grand Prix της Ιντιανάπολις το 2005.Η Φόρμουλα 1 είχε πραγματοποιήσει την πολυπόθητη επιστροφή στην Αμερική και μάλιστα στη "μητρόπολη" των μηχανοκίνητων σπορ, την Ιντιανάπολις, όπου μέρος του διάσημου οβάλ χρησιμοποιούνταν στην πίστα. Την ημέρα του αγώνα ωστόσο οι Αμερικανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Φόρμουλα 1.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο προμηθεύτριες ελαστικών, τη Bridgestone και τη Michelin, οδήγησε τη δεύτερη σε μια τραγική επιλογή. Συνέστησε στις επτά ομάδες που προμήθευε πως τα ελαστικά που είχε φέρει δεν θα άντεχαν περισσότερο από δέκα γύρους. Σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν ήταν επιτρεπτή η αλλαγή ελαστικών εν ώρα αγώνα.
Είχε προηγηθεί το ατύχημα του Ραλφ Σουμάχερ με την Toyota στις δοκιμές της Παρασκευής, όταν κλάταρε το ελαστικό του και ενώ κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στο οβάλ. Ο Γερμανός οδηγός κατέληξε στο νοσοκομείο και μετά από διαβουλεύσεις, οι επτά ομάδες αποσύρθηκαν από τον αγώνα!
Το ατύχημα του Ραλφ Σουμάχερ:
Όλες οι ομάδες συμμετείχαν μόνο στο γύρο προθέρμανσης/σχηματισμού, προκειμένου να μην τιμωρηθούν. Όταν δόθηκε η εκκίνηση, μόλις έξι μονοθέσια βρίσκονταν στο grid, των ομάδων της Bridgestone. O Γιάρνο Τρούλι είχε δώσει στην Toyota την πρώτη της pole position στην ιστορία της στη Φόρμουλα 1, αλλά παρακολούθησε τον αγώνα-παρωδία απότα πιτ.Από τα έξι μονοθέσια (Ferrari, Jordan-Toyota, Minardi-Cosworth) μονάχα οι δύο Ferrari ήταν ανταγωνιστικές και ο Μίχαελ Σουμάχερ πήρε μια από τις ευκολότερες νίκες στην καριέρα του. Ο δεύτερος οδηγός της Ferrari, ο Ρούμπενς Μπαρικέλο, ήταν δεύτερος και τρίτος ο Πορτογάλος Τιάγκο Μοντέιρο της Jordan στο highlight της καριέρας του.Η εκκίνηση:Οι Αμερικανοί τίμησαν το συμβόλαιο τους και το 2007 ήταν η τελευταία φορά που η Ιντιανάπολις φιλοξένησε τα μονοθέσια της Φόρμουλα 1. Από το 2012 το Grand Prix των ΗΠΑ διεξάγεται στο Όστιν του Τέξας. Η Michelin αποχώρησε από τη Φόρμουλα 1 και δέκα χρόνια μετά συζητάει την επάνοδο της στο σπορ που έχει μεγάλη παράδοση, για να ακολουθήσει χρόνια μετά η Bridgestone. Αυτό που δεν έχει αλλάξει τότε και σήμερα είναι οι συζητήσεις γύρω από το δρόμο που έχει πάρει η Φόρμουλα 1 και πως το κοινό που λατρεύει το σπορ, δεν μπορεί πλέον να ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια